Zoeken
Zoeken
Wanneer Mogen Baby’s onder een Dekbed slapen? Lees hier alles!

Wanneer Mogen Baby’s onder een Dekbed slapen? Lees hier alles!

Samenvatting

Het advies is om te wachten tot de baby minimaal twee jaar oud is voordat je een dekbed gebruikt. Tot die tijd kun je beter kiezen voor een slaapzakje, omdat dit veiliger is voor de baby. Ook na twee jaar is een baby slaapzak een goed alternatief. Een dekbed kan namelijk leiden tot verstikking of oververhitting. Daarnaast wordt geadviseerd om te letten op de kamertemperatuur om te voorkomen dat het kindje te warm of juist te koud gekleed is.

Het is belangrijk dat ouders goed weten van veilig is voor hun baby en wat niet. Een veel voorkomende vraag is vanaf welke leeftijd een baby onder een dekbed mag slapen.

Het antwoord is vanaf twee jaar gemiddeld. Maar, voor je een beslissing neemt is het belangrijk om een aantal factoren in je overweging mee te nemen.

In deze blogpost bespreken we waarom een dekbed niet veilig is voor baby’s, waarom twee jaar een goede leeftijd is om met een dekbed te beginnen en vertellen we waar je op moet letten bij het kopen van een baby dekbedje.

Het gevaar voor een baby van slapen onder een dekbed

Veel ouders maken zich zorgen over de veiligheid van hun baby. Helemaal tijdens het slapen. De belangrijkste factor om rekening mee te houden is leeftijd.

Voor baby’s jonger dan twee jaar moet het gebruik van beddengoed, zoals dekens en dekbedden, worden vermeden. Dat komt omdat baby’s verstrikt kunnen raken in een dekbed. Dit zorgt voor verstikkingsgevaar.

Voor baby’s ouder dan twee jaar raadt de American Academy of Pediatrics aan om alleen lichtgewicht dekens te gebruiken die veilig om de baby heen kunnen worden gewikkeld, zodat ze er tijdens hun slaap niet in verstrikt raken.

Advies: Baby’s vanaf twee jaar kunnen onder een dekbed slapen

Bij de beslissing om een baby onder een dekbed te laten slapen, moet je dus rekening houden met de veiligheid en het risico op verstikkingsgevaar. Vanaf twee jaar kan een baby met de juiste begeleiding en zorg veilig onder een dekbed slapen.

Ook vanaf twee jaar moet je goed opletten

Baby’s vanaf twee jaar kunnen onder een dekbed slapen, maar het is belangrijk om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen.

  • De eerste en belangrijkste stap is ervoor te zorgen dat het matras en beddengoed vrij zijn van verstikkingsgevaar, zoals kussens, knuffels of extra dekens.
  • De tweede stap is om een lichtgewicht dekbed te gebruiken dat gemaakt is van goed ademend materiaal, zodat je baby niet oververhit raakt tijdens de slaap. Ook voelt een baby zich minder bedrukt onder een licht dekbed.
  • Probeer een donzen dekbed te vermijden: donzen dekbedden zijn moeilijker te reinigen en bevatten sneller allergenen. Kies liever voor dekbedden gevuld met synthetische vezels zoals polyester of ga voor wol. Deze materialen bieden voldoende warmte,
  • Koop een klein dekbed: de juiste maat is ook belangrijk. Niet te groot dat het gezicht van je baby onbedekt blijft. Koop bij voorkeur een dekbed dat je in de hoeken kunt vastbinden aan de wieg.

Tip: kies voor een babyslaapzakje!

Als je liever niet je kindje onder een dekbed wilt laten slapen, is het ook mogelijk om een babyslaapzak te kopen. Dit is een goed alternatief om je baby warm te houden tijdens koude nachten zonder een traditioneel dekbed te gebruiken.

Deze handige slaapzakjes hebben meestal meerdere risten, zodat ouders gemakkelijk bij hun baby kunnen. Deze slaapzakjes zijn verkrijgbaar in verschillende warmteniveaus voor de zomer en de winter.

baby-slaapzakje
Bron: Ethissa

Waar moet je op letten bij het kopen van een babydekbed?

Bij de keuze van beddengoed voor baby’s en peuters moet de veiligheid voorop staan. We raden je daarom aan om goed op het volgende te letten:

  • Controleer of het dekbed voldoet aan veiligheidsvoorschriften die garanderen dat het product veilig is voor je kindje en allergeenvrij is. Deze normen garanderen dat de materialen van het dekbed veilig, niet-giftig en vrij van allergenen zijn.
  • Koop bij voorkeur goed ademende stoffen zoals katoen of bamboe om ervoor te zorgen dat je baby het niet te warm krijgt. Natuurlijk mag je ook een dekbedje kopen met dikker materiaal om je baby warm te houden bij koude temperaturen.|
  • De volgende factor is de grootte. Het dekbed moet goed passen op het wiegmatras. Te klein of te groot is allebei niet goed en kan zelfs gevaarlijk zijn.
  • Let dus ook op het warmteniveau en hou rekening met het seizoen. Sommige baby’s hebben meer warmte nodig dan andere, afhankelijk van hun leeftijd en individuele voorkeuren. Kies voor een dunner dekbedje in de zomer en een dikker en warmer dekbedje in de winter.
  • De meeste baby dekbedjes zijn comfortabel en zacht. Toch is het ene materiaal fijner dan het ander. Kies van te voren welk materiaal jij geschikt vindt.
  • Onderhoudsvriendelijk materiaal is ook handig, vooral voor de ouders.

Conclusie

Het antwoord op de vraag vanaf welke leeftijd een baby onder een dekbed mag slapen, hangt sterk af van de leeftijd van de baby en of de ouders zich er fijn bij voelen. Sommigen ouders vinden het prettig om hun baby vanaf twee jaar onder een dekbed te laten slapen, anderen wachten tot ze een stuk ouder zijn en zijn voorzichtiger.

Uiteindelijk is de juiste begeleiding de belangrijkste factor. Waar je ook voor kiest, let altijd goed op je kindje en neem voorzorgsmaatregelen. Haal spullen weg die voor verstikkingsgevaar kunnen zorgen en koop een dekbedje dat comfortabel en fijn is voor je kindje.

Veelgestelde vragen

Vanaf welke leeftijd mag een baby onder een dekbed slapen?

Het wordt geadviseerd om te wachten tot de baby minimaal twee jaar oud is voordat je een dekbed gebruikt.

Waarom wordt een slaapzakje aanbevolen voor baby’s jonger dan twee jaar?

Een slaapzakje is veiliger voor baby’s omdat het risico op verstikking of oververhitting door een dekbed wordt verminderd.

Wat zijn de gevaren voor een baby die onder een dekbed slaapt?

Een dekbed kan leiden tot verstikking of oververhitting, vooral voor baby’s jonger dan twee jaar.

Waarom wordt twee jaar beschouwd als een veilige leeftijd voor een baby om onder een dekbed te slapen?

Vanaf twee jaar kan een baby met de juiste begeleiding en zorg veilig onder een dekbed slapen zonder significant risico op verstikking.

Wat zijn enkele voorzorgsmaatregelen die ouders moeten nemen als ze hun baby onder een dekbed laten slapen?

Zorg ervoor dat het matras en beddengoed vrij zijn van verstikkingsgevaar, gebruik een lichtgewicht en ademend dekbed, vermijd donzen dekbedden en zorg ervoor dat het dekbed goed past op het wiegmatras.

Zijn er alternatieven voor dekbedden voor baby’s?

Ja, een babyslaapzak is een goed alternatief om je baby warm te houden tijdens koude nachten zonder een traditioneel dekbed te gebruiken.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een babydekbed?

Let op veiligheidsvoorschriften, kies ademende stoffen zoals katoen of bamboe, zorg ervoor dat het dekbed goed past, houd rekening met het seizoen en kies onderhoudsvriendelijk materiaal.

Hoe belangrijk is de kamertemperatuur voor de slaap van mijn baby?

Het is essentieel om de kamertemperatuur te reguleren om te voorkomen dat het kindje te warm of te koud gekleed is.

Wat zijn de voordelen van een babyslaapzakje?

Babyslaapzakjes zijn veilig, houden baby’s warm tijdens koude nachten en zijn verkrijgbaar in verschillende warmteniveaus voor zowel zomer als winter.

Geschreven door
Jeffrey Goessens

Menu