Zoeken
Zoeken
Wakkertijd Baby: De Sleutel Tot Een Goede Nachtrust

Wakkertijd Baby: De Sleutel Tot Een Goede Nachtrust

Samenvatting

Wakkertijd is de tijd dat een kind wakker is tussen twee dutjes in. De lengte van de wakkertijd verschilt per leeftijd en varieert van 1-2 uur voor pasgeborenen tot 4-5 uur voor oudere baby’s. Het volgen van de wakkertijden kan helpen bij het creëren van gezonde slaapgewoonten en voorkomt frustratie bij zowel ouder als kind. Door jouw baby te observeren en te kijken naar signalen zoals gapen en in de ogen wrijven, bepaal je wanneer het tijd is voor een dutje. Het gebruik van gemiddelde wakkertijden als richtlijn kan ook nuttig zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat alle baby’s uniek zijn en dat wakkertijden moeten worden aangepast als dat nodig is. Een drie-faseplan voor het vinden van de ideale wakkertijd voor jouw baby wordt beschreven. Zodat jouw baby zijn broodnodige rust krijgt.

Wat zijn wakkertijden?

Wakkertijd is de tijd dat een baby of peuter wakker is tussen twee dutjes. Wakkertijd begint wanneer je jouw baby uit zijn ledikantje haalt totdat hij weer gaat liggen. Afhankelijk van zijn leeftijd, ligt dit interval ergens tussen 30 minuten en 4 uur liggen (voor oudere baby’s). Het omvat alle activiteiten die plaatsvinden als baby’s wakker zijn, zoals voeden, spelen met speelgoed, boekjes lezen, liedjes zingen en zelfs de bedtijd routine. De tijd die een baby wakker is beïnvloed niet alleen de kwaliteit van zijn dutjes, maar ook die van de nachtrust.

Hoe verbeteren wakkertijden slaap?

Ze zijn een houvast om gezonde slaapgewoonten voor baby’s en peuters te creëren en helpen frustratie bij ouder en kind voorkomen. Sommige baby’s willen niet slapen. Bijvoorbeeld omdat ze te vroeg op bed worden gelegd en nog niet moe genoeg zijn om te slapen. Of omdat ze te laat naar bed worden gebracht juist oververmoeid raken, en daardoor meer moeite hebben met in slaap komen. In beide gevallen eindig je met een gefrustreerde baby die flink protesteert tijdens bedtijd. Door wakkertijden in de gaten te houden, zorg je ervoor dat jouw baby precies moe genoeg is om te slapen. Daarnaast bevordert het routine matig volgen van deze tijden het inslaapproces van jouw kleintje. Lichaam en geest bereiden zich dan namelijk automatisch voor op het dutje. Bijvoorbeeld doordat het melatonine niveau in deze tijd langzaam stijgt.

Weetje:

Wist je dat baby’s pas melatonine aanmaken vanaf dat ze 3 maanden oud zijn? Hiervoor zijn ze afhankelijk van de melatonine die ze binnen krijgen via moedermelk. 

Hoe lang moet mijn baby wakker zijn?

De lengte van de wakkertijd van je baby hangt af van zijn leeftijd, maar over het algemeen varieert het van 1-2 uur voor pasgeborenen tot 4-5 uur voor oudere peuters van 2 jaar en ouder. Elk kind is echter anders, dus zorg ervoor dat je observeert hoe goed je kleine reageert nadat hij een bepaalde tijd wakker is geweest, voordat je beslist wat voor hem het beste werkt. Als je tekenen opmerkt als gapen of in de ogen wrijven, is het misschien tijd om hem eerder dan gewoonlijk weer neer te leggen, zodat hij zijn broodnodige rust krijgt.

Hoe herken je de wakkertijden van jouw baby?

Let op slaap signalen:

Een van de beste manieren om vast te stellen wanneer het tijd is voor een dutje is door te letten op signalen van jouw baby. Een baby geeft namelijk signalen af die aangeven dat hij klaar is voor een dutje. Veel voorkomende slaapsignalen zijn: wrijven in de oogjes; geeuwen; verlies van belangstelling voor activiteiten; verhoogde chagrijnigheid of irritatie; toegenomen aanhankelijkheid; zich van dingen afwenden en wegkijken. Als u deze tekenen elke dag op hetzelfde tijdstip ziet verschijnen (bijv. 45 minuten na het ontwaken), dan is de kans groot dat dit ongeveer de wakkertijd is die je moet hanteren tussen dutjes in.

Gebruik gemiddelden als leidraad:

Als je het moeilijk vindt om de slaapsignalen van jouw baby te herkennen (of als je gewoon een extra leidraad wilt), is het bekijken van de gemiddelde wakkertijden per leeftijd ook heel nuttig. Probeer eens een paar dagen de algemene richttijden aan te houden en kijk hoe jouw baby hierop reageert. Valt jouw baby makkelijk in slaap? Top, dan heb je de juiste wakkertijden te pakken. Doet jouw baby er meer dan 20 minuten over om in slaap te vallen? Dan is het tijd om de wakkertijden te herzien.

Gemiddelde wakkertijden voor baby’s in het eerste jaar

Leeftijd Slaapduur per etmaal Aantal dutjes per dag Wakkertijd tussen dutjes
0-3 maanden 16-17 uur Veel dutjes Maximaal 1 uur-
4-6 maanden 14-15 uur 3-4 dutjes 2-3 uur
7-9 maanden 13-14 uur 2-3 dutjes 3-4 uur
10-12 maanden 13-14 uur 2 dutjes 3-4,5 uur

Wakkertijd Baby 0-3 maanden:

In de eerste levensmaanden is het slaapschema van baby’s nog flink in ontwikkeling. Bij de geboorte kennen ze nog geen verschil tussen dag en nacht. Het dag nacht ritme ontwikkelt een baby langzaam gedurende de eerste maanden. Baby’s slapen gemiddeld 16 à 17 uur per etmaal en zijn tussen dutjes in meestal maximaal 1 uur wakker. 

Wakkertijd Baby 4-6 maanden:

Op deze leeftijd worden baby’s zich meer bewust van hun omgeving en beginnen ze het grootste deel van de uren ’s nachts te slapen. Ook worden ze minder vaak ’s nachts wakker, dan in de eerste maanden. De meeste baby’s slapen nu 14 à 15 uur per etmaal en blijven 2 à 3 uur wakker tussen dutjes.

Wakkertijd Baby 7-9 maanden:

De meeste baby’s slapen nu nog 13 à 14 uur per etmaal. Hiervan slapen ze ’s nachts gemiddels 11 uur en overdag 2 à 3 uur. Deze 2 à 3 uur slapen ze in 2 à 3 dutjes, waartussen ze een wakkertijd van 3 tot 4 uur hebben.

Wakkertijd Baby 10 – 12 maanden:

Als je baby zijn eerste verjaardag nadert, heeft hij nog steeds 13 à 14 uur slaap per etmaal nodig. Het grootste deel hiervan slaapt hij ’s nachts. Overdag slaapt hij meestal nog 2 keer, waartussen hij 3 à 4,5 uur wakker blijft. 

3 fase plan voor wakkertijden

1. Begin met een korte wakkertijd

Wanneer je begint met de waakvensters, raden we aan om te beginnen met een kortere periode dan aanbevolen wakkertijd voor de leeftijd van jouw baby. Jonge baby’s vinden het namelijk vaak moeilijk om wakker te blijven gedurende de volledige lengte van een wakkertijd. Begin daarom met een korte tijd en verhoog de tijd langzaam tot je de gewenste tijd bereikt.

2. De wakkertijd aanpassen

Wakkertijden zijn slechts richtlijnen en geen onwrikbare regels; jouw baby kan meer of minder tijd nodig hebben dan wat wordt aanbevolen als gemiddelde. Ben je met een korte wakkertijd begonnen en denk je dat jouw baby langer wakker kan blijven? Verhoog de tijd dan met 5 minuten om de twee dagen tot je de gewenste lengte bereikt. Zo krijgt jouw baby de kans om zich aan zijn nieuwe slaapschema aan te passen, zonder zich overweldigd of oververmoeid te voelen. Merk je dat jouw baby niet in staat is om wakker te blijven voor de volledige duur van zijn huidige wakkertijd? Verminder hem dan met 5-10 minuten in plaats van hem te verhogen.

3. Waakvenster herzien

Niks zo veranderlijk als een baby. Net als je denkt dat alles soepel verloopt en jullie een ritme krijgen wordt bedtijd weer een strijd. Is jouw baby prikkelbaar of doen jullie er meer dan 20 minuten over om hem in slaap te helpen? Dan is jouw kindje misschien nog niet klaar om te gaan slapen of is hij juist oververmoeid. Dat betekent dat het tijd is om jullie wakkertijden te herzien. Verhoog of verlaag de wakkertijd weer geleidelijk tot je tot een nieuwe goede balans komt.

Conclusie

Kortom, inzicht in en toepassing van passende wakkkertijden voor baby’s kan een effectief middel zijn om gezonde slaapgewoonten te creëren en frustratie bij zowel ouders als kinderen te voorkomen. De wakkertijden verschillen per leeftijd: pasgeborenen hebben kortere wakkertijden nodig, tot één uur, terwijl oudere baby’s langere wakkertijden nodig hebben, tot 4 à 5 uur. Het herkennen van slaapsignalen en het gebruik van gemiddelde wektijden als richtlijn helpen bij het bepalen van de juiste wakkertijden voor jouw baby. Maar staar je niet blind op deze richtlijnen. Alle baby’s zijn uniek, dus let goed op en vertrouw vooral op jezelf. Blijf ook flexibel en pas de wakkertijden zo nodig aan voor een optimale slaap en het algemene welzijn van jouw baby.

Tip: bekijk ook onze slaaptips voor baby’s

Veelgestelde vragen

Wat betekent ‘wakkertijd’ voor baby’s?

Wakkertijd is de periode dat een baby of peuter wakker is tussen twee dutjes in.

Hoe verschilt de wakkertijd per leeftijd?

Voor pasgeborenen varieert het van 1-2 uur, terwijl het voor oudere baby’s tot 4-5 uur kan zijn.

Waarom is het belangrijk om de wakkertijden van mijn baby te volgen?

Het volgen van wakkertijden helpt bij het creëren van gezonde slaapgewoonten en voorkomt frustratie bij zowel ouder als kind.

Hoe herken ik de signalen dat mijn baby moe is?

Veel voorkomende slaapsignalen zijn wrijven in de ogen, geeuwen, verlies van belangstelling voor activiteiten, chagrijnigheid, en zich afwenden.

Hoe kan ik de ideale wakkertijd voor mijn baby bepalen?

Begin met een kortere periode dan aanbevolen voor de leeftijd van jouw baby, pas de wakkertijd aan op basis van reacties en herzie indien nodig.

Wat is het effect van wakkertijd op de slaapkwaliteit van mijn baby?

De juiste wakkertijd zorgt ervoor dat jouw baby precies moe genoeg is om te slapen, wat de kwaliteit van zijn dutjes en nachtrust verbetert.

Wanneer beginnen baby’s melatonine aan te maken?

Baby’s beginnen pas melatonine aan te maken vanaf dat ze 3 maanden oud zijn.

Wat zijn de gemiddelde wakkertijden voor baby’s in hun eerste jaar?

Voor 0-3 maanden is het maximaal 1 uur, 4-6 maanden is het 2-3 uur, 7-9 maanden is het 3-4 uur, en 10-12 maanden is het 3-4,5 uur.

Wat gebeurt er als mijn baby te vroeg of te laat naar bed wordt gebracht?

Te vroeg naar bed kan betekenen dat ze nog niet moe genoeg zijn, terwijl te laat naar bed kan leiden tot oververmoeidheid, wat het inslapen bemoeilijkt.

Zijn er hulpmiddelen of checklists beschikbaar om de slaap van mijn baby te verbeteren?

Ja, er zijn checklists beschikbaar, zoals “13 factoren die desastreus voor je slaap zijn”, die ouders kunnen helpen om gezonde slaapgewoonten voor hun baby te creëren.

Geschreven door
Niels Zee

Menu