Zoeken
Zoeken
Strijkvrije Dekbedovertrekken | Welk materiaal en wat zijn de voordelen?

Strijkvrije Dekbedovertrekken | Welk materiaal en wat zijn de voordelen?

Samenvatting

Strijkvrije dekbedovertrekken zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. De populairste keuze is Jersey katoen. Dit is een kwalitatieve stof, strijkvrij en kreukvrij. Ook is het ontzettend onderhoudsvriendelijk. Andere opties zijn synthetische materialen, bamboe of linnen. Lees hieronder alles.

Strijkvrije dekbedovertrekken zijn beschikbaar in linnen, verschillende katoensoorten, synthetisch materiaal (microvezel), polyester en nylon.

Deze materialen zijn zeer onderhoudsvriendelijk en mogen na het wassen direct op bed. Strijkvrije dekbedovertrekken worden bovendien steeds populairder, omdat ze comfort en gemak bieden. Daarom is een strijkvrij dekbedovertrek ideaal voor iedereen die tijd wilt besparen of geen strijkijzer in huis heeft, omdat het er na het wassen direct netjes uit ziet zonder kreukels.

Populaire strijkvrije dekbedovertrek materialen

Strijkvrije dekbedovertrekken zijn meestal gemaakt van lichtgewicht materialen zoals linnen of katoen. Deze stoffen zijn goed ademend en comfortabel en tegelijkertijd slijtvast en kreukvrij.

 • Jersey katoen: een jersey dekbedovertrek is de beste en populairste keuze. Het is niet alleen strijkvrij en kreukvrij, maar ook kwalitatief een goede keuze. Jersey katoen heeft een zachte en ademende textuur, waardoor het een ideaal materiaal is voor beddengoed. Het houdt ook geen huisstofmijt of andere allergenen vast, waardoor het een goede keuze is voor mensen met allergieën of astma.

  Het verschil met normaal katoen is dat deze stof net wat kwalitatiever is en dat het elastischer is.
 • Synthetisch materiaal: heb je liever geen katoen, maar synthetisch materiaal, kies dan voor een microvezel combinatie van polyester en nylon. Naast dat deze stof ook zeer onderhoudsvriendelijk en strijkvrij is, neemt het ook goed vocht en vuil op. Daarnaast is een microvezel dekbedovertrek vaak goedkoper en droogt snel op.
 • Bamboe: een andere optie is een bamboe dekbedovertrek. Het is ook een lichte en slijtvaste stof. Bovendien is het hypoallergeen. Na het wassen hoeft een bamboe dekbedovertrek niet gestreken te worden en mag het direct om je dekbed en kussens. Andere voordelen van bamboe zijn dat het van nature antibacterieel is, snel opdroogt en goed vocht absorbeert.
 • Linnen: de laatste optie is een linnen dekbedovertrek. Een linnen dekbedovertrek is strijkvrij, maar niet kreukvrij. Dit betekent dat het na het wassen niet gestreken hoeft te worden. Wel blijven er kreuken inzitten, maar dat is niet erg bij een linnen dekbedovertrek en staat mooi. Linnen is een natuurlijk en kwalitatief materiaal.

  De belangrijkste eigenschappen van linnen zijn dat het goed ademt, slijtvast is en steeds comfortabeler en zachter wordt naarmate het vaker gewassen wordt.

We raden aan alle soorten dekbedovertrekken eens per twee weken te vervangen.

Slaap Tip!
Checklist: 13 factoren die desastreus voor je slaap zijn
Gratis

Simpele, makkelijk toepasbare dingen waarmee jij voorkomt dat je je slaap saboteert, zonder in te leveren op je welzijn overdag.

Voordelen:
 • Binnen 30 dagen resultaat: gemiddeld 1 uur extra slaap per nacht
 • Op basis van wetenschappelijk gevalideerd onderzoek
 • Elke week een gratis tip in je mailbox
 • Al meer dan 27.000 lezers gingen je voor
Download de Gratis Checklist

Tips voor het onderhoud van een strijkvrij dekbedovertrek

 • Lees altijd de wasinstructies: voor alle beddengoed geldt dat je zorgvuldig de wasinstructies moet lezen en opvolgen om slijtage, kleurverandering of krimp te voorkomen.
 • Let op met het gebruiken van een droger: wil je een droger gebruiken, lees dan altijd eerst of dat mag van de fabrikant. Als de fabrikant aangeeft dat het niet mag, doe het dan zeker niet. Let ook goed op de maximale temperatuur dat het materiaal kan verdragen. In de droger heb je het grootste risico op krimp. Vaak is het ook beter om het dekbedovertrek “gewoon” aan de waslijn te laten drogen.
 • Gebruik een mild wasmiddel: het is ook belangrijk om het juiste wasmiddel te gebruiken. Vooral met kwetsbare materialen zoals zijde of satijn. Deze materialen vereisen extra aandacht bij het wassen.
 • Was altijd op de juiste temperatuur: wassen met te heet water geeft een groot risico op krimpen. Gebruik ook een zacht wasprogramma om slijtage te voorkomen.

* Meer tips voor het wassen van je beddengoed?

Conclusie

Een strijkvrij dekbedovertrek is een uitstekende keuze en zeer gebruiksvriendelijk. Na het wassen mag het direct worden gebruikt en hoeft het niet te worden gestreken. Vaak zijn strijkvrije dekbedovertrekken ook van goede kwaliteit en slijtvast.

De populairste keuze is een Jersey dekbedovertrek. Dit is een strijkvrij, kreukvrij en kwalitatief materiaal. Verder kun je kiezen uit materialen zoals bamboe, microvezel en linnen.

Met de juiste verzorging en onderhoud gaat een nieuw strijkvrij dekbedovertrek jarenlang mee en geniet je lang van de voordelen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van een strijkvrij dekbedovertrek?

Een strijkvrij dekbedovertrek is gebruiksvriendelijk, hoeft na het wassen niet gestreken te worden, en is vaak van goede kwaliteit en slijtvast.

Welke materialen zijn populair voor strijkvrije dekbedovertrekken?

Jersey katoen is de populairste keuze, maar andere opties zijn bamboe, microvezel, en linnen.

Wat maakt Jersey katoen een goede keuze voor beddengoed?

Jersey katoen is strijkvrij, kreukvrij, kwalitatief, zacht, ademend en houdt geen huisstofmijt of allergenen vast.

Zijn er andere voordelen van bamboe dekbedovertrekken?

Bamboe is licht, slijtvast, hypoallergeen, antibacterieel, droogt snel en absorbeert goed vocht.

Hoe verschilt een linnen dekbedovertrek van andere materialen?

Linnen is strijkvrij maar niet kreukvrij. Het is een natuurlijk materiaal dat goed ademt, slijtvast is en zachter wordt naarmate het vaker gewassen wordt.

Hoe kan ik het beste voor mijn strijkvrije dekbedovertrek zorgen?

Lees de wasinstructies, gebruik een mild wasmiddel, was op de juiste temperatuur, en let op met het gebruik van een droger.

Wat zijn de risico’s van het niet volgen van de wasinstructies?

Het niet volgen van de wasinstructies kan leiden tot slijtage, kleurverandering, krimp, en beschadiging van het materiaal.

Waarom wordt een Jersey dekbedovertrek aanbevolen?

Het is een strijkvrij, kreukvrij, kwalitatief materiaal dat zacht en ademend is, ideaal voor beddengoed.

Hoe vaak moet ik mijn dekbedovertrek vervangen?

Het wordt aanbevolen om dekbedovertrekken eens per twee weken te vervangen.

Zijn er speciale wasmiddelen voor strijkvrije dekbedovertrekken?

Het is belangrijk om een mild wasmiddel te gebruiken, vooral voor kwetsbare materialen zoals zijde of satijn.

Geschreven door
Jeffrey Goessens

Menu