Zoeken
Zoeken
Dekbed maten | Welke Maten Zijn Er & Waar Moet Je Op Letten?

Dekbed maten | Welke Maten Zijn Er & Waar Moet Je Op Letten?

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten dekbed maten verkrijgbaar. Van dekbedden voor eenpersoonsbedden tot tweepersoonsbedden en in verschillende materialen.

In dit artikel doorlopen we de gangbare dekbedmaten, welke dekbed maat je nodig hebt voor een eenpersoonsbed, welke voor een tweepersoonsbed en waar je op moet letten bij het vergelijken van een nieuw dekbed.

Hierdoor heb jij een goed overzicht in de beschikbare maten en welke het meest geschikt is voor jouw bed.

Wat zijn de verschillende maten dekbedden?

Dekbed maten voor een eenpersoonsbed:

Dit zijn de kleinste dekbedden. De gangbare maten hebben dezelfde lengte als een dekbed voor een tweepersoonsbed, maar zijn een stuk smaller. Meestal zijn ze twee meter lang.

 • 140 x 200 centimeter
 • 160 x 200 centimeter (extra breed)
 • 140 x 220 centimeter (extra lang)
 • 160 x 220 centimeter (extra lang en breed)

Dekbed maten voor een tweepersoonsbed:

Voor een tweepersoonsbed zijn meer maten beschikbaar. Meestal zijn ze dus even lang als een dekbed voor een eenpersoonsbed, maar zijn ze een stuk breder.

 • Klein tweepersoonsbed:
  -180 x 200 centimeter
  -180 x 220 centimeter
 • Normaal tweepersoonsbed (160 centimeter breed of breder):
  – 200 x 200 centimeter
  – 200 x 220 centimeter
  – 220 x 200 centimeter
  – 220 x 220 centimeter
  – 240 x 200 centimeter (kingsize)
  – 240 x 220 centimeter (kingsize)

Dekbed maten voor een kingsize bed:

Voor een kingsize bed heb je dus een nog groter dekbed nodig om het hele matras te bedekken. Dan kom je uit bij een dekbed van minimaal 220 centimeter breed.

 • 220 x 200 centimeter
 • 220 x 220 centimeter
 • 240 x 200 centimeter
 • 240 x 220 centimeter

Slaap Tip!
Checklist: 13 factoren die desastreus voor je slaap zijn
Gratis

Simpele, makkelijk toepasbare dingen waarmee jij voorkomt dat je je slaap saboteert, zonder in te leveren op je welzijn overdag.

Voordelen:
 • Binnen 30 dagen resultaat: gemiddeld 1 uur extra slaap per nacht
 • Op basis van wetenschappelijk gevalideerd onderzoek
 • Elke week een gratis tip in je mailbox
 • Al meer dan 27.000 lezers gingen je voor
Download de Gratis Checklist

Welke dekbed maat heb jij nodig?

Bij het kopen van een nieuw dekbed moet je rekening houden met verschillende factoren, waaronder de maat.

Je moet altijd eerst kijken naar de maat en een dekbed kiezen dat goed bij de afmetingen van je bed past. Let op: dit betekent niet dat je dekbed precies dezelfde maat moet hebben als je matras. Meestal is het dekbed een stukje breder. Langer mag ook.

Je hebt een breder dekbed nodig, omdat het niet in een rechte lijn ligt wanneer je eronder slaapt. Je hebt daarom een beetje “extra dekbed” nodig.

Een groter dekbed sluit beter af en zorgt voor meer warmte en comfort, wat een betere slaap bevordert. Als het dekbed te klein is ontstaan er kieren ontstaan die koude lucht binnenlaten. Ook vinden veel mensen het fijn om lekker knus in het dekbed te rollen.

Als je samen slaapt levert een te klein dekbed tijdens het slapen “ruzie” op over een tekort aan deken aan “jouw” kant.

4 Tips voor het kopen van de juiste maat

Bij aanschaf van een nieuw dekbed is de grootte van je bed een belangrijke factor. Voor eenpersoonsbedden is een kleiner dekbed geschikt; het is dus belangrijk om na te gaan welke maat het best bij jouw bed past. Hieronder staan tips hoe je dat doet:

 1. Welk bed heb je: heb je een eenpersoons, tweepersoons of kingsize bed? Heb je een eenpersoonsbed, dan vallen er al veel maten af. Hetzelfde geldt voor een tweepersoonsbed of een kingsize bed.
 2. Meet de omtrek van je matrasdit is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat je de juiste maat koopt. Meet de lengte en de breedte van het matras.
 3. Bepaal de juiste breedte: de juiste breedte bepaal je door 40-60 centimeter bij de breedte van je matras op te tellen. Heb je een matras van 160 centimeter breed, dan heb je een dekbed nodig van 200-220 centimeter breed.

  Wil je zeker weten dat je goed zit of hou je van een lekker groot dekbed, ga dan uit van 60 centimeter.
 4. Kies de juiste lengte: voor de lengte heb je de keuze uit 200 centimeter, 220 centimeter en soms ook 240 centimeter. De meeste mensen kiezen voor 200 centimeter of 220 centimeter. Het is net wat je fijn vindt.

Waar moet je nog meer op letten bij de aankoop van een nieuw dekbed?

Bij het kiezen van een nieuw dekbed moet je naast de maat op verschillende andere factoren letten, zoals het materiaal, de vulling en kwaliteit ervan, voor welk seizoen het geschikt is en hoe warm het is.

 • Type materiaal en vulling: het is vooral belangrijk om te letten op het materiaal van het dekbed. Dekbedden zijn verkrijgbaar met verschillende soorten vullingen, met ieder voor- en nadelen. De belangrijkste soorten vulling staan hieronder:

  Donzen dekbed
  Wollen dekbed
  Katoenen dekbed
  Synthetisch dekbed
  Bamboe dekbed
  Tencel dekbed
  Zijden dekbed
 • Warmteklasse: dekbedden zijn verkrijgbaar in vier verschillende warmteklassen. Deze geven aan hoe warm het dekbed is en voor welk seizoen het geschikt is. Een dekbed met warmteklasse 1 is geschikt voor koudere periodes als de winter, terwijl warmteklasse 4 een dun dekbed is dat geschikt is voor de zomer.
 • Voor welk seizoen je een dekbed wilt kopen: bij het kopen van een nieuw dekbed heb je de keuze uit een zomerdekbed, winterdekbed of een all-season dekbed (geschikt voor alle seizoenen). Uiteraard is een zomerdekbed dun en een winterdekbed dik en warm. Een all-season heeft het beste van beide.

  Zomerdekbed
  Winterdekbed
  All-season dekbed

Verschillende soorten dekbedden en de voordelen

Bij het zoeken naar een nieuw dekbed kun je dus kiezen uit verschillende soorten stof en vulling. Eerder hebben we de populairste soorten vullingen al op een rijtje gezet. Hieronder lees je meer informatie over de verschillen en voor- en nadelen.

 • Donzen dekbed: dons is een populair en natuurlijk vulmateriaal. Het staat bekend om zijn lichte maar isolerende karakter. Het biedt uitstekende isolatie tegen koude temperaturen en is erg comfortabel om onder te slapen. Het is ook slijtvast en gaat jaren mee. Meestal worden donzen dekbedden gevuld met eendendons of ganzendons. Ganzendons is een stuk duurder en luxer.
 • Wollen dekbed: een wollen dekbed ventileert goed en absorbeert warmte. Wol is lekker warm en een van de beste keuzes voor de winter. Een bijkomend voordeel is dat wol diervriendelijker is dan bijvoorbeeld ganzen- of eendendons.
 • Katoenen dekbed: katoen is populair omdat het slijtvast is en goed ademt, waardoor het een fijne stof is voor in de zomer. Katoen is ook een stuk zachter en comfortabeler.
 • Synthetisch dekbed: de tegenhanger van dons is een synthetisch dekbed. Kunstvezels bootsen het gevoel van echte donsveren na zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit of het comfort. Vaak is het ook een stuk goedkoper. Een synthetisch dekbed isoleert ook goed en is ook een goede keuze voor mensen met allergieën.

Conclusie

Kortom, de maat van je dekbed is een belangrijke factor waar je op moet letten als je een nieuw dekbed gaat kopen. Verder moet je letten op soort vulling en voor welk seizoen je een dekbed wilt kopen. Iedere type vulling heeft eigen voor- en nadelen. Dons en wol zijn geschikt voor de winter, synthetisch of katoen ideaal voor de zomer.

Met al deze factoren in gedachten wordt het vinden van de juiste maat (hopelijk) een stuk makkelijker.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de standaardmaten voor een eenpersoonsbed dekbed?

De gangbare maten zijn 140 x 200 cm, 160 x 200 cm (extra breed), 140 x 220 cm (extra lang), en 160 x 220 cm (extra lang en breed).

Welke maten zijn beschikbaar voor een tweepersoonsbed dekbed?

Voor een klein tweepersoonsbed zijn de maten 180 x 200 cm en 180 x 220 cm. Voor een normaal tweepersoonsbed (160 cm breed of breder) variëren de maten van 200 x 200 cm tot 240 x 220 cm (kingsize).

Wat zijn de maten voor een kingsize bed dekbed?

De maten variëren van 220 x 200 cm tot 240 x 220 cm.

Hoe bepaal ik de juiste maat dekbed voor mijn bed?

Meet de omtrek van je matras en voeg 40-60 cm toe aan de breedte om de juiste breedte voor je dekbed te bepalen. Voor de lengte kun je kiezen tussen 200 cm, 220 cm, of soms 240 cm, afhankelijk van je voorkeur.

Wat zijn de voordelen van verschillende soorten dekbedvullingen?

Dons is licht en isolerend, wol ventileert goed en is warm, katoen is ademend en zacht, en synthetisch is allergievriendelijk en vaak goedkoper.

Wat is het verschil tussen eendendons en ganzendons?

Ganzendons is luxer en vaak duurder dan eendendons.

Waarom zou ik kiezen voor een synthetisch dekbed?

Synthetische dekbedden zijn vaak goedkoper, isoleren goed, en zijn een uitstekende keuze voor mensen met allergieën.

Hoe kies ik het juiste dekbed voor het seizoen?

Dons en wol zijn geschikt voor de winter, terwijl synthetisch of katoen ideaal is voor de zomer.

Wat is het belang van de warmteklasse van een dekbed?

De warmteklasse geeft aan hoe warm het dekbed is en voor welk seizoen het geschikt is.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn dekbed goed past bij mijn bed?

Het is essentieel om rekening te houden met de maat van je bed en de gewenste overhang aan de zijkanten en voeteneind. Een groter dekbed biedt meer warmte en comfort.

Geschreven door
Jeffrey Goessens

Menu