Wanneer slapen baby’s door? Dit is een typische vraag van jonge ouders. Terwijl sommige baby’s al op jonge leeftijd lange tijd doorslapen, kan het bij anderen langer duren voor ze deze mijlpaal bereiken. Dit stuk onderzoekt de typische leeftijd waarop baby’s beginnen met doorslapen, waarom dat niet altijd lukt en strategieën om jouw baby te helpen als die nog niet door slaapt.
Inhoudsopgave
Slaappatronen van baby’s begrijpen
De slaapcycli van baby’s zij anders dan de slaapcycli van volwassenen Het handig om inzicht te hebben in de slaapgewoonten van hun baby’s, zodat je weet wat normaal is en hoe je jouw baby helpt om zo goed mogelijk te slapen.
De slaapcyclus van een baby duurt 45 Ã 60 minuten. Deze korte duur is de reden waarom sommige baby’s ’s nachts elk uur wakker worden en overdag alleen dutjes doen van 45 minuten. Hij bestaat uit twee verschillende slaapfases: de actieve slaap en de stille slaap.
Actieve slaap: deze fase wordt zo genoemd omdat baby’s in deze fase regelmatig bewegen. Zo kunnen ze lachen, geluidjes maken en bewegen ze soms hun ogen. Het lijkt hierdoor soms alsof jouw baby wakker is, maar als je jouw baby niet stoort, zul je zien dat hij rustig verder slaapt. In deze fase slapen baby’s licht, ze worden daardoor snel wakker van geluid of andere prikkels uit hun omgeving.
De stille slaap: halverwege de slaapcyclus gaat jouw baby over van een actieve slaap in een stille slaap. Hierin beweegt jouw baby nauwelijks meer. In deze fase is je baby in een diepere slaap, waardoor hij minder snel wakker wordt van geluiden of prikkels. Aan het eind van deze fase wordt jouw baby wakker, of begint hij een nieuwe cyclus en gaat hij weer over in actieve slaap.
Antwoord op de vraag ‘wanneer slapen baby’s door’ is niet eenduidig. Het doorslapen van een baby hangt namelijk af van verschillende factoren zoals de ontwikkelingsfase en omgevingsfactoren.
Over het algemeen zien we dat baby’s van ongeveer drie maanden oud perioden van ononderbroken nachtrust hebben die vijf tot zes uur duren. Sommigen op deze leeftijd slapen zelfs acht uur zonder wakker te worden. Maar daar tegenover zijn er ook genoeg baby’s die op deze leeftijd nog om de 2 Ã 3 uur wakker worden.
Zodra baby’s 6-12 maanden oud zijn, zijn ze klaar voor de overgang naar langere periodes van ongestoorde slaap. Deze overgang wordt gekenmerkt door een aantal belangrijke mijlpalen in de ontwikkeling. Zo heeft je baby minder behoefte aan nachtvoedingen, kan hij zichzelf beter kalmeren doordat hij minder afhankelijk is van externe prikkels zoals wiegen en de warmte van jouw lichaam, en verbetert de algehele slaapkwaliteit dankzij diepere slaapfasen. Dit is het moment dat je met slaaptraining mag beginnen. En dan hebben we het niet over ‘huil-slaaptraining’, de methode waarbij men vroeger een baby zichzelf in slaap liet huilen. Maar over baby geleide slaaptraining, waarbij je de behoefte van jou en jouw kindje volgt om tot een gezond slaapritme te komen.
Veel voorkomende problemen waardoor baby’s ’s nachts niet doorslapen
Veel ouders maken zich zorgen als hun baby ’s nachts niet doorslaapt. Maar het is heel normaal als je baby ’s nachts wakker wordt. In de meeste gevallen is er dan ook geen onderliggend probleem. Soms is er echter wel iets aan de hand, of raak je als ouder te uitgeput van de gebroken nachten. In dat geval is het raadzaam om te kijken wat mogelijke oorzaken zijn van het wakker worden van jouw baby en strategieën toe te passen om de slaap van jouw baby te verbeteren.
Er zijn verschillende redenen waarom baby’s niet doorslapen en bij elke reden hoort een passende oplossing.
- Oververmoeid of overprikkeld: wanneer een baby te veel indrukken heeft gekregen moet hij dit in zijn slaap verwerken. Dit kan er voor zorgen dat jouw baby na een drukke dag onrustiger slaapt. Dit kun je voorkomen door genoeg dutjes in te plannen en nieuwe spannende activiteiten af te wisselen met rustigere bekende activiteiten.
- Honger: is jouw baby oud genoeg om de nacht door te brengen zonder eten, maar wordt hij toch regelmatig wakker en wordt hij alleen rustig na een flesje melk? Dan is het raadzaam om te bekijken of hij genoeg te eten krijgt gedurende de dag en vlak voor bed tijd. Let op: baby’s die borstvoeding krijgen vragen vaak langer om nachtvoedingen dan kinderen die flesvoeding krijgen. Kijk samen met jouw baby of jullie er aan toe zijn om de nachtvoeding te stoppen of niet. Vroegtijdig stoppen met borstvoeding ’s nachts kan er voor zorgen dat de melkproductie terugloopt.
- Pijn en ongemak: pijn van ongemakken, zoals doorkomende tandjes of krampjes, kan jouw baby wakker houden ’s nachts. Hiervoor zijn verschillende verlichtende middelen te krijgen bij de drogist of dokter. Vermoed je dat er een medische reden is voor het wakker worden van jouw baby, raadpleeg dan jouw arts.
- Verlatingsangst: rond de leeftijd van 8 maanden krijgen veel baby’s last van Verlatingsangst. Je helpt je baby door deze fase heen door extra tijd samen door te brengen voor bedtijd en hem te troosten wanneer hij ’s nachts wakker wordt. Zo weet jouw baby dat je nooit ver weg bent en leer hij dat hij veilig is in zijn bedje, ook als hij jou niet kan zien.
- Temperatuur: wanneer een baby het te koud of te warm heeft, zal hij moeite hebben met doorslapen. Controleer daarom regelmatig of jouw baby comfortabel is in de combinatie van kleding en deken die je voor hem hebt uitgekozen.
- Ontwikkeling: tot slot heeft ook de ontwikkeling van een baby veel invloed op zijn slaap. Grote ontwikkelingen, zoals leren kruipen, lopen en praten, verwerkt jouw kindje ’s nachts. Geef jezelf en jouw baby de tijd om ontwikkelingen te verwerken en een nieuwe routine te vinden.
De 6 beste tips voor betere slaap
Is er geen onderliggend probleem, maar wil je jouw baby toch helpen om beter te slapen? Probeer dan de volgende 6 tips uit, zodat jij en jouw baby binnen no-time doorslapen.
- Regelmaat en routine: baby’s gedijen goed bij regelmaat en routine. Zorg voor een vast schema voor voedingen, dutjes en bedtijd en houd je daar zoveel mogelijk aan. Dit geeft jouw baby een gevoel van veiligheid en voorspelbaarheid, wat kan bijdragen aan een betere nachtrust.
- Zorg voor een donkere en veilige slaapomgeving: de slaapomgeving van een baby heeft een grote invloed op de kwaliteit van zijn slaap. Zo helpt een donkere, rustige slaapomgeving bij het bevorderen van de slaap van een baby. Zorg voor verduisterende gordijnen, demp het licht en vermijd harde geluiden en prikkels in de slaapkamer.
- Zorg voor voldoende slaap gedurende de dag: baby’s die overdag genoeg slaap krijgen, zijn ’s nachts vaak beter in staat om langer door te slapen. Houd een schema aan van regelmatige dutjes gedurende de dag om te voorkomen dat de baby oververmoeid raakt.
TIP: Bekijk de slaapschema’s voor baby’s van 1 tot 18 maanden.
- Inbakeren: wikkel jouw baby in een deken of speciale inbakerdoek. Dit simuleert het gevoel warme veilige gevoel van stevig vastgehouden te worden en helpt veel baby’s daardoor beter slapen.
- Maak gebruik van slaapassociaties: probeer slaapassociaties te gebruiken, zoals een favoriet knuffelbeest of dekentje, om de baby te helpen zich comfortabel en veilig te voelen bij het slapengaan.
- Maak gebruik van witte ruis: witte ruis kan helpen om de baby te kalmeren en de slaap te verbeteren, door omgevingsgeluiden te dempen en een rustige achtergrond te creëren.
Veelgestelde vraag over wanneer slapen baby’s door?
Kan ik mijn baby van 1 maand de hele nacht door laten slapen?
Nee, het wordt niet aanbevolen om een baby van 1 maand de hele nacht door te laten slapen. De AAP stelt voor om baby’s van deze leeftijd overdag om de 3-4 uur wakker te maken en ’s nachts één keer om te voeden. Pasgeborenen hebben frequente voedingen nodig omdat hun maagjes klein zijn en ze niet genoeg in één keer kunnen eten om de hele nacht door te komen. Bovendien kan het te lang laten slapen van een pasgeborene leiden tot uitdroging of een lage bloedsuikerspiegel. Het is belangrijk om de groei en de voeding van je baby in de gaten te houden, dus regelmatige voedingen zijn noodzakelijk.
Conclusie
Het antwoord op de vraag “wanneer slapen baby’s door” is niet eenduidig. In het algemeen beginnen de meeste baby’s tussen 3 en 6 maanden oud langer te slapen zonder dat ze ’s nachts gevoed hoeven te worden. Maar er zijn op deze leeftijd nog veel andere factoren die verhinderen dat een baby langdurig slaapt, zoals ontwikkelingsmijlpalen of pijn bij het doorkomen van de tandjes. Uiteindelijk is het slaappatroon van elke baby uniek, dus maak je geen zorgen als jouw baby niet binnen de verwachte normen valt – zorg er gewoon voor dat je zelf voldoende rust krijgt.
Twijfel je over een de reden waarom jouw baby niet doorslaapt, maak je je zorgen, of voel je jezelf uitgeblust? Neem dan contact op met jouw dokter of een gecertificeerde slaapcoach.
Veelgestelde vragen
Wanneer beginnen baby’s meestal met doorslapen?
Over het algemeen beginnen baby’s tussen 3 en 6 maanden oud langer te slapen zonder dat ze ’s nachts gevoed hoeven te worden.
Wat zijn de slaapcycli van baby’s?
De slaapcyclus van een baby duurt 45 Ã 60 minuten en bestaat uit twee verschillende slaapfasen: de actieve slaap en de stille slaap.
Wat is het verschil tussen actieve slaap en stille slaap bij baby’s?
Tijdens de actieve slaap bewegen baby’s regelmatig en kunnen ze lachen of geluidjes maken. Tijdens de stille slaap beweegt de baby nauwelijks en is hij in een diepere slaap.
Waarom slapen sommige baby’s niet door?
Er zijn verschillende redenen, zoals oververmoeidheid, honger, pijn van doorkomende tandjes, verlatingsangst, temperatuur en grote ontwikkelingen zoals leren kruipen.
Wat zijn enkele tips om mijn baby beter te laten slapen?
Tips zijn onder andere het handhaven van regelmaat en routine, zorgen voor een donkere en veilige slaapomgeving, inbakeren, gebruik maken van slaapassociaties en witte ruis.
Is het veilig om een baby van 1 maand de hele nacht door te laten slapen?
Nee, het wordt niet aanbevolen. Pasgeborenen hebben frequente voedingen nodig en het te lang laten slapen kan leiden tot uitdroging of een lage bloedsuikerspiegel.
Hoe lang slapen baby’s van drie maanden meestal ononderbroken ’s nachts?
Baby’s van ongeveer drie maanden oud hebben perioden van ononderbroken nachtrust die vijf tot zes uur duren.
Wat zijn de voordelen van een regelmatige slaaproutine voor baby’s?
Een vaste routine geeft baby’s een gevoel van veiligheid en voorspelbaarheid, wat kan bijdragen aan een betere nachtrust.
Hoe kan ik zien of mijn baby oververmoeid of overprikkeld is?
Een baby die te veel indrukken heeft gekregen kan onrustiger slapen en kan na een drukke dag vaker wakker worden.
Wat moet ik doen als ik me zorgen maak over het slaappatroon van mijn baby?
Neem contact op met jouw dokter of een gecertificeerde slaapcoach.