Inhoudsopgave
Mijn baby wil niet slapen
Een kind opvoeden is ongelooflijk bevredigend, maar brengt ook een hoop uitdagingen met zich mee – vooral wanneer je baby niet wil slapen. Slaap is een essentieel onderdeel van de gezonde ontwikkeling van baby’s, maar ook vaak een bron van frustratie voor ouders. Niet alleen omdat je als ouder bezorgt bent om de ontwikkeling van je baby, maar ook omdat het gebrek aan slaap jou als ouder opbreekt. Zit jij nu met je handen in je haar, wil je weten waarom jouw baby niet wil slapen, en ben je op zoek naar slaaptips voor baby’s? We got you.
Top 8 redenen waarom jouw baby niet wil slapen
1. Oververmoeidheid:
Als baby’s te lang wakker blijven raken ze oververmoeid. Dit is een van de meest voorkomende redenen waarom baby’s niet goed slapen. Als jouw baby een bijzonder drukke dag heeft gehad of aan te veel prikkels is blootgesteld, valt hij waarschijnlijk moeilijker in slaap. Je voorkomt dit door de bedtijd constant te houden en overdag dutjes te plannen, zodat jouw baby tegen bedtijd niet oververmoeid is.
2. Honger:
Misschien heeft jouw baby overdag niet genoeg gegeten en daardoor honger voor het slapengaan. Een baby met honger voelt hij zich niet comfortabel genoeg om in slaap te vallen. Zorg er daarom voor dat je jouw baby gedurende de dag regelmatig voedt en geef hem indien nodig voor het slapen nog een snack.
3. Pijn en ongemak:
Een andere veel voorkomende reden waarom baby’s moeite hebben met slapen is pijn of ongemak, zoals doorkomende tandjes, oorpijn of krampjes.
Het is ook mogelijk dat er een medische reden is waarom een baby niet wil slapen. Pleeg daarom altijd een arts raadt als je bezorgd bent dat er een onderliggend probleem is wat het slaapgebrek van jouw baby veroorzaakt. Enkele mogelijke medische oorzaken van slapeloosheid van een baby zijn spijsverteringsproblemen, allergische reacties, ademhalingsproblemen zoals astma of bronchitis, neurologische aandoeningen zoals epilepsie, hormoononevenwichtigheden door schildklierafwijkingen, en slaapgerelateerde ademhalingsproblemen zoals apneu en snurken.
4. Scheidingsangst:
Dit type angst komt vaak voor rond de leeftijd van 8 maanden. Rond deze tijd beginnen baby’s bekende gezichten te herkennen en zich bewust worden van de scheiding van ouders of verzorgers. Vooral wanneer er niemand in de buurt is die hen een veilig en zeker gevoel geeft, veroorzaakt dit stress. Hierdoor wordt het voor hen moeilijker om te ontspannen en in een diepe slaapcyclus te komen. Probeer elke avond voor het slapen gaan extra tijd met jouw baby door te brengen en troost jouw kleintje als hij huilend wakker wordt. Zo weet hij dat je altijd in de buurt bent, zelfs als het licht uit is. Maak je geen zorgen, deze fase is heel normaal en gaat ook weer voorbij.
5. Te veel stimulatie voor het slapen gaan:
Spelletjes spelen, tv-programma’s kijken, spelen op iPads… al deze activiteiten geven stimulerende energie af waardoor het voor kleintjes moeilijk wordt om daarna tot rust te komen. Kies daarom in plaats van deze activiteiten voor iets rustgevends, zoals samen boekjes lezen, slaapliedjes zingen of rustig kletsen. Door dit vlak voor het slapen gaan te doen, komt jouw baby makkelijker tot rust en valt krijg je jouw baby sneller in slaap.
6 . Te warm of te koud:
Baby’s hebben moeite hun lichaamstemperatuur te regelen. Controleer daarom wat voor kleren jouw baby draagt en of de wiegdeken niet te dik of dun is. Zo zorg je ervoor dat jouw baby het niet te warm of te koud heeft om te slapen.
7 . Onbekende omgeving:
In een onbekende omgeving slapen veel baby’s slechter. De onbekende omgeving, nieuwe indrukken en veranderende routine maken het moeilijker voor jouw kindje om tot rust te komen. Je helpt jouw baby beter slapen door vertrouwde items mee te nemen, zoals zijn favoriete speeltjes, fijnste knuffel en eigen slaapzak of deken. En ook het recreëren van een soortgelijke routine als thuis helpt meestal goed. Gaat jouw kindje altijd ’s avonds in bad? Kijk dan of er een mogelijkheid is om dat hier ook te doen. Lezen jullie altijd een boekje voor het slapen gaan? Neem deze dan mee op reis.
8 . Mijlpalen in de ontwikkeling:
Tijdens bepaalde stadia van de ontwikkeling slapen veel baby’s slechter. Deze mijlpalen, zoals kruipen, lopen en praten brengen veel opwinding maar tegelijkertijd uitputting met zich mee. Al deze opwinding wordt ’s nachts verwerkt, en dat brengt vaak onrustig slapen met zich mee. Gun jezelf en jouw baby de tijd om deze ontwikkelingen te verwerken. Je zult zien dat jullie snel weer een nieuwe routine vinden en meer in balans komen.
6 top tips om jouw baby te helpen slapen
1. Maak een routine:
Voor veel baby’s is een routine een handig hulpmiddel om makkelijker in slaap te komen. Zorg elke avond voor een vaste routine met eten, in bad gaan, verhaaltjes vertellen of een andere rustgevende activiteit voor het slapengaan. Probeer hetzelfde schema aan te houden, zodat jouw baby weet wat hij kan verwachten en gemakkelijker tot rust komt. Zo leert hij steeds makkelijk in slaap te vallen.
2. Houd het donker:
Baby’s zijn gevoelig voor licht en geluid. Als er te veel prikkels zijn vallen ze moeilijker in slaap. In een donkere omgeving zijn er minder prikkels en dit is bevorderlijk voor het slapen. Het is daarom slim om verduisterende gordijnen in de kamer van jouw baby te gebruiken tijdens dutjes en nachtelijke slaapjes.
3. Gebruik wikkels:
Inbakeren is een eeuwenoude techniek die door ouders over de hele wereld wordt gebruikt, en het werkt. Door je baby als een burrito in een zachte stoffen deken of speciale inbakerdoek te wikkelen, creëer je een gevoel van geborgenheid. De warmte van het inwikkelen bootst het gevoel na van veilig in mama’s of papa’s armen te liggen. Daarom kan inbakeren heel doeltreffend zijn om baby’s tot rust te laten komen en makkelijker (door) te laten slapen.
4. Ga naar buiten:
Frisse lucht doet wonderen als het gaat om het verbeteren van je humeur, maar ook om jouw baby beter te helpen slapen. Veel kindjes vallen snel in slaap als ze buiten in de buggy liggen of als ze lekker in de draagzak zitten tijdens een wandeling. De frisse lucht en de wiegende beweging helpen jouw baby snel diep in slaap te komen.
5. Stimuleer kalmerende technieken:
Een baby valt sneller in slaap wanneer hij zich veilig en rustig voelt. Help je kleintje daarom kalmerende technieken te gebruiken. Twee effectieve kalmeringstechnieken zijn duimen en zachtjes over het gezichtje wrijven. Deze gedragingen bootsen natuurlijke bewegingen na die baby’s maken wanneer ze in de baarmoeder zitten en kunnen ook nadat ze geboren zijn de nodige troost bieden. Een andere effectieve kalmeringstechniek is het gebruiken van een geruststellend voorwerp. Vooral een vaste fopspeen, teddybeer, of knuffeldoekje biedt troost en geruststelling wanneer papa en mama niet in de buurt zijn.
6. Creëer een slaap heiligdom:
Creëer een veilige slaapomgeving in huis waar je baby veilig kan slapen en zich ontspannen voelt. Een ruimte waar een fijn bedje voor jouw baby staat met een goed babymatras, maar ook een comfortabele stoel waar je samen nog wat tijd door brengt voor het slapen gaan. Waar je voor het slapengaan met gedimde verlichting samen een boekje leest. Waar je de kamer helemaal donker kunt maken als het tijd is om te gaan slapen. En waar je een white noise apparaat of muziekspeler neer zet met een zacht achtergrond geluid om jouw baby optimaal tot rust te laten komen.
Overzicht
Oorzaken | Oplossingen | |
Oververmoeidheid | Op tijd slapen & regelmatige dutjes | |
Honger | Regelmatig voeden & snack voor het slapen | |
Pijn en ongemak | Raadpleeg jouw arts | |
Scheidingsangst | Extra tijd samen doorbrengen & troosten bij wakker worden | |
Te veel stimulatie | Rustgevende activiteiten voor het slapengaan | |
Te warm of koud | Controleer kleding & dekens om de juiste temperatuur te waarborgen | |
Onbekende omgeving | Neem vertrouwde items mee & behoud zoveel mogelijk jullie vertrouwde routine | |
Mijlpalen in de ontwikkeling | Geef jezelf en jouw baby de tijd om ontwikkelingen te verwerken en een nieuwe routine te vinden |
Ermee omgaan als je baby niet wil slapen
Als je baby niet wil slapen is dat ongelooflijk stressvol. Niet alleen jouw baby, maar ook jijzelf wordt immers super chagrijnig na de zoveelste gebroken nacht. Omgaan met een baby die niet wil slapen kan moeilijk zijn, maar als je de onderliggende oorzaken begrijpt, is het makkelijker om de gepaste strategieën te gebruiken om jouw baby te helpen.
Heb je alles geprobeerd en slaapt jouw baby nog steeds slecht? Probeer je niet te veel te laten frustreren door het gebrek aan slaap. Veel baby’s hebben moeite met slapen op jonge leeftijd en hoewel het misschien lijkt alsof je nooit meer een nacht door zult slapen, kom die nacht er echt weer. Voel je je toch te uitgeput of raak je gefrustreerd? Vraag dan om hulp. Misschien kan jouw partner de nachtdienst van jouw overnemen of zijn er opa’s, oma’s of vrienden die een weekendje kunnen inspringen.
Twijfel je of er een dieperliggend probleem is of heb je behoefte aan begeleiding? Aarzel dan niet om professioneel advies in te winnen van de huisarts of een gecertificeerde slaapcoach.
Conclusie
Slaapproblemen bij baby’s kunnen ongelooflijk moeilijk zijn voor ouders, maar met de juiste strategieën en hulpmiddelen kun je jouw baby helpen een goede nachtrust te krijgen. Iedere baby is uniek en daardoor is er niet één standaard oplossing die werkt voor alle baby’s. Maar door de mogelijke oorzaken te begrijpen en te experimenteren met verschillende methoden, slagen de meeste ouders erin om hun baby beter te helpen slapen. Met geduld en doorzettingsvermogen vindt ook jij de beste manier vinden om jouw kleintje te helpen en krijgen jullie beide de broodnodige rust.
Veelgestelde vragen
Waarom wil mijn baby niet slapen?
Er zijn verschillende redenen waarom baby’s niet willen slapen, zoals oververmoeidheid, honger, pijn en ongemak, scheidingsangst, te veel stimulatie voor het slapengaan, temperatuurverschillen, een onbekende omgeving en ontwikkelingsmijlpalen.
Hoe kan oververmoeidheid het slaappatroon van mijn baby beïnvloeden?
Als baby’s te lang wakker blijven, raken ze oververmoeid, wat het moeilijker maakt voor hen om in slaap te vallen. Het is belangrijk om een consistent bedtijdschema aan te houden en dutjes overdag te plannen.
Hoe kan honger mijn baby wakker houden?
Als een baby overdag niet genoeg heeft gegeten, kan hij ’s nachts honger hebben, waardoor hij zich ongemakkelijk voelt en niet in slaap kan vallen.
Wat zijn enkele medische redenen waardoor mijn baby niet wil slapen?
Mogelijke medische oorzaken zijn spijsverteringsproblemen, allergische reacties, ademhalingsproblemen, neurologische aandoeningen en slaapgerelateerde ademhalingsproblemen.
Hoe kan ik mijn baby helpen als hij scheidingsangst heeft?
Besteed extra tijd met je baby voor het slapengaan en troost hem als hij huilend wakker wordt. Dit helpt hem te begrijpen dat je altijd in de buurt bent.
Hoe kan ik overstimulatie voor het slapengaan voorkomen?
Kies voor rustgevende activiteiten zoals samen boekjes lezen, slaapliedjes zingen of rustig kletsen in plaats van stimulerende activiteiten.
Hoe kan ik een comfortabele slaapomgeving voor mijn baby creëren?
Zorg voor een donkere kamer met verduisterende gordijnen, gebruik een comfortabel bedje en matras, en overweeg het gebruik van white noise apparaten of muziekspelers met zachte geluiden
Wat zijn enkele tips om mijn baby te helpen slapen?
Enkele tips zijn het creëren van een routine, het donker houden van de kamer, het gebruik van wikkels of inbakerdoeken, tijd buiten doorbrengen, stimuleren van kalmerende technieken en het creëren van een slaapheiligdom.
Wat moet ik doen als ik alle strategieën heb geprobeerd en mijn baby nog steeds niet slaapt?
Het is belangrijk om geduldig te zijn en te begrijpen dat elke baby uniek is. Als je je echter te uitgeput of gefrustreerd voelt, vraag dan om hulp van een partner, familielid of vriend. Overweeg ook professioneel advies van een huisarts of gecertificeerde slaapcoach.
Wat is de algemene conclusie over baby’s die niet willen slapen?
Elke baby is uniek en er is geen standaardoplossing voor alle slaapproblemen. Door de mogelijke oorzaken te begrijpen en verschillende methoden te proberen, kunnen de meeste ouders effectieve strategieën vinden om hun baby te helpen slapen.