Zoeken
Zoeken
Hoeveel Slaap Heeft Een Kind Nodig? Inclusief 8 Slaaptips
dream g37e1c6a5f 1920

Hoeveel Slaap Heeft Een Kind Nodig? Inclusief 8 Slaaptips

Samenvatting

Dit artikel bespreekt het belang van slaap voor kinderen en geeft aanbevelingen voor de hoeveelheid slaap die kinderen van verschillende leeftijden nodig hebben. Voldoende slaap is essentieel voor groei, ontwikkeling, herstel en emotionele regulering bij kinderen. Tekenen van onvoldoende slaap zijn fysieke symptomen zoals donkere kringen onder de ogen, een bleke huid en vermoeidheid, maar ook gedragsveranderingen zoals prikkelbaarheid, verminderde aandacht en verminderde schoolprestaties. Om goede slaapgewoonten te bevorderen, kunnen ouders een consistente slaaproutine instellen, een rustige en ontspannen slaapomgeving creëren, de inname van cafeïne en suiker beperken, lichaamsbeweging aanmoedigen en ontspanningstechnieken aanleren. Het artikel legt ook uit hoe de slaap van kinderen verschilt van die van volwassenen, met name wat betreft de slaapcycli, de duur en de patronen, en de hormonale veranderingen in verband met groei en ontwikkeling.

Als het om de gezondheid van kinderen gaat, is een van de belangrijkste vragen die ouders stellen “hoeveel slaap heeft een kind nodig?” Hoewel er algemene richtlijnen zijn voor het aantal gewenste slaapuren, heeft elk kind andere behoeften. Als je weet wat wordt aanbevolen en je de signalen begrijpt dat je kind niet genoeg slaapt, is het makkelijker om te herkennen wanneer het tijd is om jullie slaaproutine aan te passen. In deze blogpost bekijken we waarom voldoende slaap zo belangrijk is voor kinderen, hoe je herkent dat jouw kind slaap tekort komt en bespreken we tips om je kind beter te helpen slapen.

Waarom heeft een kind veel slaap nodig?

Rust is noodzakelijk voor de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van een kind. De benodigde hoeveelheid slaap varieert tussen de 9-17 uur, afhankelijk van de leeftijd van het kind. Deze slaap is essentieel om 3 belangrijke redenen:

  1. Groei en ontwikkeling: tijdens de slaap produceert het lichaam van een kind groeihormonen die belangrijk zijn voor de groei en ontwikkeling van botten en spieren. Het is daarom belangrijk dat kinderen genoeg slaap krijgen om hun groei en ontwikkeling te ondersteunen.
  2. Herstel: slaap speelt ook een belangrijke rol bij het herstel van het lichaam en de geest. Het helpt bij het herstellen van weefsels, spieren en organen, en helpt ook bij het verwerken van informatie die gedurende de dag is verzameld. Daardoor helpt het ook om leerprocessen te bevorderen.
  3. Emotionele regulatie: voldoende slaap is belangrijk voor de emotionele regulatie van kinderen. Het kan helpen om stemmingen en gedrag te stabiliseren, waardoor kinderen beter in staat zijn om stress te beheren en zich aan te passen aan nieuwe situaties.

Wat is de aanbevolen hoeveelheid slaap voor kinderen?

Leeftijd Aanbevolen slaaphoeveelheid
Zuigelingen (0-3 maanden) 14-17 uur per dag
Baby’s (4-11 maanden) 12-16 uur per dag
Peuters (1-2 jaar) 11-14 uur per dag (inclusief 1-3 uur middagdutje)
Kleuters (3-5 jaar) 10-13 uur per dag (inclusief middagdutje van 1-2 uur)
Schoolgaande kinderen (6-13 jaar) 9-12 uur per dag

Zuigelingen (0-3 maanden):

Zuigelingen hebben de meeste slaap nodig, gemiddeld 14 tot 17 uur per dag. Pasgeboren baby’s worden ’s nachts nog vaak wakker en doen overdag veel dutjes. In deze periode is er meestal nog geen vast routine. Het is vooral belangrijk om je aan te passen aan jouw baby en op zijn slaapsignalen te letten. 

Baby’s (4-11 maanden):

Een baby slaapt nog heel veel. Baby’s van 4 tot 11 maanden hebben 12 tot 16 uur slaap per dag nodig per etmaal. Naarmate baby’s ouder worden, worden ze ’s nachts steeds minder vaak wakker. Overdag hebben ze in deze periode nog 1 à 3 dutjes nodig. Je helpt baby’s goed slapen met een regelmatige bedtijdroutine met kalmerende activiteiten, zoals verhaaltjes lezen of slaapliedjes zingen voor het slapen gaan.

Peuters (1-2 jaar):

Peuters moeten in totaal 11 tot 14 uur slapen per 24 uur, inclusief een dutje in de middag van 1 à 3 uur. Voor een goede nachtrust van jouw peuter is het belangrijk om dutjes in stand te houden. Zo raken ze niet overprikkeld en oververmoeid en komen ze makkelijker in slaap ’s avonds. Let er ook op dat je niet te veel doet tegen bedtijd, vooral schermtijd en druk spel zorgen vaak voor een langere inslaaptijd. Het laatste uur voor bedtijd is het slim om juist voor kalmerende activiteiten te kiezen. Zo werkt het rustgevend om samen over de dag praten, een boekje lezen of een slaapliedje zingen.

Kleuters (3-5 jaar):

Kleuters hebben doorgaans 10 tot 13 uur slaap per etmaal nodig, Veel kleuters slapen ongeveer 11 à 12 uur ’s nachts.  Sommige kleuters doen daarnaast nog een middagdutje van 1 à 2 uur. Het vaststellen van vaste routines rond etenstijd, speeltijd en vooral bedtijd zorgen voor rust bij jouw peuter en bevorderen daardoor zijn slaap. 

Schoolgaande kinderen (6-13 jaar):

Schoolgaande kinderen moeten streven naar 9 tot 12 uur ononderbroken nachtelijke rust. Door ervoor te zorgen dat kinderen een uur voor het slapengaan alle schermen uitzetten, worden ze mentaal en fysiek voorbereid op het slapen gaan.

Let op: vermijd voor kinderen cafeïneconsumptie, drankjes zoals cola en energydrink verstoren het natuurlijke slaappatroon van kinderen. 

De aanbevolen hoeveelheid slaap voor kinderen hangt af van hun leeftijd, maar ze zouden allemaal genoeg moeten krijgen om energiek en alert te blijven. Het is belangrijk om de tekenen van onvoldoende slaap te herkennen, zodat zo nodig maatregelen kunnen worden genomen.

Wat zijn de tekenen van te weinig slaap?

Onvoldoende slaap kan leiden tot verschillende fysieke symptomen en gedragsveranderingen bij kinderen. Herken je meerdere symptomen in beide lijsten? Ga dan aan de slag met onze slaaptips

Fysieke symptomen:

Fysieke symptomen van te weinig slaap zijn:

  • Donkere kringen onder de ogen
  • Een bleke huid
  • Rode ogen
  • Vermoeidheid overdag
  • Vaak geeuwen
  • Hoofdpijn
  • Gewichtsveranderingen: in ernstige situaties kan een verstoring van de slaap leiden tot hormonale verstoringen die gewichtsveranderingen tot gevolg kunnen hebben.

Gedragsveranderingen

Een slaaptekort kan verschillende gedragsveranderingen bij kinderen veroorzaken, waaronder:

  1. Vermoeidheid en slaperigheid overdag
  2. Prikkelbaarheid en emotionele uitbarstingen
  3. Verhoogde rusteloosheid en hyperactiviteit
  4. Verlaagde concentratie en aandachtsspanne
  5. Moeite met het oplossen van problemen en het nemen van beslissingen
  6. Verminderde schoolprestaties
  7. Verhoogde impulsiviteit en risicovol gedrag
  8. Verhoogde eetlust
  9. Angstgevoelens en depressieve symptomen

Het is belangrijk om op te merken dat deze symptomen niet altijd het gevolg zijn van slaaptekort en dat ze kunnen worden veroorzaakt door andere factoren. Vermoed je dat jouw kind aan slaapgebrek lijdt? Ga dan aan de slag met de slaaptips hieronder. Blijft het slaapgebrek chronisch aanwezig raadpleeg dan een arts om een passende behandeling te vinden voor jouw kind. 

Tips om jouw kind beter te helpen slapen?

Het is belangrijk om jouw kind aan te moedigen om voldoende rust te nemen voor zijn gezondheid en welzijn. Door een sfeer te creëren die een gezonde slaap bevordert, is het makkelijker voor jouw kind om overdag alert, bewust en opgewekt te blijven. Met onze tips zorg je voor een positieve slaapomgeving. 

  1. Creëer een vaste bedtijdroutine: het is belangrijk om een consistent slaapschema te hebben. Door je kind elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te laten gaan en op te staan, kan zijn lichaam wennen aan het slaapschema. Hierdoor krijgt het lichaam de kans om op het juiste moment slaaphormonen aan te maken en valt jouw kind makkelijker in slaap. Tip: volg een van onze slaapschema’s voor baby’s van 1 tot 18 maanden.

Extra goed: als jouw kind veel moeite heeft met inslapen, houd dan in het weekend hetzelfde schema aan. Zo verstoor je het natuurlijke inslaap proces zo min mogelijk. 

  1. Zorg voor een rustige en ontspannen slaapomgeving: zorg ervoor dat de slaapkamer van je kind rustig en ontspannen is. Vermijd lawaai, fel licht en afleidingen zoals televisies en computers.
  1. Beperk cafeïne en suiker: Vermijd voedsel en drankjes die cafeïne en suiker bevatten, zoals frisdrank, vooral vlak voor het slapengaan.

Wist je dat: in chocolade ook cafeïne zit?

  1. Zorg voor voldoende beweging: laat je kind regelmatig sporten en bewegen gedurende de dag, maar vermijd intensieve activiteiten vlak voor het slapengaan.

  2. Duidelijkheid: maak duidelijke afspraken met uw kind over bedtijd en leg uit waarom voldoende slaap belangrijk is. Zo vermijd je frustratie en is het makkelijker voor jouw kind om zijn bedtijd te accepteren en respecteren. 

  3. Gebruik ontspanningstechnieken: Leer je kind ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen of meditatie om hem te helpen kalmeren en in slaap te vallen.

  4. Maak gebruik van een nachtlampje: een nachtlampje kan je kind helpen zich veiliger te voelen in het donker en kan ook helpen om nachtangst en angstige dromen te verminderen.

Let op: baby’s zijn zich nog niet bewust van mogelijke gevaren ’s nachts. Ze voelen wel verlatingsangst en hebben vooral nabijheid nodig in plaats van licht. Ze hebben dus ook nog geen behoefte aan een nachtlampje. Licht werkt bij hen vooral verstorend bij het inslapen. 

  1. Lees een verhaal voor: lees je kind een verhaal voor het slapengaan voor. Dit kan helpen om rustig genoeg te worden om in slaap te vallen. 

BONUS: Hoe verschilt slaap voor kinderen van slaap voor volwassenen?

Slaap voor kinderen verschilt op 4 verschillende manieren van slaap voor volwassenen. 

  1. Slaapcyclus: kinderen hebben een kortere slaapcyclus dan volwassenen, wat betekent dat ze meer slaapcycli per nacht doorlopen. 


    276f47cb f0f9 4087 9f6d 23f5efaafbee
    Bron: https://www.jgzrichtlijnen.nl/alle-richtlijnen/richtlijn/?richtlijn=40&rlpag=1878 

  2. Slaapduur: Baby’s en jonge kinderen hebben veel meer slaap nodig dan volwassenen. Hoewel oudere kinderen minder slaap nodig hebben dan jongere kinderen, is dat nog steeds meer dan volwassenen.
  3. Slaappatroon: Baby’s en jonge kinderen hebben de neiging om gedurende de dag korte dutjes te doen, terwijl oudere kinderen en volwassenen meestal een lange nachtrust hebben.
  4. Hormonale veranderingen: Slaap is essentieel voor de groei en ontwikkeling van kinderen. Tijdens de slaap produceren kinderen groeihormonen die belangrijk zijn voor de groei van botten en spieren.

Conclusie

Voldoende slaap is van vitaal belang voor de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van kinderen. Hoewel er algemene richtlijnen zijn voor de hoeveelheid slaap die kinderen nodig hebben, is elke behoefte anders. Het is belangrijk om te weten waarom slaap zo belangrijk is voor kinderen, hoe je de signalen kunt herkennen dat jouw kind niet genoeg slaap krijgt en wat je kunt doen om jouw kind beter te helpen slapen. Door het creëren van een positieve slaapomgeving met vaste slaaproutine, ontspanningstechnieken en het beperken van cafeïne en suiker, kunnen kinderen beter rusten en daarmee hun groei, ontwikkeling en emotionele regulatie ondersteunen. 



Meetbaar beter slapen met de SlaapID thuismeting

*de Slaap-ID aanvragen is geheel vrijblijvend.

Benieuwd naar hoe anderen de SlaapID meting ervaren? Lees het artikel van Jasper en Marlies

Geschreven door
Niels Zee

Menu