Zoeken
Zoeken
Baby wil niet in eigen bed slapen: oplossingen en tips

Baby wil niet in eigen bed slapen: oplossingen en tips

Ouders zijn vaak verbijsterd als hun baby niet in zijn eigen bedje wil slapen. Toch is dit een veel voorkomende probleem, wat vaak leidt tot slapeloze nachten en uitputting voor het hele gezin. Deze blogpost legt uit waarom jouw baby weigert om in zijn wiegje te slapen en bespreekt strategieën om hem te helpen zich comfortabeler te voelen.

Waarom wil mijn baby niet in zijn eigen bedje slapen?

Baby’s weigeren hun eigen bedje om interne en externe factoren. Externe oorzaken zijn bijvoorbeeld:  

  • Gebrek aan comfort of ondersteuning van het wiegje of de matras. Wellicht is het bedje van jouw baby niet comfortabel genoeg. Controleer of het wiegje, de wiegdeken en het matrasje. Vervang deze wanneer nodig. 
  • Snel koud krijgen door gebrek aan voldoende dekens of kleding. Zorg ervoor dat jouw kleintje het comfortabel warm heeft. Controleer zijn temperatuur bij het naar bed gaan en gedurende de nacht om zeker te weten dat hij geen last heeft van kou. 
  • Te warm aangekleed zijn. Misschien heeft jouw baby het niet te koud, maar juist te warm. Zorg voor een goed ademend matras en trek eventueel een laagje kleding uit of kies voor een luchtigere slaapzak. 
  • Storende omgevingsfactoren zoals lawaai van buitenaf houden jouw kleintje misschien uit zijn slaap. Zorg voor een rustgevende slaapkamer en zet white noise op om geluiden van buitenaf te maskeren. 
  • Lichtvervuiling door straatlantaarns of verlichtingsbronnen zijn storend voor de slaap van jouw baby. Licht verstoort namelijk de melatonine aanmaak en doordat jouw baby allemaal interessante dingen om hem heen ziet, wordt hij waarschijnlijk teveel geprikkeld om tot rust te komen. 
  • Medische aandoeningen zijn ook vaak de oorzaak dat baby’s niet in hun bedje willen slapen. Bij jonge baby is reflux bijvoorbeeld een veel geziene oorzaak van weerstand tegen het bedje. Het liggen op een vlakke ondergrond is dan namelijk vaak niet prettig voor baby’s. Bij reflux helpt het vaak om het matrasje aan het hoofdeinde te verhogen door er een opgerolde handdoek onder te leggen. Vermoed je dat er een medische oorzaak is voor het weigeren van zijn bedje? Neem dan altijd even contact op met de arts. 

Interne redenen van het weigeren van het slapen in hun eigen bedje hebben met de biologische ontwikkeling van baby’s te maken.

In de ontwikkeling van de mensheid is het namelijk pas recent mogelijk om een baby veilig in een andere kamer neer te leggen zonder fysieke aanwezigheid van een familielid.

Vroeger waren ouders genoodzaakt hun baby dichtbij zich te houden om er zeker van te zijn dat de baby veilig was. Baby’s zijn daarom van oudsher ingesteld op fysieke aanwezigheid van een verzorger voor een veilig gevoel en geruststelling. Een baby gaat huilen als hij deze geruststelling mist. Zo verzekerde de baby zijn ouders er namelijk vroeger van dat ze hem niet vergaten. 

Wees daarom niet te hard voor jezelf en je baby. Geef hem de tijd om aan deze wereld te wennen en pas strategieën toe zodat jouw kleintje zich in zijn bedje net zo veilig voelt als bij jou. Zo slaapt hij in no-time wel lekker door in zijn eigen kamer. 

Strategieën om jouw baby in zijn eigen bedje te laten slapen

Met deze 5 strategieën help je jouw kleintje weer snel in zijn eigen bedje slapen:

  • Creëer een uitnodigende en comfortabele omgeving in de slaapkamer van jouw baby, zoals een nachtlampje of een speciale knuffel.
  • Maak een rustgevend nachtritueel, zoals samen verhaaltjes lezen of slaapliedjes zingen voordat jouw baby gaat slapen, om de overgang naar zijn eigen bedje te vergemakkelijken.
  • Geef uw baby iets vertrouwds mee bij de overgang naar zijn eigen bedje, zoals een wikkeldeken of een favoriet speeltje.
  • Breng tijd door met uw baby in zijn wiegje terwijl hij wakker is, zodat hij eraan gewend raakt zonder zich bang of overweldigd te voelen voor het slapengaan.
  • Stel je baby gerust wanneer hij begint te huilen in zijn bedje. Zo leert jouw baby dat je in de buurt bent en hem komt troosten wanneer hij geruststelling nodig heeft. 

Door deze strategieën toe te passen, leer je jouw baby om in zijn eigen bedje te slapen. Wanneer je een reactie op de slaapgewoonten van jouw baby overweegt, houd dan rekening met de leeftijd van jouw kind. 

Leeftijdsbewuste reactie

Baby’s ontwikkelen zich in rap tempo en ook hun slaappatroon verandert in het eerste jaar enorm. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met de ontwikkeling van jouw baby en jouw verwachtingen daarop bij te stellen. 

Pasgeborenen, tot ongeveer 3 maanden oud, hebben regelmatige nachtvoedingen nodig en kunnen nog niet de hele nacht doorslapen. In deze periode is het het beste als ouders een routine hebben om hun baby elke keer op dezelfde plek te voeden, zodat hij leert waar hij ’s nachts moet slapen. Je kan ook proberen hem in te wikkelen of een fopspeen te gebruiken tijdens dutjes en bedtijd. Deze technieken helpen baby’s namelijk vaak om zich veiliger te voelen terwijl ze zelf in slaap vallen.

Vanaf vier maanden slapen veel baby’s langere periodes slapen met minder voedingen. De meeste baby’s slapen nog niet de nacht door, maar periodes van 4 à 5 uur onderbroken slaap komen nu steeds meer voor. Voor een succesvolle overgang naar zelfstandig slapen in hun eigen bedje is het slim om nu een avondritueel creëren, zoals verhaaltjes voorlezen of kalmerende muziek afspelen om de bedtijd aan te geven. Door de kamertemperatuur aan te passen en lawaai en licht tot een minimum te beperken, help je jouw baby zich rustig te voelen zonder ’s nachts extra aandacht van mama of papa nodig te hebben. Kortom, een comfortabele omgeving helpt je kleintje in slaap te vallen en blijven.

Als ze 6 maanden oud zijn, zijn veel baby’s klaar voor “slaaptraining”.

Slaaptraining = je baby leren om in zijn eigen bedje in slaap te vallen, zonder eerst door iemand anders heen en weer geschommeld te worden.

Wordt jouw baby in deze fase ’s nachts wakker en heeft hij nog extra geruststelling nodig? Dit is heel normaal. Voel je niet ontmoedigd als jouw kleintje meer tijd nodig heeft en schakel een baby slaapcoach in om jullie te helpen als je hier behoefte aan hebt. 

Als kinderen eenmaal 12 maanden oud zijn, zijn ze steeds beter in staat om kalm in hun eigen bedje in slaap te vallen. Al zijn er ook kinderen die er langer over doen, afhankelijk van de omstandigheden. Je kindje begrijpt nu steeds meer en daardoor wordt het makkelijker om hem uit te leggen dat hij lekker en veilig in zijn eigen bedje mag slapen. Creëer een rustige bedtijd routine en blijf nog even bij jouw kindje zitten tot hij in slaap valt. 

Conclusie

Voor ouders is het soms moeilijk te begrijpen waarom hun kind niet in zijn eigen bedje wil slapen. Er zijn verschillende oorzaken die de weerstand van jouw baby kunnen verklaren. Door deze oorzaken te begrijpen en de juiste strategieën toe te passen leer je jouw baby in zijn bed te slapen. Elk kind is uniek, en de strategieën die voor het ene gezin werken, zijn misschien niet succesvol voor het andere. Maak je je zorgen over de slaapgewoonten van jouw baby? Raadpleeg dan altijd de kinderarts.

Ontdek de geheimen van een betere nachtrust met Slaapwijsheid.nl en leer wat je moet doen als jouw baby niet wil slapen, hoe je met slaapregressie om moet gaan en wanneer je jouw baby wakker moet maken voor voeding.

Veelgestelde vragen

Waarom wil mijn baby niet in zijn eigen bedje slapen?

Baby’s kunnen hun eigen bedje weigeren vanwege interne en externe factoren. Externe factoren kunnen variëren van een oncomfortabel bedje of matras tot storende omgevingsfactoren zoals lawaai of lichtvervuiling. Interne redenen zijn vaak gerelateerd aan de biologische ontwikkeling van baby’s.

Wat zijn enkele externe oorzaken waarom mijn baby niet in zijn bedje wil slapen?

Gebrek aan comfort van het wiegje of matras.
Te koud of te warm aangekleed zijn.
Storende omgevingsfactoren zoals lawaai of lichtvervuiling.
Medische aandoeningen zoals reflux.

Hoe kan ik een comfortabele slaapomgeving voor mijn baby creëren?

Zorg voor een comfortabel wiegje en matras, een geschikte kamertemperatuur, verminder storende geluiden met white noise, en minimaliseer lichtvervuiling.

Wat zijn enkele strategieën om mijn baby in zijn eigen bedje te laten slapen?

Creëer een uitnodigende en comfortabele slaapomgeving.
Maak een rustgevend nachtritueel.
Geef je baby iets vertrouwds mee.
Breng tijd door met je baby in zijn wiegje terwijl hij wakker is.
Stel je baby gerust wanneer hij huilt.

Hoe kan ik rekening houden met de leeftijd van mijn baby bij het aanpakken van slaapproblemen?

Baby’s ontwikkelen zich snel en hun slaappatroon verandert in het eerste jaar aanzienlijk. Het is belangrijk om rekening te houden met hun ontwikkelingsfase en je verwachtingen dienovereenkomstig aan te passen.

Wat kan ik doen als mijn pasgeboren baby niet in zijn eigen bedje wil slapen?

Pasgeborenen hebben regelmatige nachtvoedingen nodig en kunnen nog niet de hele nacht doorslapen. Probeer technieken zoals inwikkelen of een fopspeen om ze te helpen zich veiliger te voelen.

Wat als mijn baby van 6 maanden nog steeds niet in zijn eigen bedje wil slapen?

Rond de 6 maanden zijn veel baby’s klaar voor “slaaptraining”. Dit betekent dat je je baby leert om zelfstandig in slaap te vallen.

Wat moet ik doen als mijn baby van 12 maanden nog steeds niet in zijn eigen bedje slaapt?

Op deze leeftijd begrijpen kinderen meer en kun je ze uitleggen dat ze veilig in hun eigen bedje kunnen slapen. Creëer een rustige bedtijdroutine en blijf bij je kindje zitten tot hij in slaap valt.

Wat als de strategieën niet werken voor mijn baby?

Elk kind is uniek. Als je je zorgen maakt over de slaapgewoonten van je baby, raadpleeg dan altijd de kinderarts.

Waar kan ik meer informatie vinden over slaapproblemen bij baby’s?

Je kunt meer informatie vinden op websites zoals Slaapwijsheid.nl, waar je tips en advies kunt krijgen over verschillende slaapproblemen bij baby’s.

Geschreven door
Niels Zee

Menu