Zoeken
Zoeken
Strijkvrije Dekbedovertrekken | Welk materiaal en wat zijn de voordelen?
kleurrijk-bed-opgemaakt-uniek

Strijkvrije Dekbedovertrekken | Welk materiaal en wat zijn de voordelen?

Samenvatting

Strijkvrije dekbedovertrekken zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. De populairste keuze is Jersey katoen. Dit is een kwalitatieve stof, strijkvrij en kreukvrij. Ook is het ontzettend onderhoudsvriendelijk. Andere opties zijn synthetische materialen, bamboe of linnen. Lees hieronder alles.

Op zoek naar een strijkvrij dekbedovertrek? Dan heb je de keuze uit verschillende materialen, waaronder linnen en verschillende katoensoorten. Ook kun je kiezen voor synthetisch materiaal (microvezel), gemaakt van polyester en nylon.

Deze materialen zijn zeer onderhoudsvriendelijk en mogen na het wassen direct op bed. Strijkvrije dekbedovertrekken worden bovendien steeds populairder, omdat ze comfort en gemak bieden. Daarom is een strijkvrij dekbedovertrek ideaal voor iedereen die tijd wilt besparen of geen strijkijzer in huis heeft, omdat het er na het wassen direct netjes uit ziet zonder kreukels.

In deze blogpost bespreken we waar je om moet letten bij het kopen van een strijkvrij dekbedovertrek en vertellen we meer over de populairste strijkvrije materialen.

Populaire strijkvrije dekbedovertrek materialen

Strijkvrije dekbedovertrekken zijn meestal gemaakt van lichtgewicht materialen zoals linnen of katoen. Deze stoffen zijn goed ademend en comfortabel en tegelijkertijd slijtvast en kreukvrij. Een perfecte combinatie.

 • Jersey katoen: een Jersey dekbedovertrek is de beste en populairste keuze. Het is niet alleen strijkvrij en kreukvrij, maar ook kwalitatief een goede keuze. Jersey katoen heeft een zachte en ademende textuur, waardoor het een ideaal materiaal is voor beddengoed. Het houdt ook geen huisstofmijt of andere allergenen vast, waardoor het een goede keuze is voor mensen met allergieën of astma.

  Het verschil met normaal katoen is dat deze stof net wat kwalitatiever is en dat het elastischer is.
 • Synthetisch materiaal: heb je liever geen katoen, maar synthetisch materiaal, kies dan voor een microvezel combinatie van polyester en nylon. Naast dat deze stof ook zeer onderhoudsvriendelijk en strijkvrij is, neemt het ook goed vocht en vuil op. Daarnaast is een microvezel dekbedovertrek vaak goedkoper en droogt snel op. Een goede keuze dus.
 • Bamboe: een andere optie is een bamboe dekbedovertrek. Het is ook een lichte en slijtvaste stof. Bovendien is het hypoallergeen. Na het wassen hoeft een bamboe dekbedovertrek niet gestreken te worden en mag het direct om je dekbed en kussens. Andere voordelen van bamboe zijn dat het van nature antibacterieel is, snel opdroogt en goed vocht absorbeert.
 • Linnen: de laatste optie is een linnen dekbedovertrek. Een linnen dekbedovertrek is strijkvrij, maar niet kreukvrij. Dit betekent dat het na het wassen niet gestreken hoeft te worden. Wel blijven er kreuken inzitten, maar dat is niet erg bij een linnen dekbedovertrek en staat mooi. Linnen is een natuurlijk en kwalitatief materiaal.

  De belangrijkste eigenschappen van linnen zijn dat het goed ademt, slijtvast is en steeds comfortabeler en zachter wordt naarmate het vaker gewassen wordt.

Voldoende keuze voor een strijkvrij dekbedovertrek

Zoals je hierboven het gelezen heb je veel keuze bij het kiezen van een strijkvrij dekbedovertrek. Naast dat je de keuze hebt tussen verschillende materialen, heb je ook de keuze uit een breed scala aan kleuren en patronen. Kies een kleur die past bij jouw slaapkamerstijl of persoonlijke voorkeur.

Het is ook niet moeilijk om een strijkvrij dekbedovertrek te kopen. Onze slaapexperts hebben verschillende reviews geschreven over de beste dekbedovertrekken en een overzicht gemaakt van de beste producten. Hier zitten ook veel strijvrij dekbedovertrekken tussen.

Vaak geeft een verkoper in de omschrijving aan of het strijkvrij is of niet.

Tips voor het onderhoud van een strijkvrij dekbedovertrek

 • Lees altijd goed de wasinstructies: voor alle beddengoed geldt dat je zorgvuldig de wasinstructies moet lezen en opvolgen om slijtage, kleurverandering of krimp te voorkomen.
 • Let op met het gebruiken van een droger: wil je een droger gebruiken, lees dan altijd eerst of dat mag van de fabrikant. Als de fabrikant aangeeft dat het niet mag, doe het dan zeker niet. Let ook goed op de maximale temperatuur dat het materiaal kan verdragen. In de droger heb je het grootste risico op krimp. Vaak is het ook beter om het dekbedovertrek “gewoon” aan de waslijn te laten drogen.
 • Gebruik een mild wasmiddel: het is ook belangrijk om het juiste wasmiddel te gebruiken. Vooral met kwetsbare materialen zoals zijde of satijn. Deze materialen vereisen extra aandacht bij het wassen.
 • Was altijd op de juiste temperatuur: wassen met te heet water geeft een groot risico op krimpen. Gebruik ook een zacht wasprogramma om slijtage te voorkomen.

* Meer tips voor het wassen van je beddengoed? Klik dan op de link.

Conclusie

Een strijkvrij dekbedovertrek is een uitstekende keuze en zeer gebruiksvriendelijk. Na het wassen mag het direct worden gebruikt en hoeft het niet te worden gestreken. Vaak zijn strijkvrije dekbedovertrekken ook van goede kwaliteit en slijtvast.

De populairste keuze is een Jersey dekbedovertrek. Dit is een strijkvrij, kreukvrij en kwalitatief materiaal. Verder kun je kiezen uit materialen zoals bamboe, microvezel en linnen.

Met de juiste verzorging en onderhoud gaat een nieuw strijkvrij dekbedovertrek jarenlang mee en geniet je lang van de voordelen.Meetbaar beter slapen met de SlaapID thuismeting

*de Slaap-ID aanvragen is geheel vrijblijvend.

Benieuwd naar hoe anderen de SlaapID meting ervaren? Lees het artikel van Jasper en Marlies

Geschreven door
Jeffrey Goessens

Menu