Zoeken
Zoeken
Baby Wordt Steeds Wakker – Tips Voor Vermoeide Ouders

Baby Wordt Steeds Wakker – Tips Voor Vermoeide Ouders

Samenvatting

Dit artikel gaat over de redenen waarom baby’s ’s nachts wakker kunnen worden en wat je kunt doen om hen te helpen weer in slaap te vallen. Baby’s kunnen ’s nachts wakker worden als gevolg van slaapregressie, honger, dorst, overstimulatie, ziekte of pijn, nachtmerries of angstige gevoelens, een oncomfortabele slaapomgeving, ongemak en een gebrek aan nabijheid. Om te voorkomen dat je baby vaak wakker wordt, is het belangrijk om een vaste routine voor het slapengaan te hebben, te zorgen voor comfort en veiligheid, stimulerende activiteiten voor het slapengaan te vermijden en de juiste voeding te geven. Als je baby toch wakker wordt, kun je controleren of er sprake is van ongemak of pijn en je baby geruststellen. Het is normaal als je baby ’s nachts wakker wordt en het is pas een reden tot zorg als het vaak gebeurt en je baby niet meer tot rust kan komen.

Het krijgen van een baby brengt veel vreugde met zich mee, maar het brengt ook zijn eigen moeilijkheden met zich mee. Zo is een veel voorkomend probleem waarmee ouders te maken krijgen, dat hun baby ’s nachts steeds wakker wordt. Het is belangrijk te begrijpen waarom baby’s wakker worden en wat je kan doen om hen te helpen zo snel mogelijk weer in slaap te komen. 

Redenen waarom baby’s ’s nachts wakker worden

Voordat we ingaan op de redenen waarom baby’s ’s nachts wakker worden is het belangrijk om je te realiseren dat nachtelijk waken normaal is voor baby’s. Zeker pasgeboren baby’s worden nog vaak wakker. Het is dus niet iets waar je je direct zorgen over hoeft te maken. Maar omdat we begrijpen dat je zelf ook broodnodig rust nodig hebt bespreken we hier mogelijke redenen. Zo bepaal je snel of jouw baby last heeft van een onderliggende redenen die je kunt oplossen.

  1. Slaapregressie: baby’s kunnen ’s nachts wakker worden als gevolg van slaapregressie, een vaak voorkomend verschijnsel. Slaapregressie is een periode waarin het slaappatroon van een baby of peuter verandert, waardoor hij ’s nachts vaker wakker wordt en moeilijk weer in slaap valt. Dit gebeurt meestal wanneer ze nieuwe mijlpalen in hun ontwikkeling bereiken, zoals omrollen, kruipen, lopen of praten. Tijdens deze periodes van snelle ontwikkeling kan het moeilijk zijn voor baby’s om hun slaapgewoonten aan te passen aan hun nieuwe vaardigheden en toegenomen nieuwsgierigheid naar de wereld om hen heen.
  2. Honger en dorst: ook dit zijn mogelijke oorzaken van nachtelijk wakker worden bij baby’s en peuters. Baby’s moeten zowel overdag als ’s nachts regelmatig eten tot ze oud genoeg zijn (ca. 6 maanden) om ’s nachts niet te eten. Een jonge baby moet je zelfs ’s nachts wakker maken voor voeding. Is je baby echt ouder dan 6 maanden en wordt hij vaak wakker omdat hij honger of dorst heeft? Dan is het slim om de voeding overdag uit te breiden.
  3. Overstimulatie: kan er ook toe leiden dat baby’s ’s nachts wakker worden. Ze zijn dan te opgewonden van activiteiten eerder op de dag, zoals buiten spelen met broertjes en zusjes of vriendjes, of vlak voor het slapengaan te veel televisie kijken. Om dit te voorkomen is het belangrijk om stimulerende activiteiten met rustige activiteiten af te wisselen. Zorg er voor dat je kind in ieder geval het laatste uur voor bedtijd rustige activiteiten doet, zoals een boekje lezen of samen over de dag praten. 
  4. Ziekte of pijnongemakken zoals doorkomende tandjes, oorontsteking, of verkoudheid verstoren regelmatig de nachtrust. Heeft jouw kindje ergens last van? Biedt hem dan troost en pak wanneer mogelijk de oorzaak van het ongemak aan.
  5. Nachtmerries of angstige gevoelens: sommige kindjes worden ’s nachts geteisterd door nachtangsten. Stel jouw kind gerust door een warme en veilige omgeving voor hem te creëren. 
  6. Oncomfortabele slaapomgeving: is mogelijk de oorzaak van het steeds wakker worden van jouw baby. Voorbeelden van een oncomfortabele omgeving zijn: een te warme of te koude kamer, te veel licht of te veel lawaai en een slechte luchtkwaliteit. Controleer daarom de temperatuur van jouw kind, zorg voor een rustige en stille omgeving en lucht de kamer elke dag. 
  7. Ongemak: er zijn verschillende ongemakken die de slaap van baby’s verstoren. Zo is het mogelijk dat jouw baby wakker wordt door een volle luier, een lekkende luier, kleding die te strak zit of een kleding-en-deken combinatie die te koud of warm is.
  8. Gebrek aan nabijheid: het is mogelijk dat een bab de nabijheid van zijn ouders mist. Zorg in dit geval voor extra contact momenten overdag, neem de tijd voor een gezamelijk bedtijdritueel, en stel jouw kindje gerust bij het wakker worden. 

Hoe voorkom je dat je baby ’s nachts vaak wakker wordt?

Er zijn verschillende manieren om overmatig waken te voorkomen. We bespreken hier de belangrijkste 4 strategieën.

Het vormen van een gewoontepatroon voor het slapengaan kan helpen voorkomen dat jouw baby ’s nachts vaak wakker wordt. Begin met het instellen van een vaste tijd voor de bedtijd van je baby. Zorg ervoor dat deze tijd vroeg genoeg is zodat hij niet oververmoeid is als hij gaat slapen. Creëer een rustgevende sfeer met gedimde verlichting, zachte muziek en zachtjes wiegen of knuffelen voor het slapengaan. Een warm bad kan hen ook helpen ontspannen voor het slapengaan. Als je verhaaltjes wil vertellen in de routine, kies dan verhaaltjes met eenvoudige taal en rustige thema’s.

Door te zorgen voor comfort en veiligheid kan jouw baby de nacht zoveel mogelijk doorslapen. Zorg ervoor dat het slaapgedeelte vrij is van voorwerpen of speelgoed dat ongemak of schade kan veroorzaken als het ’s nachts wordt verplaatst. De matras moet stevig maar comfortabel zijn, met lakens van ademend materiaal zoals katoen of bamboevezels voor extra warmte zonder dat je baby ’s nachts oververhit raakt. Zorg ook voor een comfortabele temperatuur van 17°C tot 22°C in het slaapgedeelte.

Toezicht op stimulatie voor het slapen gaan voorkomt ook dat baby’s ’s nachts vaak wakker worden. Te veel activiteiten tijdens de dag en vlak voor het slapen leiden namelijk vaak tot rusteloosheid ’s nachts. Vermijd stimulerende activiteiten zoals spelletjes spelen of televisie kijken vlak voor het slapengaan, omdat deze activiteiten je baby opwinden in plaats van hem te helpen in slaap te komen. Richt je liever op rustige activiteiten zoals samen boekjes lezen, waardoor je baby sneller in slaap valt.

Een andere belangrijke factor voor een goede nachtrust is de juiste voeding van de baby, zowel overdag als ’s avonds. De voedingen moeten gelijkmatig over de dag worden gespreid, van de ochtend tot vlak voor het slapengaan. Door ook te voeden vlak voor bedtijd, krijgt jouw baby ’s nachts minder snel honger.

Knipsel

Door deze stappen te volgen, help je jouw baby beter en langer te slapen. Maar als jouw baby toch wakker wordt, zijn er strategieën die jou en je baby helpen hiermee om te gaan.

Wat te doen als jouw baby ’s nachts wakker wordt?

Als jouw baby ’s nachts wakker wordt, kan dat een vermoeiende en moeilijke situatie zijn voor jou en je kleintje. Wij zetten de beste 4 tips voor baby’s die wakker zijn geworden en niet meer willen slapen op een rij, zodat jij en je baby zo snel mogelijk weer verder slapen.

  1. Controleer op ongemak of pijn: als jouw baby vaak wakker wordt, heeft dit misschien met een onderliggend probleem zoals ongemak of pijn te maken. Voorbeelden van ongemak zijn: een volle luier of kleding die te strak zit of te warm of koud is. Voorbeelden van pijn zijn: doorkomende tandjes, krampjes en ziekten. Check of er iets is wat jouw kindje dwars kan zitten en verhelp of verzacht het probleem waar mogelijk.
  2. Stel jouw baby gerust met een zachte aanraking en stem: baby’s worden ’s nachts vaak wakker omdat ze bang of overweldigd zijn door hun omgeving. Probeer je baby in dit geval zachtjes aan te raken en met een kalmerende stem te praten, zodat hij weet dat je bij hem bent. Zo voelt hij zich snel weer gerustgesteld en veilig, waardoor hij makkelijker tot rust komt en doorslaapt.
  3. Stimuleer je baby niet te veel: het is misschien verleidelijk om de televisie aan te zetten of een telefoon of iPad te pakken wanneer jullie niet kunnen slapen. Maar vermijd ’s nachts televisie en andere stimulerende activiteiten, want deze maken het alleen maar moeilijk voor jou en jouw baby om terug in slaap te komen. Houd het rustig en donker. Zo voelt jouw kindje zich zo snel mogelijk weer veilig en kalm genoeg om in slaap te vallen.
  4. Voeden: als al het andere faalt, is het misschien tijd om een flesje of borstvoeding te geven. Baby’s verteren melk snel en hebben daardoor ’s nachts eerder honger dan volwassenen. Honger maakt jouw baby dus mogelijk wakker. Geef hier aan toe en voed jouw baby op verzoek. Voor je het weet groeit jouw kindje uit de nachtvoedingen.

Het is essentieel om er rekening mee te houden dat elk kind anders is en dat er verschillende benaderingen zijn die je kan proberen wanneer jouw kleintje ’s nachts wakker wordt. Als het probleem aanhoudt of toeneemt, is het verstandig een professional te raadplegen. Hierna gaan we na of dit gedrag aanleiding moet geven tot bezorgdheid en hoe je extra steun kan krijgen bij het omgaan met het ’s nachts wakker worden van jouw kindje.

Moet je je zorgen maken als je baby ’s nachts wakker blijft worden?

Als jouw baby nachts steeds wakker wordt, vraag je je misschien af wanneer je een professioneel advies moet inwinnen? Als het om zuigelingen gaat, is het heel normaal dat jouw baby vaak wakker wordt. Maar als jouw baby al ouder is en toch voortdurend wakker blijft worden en na het wakker worden weer moeilijk tot rust komt, is het tijd om een specialist te raadplegen. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde aantallen wat betreft het nachtelijk waken van baby’s. Alle baby’s zijn echter verschillend, dus het is niet direct zorgelijk als jouw baby net iets vaker of minder vaak wakker wordt. Volg jouw baby en ga af op jouw ouderlijke gevoel.

Leeftijd (maanden) Aantal keer wakker tussen 12 en 6 uur ’s nachts
0-1 2-3 keer per nacht
1-3 1-2 keer per nacht
3-6 1-2 keer per nacht
6-12 0-1 keer per nacht

Conclusie

Er zijn verschillende redenen waarom baby’s wakker worden, zoals slaapregressie, honger en dorst, overstimulatie, ziekte of pijn, nachtmerries of angstige gevoelens, een oncomfortabele slaapomgeving, ongemak en een gebrek aan nabijheid. Om te voorkomen dat je baby vaak wakker wordt, is het belangrijk om een vaste routine voor het slapengaan te hebben, te zorgen voor comfort en veiligheid, stimulerende activiteiten voor het slapengaan te vermijden en de juiste voeding te geven.

Als je baby toch wakker wordt, kun je controleren of er sprake is van ongemak of pijn en je baby geruststellen. Het is normaal als je baby ’s nachts wakker wordt, dus maak je niet direct zorgen. Uiteindelijk slapen alle baby’s door. Maar als het probleem aanhoudt, is het verstandig om professioneel advies in te winnen. Vertrouw op je eigen gevoel als ouder.

Veelgestelde vragen

Waarom wordt mijn baby ’s nachts steeds wakker?

Baby’s kunnen wakker worden door verschillende oorzaken zoals slaapregressie, honger, dorst, overstimulatie, ziekte, pijn, nachtmerries, angstige gevoelens, een oncomfortabele slaapomgeving, ongemak en een gebrek aan nabijheid.

Wat is slaapregressie en hoe beïnvloedt het het slaappatroon van mijn baby?

Slaapregressie is een periode waarin het slaappatroon van een baby verandert, vaak gekoppeld aan ontwikkelingsmijlpalen zoals omrollen, kruipen, lopen of praten.

Hoe kan ik vaststellen of mijn baby ’s nachts wakker wordt door honger of dorst?

Als je baby ouder is dan 6 maanden en vaak wakker wordt vanwege honger of dorst, kan het helpen om de voeding overdag uit te breiden.

Hoe kan overstimulatie mijn baby ’s nachts wakker houden?

Overstimulatie, zoals te veel activiteiten of televisie kijken vlak voor het slapengaan, kan leiden tot rusteloosheid ’s nachts.

Hoe kan ik mijn baby helpen als hij wakker wordt door ziekte of pijn?

Controleer op tekenen van ongemak zoals doorkomende tandjes, oorontsteking, of verkoudheid en bied troost of behandeling waar nodig.

Wat kan ik doen als mijn baby wakker wordt door nachtmerries of angstige gevoelens?

Creëer een warme en veilige omgeving en stel je baby gerust met een zachte aanraking en kalmerende stem.

Hoe kan ik een comfortabele slaapomgeving voor mijn baby creëren?

Zorg voor een rustige en stille omgeving, controleer de temperatuur, lucht de kamer dagelijks en zorg voor een comfortabel bedje en matras.

Wat zijn enkele tips om te voorkomen dat mijn baby ’s nachts vaak wakker wordt?

Enkele tips zijn het instellen van een vaste bedtijd, creëren van een rustgevende sfeer, vermijden van stimulerende activiteiten voor het slapengaan en het geven van de juiste voeding.

Wanneer moet ik professioneel advies inwinnen als mijn baby ’s nachts steeds wakker wordt?

Als je baby ouder is en toch voortdurend wakker blijft worden, vooral als hij na het wakker worden moeilijk tot rust komt, is het raadzaam om een specialist te raadplegen.

Wat is de algemene aanpak om mijn baby te helpen beter door te slapen?

Het is essentieel om de oorzaken van het wakker worden te begrijpen en gerichte strategieën toe te passen, zoals een vaste bedtijdroutine, zorgen voor comfort en veiligheid, en het geven van de juiste voeding.

Geschreven door
Niels Zee

Menu