Zoeken
Zoeken
Dekbed wassen? Waarom belangrijk? Hoe vaak en hoe?

Dekbed wassen? Waarom belangrijk? Hoe vaak en hoe?

Samenvatting

Het wordt aanbevolen om je dekbed minimaal een keer per half jaar te wassen. Het liefst vaker, bijvoorbeeld een keer per drie maanden. Hiermee voorkom je ophoping van bacteriën, huidschilfers en stofmijt in je dekbed. Ook slaap je beter en lekkerder in een schoon en fris bed. Controleer altijd het waslabel van het dekbed om te zien of het in de wasmachine mag en op welke temperatuur het gewassen moet worden. Na het wassen moet het dekbed goed drogen om schimmel en onaangename geuren te voorkomen.

Een vies of versleten dekbed is niet alleen van invloed op de slaapkwaliteit, maar ook op de kwaliteit van de lucht die je inademt tijdens het slapen. In deze blogpost bespreken we waarom het regelmatig wassen van je dekbed belangrijk is en hoe je je dekbed moet wassen.

Waarom moet je regelmatig je dekbed wassen?

 • Vuil en bacteriën verwijderen: een schoon en fris bed ziet er niet alleen mooier uit, maar is ook belangrijk om vuiligheid uit het dekbed te verwijderen, zoals stof, zweet en ander vuil dat zich na verloop van tijd ophoopt in het dekbed. Ook is het belangrijk om bacteriën te verwijderen.
 • Lichamelijke ongemakken voorkomen: wanneer je je dekbed niet regelmatig wast vergroot dat het risico op huidirritatie en allergieën. Ook is het belangrijk om huisstofmijt en allergenen in je dekbed te voorkomen. Door regelmatig al het beddengoed te wassen, inclusief kussens, dekbedden, dekens, lakens enzovoorts, heb je het minste risico op huisstofmijt, huidirritatie en allergieën. Ook zijn er anti-huisstofmijt dekbedden op de markt om dit helemaal te voorkomen.
 • Een stinkend dekbed voorkomen: wanneer je je dekbed niet regelmatig wast gaat het op een gegeven moment stinken. Dat is niet fijn en onhygiënisch.
 • Zachter en comfortabeler bed: regelmatig wassen is niet alleen goed voor het verminderen van allergenen, huisstofmijt en vuiligheid, maar helpt ook de zachtheid en het comfort van het dekbed te behouden.
Slaap Tip!
Checklist: 13 factoren die desastreus voor je slaap zijn
Gratis

Simpele, makkelijk toepasbare dingen waarmee jij voorkomt dat je je slaap saboteert, zonder in te leveren op je welzijn overdag.

Voordelen:
 • Binnen 30 dagen resultaat: gemiddeld 1 uur extra slaap per nacht
 • Op basis van wetenschappelijk gevalideerd onderzoek
 • Elke week een gratis tip in je mailbox
 • Al meer dan 27.000 lezers gingen je voor
Download de Gratis Checklist

Hoe vaak moet je je dekbed wassen?

Veel mensen wassen hun dekbed niet of nauwelijks, terwijl ze hun beddengoed regelmatig wassen. Omdat allerlei vuiligheid zich ook ophoopt in je dekbed, raden we je toch aan om snel te beginnen met het wassen van je debked.

We raden je aan om minimaal 1 keer per half jaar je dekbed te wassen (mag vaker).Het regelmatig wassen van je dekbed zorgt voor een comfortabelere en gezondere slaapomgeving.

Heb je huisdieren? Dat is het verstandig om je dekbed vaker te wassen, omdat huidschilfers van huisdieren zich snel ophopen op stoffen oppervlakken en in dekbedden. Ongelukje van je huisdier? We hebben geschreven over wat je moet doen als je kat op je bed plast.

Natuurlijke materialen, zoals katoen en wol, zijn van nature vatbaarder voor huisstofmijt. Synthetische materialen zoals polyester zijn minder gevoelig voor huisstofmijt, maar moeten toch regelmatig worden gewassen omdat ze goed zweet opnemen, waardoor na verloop van tijd nare geurtjes ontstaan.

Voor wol, dons en katoen raden we aan om het 1 keer per 3 maanden te wassen. Synthetische materialen mogen in het uiterste geval 1 keer per half jaar gewassen worden.

Situaties wanneer het beter is om je dekbed vaker te wassen:

 • Wanneer je huisdieren hebt of huisdieren in je bed slapen
 • Wanneer er een ongelukje is gebeurd, bijvoorbeeld dat iemand in bed heeft geplast
 • Wanneer je met twee personen in een bed slaapt
 • Wanneer je last hebt van allergieën of een gevoelige huid
 • Wanneer je houdt van een schoon en fris bed
 • Wanneer er opeens een grote vlek in het dekbed zit

*Wanneer je minder vaak in hetzelfde bed slaapt, bijvoorbeeld omdat je vaak op reis bent, dan raakt het minder snel vervuild en hoef je het minder vaak te reinigen.

Heeft iemand in je bed geplast? Urine vlekken uit je beddengoed is relatief makkelijk te verwijderen met een wasbeurt. Je matras is een ander verhaal. Lees hier hoe je urine vlekken uit je matras verwijdert.

Je dekbedovertrek moet je minimaal eens in de twee weken wassen. Overigens raden we ook aan nieuwe dekbedovertrekken meteen te wassen. Tijdens productie en transport hoopt stof en vuil zich op in het dekbedovertrek. Wassen verwijdert ook de gebruikte chemicaliën en voorkomt kleurvervaging door zonlicht. Het maakt de stofvezels ook zachter na elke wasbeurt. Hetzelfde geld voor het wassen van je hoeslaken: eens in de twee weken.

Je dekbed wassen in vier simpele stappen

 1. Lees eerst het waslabel op je dekbed om te bepalen of het in de machine gewassen mag worden of dat het naar de stomerij moet.
 2. Als het in de machine mag, stel dan de wasmachine in op de juiste temperatuur (zoals aangegeven op het label) en een zacht programma met een mild wasmiddel.
 3. Voeg een kopje witte azijn toe voor extra reinigingskracht en voeg eventueel twee tennisballen of wasbare kussens toe in de wasmachine om klonteren te voorkomen.
 4. Haal het dekbed na het wassen onmiddellijk uit de wasmachine en hang het uit om te drogen.

Gebruik een mild wasmiddel

Bij het reinigen van een dekbed is de keuze van het wasmiddel essentieel. Een mild vloeibaar wasmiddel is het beste voor dekbedden, omdat het niet te hard is voor de stof en geen resten achterlaat. Als je een gevoelige huid hebt, zoek dan naar een allergeenvrij wasmiddel dat speciaal voor beddengoed is ontwikkeld.

Behandel eventuele vlekken voor het wassen met een vlekkenreiniger of een zacht wasmiddel gemengd met warm water. Laat de voorbehandeling 10 minuten inwerken en wrijf vervolgens met lichte, cirkelvormige bewegingen over de stof. Hiermee vergroot je de kans dat de vlekken eruit gaan.

Doe de wasmachine niet te vol

Zorg ervoor dat je je wasmachine niet te vol doet, zodat er genoeg ruimte is voor een goede roering tijdens het wasprogramma. We raden je aan om het dekbed alleen te wassen, zonder ander beddengoed.

Kies de juiste temperatuur

Lees goed het label op het dekbed om de juiste temperatuur te kiezen anders loop je het risico dat je dekbed krimpt en de kwaliteit achteruit gaat.

Vermijd het gebruik van heet water, omdat dit na verloop van tijd krimp of kleurvervaging kan veroorzaken.

Kan een dekbed in de droger?

Voordat je een dekbed in de droger stopt, is het belangrijk om het label te lezen en rekening te houden met de mogelijke risico’s voor dekbedden bij het gebruiken van een droger. De meeste dekbedden kunnen op een lage temperatuur in de droger, maar we raden je eigenlijk aan om het dekbed “gewoon” aan de waslijn te drogen. Dit is de beste optie.

Tips voor het wassen en schoonhouden van een dekbed

 • Gebruik een dekbedhoes: dit is de belangrijkste tip. Door gebruik te maken van een dekbedovertrek bescherm je het dekbed tegen het grootste gedeelte van het vuil. Daarom hoef je een dekbed minder vaak te wassen als een dekbedovertrek. Een dekbedovertrek beschermt het dekbed tegen stof, vlekken van vloeistof en het allergenen te verminderen door het op te vangen.
 • Lees het waslabel: volg bij het wassen altijd de onderhoudsvoorschriften van de fabrikant op. Niet alle dekbedden zijn bijvoorbeeld geschikt voor een wasmachine of droger. Ook niet alle dekbedden mogen op dezelfde temperatuur gewassen worden. Verkeerd wassen kan leiden tot verkleuring, krimpen en slijtage.
 • Stop niet teveel was in de wasmachine: het is beter om een dekbed los te wassen, zonder ander beddengoed of kleding toe te voegen. Dit geeft het beste wasresultaat.
 • Gebruik geen bleekmiddel of agressieve wasmiddelen: gebruik nooit bleekmiddel. Zelfs geen kleine hoeveelheden, omdat het zeer schadelijk is voor het dekbed en zorgt voor slijtage.
 • Gebruik geen droger: laat het indien mogelijk aan een waslijn drogen en niet in de droger. Een dekbed kan krimpen in de droger. Ook kunnen kleuren vervagen en het materiaal slijten. Sommige dekbedden mogen helemaal niet in de droger.

Conclusie

Door regelmatig je dekbed te wassen houd je je dekbed schoon en fris en vrij van vuiligheid, huisstofmijt en andere narigheid. Het wassen zelf is niet moeilijk, maar onthoud: als je twijfelt over hoe je een dekbed moet wassen of drogen, neem dan even contact op met de fabrikant of stuur ons een bericht.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik mijn dekbed wassen?

Het wordt aanbevolen om je dekbed minimaal een keer per half jaar te wassen, maar idealiter een keer per drie maanden.

Waarom is het belangrijk om mijn dekbed regelmatig te wassen?

Regelmatig wassen voorkomt ophoping van bacteriën, huidschilfers, stofmijt en zorgt voor een comfortabelere en gezondere slaapomgeving.

Kan ik mijn dekbed in de wasmachine wassen?

Ja, maar controleer altijd het waslabel van het dekbed om te zien of het in de wasmachine mag en op welke temperatuur het gewassen moet worden.

Wat zijn de stappen om mijn dekbed te wassen?

Lees het waslabel, stel de wasmachine in op de juiste temperatuur, voeg een mild wasmiddel toe, en laat het dekbed na het wassen goed drogen.

Kan ik mijn dekbed in de droger stoppen?

Hoewel sommige dekbedden op een lage temperatuur in de droger kunnen, wordt aanbevolen om het dekbed aan de waslijn te drogen.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een dekbedhoes?

Een dekbedhoes beschermt het dekbed tegen stof, vlekken en allergenen, waardoor je het dekbed minder vaak hoeft te wassen.

Hoe verwijder ik vlekken uit mijn dekbed?

Behandel vlekken voor het wassen met een vlekkenreiniger of een zacht wasmiddel gemengd met warm water.

Wat is het risico van het niet regelmatig wassen van mijn dekbed?

Het niet regelmatig wassen kan leiden tot huidirritatie, allergieën, huisstofmijt en een onaangename geur.

Zijn er speciale wasmiddelen voor dekbedden?

Een mild vloeibaar wasmiddel is het beste voor dekbedden. Voor mensen met een gevoelige huid zijn er allergeenvrije wasmiddelen speciaal voor beddengoed.

Wat moet ik doen als iemand in bed heeft geplast?

Urinevlekken uit beddengoed zijn te verwijderen met een wasbeurt. Voor het matras zijn er specifieke reinigingstechnieken.

Geschreven door
Jeffrey Goessens

Menu