Zoeken
Zoeken
Hoe lang gaat een dekbed mee? Feiten en tips om de levensduur te verlengen

Hoe lang gaat een dekbed mee? Feiten en tips om de levensduur te verlengen

Samenvatting

De levensduur van een dekbed varieert en is afhankelijk van het soort materiaal en de kwaliteit ervan. Wollen dekbedden en dons dekbedden gaan gemiddeld het langst mee en kunnen makkelijk tien jaar meegaan. Met de juiste verzorging en onderhoud kan de levensduur van een dekbed worden verlengd.

Ben je benieuwd hoe lang een dekbed meegaat? De levensduur van een dekbed is grotendeels afhankelijk van het soort materiaal en de kwaliteit ervan.

De meest voorkomende materialen (wol, dons en synthetische stoffen) hebben allemaal een lange levensduur. Het verschilt per stof hoe slijtvast het is en hoe lang meegaat, maar een goede kwaliteit dekbed kan wel tien jaar meegaan.

Deze levensduur kun je zelfs verlengen door bepaalde tips toe te passen. Hieronder lees je meer over de gemiddelde levensduur van een dekbed, de verschillen tussen de materialen en tips om ervoor te zorgen dat je dekbed langer meegaat.

Kort overzicht van de gemiddelde levensduur van een dekbed

Over het algemeen zijn er drie soorten dekbed materialen voor de vulling. Dit zijn wol, dons en synthetische vezels. Elk van deze materialen heeft zijn eigen kenmerken, die van invloed zijn op de levensduur.

 • Wollen dekbedden worden meestal gemaakt van schapenwol of alpacavlies en kunnen bij een goede verzorging wel 10 jaar meegaan. Wol is van nature bestand tegen stofmijt en schimmel, dus deze factoren veroorzaken meestal geen slijtage.
 • Een donzen dekbed is een natuurlijk product en is ook van zeer goede kwaliteit. Donzen dekbedden gaan ook makkelijk 10 jaar mee, maar hebben wel wat meer onderhoud nodig om de gewenste kwaliteit te behouden. Hier lees je zo meer over.
 • Een synthetisch dekbed is over het algemeen goedkoper en iets minder slijtvast. Hoewel een synthetisch dekbed gemiddeld iets korter meegaat, is het wel een goed alternatief. Ook synthetische dekbedden gaan zeker vijf tot acht jaar mee. Helemaal wanneer het goed wordt onderhouden.

Levensduur van een wollen dekbed

Wol is een kwaliteitsproduct. Wollen dekbedden staan bekend om hun duurzaamheid en lange levensduur. Voor wie op zoek is naar een langetermijninvestering, zijn wollen dekbedden een uitstekende keuze.

De levensduur van een wollen dekbed kan oplopen tot wel 10-15 jaar, wanneer het goed wordt onderhouden. Het nadeel is wel dat wol meestal erg warm is en daarom minder geschikt is voor de zomer. Als winterdekbed is het natuurlijk wel een heel goede optie.

Levensduur van een donzen dekbed

Donzen dekbedden staan bekend om de kwaliteit en het comfort. De gemiddelde levensduur van een donzen dekbed is ook 10 jaar en kan ook met goed onderhoud worden verlengd.

Donzen dekbedden hebben als grootste voordeel dat het een natuurlijk product is. Het houdt goed warmte vast, isoleert goed en is een van de warmste materialen. Daarom wordt dons vaak verwerkt in winterdekbedden.

Onze slaapexperts hebben een ook een uitgebreide review gemaakt van de beste donzen dekbedden. In deze review vind je de 7 beste donzen dekbedden en lees je alles over de voor- en nadelen en de kwaliteit.

Levensduur van een synthetisch dekbed

Synthetische dekbedden zijn ook van goede kwaliteit, maar iets minder duurzaam en slijtvast als wol en dons. De levensduur van synthetische dekbedden hangt af van een aantal elementen, zoals de frequentie van schoonmaken en het soort dekbedovertrek dat wordt gebruikt. Gemiddeld gaat een synthetisch dekbed vijf jaar mee, wat bij goed onderhoud kan oplopen tot zeker acht jaar.

Om ervoor te zorgen dat een synthetisch dekbed langer meegaat moet je het regelmatig wassen in warm water met een mild wasmiddel. Zo voorkom je dat stofmijten zich ophopen in de vezels en het dekbed langer goed blijft.

Op onze website vind je ook een review van de 7 beste synthetische dekbedden.

dekbed auping dew test uniek

7 Tips om de levensduur van een dekbed te verlengen

 1. Regelmatig wassen en schoonmaken: veel mensen wassen hun dekbed niet of nauwelijks, terwijl een dekbed wassen wel belangrijk is. Niet alleen omdat je dekbed dan lekker schoon en fris ruikt, maar vooral omdat het noodzakelijk is om vuiligheid te verwijderen.

  Na verloop van tijd trekt er allerlei vuiligheid in het dekbed, waaronder stof, huismijt, zweer, huidschilfers en ga zo maar door. Wanneer je je dekbed niet regelmatig wast komt er alleen maar meer vuiligheid en krijgen bacteriën de kans om zich ruimschoots te vermenigvuldigen.

  Door je dekbed regelmatig te wassen reken je af met vuiligheid en dood je de bacteriën en huisstofmijten. Was je dekbed minimaal 1 keer per jaar of half jaar.
 2. Gebruik een dekbedovertrek: een dekbedovertrek beschermt je dekbed tegen stof en vuil, zorgt ervoor dat het langer schoon en frist blijft en zorgt ervoor dat het minder snel slijt. Kortom, gebruik een dekbedovertrek om je dekbed te beschermen en ervoor te zorgen dat het langer meegaat. Lees onze gids hoe je zo snel mogelijk je dekbed in de hoes doet.
 3. Volg de richtlijnen van de fabrikant: heb is altijd aan te raden om de richtlijnen van de fabrikant op te volgen. Lees ook goed het waslabel. Het verwaarlozen van de correcte onderhoudsstappen kan leiden tot vroegtijdige slijtage, waardoor je dekbed minder lang meegaat.
 4. Niet te veel wassen: te vaak wassen is ook niet goed, omdat het je dekbed kan beschadigen en het sneller slijt. Was ook niet op te hoge temperaturen en let al helemaal op met het gebruiken van een droger.
 5. Gebruik een mild wasmiddel: de keuze van het wasmiddel is belangrijk om de levensduur te vergroten. Volg ook hier de richtlijnen van de fabrikant.
 6. Goed opschudden: om je dekbed in topconditie te houden is het ook belangrijk om het regelmatig op te schudden. Dit voorkomt ophopingen in het dekbed. Je mag je dekbed dagelijks opschudden.
 7. Houd je slaapkamer schoon: door je slaapkamer goed schoon te houden en regelmatig te stoffen en stofzuigen zorg je ervoor dat er minder vuil in het dekbed terecht komt.

Conclusie

Dekbedden gaan lang mee en zijn slijtvast. Helemaal wanneer je goed onderhoudt pleegt. Ik raad je aan om alle tips goed door te lezen zodat je dekbed langer schoon en frist blijft en langer meegaat.

Mocht je op zoek zijn naar een nieuw dekbed, dan raad ik je aan om de uitgebreide reviews van mijn collega’s te lezen. In de reviews wordt ook dieper ingegaan op de voor- en nadelen van bijvoorbeeld een wollen dekbed of donzen dekbed.

Veelgestelde vragen

Hoe lang gaat een gemiddeld dekbed mee?

De levensduur van een dekbed varieert op basis van het materiaal en de kwaliteit, maar een goede kwaliteit dekbed kan wel tien jaar meegaan.

Welke factoren beïnvloeden de levensduur van een dekbed?

Het soort materiaal, de kwaliteit ervan, en hoe het dekbed wordt onderhouden spelen een rol in de levensduur.

Hoe lang gaat een wollen dekbed mee?

Een wollen dekbed kan bij goede verzorging wel 10-15 jaar meegaan.

Wat is de gemiddelde levensduur van een donzen dekbed?

Een donzen dekbed gaat gemiddeld 10 jaar mee, afhankelijk van het onderhoud.

Hoe zit het met de levensduur van een synthetisch dekbed?

Een synthetisch dekbed gaat gemiddeld vijf jaar mee, maar dit kan oplopen tot acht jaar met goed onderhoud.

Hoe kan ik de levensduur van mijn dekbed verlengen?

Regelmatig wassen, het gebruik van een dekbedovertrek, het volgen van de fabrikant’s richtlijnen, en het dekbed goed opschudden zijn enkele tips om de levensduur te verlengen.

Hoe vaak moet ik mijn dekbed wassen?

Het wordt aanbevolen om je dekbed minimaal 1 keer per half jaar of jaar te wassen.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een dekbedovertrek?

Een dekbedovertrek beschermt het dekbed tegen stof en vuil, helpt het langer schoon en fris te blijven en vermindert slijtage.

Is het belangrijk om het waslabel van het dekbed te volgen?

Ja, het volgen van het waslabel en de richtlijnen van de fabrikant kan vroegtijdige slijtage voorkomen en de levensduur van het dekbed verlengen.

Wat zijn de voordelen van een wollen of donzen dekbed ten opzichte van synthetische dekbedden?

Wollen en donzen dekbedden staan bekend om hun duurzaamheid, comfort en warmtebehoud, terwijl synthetische dekbedden vaak goedkoper zijn maar minder slijtvast.

Geschreven door
Jeffrey Goessens

Menu