Mag je Beddengoed in de Droger? | Voordelen & Nadelen
mag-je-beddengoed-in-de-droger

Mag je Beddengoed in de Droger? | Voordelen & Nadelen

Samenvatting

Het is aan te raden om je beddengoed regelmatig in de droger te drogen, omdat je hiermee bacteriën en andere ziekteverwekkers doodt. Ook bespaar je een hoop tijd en is het lekker makkelijk. Het nadeel is alleen dat niet alle materialen geschikt zijn voor de droger en dat er risico’s aan verbonden zijn, zoals dat je beddengoed krimpt. In deze blog lees je alles over dit onderwerp en welk beddengoed niet geschikt is voor de droger.

Beddengoed drogen in de droger is een goede manier om je lakens en dekens fris te houden. Maar is het echt veilig voor alle soorten beddengoed?

Niet voor alle materialen! Zo moet je bijvoorbeeld extra opletten bij natuurlijke materialen, zoals wol. Katoenen beddengoed en synthetisch beddengoed mag vaak wel in de droger.

In deze blogpost bespreken we welke soorten beddengoed in de droger mogen en bespreken we de voor- en nadelen van het drogen van beddengoed in een wasdroger.

Welk beddengoed kan in de droger?

Het is belangrijk om goed op te letten welk soort beddengoed wel en niet in de droger mag. Katoenen en synthetisch beddengoed (lakens, kussenslopen, dekens en dekbedden) mogen bijvoorbeeld zonder problemen in de droger, maar er zijn uitzonderingen:

Meestal geschikt voor de droger:

 • Katoen: bijna alle katoenen beddengoed mag in de droger. Katoen is een duurzame stof dat bestand is tegen hoge temperaturen.
 • Synthetische stoffen: de meeste synthetische stoffen zijn ook geschikt om in de droger te drogen en zijn bestand tegen hoge temperaturen.

Meestal niet geschikt voor de droger:

 • Natuurlijke materialen: veel natuurlijke materialen zijn niet geschikt voor de droger of zijn er gevoelig voor, zoals wol of kasjmier. Beddengoed van wol of kasjmier kun je beter niet in de droger doen, omdat het een groot risico heeft dat het krimpt of lelijk wordt bij hoge temperaturen.
 • Speciaal beddengoed: bij speciaal beddengoed moet je ook goed opletten. Kussens met een schuimkern mogen bijvoorbeeld niet in de droger, omdat ze dan misvormd kunnen raken of kunnen smelten. Je moet ook opletten met producten waar versieringen opzitten, zoals kralen. Deze kun je beter aan de waslijn drogen.

Lees altijd goed het waslabel, zodat je precies weet of het beddengoed in de droger mag

Voordelen van het drogen van beddengoed in de droger

 • Tijd besparen: je beddengoed drogen in de droger is veel sneller dan op de waslijn. Sommige ladingen zijn al binnen 15 minuten klaar, terwijl het drogen aan de waslijn meerdere uren in beslag neemt. Daarnaast kost het meer tijd om de was op te hangen.
 • Het doodt bacteriën en ziektekiemen: wist je dat het drogen van je beddengoed in de droger ervoor zorgt dat bacteriën en ziektekiemen worden gedood? Dat komt door de hoge droogtemperaturen. Dit is vooral gunstig voor mensen die last hebben van allergieën of astma, omdat deze allergenen tijdens het droogproces worden geëlimineerd. Bovendien helpt dit ook de stofmijt te verminderen.
 • Het is makkelijk: je was drogen in de droger is een makkelijk klus. Je stopt het beddengoed in het apparaat, kiest een programma en laat het apparaat zijn werk doen. Even wachten en klaar.

  Nu bespaar je met beddengoed misschien niet veel tijd, maar als je al je was in de droger droog, bespaar je wekelijks toch behoorlijk wat tijd.

Nadelen van het drogen van beddengoed in de droger

Je beddengoed wassen in de droger heeft zo zijn voordelen, maar het is ook belangrijk om de nadelen te kennen. Er schuilen namelijk enkele risico’s:

 • Extra kosten: een droger werkt natuurlijk op elektriciteit en kan op dit gebied niet concurreren met het simpelweg uithangen van je beddengoed, aangezien dat geen geld kost.
 • Beschadiging van het beddengoed: niet alle materialen zijn geschikt voor de droger. Wanneer je het verkeerde beddengoed in de droger stopt, kan dat leiden tot het krimpen van de stof, verkleuring, scheuren in de stof en achteruitgang van de kwaliteit. Kwetsbare materialen kun je daarom beter drogen aan de waslijn.
 • Risico op krimpen: ook als je niet te maken hebt met kwetsbaar materiaal, bestaat het risico dat het krimpt. Om het risico te verkleinen kun je je beddengoed op een lagere temperatuur drogen.

Hoe vaak moet je je beddengoed verschonen?

Nu je toch dit artikel aan het lezen bent is het misschien ook handig om te weten hoe vaak je je beddengoed moet wassen en verschonen. Voor het juiste antwoord moet je weten dat er een verschil zit tussen hoe vaak je bijvoorbeeld je lakens moet wassen of het dekbed.

Meer weten over dit onderwerp? Lees dan de andere blogs door op het linkje te klikken.

voordelen-schoon-bed

Voordelen van schoon beddengoed

De voordelen van schoon beddengoed gaan verder dan dat het lekker ruikt en hygiënisch is. Schoon beddengoed helpt allergieën te verminderen, doodt stofmijten en is beter voor je huid, omdat vuiligheid wordt schoongewassen.

Bovendien is schoon beddengoed goed voor de luchtkwaliteit in je slaapkamer, omdat het geen muffe geurtjes verspreidt.

Veelgestelde vragen over het drogen van beddengoed

Moet beddengoed in de droger of aan de waslijn?

Beide is goed, maar we raden aan om je beddengoed ook regelmatig in de droger te doen, tenzij dit niet mag volgens de fabrikant. Drogen in de droger helpt om allergenen en bacteriën te doden en uit het beddengoed te verwijderen.

Hoe lang moet beddengoed in de droger?

Dit verschilt, maar meestal mag beddengoed niet langer dan 30 minuten in de droger. Zorg er ook voor dat je de juiste temperatuur instelt. Wanneer je een te hoge temperatuur gebruikt kan het beddengoed krimpen of beschadigen. Lees altijd goed het waslabel voor de juiste temperatuur.

Is het ook goed om het beddengoed te drogen aan de waslijn?

Ja, zeker. Het heeft meerdere voordelen. Ten eerste loop je niet het risico dat je beddengoed krimpt. Ten tweede voorkom je kreukels (als je het beddengoed direct na het wassen uithangt) en hoef je het vaak ook niet te strijken. Daarnaast kan een droger zorgen voor slijtage of vervorming.

Conclusie

Kortom, bij het gebruiken van een droger is het belangrijk om rekening te houden met het type stof en is het belangrijk dat je de juiste instellingen gebruikt. Niet alle materialen zijn geschikt voor de droger. Vooral bij natuurlijke materialen en speciale kussens moet je extra opletten.

Het leuke is dat een droger veel voordelen heeft waar je mogelijk nog niet aan had gedacht. Bijvoorbeeld dat het goed is om bacteriën en andere ziekteverwekkers te doden.

Als je het mij vraagt zou ik afwisselen tussen de waslijn en de droger. Let hierbij wel goed op of je beddengoed in de droger mag!

Geschreven door
Jeffrey Goessens