Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten dekbed maten verkrijgbaar. Van dekbedden voor eenpersoonsbedden tot tweepersoonsbedden en in verschillende materialen.
In dit artikel doorlopen we de gangbare dekbedmaten, welke dekbed maat je nodig hebt voor een eenpersoonsbed, welke voor een tweepersoonsbed en waar je op moet letten bij het kopen van een nieuw dekbed.
Hierdoor heb jij een goed overzicht in de beschikbare maten en welke het meest geschikt is voor jouw bed.
Inhoudsopgave
Wat zijn de verschillende maten dekbedden?

Dekbed maten voor een eenpersoonsbed:
Dit zijn de kleinste dekbedden. De gangbare maten hebben dezelfde lengte als een dekbed voor een tweepersoonsbed, maar zijn een stuk smaller. Meestal zijn ze twee meter lang.
- 140 x 200 centimeter
- 160 x 200 centimeter (extra breed)
- 140 x 220 centimeter (extra lang)
- 160 x 220 centimeter (extra lang en breed)
Dekbed maten voor een tweepersoonsbed:
Voor een tweepersoonsbed zijn meer maten beschikbaar. Meestal zijn ze dus even lang als een dekbed voor een eenpersoonsbed, maar zijn ze een stuk breder.
- Klein tweepersoonsbed:
-180 x 200 centimeter
-180 x 220 centimeter - Normaal tweepersoonsbed (160 centimeter breed of breder):
– 200 x 200 centimeter
– 200 x 220 centimeter
– 220 x 200 centimeter
– 220 x 220 centimeter
– 240 x 200 centimeter (kingsize)
– 240 x 220 centimeter (kingsize)
Dekbed maten voor een kingsize bed:
Voor een kingsize bed heb je dus een nog groter dekbed nodig om het hele matras te bedekken. Dan kom je uit bij een dekbed van minimaal 220 centimeter breed.
- 220 x 200 centimeter
- 220 x 220 centimeter
- 240 x 200 centimeter
- 240 x 220 centimeter
Welke dekbed maat heb jij nodig?
Bij het kopen van een nieuw dekbed moet je rekening houden met verschillende factoren, waaronder de maat.
Je moet altijd eerst kijken naar de maat en een dekbed kiezen dat goed bij de afmetingen van je bed past. Let op: dit betekent niet dat je dekbed precies dezelfde maat moet hebben als je matras. Meestal is het dekbed een stukje breder. Langer mag ook.
Je hebt een breder dekbed nodig, omdat het niet in een rechte lijn ligt wanneer je eronder slaapt. Je hebt daarom een beetje “extra dekbed” nodig.
Een groter dekbed sluit beter af en zorgt voor meer warmte en comfort, wat een betere slaap bevordert. Als het dekbed te klein is ontstaan er kieren ontstaan die koude lucht binnenlaten. Ook vinden veel mensen het fijn om lekker knus in het dekbed te rollen.
Als je samen slaapt levert een te klein dekbed tijdens het slapen “ruzie” op over een tekort aan deken aan “jouw kant.Waar moet je nog meer op letten bij de aankoop van een nieuw dekbed?
Bij het kiezen van een nieuw dekbed moet je naast de maat op verschillende andere factoren letten, zoals het materiaal, de vulling en kwaliteit ervan, voor welk seizoen het geschikt is en hoe warm het is.
- Type materiaal en vulling: het is vooral belangrijk om te letten op het materiaal van het dekbed. Dekbedden zijn verkrijgbaar met verschillende soorten vullingen, met ieder voor- en nadelen. De belangrijkste soorten vulling staan hieronder:
Donzen dekbed
Wollen dekbed
Katoenen dekbed
Synthetisch dekbed
Bamboe dekbed
Tencel dekbed
Zijden dekbed - Warmteklasse: dekbedden zijn verkrijgbaar in vier verschillende warmteklassen. Deze geven aan hoe warm het dekbed is en voor welk seizoen het geschikt is. Een dekbed met warmteklasse 1 is geschikt voor koudere periodes als de winter, terwijl warmteklasse 4 een dun dekbed is dat geschikt is voor de zomer.
- Voor welk seizoen je een dekbed wilt kopen: bij het kopen van een nieuw dekbed heb je de keuze uit een zomerdekbed, winterdekbed of een all-season dekbed (geschikt voor alle seizoenen). Uiteraard is een zomerdekbed dun en een winterdekbed dik en warm. Een all-season heeft het beste van beide.
Zomerdekbed
Winterdekbed
All-season dekbed
Verschillende soorten dekbedden en de voordelen
Bij het zoeken naar een nieuw dekbed kun je dus kiezen uit verschillende soorten stof en vulling. Eerder hebben we de populairste soorten vullingen al op een rijtje gezet. Hieronder lees je meer informatie over de verschillen en voor- en nadelen.
- Donzen dekbed: dons is een populair en natuurlijk vulmateriaal. Het staat bekend om zijn lichte maar isolerende karakter. Het biedt uitstekende isolatie tegen koude temperaturen en is erg comfortabel om onder te slapen. Het is ook slijtvast en gaat jaren mee. Meestal worden donzen dekbedden gevuld met eendendons of ganzendons. Ganzendons is een stuk duurder en luxer.
- Wollen dekbed: een wollen dekbed ventileert goed en absorbeert warmte. Wol is lekker warm en een van de beste keuzes voor de winter. Een bijkomend voordeel is dat wol diervriendelijker is dan bijvoorbeeld ganzen- of eendendons.
- Katoenen dekbed: katoen is populair omdat het slijtvast is en goed ademt, waardoor het een fijne stof is voor in de zomer. Katoen is ook een stuk zachter en comfortabeler.
- Synthetisch dekbed: de tegenhanger van dons is een synthetisch dekbed. Kunstvezels bootsen het gevoel van echte donsveren na zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit of het comfort. Vaak is het ook een stuk goedkoper. Een synthetisch dekbed isoleert ook goed en is ook een goede keuze voor mensen met allergieën.
Conclusie
Kortom, de maat van je dekbed is een belangrijke factor waar je op moet letten als je een nieuw dekbed gaat kopen. Verder moet je letten op soort vulling en voor welk seizoen je een dekbed wilt kopen. Iedere type vulling heeft eigen voor- en nadelen. Dons en wol zijn geschikt voor de winter, synthetisch of katoen ideaal voor de zomer.
Met al deze factoren in gedachten wordt het vinden van de juiste maat (hopelijk) een stuk makkelijker.