Je Beddengoed wassen in 4 simpele stappen + waarom het belangrijk is
waarom-beddengoed-wassen

Je Beddengoed wassen in 4 simpele stappen + waarom het belangrijk is

Samenvatting

Het is belangrijk om je beddengoed regelmatig te wassen om vuil en bacteriën te verwijderen en de levensduur van je beddengoed te verlengen. Om je beddengoed op de juiste manier te wassen en krimp te voorkomen raden we altijd aan om goed het waslabel te lezen en een mild wasmiddel te gebruiken. Was je beddengoed niet te vaak. Het wordt aanbevolen om beddengoed één keer per week of om de twee weken te wassen, tenzij het zichtbaar vuil is.

Een schoon bed is essentieel voor een betere slaapkwaliteit. Stofmijten, allergenen en andere verontreinigende stoffen kunnen zich na verloop van tijd ophopen in de lakens, wat niet goed is voor de slaapkwaliteit en je gezondheid.

Daarom moet je je beddengoed regelmatig wassen en is een schoon bed essentieel. We raden je aan om je beddengoed minimaal 1 keer per twee weken te verschonen, maar liever 1 keer per week of eventueel vaker.

Het regelmatig verschonen en wassen van je beddengoed is de beste manier om ervoor te zorgen dat je bed fris, schoon en comfortabel blijft. In deze blog lees je hoe vaak je je beddengoed moet wassen, op welke temperatuur en waarom het wassen van je beddengoed zo belangrijk is.

Ook voor je gezondheid!

5 redenen om je beddengoed regelmatig te wassen

  1. Betere slaapkwaliteit: schone lakens zorgen voor een uitnodigende slaapomgeving die ontspanning en comfort bevordert. Bovendien ruikt fris gewassen beddengoed heerlijk en geeft het kalmerende aroma’s af, zoals lavendel of kamille, waardoor je sneller in dromenland wordt gesust.
  2. Geen allergenen, huisstofmijt en vuiligheid: regelmatig je beddengoed wassen helpt om huisstofmijten, huidschilfers van huisdieren, pollen, zweetvlekken, lichaamsolie en andere ongewenste vuiligheden en allergieverwekkers uit het beddengoed te wassen. Dit zorgt er ook voor dat je huid vrij is van irriterende stoffen, wat uiteindelijk leidt tot een betere kwaliteit van je slaap.
  3. Beter voor je huid: schone lakens houden je huid gezond. De combinatie van zweetvlekken en vuil creëert een ideale omgeving voor de groei van bacteriën, wat kan leiden tot puistjes en andere huidproblemen. Door regelmatig te wassen voorkom je dit probleem en houd je je bed schoon.
  4. Zachter en comfortabeler bed: je beddengoed is heerlijk zacht en comfortabel na een wasbeurt. Ook blijft het langer goed en mooi wanneer je het vaker wast.
  5. Verwijdering van vieze geurtjes: tijdens het slapen transpireren we veel en komt er veel vuiligheid in het beddengoed. Vers gewassen lakens helpen ruiken fris en zijn schoon.
tips-beddengoed-wassen
Bron: Sleepoppolis

Je beddengoed wassen in 4 simpele stappen:

Let bij het wassen van je beddengoed altijd op de wasvoorschriften. Deze staan meestal op het label. Het is belangrijk om goed te kijken op welke temperatuur het beddengoed gewassen mag worden en of het geschikt is voor de droger.

  1. Lees de wasvoorschriften op het beddengoed
  2. Doe het beddengoed in de wasmachine en stel deze in op de temperatuur zoals aangegeven staat op het label
  3. Hierna voeg je het wasmiddel toe. Meestal is het aan te raden om een mild wasmiddel te gebruiken. Wanneer je het wasmiddel hebt toegevoegd zet je de wasmachine aan.
  4. Droger of ophangen: wanneer de wasmachine klaar is, moet je het beddengoed er direct uithalen. Het beste is om het beddengoed vervolgens op te hangen om te drogen.

Wil je liever een droger gebruiken? Vergeet niet dat niet alle soorten beddengoed geschikt zijn voor de droger. Lees daarom eerst goed het label om te weten of jouw beddengoed in de droger mag.

Hoe vaak moet je beddengoed worden gewassen?

Voor optimale hygiëne en comfort is het raadzaam om het beddengoed minimaal om de twee weken te wassen. Dit helpt de ophoping van stof, vuil en andere allergenen die de slaapkwaliteit kunnen verstoren, te verminderen.

Over het algemeen wordt aanbevolen om de lakens één keer per week te verschonen (vaker mag ook).

Wat gebeurt er als je je beddengoed niet regelmatig wast?

Het niet regelmatig wassen van je beddengoed kan een negatieve invloed hebben op je nachtrust en gezondheid. Ongewassen lakens bevatten veel zweet, vuil, stof en andere allergenen die tijdens het slapen irritatie of zelfs ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken.

Ongewassen lakens zijn de ideale omgeving voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen, wat voor de nodige ongemakken kan zorgen. Daarom is het belangrijk om je lakens regelmatig te wassen.

Conclusie

Schoon beddengoed is essentieel voor een goede slaap en algemene gezondheid, dus moet het regelmatig worden gewassen. Door je beddengoed regelmatig te wassen, houd je het vrij van stof, vuil en andere ongemakken die een goede nachtrust in de weg staan.

Was je beddengoed minimaal een keer per twee weken, maar liever iedere week. Je zult er geen spijt van hebben!

Geschreven door
Jeffrey Goessens