Je Dekbed wassen? | Waarom belangrijk? Hoe vaak en hoe?
dekbed-wassen-tips

Je Dekbed wassen? | Waarom belangrijk? Hoe vaak en hoe?

Samenvatting

Het is belangrijk om je dekbed regelmatig te wassen, omdat het goed is in het verzamelen van vuil en bacteriën. Controleer altijd het waslabel van het dekbed om te zien of het in de wasmachine mag en op welke temperatuur het gewassen moet worden. Behandel hardnekkige vlekken voor en was het dekbed met een mild wasmiddel. Na het wassen moet het dekbed goed drogen om schimmel en onaangename geuren te voorkomen. We raden aan om je dekbed ongeveer een of twee keer per jaar, tenzij het dekbed zichtbaar vuil is.

Goed slapen is een van de belangrijkste dingen die er is. Een schoon en fris bed en je dekbed regelmatig wassen helpen hierbij. Schoon en comfortabel beddengoed helpt je om beter en lekkerder te slapen.

Een vies of versleten dekbed is niet alleen van invloed op de slaapkwaliteit, maar ook op de kwaliteit van de lucht die je inademt tijdens het slapen. In deze blogpost bespreken we waarom het regelmatig wassen van je dekbed belangrijk is en hoe je je dekbed moet wassen.

Waarom moet je regelmatig je dekbed wassen?

  • Vuil en bacteriën verwijderen: een schoon en fris bed ziet er niet alleen mooier uit, maar is ook belangrijk om vuiligheid uit het dekbed te verwijderen, zoals stof, zweet en ander vuil dat zich na verloop van tijd ophoopt in het dekbed. Ook is het belangrijk om bacteriën te verwijderen.
  • Lichamelijke ongemakken voorkomen: wanneer je je dekbed niet regelmatig wast vergroot dat het risico op huidirritatie en allergieën. Ook is het belangrijk om huisstofmijt en allergenen in je dekbed te voorkomen. Door regelmatig al het beddengoed te wassen, inclusief kussens, dekbedden, dekens, lakens enzovoorts, heb je het minste risico op huisstofmijt, huidirritatie en allergieën.
  • Een stinkend dekbed voorkomen: wanneer je je dekbed niet regelmatig wast gaat het op een gegeven moment stinken. Dat is niet fijn en onhygiënisch.
  • Zachter en comfortabeler bed: regelmatig wassen is niet alleen goed voor het verminderen van allergenen, huisstofmijt en vuiligheid, maar helpt ook de zachtheid en het comfort van het dekbed te behouden.

Hoe vaak moet je je dekbed wassen?

Veel mensen wassen hun dekbed niet of nauwelijks, terwijl ze hun beddengoed regelmatig wassen. Omdat allerlei vuiligheid zich ook ophoopt in je dekbed, raden we je toch aan om snel te beginnen met het wassen van je debked.

We raden je aan om minimaal 1 keer per jaar je dekbed te wassen (mag vaker).Het regelmatig wassen van je dekbed zorgt voor een comfortabelere en gezondere slaapomgeving.

Heb je huisdieren? Dat is het verstandig om je dekbed vaker te wassen, omdat huidschilfers van huisdieren zich snel ophopen op stoffen oppervlakken en in dekbedden. Bijvoorbeeld 1 keer per halfjaar.

Je dekbed wassen in vier simpele stappen:

  1. Lees eerst het waslabel op je dekbed om te bepalen of het in de machine gewassen mag worden of dat het naar de stomerij moet.
  2. Als het in de machine mag, stel dan de wasmachine in op de juiste temperatuur (zoals aangegeven op het label) en een zacht programma met een mild wasmiddel.
  3. Voeg een kopje witte azijn toe voor extra reinigingskracht en voeg eventueel twee tennisballen of wasbare kussens toe in de wasmachine om klonteren te voorkomen.
  4. Haal het dekbed na het wassen onmiddellijk uit de wasmachine en hang het uit om te drogen.
tips-dekbed-wassen-tennisbal
Bron: WikiHow

Let op: gebruik een mild wasmiddel!

Bij het reinigen van een dekbed is de keuze van het wasmiddel essentieel. Een mild vloeibaar wasmiddel is het beste voor dekbedden, omdat het niet te hard is voor de stof en geen resten achterlaat. Als je een gevoelige huid hebt, zoek dan naar een allergeenvrij wasmiddel dat speciaal voor beddengoed is ontwikkeld.

Behandel eventuele vlekken voor het wassen met een vlekkenreiniger of een zacht wasmiddel gemengd met warm water. Laat de voorbehandeling 10 minuten inwerken en wrijf vervolgens met lichte, cirkelvormige bewegingen over de stof. Hiermee vergroot je de kans dat de vlekken eruit gaan.

Doe de wasmachine niet te vol

Zorg ervoor dat je je wasmachine niet te vol doet, zodat er genoeg ruimte is voor een goede roering tijdens het wasprogramma. We raden je aan om het dekbed alleen te wassen, zonder ander beddengoed.

En kies de juiste temperatuur

Het is ook belangrijk om op de temperatuurinstellingen te letten als je een dekbed in de machine wast. Lees goed het label op het dekbed om de juiste temperatuur te kiezen anders loop je het risico dat je dekbed krimpt en de kwaliteit achteruit gaat.

Vermijd het gebruik van heet water, omdat dit na verloop van tijd krimp of kleurvervaging kan veroorzaken.

Kan een dekbed in de droger?

Voordat je een dekbed in de droger stopt, is het belangrijk om het label te lezen en rekening te houden met de mogelijke risico’s van het gebruiken van een droger. De meeste dekbedden kunnen op een lage temperatuur in de droger, maar we raden je eigenlijk aan om het dekbed “gewoon” aan de waslijn te drogen. Dit is de beste optie.

Conclusie

Door regelmatig je dekbed te wassen houd je je dekbed schoon en fris en vrij van vuiligheid, huisstofmijt en andere narigheid. Het wassen zelf is niet moeilijk, maar onthoud: als je twijfelt over hoe je een dekbed moet wassen of drogen, neem dan even contact op met de fabrikant of stuur ons een bericht.

Bronnen

https://www.huffingtonpost.co.uk/entry/how-often-should-you-wash-a-duvet_uk_5b865d8de4b0cf7b00306d77?guccounter=1

Geschreven door
Jeffrey Goessens