Zoeken
Zoeken
Hoe haal je Bloed uit een Dekbed? 6 tips om bloedvlekken te verwijderen

Hoe haal je Bloed uit een Dekbed? 6 tips om bloedvlekken te verwijderen

Samenvatting

Om bloedvlekken uit een dekbed te halen, moet je het eerst goed voorbehandelen met een mengsel van koud water en wasmiddel. Eventueel met een vlekkenverwijderaar. Vervolgens kun je het dekbed wassen in de wasmachine wassen, zoals je dat normaal ook doet. Voeg eventueel een beetje azijn toe aan het wasmiddel om de vlekken effectief te verwijderen. Als de vlek nog niet volledig is verdwenen, kun je het dekbed opnieuw laten weken in een oplossing van koud water en enzymatisch wasmiddel.

Met de juiste stappen is het mogelijk om je favoriete beddengoed te redden van een bloedvlek. Timing is wel belangrijk en je moet de vlek goed voorbewerken voor het de wasmachine in gaat.

Wanneer je de bloedvlek opmerkt moet je deze zo snel mogelijk uitwassen. Hoe langer je wacht, hoe kleiner de kans dat de vlek er volledig uit gaat.

Hieronder staan alle instructies voor het effectief verwijderen van een bloedvlek uit een dekbed. De tips kunnen ook worden toegepast voor het verwijderen van vlekken uit het hoeslaken of dekbedovertrek.

De vlek zo snel mogelijk identificeren en behandelen

Wanneer je op deze pagina terecht bent gekomen heb je de bloedvlek waarschijnlijk al opgemerkt. Het is belangrijk om de vlek zo snel mogelijk op te sporen, omdat de kans dan het grootst is dat de vlek er volledig uitgaat. Ook bij het verwijderen van bloedvlekken uit matrassen moet je oude en nieuwe bloedvlekken anders behandelen.

Toch is het goed om even te controleren of het daadwerkelijk bloed is. Bloed heeft een onmiskenbare donkerrode kleur die gemakkelijk te zien is op lichtgekleurde stoffen. Bovendien heeft vers bloed een licht vochtige textuur.

Vers bloed ruikt ook sterk naar ijzer. Deze geur zou vrij je gemakkelijk moeten ruiken.

Slaap Tip!
Checklist: 13 factoren die desastreus voor je slaap zijn
Gratis

Simpele, makkelijk toepasbare dingen waarmee jij voorkomt dat je je slaap saboteert, zonder in te leveren op je welzijn overdag.

Voordelen:
 • Binnen 30 dagen resultaat: gemiddeld 1 uur extra slaap per nacht
 • Op basis van wetenschappelijk gevalideerd onderzoek
 • Elke week een gratis tip in je mailbox
 • Al meer dan 27.000 lezers gingen je voor
Download de Gratis Checklist

6 Stappen om een bloedvlek uit een dekbed te verwijderen

Als je eenmaal hebt vastgesteld dat je een bloedvlek op je dekbed hebt, is het belangrijk om snel te handelen. De eerste stap is om het dekbed voor te bereiden op een goede wasbeurt. Je moet de vlek goed voorbehandelen.

stappenplan-vlekken-verwijderen-uit-dekbed
Bron: The Spruce
 1. Vlek voorbehandelen: het voorbehandelen van een dekbed met bloedvlekken is de belangrijkste stap om ervoor te zorgen dat de vlek volledig wordt verwijderd en zich niet vastzet in het dekbed.
 2. Dep de bloedvlek met een schone natte doek: gebruik een vochtige schone doek of een vochtige papieren doek om de bloedvlek af te deppen. Hiermee verwijder je het eerste bloed. Ook voorkom je dat de bloedvlek zich verder verspreidt. Dit is vooral belangrijk wanneer het bloed nog vers is. Dep de vlek tot er geen bloed meer wordt opgenomen in de doek.
 3. Bewerk de bloedvlek met schoonmaakmiddel: spuit of dep een mengsel van koud water met een zacht wasmiddel op de bloedvlek (bijvoorbeeld Dreft) en laat het enkele minuten intrekken. Spoel het daarna af met ijskoud water. Schrob niet te hard, maar dep voorzicht om schade aan het dekbed te voorkomen. Herhaal dit proces eventueel als de vlek nog te zichtbaar is. Hierna mag het dekbed in de wasmachine.
 4. Stop het dekbed in de wasmachine: gebruik het juiste wasmiddel en was op de juiste temperatuur (zoals je normaal ook doet of aangegeven staat op het waslabel). Als het label ontbreekt, dan is de stof leidend.

  Katoen of wol moet je op een lage temperatuur wassen (30-40 graden). Is het dekbed gevuld met synthetisch materiaal, dan mag je het op warmere temperaturen wassen zonder dat het krimpt (bijvoorbeeld 60 graden).
 5. Gebruik bij voorkeur een speciaal wasmiddel om bloedvlekken te verwijderen. Bijvoorbeeld de HG Vlekverwijderaar of Vanish Oxi Action. Deze middelen bevatten enzymen die eiwitten in bloedvlekken afbreken zodat ze gemakkelijker te verwijderen zijn. Voor extra hardnekkige vlekken kun je zo’n middel ook gebruiken om de vlek voor te behandelen (voor het in de wasmachine gaat).
 6. Voeg eventueel een beetje azijn toe aan het wasmiddel. Dit mag overigens ook bij middel om de vlek voor te behandelen. Dit helpt bij het effectief verwijderen van de bloedvlek uit het dekbed.

Tada! Een schoon dekbed. Het regelmatig schoonhouden van je dekbed verlengt de levensduur. Dus wassen maar!

Conclusie

Het verwijderen van bloed uit een dekbed is mogelijk wanneer je de tips van dit blog opvolgt. Het is belangrijk om de vlek zo snel mogelijk te identificeren en goed voor te behandelen. Na het voorbehandelen moet het dekbed op een normale manier gewassen worden of met een bloedvlekkenverwijderaar. Gebruik eventueel een beetje azijn.

Wanneer je deze stappen goed toepast is de kans groot dat de bloedvlek(ken) volledig uit het dekbed worden verwijderd.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik bloedvlekken uit een dekbed verwijderen?

Voorbehandel de vlek met een mengsel van koud water en wasmiddel, eventueel met een vlekkenverwijderaar. Was het dekbed vervolgens in de wasmachine zoals je normaal zou doen.

Is het belangrijk om snel te handelen bij een bloedvlek?

Ja, hoe sneller je de bloedvlek behandelt, hoe groter de kans dat deze volledig wordt verwijderd.

Welke stappen moet ik volgen om een bloedvlek uit een dekbed te verwijderen?

Voorbehandel de vlek, dep de bloedvlek met een schone natte doek, bewerk de vlek met schoonmaakmiddel, was het dekbed in de wasmachine, gebruik een speciaal wasmiddel voor bloedvlekken, en voeg eventueel azijn toe aan het wasmiddel.

Welk wasmiddel is effectief voor het verwijderen van bloedvlekken?

HG Vlekverwijderaar of Vanish Oxi Action zijn aanbevolen omdat ze enzymen bevatten die eiwitten in bloedvlekken afbreken.

Kan azijn helpen bij het verwijderen van bloedvlekken?

Ja, azijn kan helpen bij het effectief verwijderen van bloedvlekken uit het dekbed.

Hoe kan ik vaststellen of een vlek op mijn dekbed bloed is?

Bloed heeft een onmiskenbare donkerrode kleur en vers bloed heeft een licht vochtige textuur en ruikt sterk naar ijzer.

Op welke temperatuur moet ik mijn dekbed wassen?

Katoen of wol moet je op een lage temperatuur wassen (30-40 graden). Voor synthetisch materiaal kan het op warmere temperaturen, zoals 60 graden.

Wat is het belang van voorbehandeling van een bloedvlek?

Voorbehandeling zorgt ervoor dat de vlek volledig wordt verwijderd en voorkomt dat deze zich vastzet in het dekbed.

Is het veilig om een dekbed met bloedvlekken in de droger te doen?

Het is belangrijk om eerst te zorgen dat de vlek volledig is verwijderd voordat je het dekbed in de droger doet.

Wat is het voordeel van het regelmatig schoonhouden van je dekbed?

Regelmatig schoonmaken verlengt de levensduur van je dekbed.

Geschreven door
Jeffrey Goessens

Menu