Zoeken
Zoeken
Baby Wordt Huilend Wakker: Oorzaken, Preventie en Oplossingen

Baby Wordt Huilend Wakker: Oorzaken, Preventie en Oplossingen

Samenvatting

In dit artikel bespreken we redenen waarom baby’s huilend wakker worden en geven je de beste tips en oplossingen om dit te voorkomen. We leggen uit hoe je kan controleren of jouw baby honger heeft, te warm of koud is, een volle luier heeft, last heeft van doorkomende tandjes, ziek is, nieuwe vaardigheden ontwikkelt, verlatingsangst heeft, slaapregressie ervaart, nachtangsten heeft, overprikkeld is of een slechte slaaphouding heeft. Daarnaast geven we je de beste tips om om te gaan met een huilende baby en hoe je een ideale slaapomgeving kan creëren. Neem contact op met een arts als jouw baby langer dan normaal huilt of ongewoon geïrriteerd blijft. Hopelijk helpt dit artikel je om jouw baby snel weer rustig te laten slapen, zodat jullie allebei een goede nachtrust hebben.

Als een baby huilend wakker wordt, is dat zowel voor het kind als voor de ouders frustrerend. Huilen tijdens de slaapcyclus is een veel voorkomend probleem voor baby’s. Als je de oorzaken beter begrijpt, is het makkelijker om je baby te troosten en toekomstig nachtwaken te voorkomen. Zo slaapt jullie hele gezin weer snel rustig de nacht door. 

Redenen waarom baby’s huilend wakker worden

Baby’s huilen om verschillende redenen. Het is vaak moeilijk om te bepalen waarom een baby huilt in zijn slaap of huilend wakker wordt. Maar als je de meest voorkomende redenen kent, is het makkelijker om te herkennen wat er met jouw baby aan de hand is. 

Veelvoorkomende redenen waarom baby’s huilend wakker worden zijn:

 1. Honger of dorst
 2. Ongemak door te warm of te koud zijn
 3. Volle luier
 4. Doorkomende tandjes
 5. Ziektes zoals kolieken of oorontstekingen
 6. Ontwikkelingsmijlpalen, zoals leren omrollen of zelf gaan zitten
 7. Verlatingsangst
 8. Slaapregressies
 9. Nachtangsten
 10. Overprikkeling tijdens de dag
 11. Slechte slaaphouding

Door de bovenstaande opties te controleren achterhaal je makkelijker waarom jouw baby huilt. Met die kennis op zak onderneem je eenvoudig de juiste stappen om jouw baby te kalmeren en het probleem in de toekomst te voorkomen.

Omgaan met een baby die huilend wakker wordt

Wakker worden met een huilende baby in de kleine uurtjes kan een overweldigende en vermoeiende beproeving zijn. Maar als je je realiseert waarom jouw baby’s huilt, is het makkelijker om hem weer snel te kalmeren, zodat jullie beiden snel weer in slaap vallen.

Check eerst in 3 stappen de meest voorkomende problemen:

 1. Heeft je baby een volle luier? -> Verschoon je kindje
 2. Heeft je baby honger of dorst? -> Bied je baby een flesje of de borst aan
 3. Is je baby comfortabel? – > Check de temperatuur van je baby en of er iets in zijn slaapomgeving is wat zijn slaap verstoort, zoals geluid of licht

Huilt je kleintje nog steeds? Bedenk dan of er andere factoren zijn die hem dwars kunnen zitten, zoals:

 1. Je baby heeft een drukkere dag gehad dan normaal of is hij bezig met het leren van nieuwe skills? -> Het kan zijn dat hij hierdoor last heeft van slaapregressie of nachtangsten. Troost hem en stel hem gerust. Je baby moet alle prikkels verwerken en heeft hiervoor jouw geruststelling nodig.
 2. Heeft je baby last van doorkomende tandjes, een verstopte neus of andere ongemakken? -> Troost hem en help hem rustig weer in slaap. Als we niet lekker zijn hebben we allemaal wat extra comfort nodig, jouw kleintje ook

Als het huilen aanhoudt, is het verstandig contact op te nemen met uw arts voor verder advies.

Voorkomen dat een baby huilend wakker wordt

Het is fijn om te weten hoe je om moet gaan met een huilende baby, maar het is nog beter als je weet hoe je het kunt voorkomen. Dit doe je door te zorgen voor een goede slaaphygiëne voor jouw kleintje. Verbeter jullie slaap met de volgende 5 tips:

 • Regelmaat en routine: baby’s gedijen goed bij een regelmatig en voorspelbaar schema. Zorg voor een vast ritueel voor voedingen, dutjes en bedtijd. Dit geeft jouw baby een gevoel van veiligheid, wat kan bijdragen aan een betere nachtrust. Daarnaast helpt een vaste bedtijd routine bij de aanmaak van melatonine, waardoor jouw kleintje makkelijker in slaap valt en dieper slaapt.
 • Een rustige slaapomgeving: de slaapomgeving van een baby heeft een grote invloed op de kwaliteit van zijn slaap. Een donkere, rustige slaapomgeving helpt bij het bevorderen van de slaap van jouw kleintje. Dit doe je bijvoorbeeld met verduisterende gordijnen, gedempt licht en een white noise machine om geluiden van buitenaf te maskeren.
 • Voldoende slaap gedurende de dag: baby’s die overdag genoeg slapen, zijn ‘s nachts ook beter in staat om rustig door te slapen. Zorg voor regelmatige dutjes overdag om te voorkomen dat de baby oververmoeid raakt.
 • Inbakeren: wikkel jouw baby in een deken of speciale inbakerdoek. Hiermee stimuleer je het gevoel van stevig vastgehouden te worden. Je baby voelt zich in dan comfortabel en veilig en veel baby’s slapen daardoor beter door.
 • Slaapassociaties: maak gebruik van slaapassociaties, zoals een favoriet knuffelbeest of speentje. Dit helpt jouw baby zich comfortabel en veilig te voelen in zijn bedje.

Hulpmiddelen: maak gebruik van handige hulpmiddelen om jouw baby gerust te stellen. Kies bijvoorbeeld voor een inbakerdoek, een knuffeldoekje of een kruik waarmee je zijn bedje opwarmt. Zo simuleer je het gevoel van een warme knuffel.

Wanneer moet je contact opnemen met een arts?

Hoewel huilend wakker worden veel voorkomt bij baby’s wijst het soms op een ernstigere onderliggende aandoening. Het is belangrijk om jouw baby goed in de gaten te houden en alert te zijn wanneer het slaappatroon van jouw baby afwijkt van zijn normale slaapgedrag.

Heb je alle gangbare oorzaken uitgesloten en blijft jouw baby meerdere nachten achter elkaar meer dan normaal huilen? Dan is het slim om een arts te raadplegen. Ook als jouw baby moeite heeft om weer te kalmeren na het ontwaken of ongewoon geïrriteerd blijft, kan dit een indicatie zijn van een onderliggend medisch probleem dat aandacht van een arts nodig heeft. Ga op jouw ouderlijk gevoel af en voel je niet bezwaard om hulp in te schakelen. Een kind opvoeden hoef je niet alleen te doen, zeker niet wanneer je je zorgen maakt.

It takes a village to raise a child (vertaling: je hebt een community nodig om een baby op te voeden).

Conclusie

Baby’s worden huilend wakker door verschillende oorzaken. Zo is het mogelijk dat jouw baby wordt geplaagd door een medische aandoeningen, is er wellicht een omgevingsfactor die hem stoort of heeft hij gewoon behoefte aan nabijheid. Door de onderliggende reden te identificeren pas je eenvoudig de juiste strategie toe om jouw baby weer snel in slaap te helpen. Neem proactieve maatregelen om te voorkomen dat jouw baby in de toekomst weer huilend wakker wordt. Creëer bijvoorbeeld een ideale slaapomgeving, voorkom overmatige prikkels overdag en zorg voor een vast bedtijdritueel. Blijft je baby huilend wakker worden of lukt het niet om hem te kalmeren? Neem dan contract op met een arts om onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten.

Zorgen dat jouw baby echt uitgerust wakker wordt? Zorg dan voor een comfortabele en veilige slaapomgeving. Bekijk de beste wiegjes, de fijnste inbakerdoeken en veiligste wiegmatrassen.

Ontdek alle geheimen van een betere nachtrust met Slaapwijsheid.nl en leer wat je moet doen als jouw baby niet wil slapen, hoe je met slaapregressie om moet gaan en wanneer je jouw baby wakker moet maken voor voeding.

Veelgestelde vragen

Waarom wordt mijn baby huilend wakker?

Baby’s kunnen om verschillende redenen huilend wakker worden, zoals honger, ongemak door temperatuur, volle luiers, doorkomende tandjes, ziektes, ontwikkelingsmijlpalen, verlatingsangst, slaapregressies, nachtangsten, overprikkeling en slechte slaaphouding.

Hoe kan ik vaststellen of mijn baby honger heeft als hij huilend wakker wordt?

Controleer de laatste voedingstijd en let op tekenen van zuigen aan de handjes of zoeken naar de borst of fles.

Wat zijn de tekenen dat mijn baby te warm of te koud is in bed?

Een baby die te warm is, kan klam aanvoelen en rood worden, terwijl een baby die het koud heeft koude handjes en voetjes kan hebben.

Hoe kan ik de slaapomgeving van mijn baby optimaliseren voor een betere nachtrust?

Zorg voor een donkere, rustige slaapomgeving met verduisterende gordijnen, gedempt licht en eventueel een white noise machine.

Wat zijn slaapregressies en hoe beïnvloeden ze het slaappatroon van mijn baby?

Slaapregressies zijn perioden waarin baby’s tijdelijk slechter slapen vanwege ontwikkelingsmijlpalen. Dit kan leiden tot frequenter wakker worden en moeilijkheden met inslapen.

Hoe kan ik mijn baby troosten als hij huilend wakker wordt vanwege nachtangsten?

Troost je baby door zachtjes tegen hem te praten, hem te aaien of te knuffelen, en zorg voor een rustige omgeving.

Wat zijn de voordelen van een vast bedtijdritueel voor mijn baby?

Een vast bedtijdritueel bevordert de aanmaak van melatonine, helpt je baby te ontspannen en geeft een gevoel van veiligheid.

Hoe kan inbakeren helpen als mijn baby huilend wakker wordt?

Inbakeren simuleert het gevoel van vastgehouden worden, wat comfort en veiligheid biedt en kan helpen bij het bevorderen van een diepere slaap.

Wanneer moet ik professionele hulp zoeken als mijn baby regelmatig huilend wakker wordt?

Als je baby meerdere nachten achter elkaar meer dan normaal huilt, of als je je zorgen maakt over zijn welzijn, is het raadzaam om een arts te raadplegen.

Wat zijn de beste tips om te voorkomen dat mijn baby in de toekomst huilend wakker wordt?

Enkele tips zijn het creëren van een ideale slaapomgeving, het voorkomen van overmatige prikkels overdag, en het handhaven van een vast bedtijdritueel.

Geschreven door
Niels Zee

Menu