Buikslapen Bij Baby: Do or Don’t?

Buikslapen Bij Baby: Do or Don’t?

De belangrijkste vraag die we als nieuwe ouders hebben is universeel maar ingewikkeld: Hoe krijgen we ons nieuwe gezinslid in slaap?

Veel ouders leggen hun nieuwe kindje in de wieg, zonder er teveel over na te denken of na het advies van een vriend of familie. Het advies vliegt je vaak om de oren van goedbedoelende oma’s, vreemden in de supermarkt of van vrienden. ‘O, leg de baby gewoon op zijn buik’, zeggen ze. ‘Jij sliep vroeger ook op je buik, en je hebt het overleefd.’

Goed bedoeld misschien, maar in dit geval is het verstandig dit advies over te slaan. Ja, jij hebt het overleefd, maar veel andere baby’s niet. We kunnen het risico op SIDS verlagen door veilige slaapomstandigheden te creëren zodat jouw baby veilig blijft en niet op zijn buik slaapt.

PS: Lees je dit bericht terwijl je zwanger bent ter voorbereiding op je aankomende kind? Zorg dat je tijdens je zwangerschap comfortabel en goed slaapt met een zwangerschapskussen en leer ook wat de beste slaaphouding is als je zwanger bent!

Waarom mag een baby niet op zijn buik slapen?

Waarom is buikslapen precies een probleem, als sommige baby’s er zo dol op lijken te zijn? 

Er zijn verschillende onderzoeken geweest die suggereren dat problemen met de bovenste luchtwegen ontstaan, wat kan gebeuren wanneer een baby zijn eigen uitgeademde adem weer inademt. Hierdoor neemt de kooldioxide toe en de zuurstof af.

Het inademen van de eigen uitgeademde lucht kan het ook moeilijker maken voor de lichaamswarmte om te ontsnappen, wat oververhitting veroorzaakt. (Oververhitting is een bekende risicofactor voor SIDS). Beide problemen, kooldioxide en oververhitting, kunnen leiden tot kindersterfte. 

Ook al vindt jouw kleintje het nog zo fijn: door de bovenstaande redenen is het geen goed idee om je kindje op zijn buik te laten slapen. Zo voorkom je dat jouw baby in gevaar is.

Je weet nu hoe je je baby veilig in slaap kan vallen. Als je ook wilt dat je baby comfortabel slaapt, raden we onze babymatrassen aan. Zo zorg je dat je het juiste matras krijgt voor je baby.

Hoe kan ik een baby zonder risico’s laten slapen?

Hieronder een aantal tips om ervoor te zorgen dat jouw baby lekker en veilig slaapt: 

  • Op een vlakke en stevige ondergrond
  • Op hun rug (dit is in tegenstelling tot buik niet gevaarlijk) 
  • In een wieg of bassinet zonder extra kussens, beddengoed, dekens of speelgoed
  • In een gedeelde kamer (niet een gedeeld bed)

Vanaf wanneer mag een baby wel op zijn buik slapen?

Het is veilig om jouw kindje op zijn buik te laten slapen wanneer deze zichzelf om kan rollen. Vaak is dit als je baby ongeveer de 1 jaar oud is. Omdat de baby zichzelf dan om kan draaien terwijl deze slaapt neemt het risico op SIDS drastisch af. Als de pasgeborene zich eerder om kan draaien, wanneer deze bijvoorbeeld 8 maanden oud is, dan kan de baby dus al eerder veilig om zijn buik slapen

Je weet nu hoe je je baby veilig veilig in slaap kan vallen. Als je ook wilt dat je baby comfortabel slaapt, raden we onze babymatrassen aan. Zo zorg je dat je het juiste matras krijgt voor je baby.

Mag een baby dan nóóit op zijn buik slapen?

Het is niet altijd ‘verboden’ om een baby op zijn buik neer te leggen. Als je bijvoorbeeld wakker en alert bent, is het niet schadelijk om je kleintje op je borst te laten slapen, zolang er geen risico is dat je in slaap valt of op een andere manier afgeleid wordt om een veilige situatie te garanderen. 

Echter zijn de ouders van pasgeborenen vaak wel geneigd om in te dommelen, pas hier mee op! De baby kan in een onverwachte seconde van je afrollen. Zorg dat je zelf wakker bent om een valpartij te voorkomen.

Wat als je pasgeborene niet in slaap wil vallen tenzij hij op zijn buik ligt?

Hieronder verschillende tips wanneer jouw baby van nature een echte buikslaper is- of dat in elk geval het fijnste vindt. 

  • Inbakeren bootst de nauwe ruimte in de baarmoeder na, en kan ook helpen voorkomen dat baby’s zichzelf wakker schrikken tijdens hun slaap.
  • Luide, rommelende geluiden te gebruiken om de baarmoeder na te bootsen met een geluidsmachine voor dutjes en slaapjes.
  • Zij- en buikligging zijn rustgevend voor baby’s. Het is mogelijk om ze in slaap te wiegen en schommelen, en dan zachtjes op de rug in de wieg te leggen of vast te blijven houden voor een dutje. 

Bonus: extra tips om jouw baby te laten slapen

  • Gebruik een fopspeen
  • Borstvoeding geven indien mogelijk
  • Zorg dat baby niet oververhit raakt

Lees je dit bericht terwijl je zwanger bent ter voorbereiding op je aankomende kind? Zorg dat je tijdens je zwangerschap comfortabel en goed slaapt met een voedingskussen.

Veelgestelde vragen over buikslapen baby

Welke leeftijd baby op buik slapen?

Het wordt aanbevolen dat baby’s op hun rug slapen tot ze minimaal 1 jaar oud zijn, omdat dit de kans op wiegendood vermindert. Sommige baby’s kunnen echter vanzelf op hun buik draaien vanaf ongeveer 4 maanden oud.

Wat te doen wanneer baby op buik slaapt?

Als je baby op zijn/haar buik slaapt en ouder is dan 1 jaar, is er meestal geen reden tot zorg. Als je baby echter jonger is dan 1 jaar en op zijn/haar buik slaapt, draai hem/haar dan voorzichtig op de rug om het risico op wiegendood te verminderen.

Wat als baby ’s nachts op buik draait?

Als je baby ’s nachts op zijn/haar buik draait en ouder is dan 1 jaar, hoef je je meestal geen zorgen te maken. Als je baby jonger is dan 1 jaar en ’s nachts op zijn/haar buik draait, draai hem/haar dan voorzichtig op de rug.

Waarom slapen baby graag op hun buik?

Baby’s vinden het vaak prettig om op hun buik te slapen omdat dit hen een gevoel van veiligheid en geborgenheid geeft. Bovendien kan het hun spijsvertering verbeteren en reflux verminderen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat rugslapen de veiligste slaaphouding is voor baby’s jonger dan 1 jaar oud vanwege het risico op wiegendood.

Menu