Zoeken
Zoeken
Hoe vaak moet je een dekbedovertrek wassen? Tips & Meer

Hoe vaak moet je een dekbedovertrek wassen? Tips & Meer

Samenvatting

Het wordt aangeraden om je dekbedovertrek minimaal eens in de twee weken te wassen. Hiermee voorkom je ophoping van bacteriën, huidschilfers en stofmijt in je beddengoed, wat kan leiden tot allergische reacties en huidirritatie. Als je last hebt van allergieën, astma of andere ademhalingsproblemen, is het aan te raden om je dekbedovertrek vaker te vervangen, bijvoorbeeld wekelijks.

Het is belangrijk om je bed regelmatig te verschonen. Het regelmatig wassen van je dekbedovertrek zorgt ervoor dat je beter slaapt, maar is ook belangrijk voor een schoon en fris bed.

Stofmijten, allergenen en ander vuiligheid hopen zich op in je beddengoed, wat niet goed is voor je gezondheid en slaapkwaliteit. Daarom moet je beddengoed regelmatig wassen.

We raden je aan om je dekbedovertrek minimaal 1 keer per twee weken te verschonen. Voor de beste hygiëne raden we een keer per week aan (of vaker als je dat wilt).

Voor een optimale hygiëne moet je natuurlijk ook de rest van je bed schoonhouden. Dit betekent dat je ook dekbed moet wassen, hoeslaken moet wassen en je matras moet schoonmaken.

Hoe vaak moet een dekbedovertrek worden geweassen?

Gemiddeld wordt aanbevolen om je dekbedovertrek een keer per week of per twee weken te wassen. De daadwerkelijke frequentie kan verschillen en heeft bijvoorbeeld te maken met hoeveel je transpireert of dat je eventueel last hebt van allergieën.

 • Hoe vaak slaap je in bed? Slaap je elke dag in hetzelfde bed, dan is het natuurlijk aan te raden om frequent te wassen. Maar ben je veel van huis en slaap je niet dagelijks thuis of in hetzelfde bed, dan raakt je bed minder snel vervuild en hoe je het dekbedovertrek minder vaak te verschonen.
 • Is het koud of warm? In de zomer is het warmer en transpireer je meer dan in de winter. In de zomer is het daarom hygiënischer om je dekbedovertrek vaker te wassen en verschonen.
 • Het type stof: stoffen zoals katoen en linnen moeten van nature regelmatiger worden gewassen dan synthetische stoffen zoals polyester of nylon, omdat deze bestanddelen de neiging hebben om na verloop van tijd meer vuil vast te houden.
 • Heb je last van allergieën of een gevoelige huid? Mocht je veel last hebben van allergieën of een gevoelige huid dan kan het verstandig zijn om je bed vaker te verschonen. Je beddengoed en dekbedovertrek zijn een verzamelplaats van stof, huisstofmijten en ander vuiligheid waar je veel last van kan hebben.

Kortom, er is niet echt een vast antwoord op de vraag hoe vaak mensen je je dekbedovertrek moeten wassen. Toch raden we je aan om de richtlijn aan te houden dat je minimaal een keer per twee weken je dekbedovertrek vervangt. Vergeet hierbij niet om ook het andere beddengoed te verschonen.

6 redenen om je dekbedovertrek regelmatig te wassen

 1. Betere slaapkwaliteit: schoon beddengoed zorgt voor ontspanning, comfort en een betere slaapkwaliteit. Bovendien ruikt fris gewassen beddengoed heerlijk.
 2. Huisstofmijt bestrijden: beddengoed is een verzamelplaats van huisstofmijt en ander vuiligheid. Het regelmatig wassen van je dekbedovertrek helpt om huisstofmijt te verwijderen. Deze kleine organismen zijn nauwelijks zichtbaar met het blote oog, maar kunnen vervelende problemen geven en allergieën veroorzaken.
 3. Schimmelvorming en bacteriën voorkomen: beddengoed is ook een verzamelplaats van schimmel en bacteriën. Dit komt met name door het overmatig transpireren tijdens het slapen. Bacteriën vinden deze broeierige plek erg fijn. Door regelmatig te beddengoed te wassen voorkom je het probleem van schimmelvorming.
 4. Beter voor je huid: de combinatie van zweetvlekken, stof en ander vuil creëert de ideale omgeving voor de groei van bacteriën. Dit kan leiden tot huidproblemen en het ontstaan van puistjes. Met een schoon en fris bed voorkom je dit probleem.
 5. Zachter en comfortabeler bed: schoon en fris beddengoed is comfortabel, zacht en ruikt lekker. Ook blijft het langer goed en mooi wanneer je het vaker wast.
 6. Geen vieze geurtjes.

Snel genieten van je schone dekbedovertrek, maar een hekel aan om je bed op te maken? Gebruik dan de burrito-methode om je bed op te maken.

Tips om je dekbedovertrek langer mooi te houden

 • Volg de instructies op het waslabel: voor het optimaal behouden van de kwaliteit van het dekbedovertrek is het belangrijk om goed het waslabel te lezen en de instructies op te volgen. Hiermee verleng je de levensduur.
 • Was niet te heet: het meeste beddengoed moet op lage temperaturen worden gewassen. Vaak niet hoger dan 60 graden. Was je het op een te hoge temperatuur dan kan dat krimp en slijtage veroorzaken. Lees goed op het etiket wat de aanbevolen was temperatuur is.
 • Was nooit met bleekmiddel: gebruik gewoon een mild wasmiddel om je dekbedovertrek schoon te houden. Bleekmiddel beschadigt het materiaal.
 • Droog het dekbedovertrek niet in de droger: hoewel het niet veel kwaad kan om het dekbedovertrek te drogen in de droger, is het toch beter om het aan de waslijn te laten drogen. In de droger heb je altijd het risico dat het krimpt.

Conclusie

Het is belangrijk om je dekbedovertrek en ander beddengoed regelmatig te verschonen. Het beddengoed is een verzamelplaats van bacteriën en vuiligheid, wat kan zijn voor je gezondheid en slaapkwaliteit. Door minimaal een keer per week of per twee weken te wassen zorg je voor een schoon en fris bed, vrij van vuil. Je mag ook vaker wassen als je dat wilt.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik mijn dekbedovertrek wassen?

Het wordt aangeraden om je dekbedovertrek minimaal eens in de twee weken te wassen. Voor de beste hygiëne is een keer per week aan te raden.

Waarom is het belangrijk om mijn dekbedovertrek regelmatig te wassen?

Regelmatig wassen voorkomt ophoping van bacteriën, huidschilfers en stofmijt, wat kan leiden tot allergische reacties en huidirritatie.

Wat zijn de voordelen van het regelmatig wassen van mijn dekbedovertrek?

Het zorgt voor een betere slaapkwaliteit, een schoon en fris bed, en het bestrijden van huisstofmijt en ander vuil.

Hoe vaak moet ik mijn dekbedovertrek vervangen als ik last heb van allergieën?

Als je last hebt van allergieën, astma of andere ademhalingsproblemen, is het aan te raden om je dekbedovertrek wekelijks te vervangen.

Welke factoren beïnvloeden hoe vaak ik mijn dekbedovertrek moet wassen?

Factoren zoals hoe vaak je in bed slaapt, de temperatuur (koud of warm), het type stof van het dekbedovertrek, en eventuele allergieën of een gevoelige huid kunnen bepalen hoe vaak je het dekbedovertrek moet wassen.

Hoe kan ik mijn dekbedovertrek langer mooi houden?

Volg de instructies op het waslabel, was niet te heet, gebruik geen bleekmiddel, en droog het dekbedovertrek bij voorkeur aan de waslijn.

Wat zijn de voordelen van een schoon dekbedovertrek?

Een schoon dekbedovertrek zorgt voor een betere slaapkwaliteit, bestrijdt huisstofmijt, voorkomt schimmelvorming en bacteriën, is beter voor je huid, en biedt een zachter en comfortabeler bed zonder vieze geurtjes.

Is het aan te raden om een dekbedovertrek in de droger te drogen?

Hoewel het mogelijk is, is het beter om het dekbedovertrek aan de waslijn te laten drogen om krimp te voorkomen.

Wat is de burrito-methode bij het opmaken van een bed?

De burrito-methode is een techniek om je bed gemakkelijk op te maken, maar voor specifieke details wordt verwezen naar de betreffende sectie op de website.

Wat is het algemene advies over het vervangen van een dekbedovertrek?

Het algemene advies is om je dekbedovertrek minimaal een keer per week of per twee weken te vervangen voor optimale hygiëne.

Geschreven door
Jeffrey Goessens

Menu