Zoeken
Zoeken
Help, Mijn Kind Van 2 Jaar Is Opeens Wakker ‘S Nachts – Slaapgids

Help, Mijn Kind Van 2 Jaar Is Opeens Wakker ‘S Nachts – Slaapgids

Samenvatting

In dit artikel bespreken we de mogelijke oorzaken van nachtelijk ontwaken bij 2-jarigen en geven we tips om zowel ouders als peuters beter te laten slapen. Veel voorkomende redenen voor plotseling wakker worden zijn onder meer lichamelijk ongemak, nachtmerries, slaapregressie en veranderingen in de routine. Om een ideale slaapomgeving te creëren, moeten ouders de temperatuur, de verlichting, het geluid en de luchtkwaliteit van de slaapkamer aanpassen en het kind geruststellende voorwerpen geven. Strategieën om een kind te helpen ’s nachts door te slapen zijn onder meer een vaste routine voor het slapengaan, beperking van de schermtijd voor het slapengaan, dagelijkse lichaamsbeweging, het aanpakken van angsten en zorgen, en geduldig en consequent zijn met slaapstrategieën.


Als jouw kind van 2 jaar ’s nachts opeens weer wakker wordt, kan dat een uitdagende en verontrustende ervaring zijn. In deze blogpost onderzoeken we de mogelijke oorzaken van nachtelijk ontwaken bij tweejarigen en geven we tips om zowel ouders als peuters te helpen een betere nachtrust te krijgen.

De oorzaken van plotseling wakker worden bij 2-jarigen vaststellen

Het is zowel voor jou als jouw peuter vervelend als hij opeens weer ’s nachts wakker wordt. Om dit probleem aan te pakken, is het essentieel om de mogelijke oorzaken van het plotselinge ontwaken te achterhalen. Hier volgen enkele veel voorkomende redenen waarom een 2-jarige ’s nachts onverwachts weer wakker wordt:

1. Lichamelijk ongemak

Een mogelijke reden voor plotseling ontwaken ’s nachts is lichamelijk ongemak. Dit kan het gevolg zijn van factoren zoals tandpijn, ziekte of een ongemakkelijke slaapomgeving (bijvoorbeeld een te warme of te koude slaapkamer). Controleer of er tekenen van ongemak zijn die op een lichamelijke oorzaak van de verstoorde slaap kunnen wijzen.

2. Nachtangsten

Nachtangsten beginnen op deze leeftijd ook vaak een rol te spelen bij slaapstoornissen. Je kind kan nachtmerries krijgen waardoor hij plotseling wakker wordt en het moeilijker vindt om weer in te slapen. Vraag of er dingen zijn waar jouw kleintje bang voor is. Bedenk of er dingen in zijn die deze angsten veroorzaken, zoals enge tv-programma’s of verontrustende schaduwen in de slaapkamer.

3. Slaapregressie

Rond de leeftijd van twee jaar gaan veel peuters door een fase van slaapregressie. In deze periode verandert het gebruikelijke slaappatroon vaak. Zo heeft je peuter misschien meer moeite om in slaap te vallen of ontwaakt hij opeens weer ’s nachts. Dit hoort bij de ontwikkeling en gaat meestal binnen enkele nachten tot weken vanzelf weer over.

4. Veranderingen in de routine

Veranderingen het dagelijks leven van jouw peuter op zijn kop. Deze veranderingen moet hij verwerken, en helaas voor jouw nachtrust, gebeurt dit vaak ’s nachts. Bij grote veranderingen komt het daarom vaak voor dat peuters opeens weer wakker worden ’s nachts. Ook hebben sommige peuters in deze periode extra geruststelling nodig om weer in slaap te vallen. Een aantal grote veranderingen die het slaappatroon van peuters beïnvloeden zijn:

  • Nieuw broertje of zusje: De komst van een nieuw broertje of zusje kan het gevoel van veiligheid en routine van je peuter verstoren.
  • Reizen: Veranderingen in locatie of tijdzones beïnvloeden vaak het slaappatroon van kinderen en maken het moeilijker om ’s nachts door te slapen.
  • Veranderingen in het dagelijkse schema: Verschuivingen in dutjes, etenstijden of andere dagelijkse activiteiten beïnvloeden ook het slaappatroon van jouw kleintje. Het duurt meestal een paar dagen tot een paar weken tot jouw peuter gewend is aan een nieuw schema.

Door de oorzaak van het nachtelijk waken te achterhalen, kun je het probleem aanpakken. Zo help je jouw peuter (en jezelf) weer snel op weg naar een goede nachtrust. In de volgende delen van deze blogpost bespreken we strategieën om een ideale slaapomgeving voor peuters te creëren en hun nachtelijke ontwakingen effectief te beheren.

De ideale slaapomgeving voor 2-jarigen creëren

Een goede slaapomgeving is de basis voor een goede nachtrust. Dit geldt voor volwassenen, maar ook voor jouw peuter. Hier volgen enkele tips om dit te bereiken:

  1. Slaapkamer temperatuur: de ideale temperatuur voor een slaapkamer ligt tussen de 17 en 22 graden.
  2. Pyjama en dekens: pas de pyjama en de dekens aan, zodat jouw peuter comfortabel warm is tijden het slapen.
  3. Verlichting: zorg voor een donkere slaapomgeving. Voor baby’s en peuters geldt vaak hoe donkerder, hoe beter. Verduisterende gordijnen zijn daardoor een onmisbare accessoire voor de kinderkamer. Kindjes van 2 jaar oud krijgen alleen soms al te maken met nachtangsten. Een gedimd nachtlampje met een rode of zachtgele gloed biedt dan soms de geruststelling die jouw kleintje nodig heeft.
  4. Geluid: geluid is vaak de oorzaak van onnodig wakker worden ’s nachts. Zorg daarom voor een rustige en stille slaapomgeving. Zet eventueel een white noise machine aan om geluiden van buitenaf te maskeren.
  5. Luchtkwaliteit: verbeter de luchtkwaliteit op de slaapkamer voor een optimale slaapkwaliteit. Lucht de slaapkamer van jouw peuter dagelijks en zet een humidifier neer als de lucht te droog is.
  6. Geen elektronische apparaten: Houd elektronische apparaten buiten de slaapkamer. Deze apparaten, zoals tablets, smartphones en televisies zenden blauw licht uit dat de melatonineproductie verstroot. Melatonine is een hormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van de slaap-waakcycli en cruciaal voor de slaapkwaliteit van jouw peuter.
  7. Troostobjecten: Zorg ervoor dat het favoriete knuffeldier en de favoriete deken van jouw peuter binnen zijn handbereik zijn. Hij kan deze objecten als geruststelling en troost gebruiken wanneer hij ’s nachts wakker wordt.

Tips voor het kiezen van het perfecte troostobject:

  • Kies zachte materialen die kleine handjes gemakkelijk kunnen vasthouden.
  • Vermijd speelgoed met kleine onderdelen die verstikkingsgevaar kunnen opleveren.
  • Kies indien mogelijk voor producten die in de machine gewassen kunnen worden, zodat ze gemakkelijk schoon te maken zijn.

Door deze tips op te volgen en een ideale slaapomgeving te creëren, geef je je 2-jarige een betere kans om de nacht door te slapen zonder plotseling wakker te worden.

Het scheppen van een gunstige omgeving voor slapende peuters is essentieel om ervoor te zorgen dat zij de rust krijgen die zij nodig hebben. Laten we nu eens kijken hoe je het best omgaat met een peuter die ’s nachts opeens weer ontwaakt.

Omgaan met nachtelijk ontwaken van 2-jarigen

Nachtelijk wakker worden is een beproeving voor ouders en hun 2-jarigen. Jij en jouw peuter zijn moe en het dan ook begrijpelijk als jullie beide gefrustreerd zijn. Het is echter belangrijk om als ouder rustig te blijven. Jouw kleintje heeft nu juist jouw geruststelling nodig. Jouw peuter is waarschijnlijk bang van nachtangsten of emotioneel door de vermoeidheid. Omdat een peuter zelf zijn emoties nog niet goed kan reguleren, is hij afhankelijk van jou om hem weer gerust te stellen. Blijf daarom kalm, bied een luisterend oor en stel hem gerust.

Bedenk dat deze periode van nachtwaken tijdelijk is en jullie hier samen weer doorheen komen. Vind je het moeilijk om het slaaptekort te relativeren en raak je zelf uitgeput? Twijfel dan niet om hulp in te schakelen. Bekijk of er iemand in jullie omgeving is die een nachtje wil oppassen. Overweeg ook om contact met jouw huisarts of een kinderslaapcoach op te nemen. Zij helpen vele gezinnen met moeilijkheden rondom slaap en slaaptekort en kunnen jullie persoonlijk advies geven.

Oplossingen om je 2-jarige te helpen ’s nachts door te slapen

Als je peuter niet meer rustig doorslaapt, wil je snel manieren vinden om hem te helpen weer een goede nachtrust te krijgen. Met de volgende strategieën help je jouw 2-jarige weer snel aan een gezond slaappatroon:

1. Een consistente bedtijdroutine instellen

Een voorspelbare en rustgevende bedtijdroutine helpt jouw kind te signaleren dat het bedtijd is. Dit kan activiteiten omvatten zoals een warm bad nemen, verhaaltjes lezen of samen slaapliedjes zingen voordat je je kind in bed stopt. Consistentie is essentieel; probeer deze routine elke dag aan te houden, zodat jouw kind weet wat hij elke avond kan verwachten.

2. Dutjes overdag

Zorg ervoor dat jouw 2-jarige overdag voldoende rust krijgt. Dutjes helpen om de kwaliteit van de nachtrust aanzienlijk te verbeteren. De Sleep Foundation beveelt voor kinderen van twee jaar één dutje van 1 à 2 uur per dag aan.

3. Schermtijd voor het slapengaan beperken

Beeldschermen zenden blauw licht uit, waarvan is aangetoond dat het de melatonineproductie onderdrukt. Melatonine is een essentieel hormoon voor het reguleren van de interne klok van ons lichaam. Het is cruciaal om de blootstelling te beperken door schermen minstens een uur voor het slapengaan uit te schakelen. Vervang schermtijd in de avond voor rustige activiteiten, zoals lezen en rustig spel.

4. Dagelijkse lichaamsbeweging

Voldoende lichaamsbeweging overdag verbetert de slaapkwaliteit ’s nachts. Zorg daarom voor dagelijkse lichaamsbeweging. Moedig buiten spelen aan of zorg voor actief spel binnen, zodat jouw peuter voldoende beweging en stimulatie krijgt.

5. Angsten en zorgen aanpakken

Als jouw kind wakker wordt uit angst of bezorgdheid, is het essentieel om deze zorgen op een geruststellende manier aan te pakken. Praat overdag over hun zorgen en bied oplossingen om jouw peuter ’s nacht gerust te stellen. Laat bijvoorbeeld een klein nachtlampje branden of controleert op “monsters” voor het slapengaan.

6. Geduld en consistentie

Geduld is essentieel bij het oplossen van de slaapproblemen van jouw 2-jarige. Het helpt daarnaast om consequent te zijn bij het toepassen van slaapstrategieën. Jouw kleintje heeft zo namelijk de tijd om te wennen aan zijn slaapomgeving en ritueel, waardoor hij weer het essentiële gevoel van vertrouwen en veiligheid terug krijgt. Voor je het weet slaapt jouw kleintje weer rustig door de nacht.

Oorzaken Oplossingen
Lichamelijk ongemak
  • Controleer op tekenen van ongemak.
  • Pas de temperatuur van de slaapkamer aan tussen 17 en 22 graden.
  • Pas de pyjama en dekens aan zodat het kind comfortabel warm is.
  • Verbeter de luchtkwaliteit in de slaapkamer, bijvoorbeeld door te luchten of een humidifier neer te zetten.
Nachtangsten
  • Vraag of er dingen zijn waar jouw kleintje bang voor is.
  • Vermijd enge tv-programma’s of verontrustende schaduwen in de slaapkamer.
  • Overweeg het gebruik van een gedimd nachtlampje.
Slaapregressie
  • Houd het dagelijkse schema zoveel mogelijk hetzelfde.
  • Wees geduldig en geef het de tijd om vanzelf weer over te gaan.
Veranderingen
  • Bied extra geruststelling als jouw peuter hier behoefte aan heeft.
  • Houd zoveel mogelijk vast aan de gebruikelijke slaaproutine.
  • Geef jouw kind tijd om aan veranderingen te wennen.
Overige
  • Zorg voor een comfortabele en rustgevende slaapomgeving.
  • Pas een consistente bedtijdroutine toe.
  • Beperk schermtijd voor het slapengaan en vervang het door rustige activiteiten.
  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging overdag.
  • Praat overdag over eventuele angsten of zorgen.
  • Wees geduldig en consequent bij het toepassen van slaapstrategieën.
  • Zorg voor voldoende daglicht overdag om het slaap-waakritme te reguleren.

Conclusie

Het is stressvol voor ouders als hun tweejarige ’s nachts opeens weer wakker wordt. Je helpt jouw peuter snel weer doorslapen door de oorzaak van het nachtelijk waken te identificeren, de ideale slaapomgeving te creëren en strategieën om slaap te bevorderen toe te passen. Met geduld en consistentie vinden jullie de oplossing voor jouw peuter om weer door te slapen. Zo genieten jullie beide weer van rustige nachten.

Zorgen dat jouw peuter ’s ochtend uitgerust wakker wordt? Bekijk de beste slaapartikelen voor kinderen, zoals deze ergonomische kinderkussens, de fijnste ledikantdekens en comfortabelste kindermatrassen.

Ontdek alle geheimen van een betere nachtrust met Slaapwijsheid.nl en leer wat je moet doen als jouw peuter niet wil slapen, hoe je met slaapregressie om moet gaan en hoeveel kinderen van alle leeftijden eigenlijk moeten slapen.

Veelgestelde vragen

Waarom wordt mijn 2-jarige opeens ’s nachts wakker?

Mogelijke oorzaken zijn lichamelijk ongemak, nachtangsten, slaapregressie en veranderingen in de routine.

Hoe kan lichamelijk ongemak het slaappatroon van mijn kind beïnvloeden?

Factoren zoals tandpijn, ziekte of een oncomfortabele slaapomgeving kunnen leiden tot plotseling ontwaken.

Wat zijn nachtangsten en hoe beïnvloeden ze de slaap van mijn kind?

Nachtangsten kunnen ervoor zorgen dat kinderen plotseling wakker worden en moeite hebben om weer in slaap te vallen. Dit kan veroorzaakt worden door enge tv-programma’s of schaduwen in de slaapkamer.

Wat is slaapregressie bij peuters?

Rond de leeftijd van twee jaar kunnen peuters een verandering in hun slaappatroon ervaren, zoals moeite met inslapen of plotseling ’s nachts wakker worden.

Hoe kan ik mijn kind helpen beter te slapen?

Creëer een vaste bedtijdroutine (eventueel met behulp van een kinderwekker of slaaptrainer), zorg voor een rustige slaapomgeving en beperk cafeïne en suiker.

Hoe kunnen veranderingen in de routine de slaap van mijn peuter beïnvloeden?

Grote veranderingen, zoals de komst van een nieuw broertje of zusje, reizen of veranderingen in het dagelijkse schema, kunnen het slaappatroon verstoren.

Hoe creëer ik de ideale slaapomgeving voor mijn 2-jarige?

Zorg voor een optimale slaapkamertemperatuur, passende pyjama en dekens, verduisterende gordijnen, een rustige omgeving, goede luchtkwaliteit en vermijd elektronische apparaten in de slaapkamer.

Wat zijn de voordelen van een consistente bedtijdroutine?

Een voorspelbare routine helpt kinderen te signaleren dat het bedtijd is en bevordert een betere nachtrust.

Wat is het belang van dagelijkse lichaamsbeweging voor de slaap van mijn peuter?

Voldoende lichaamsbeweging overdag kan de slaapkwaliteit ’s nachts verbeteren.

Hoe kan ik mijn peuter helpen bij nachtangsten?

Praat overdag over hun zorgen, vermijd enge tv-programma’s en overweeg een gedimd nachtlampje.

Geschreven door
Niels Zee

Menu