Hoe Vaak Moet je Een Dekbed Vervangen & Wassen? Tips & Frequentie
hoe-vaak-dekbed-wassen

Hoe Vaak Moet je Een Dekbed Vervangen & Wassen? Tips & Frequentie

Samenvatting

Het wordt aanbevolen om je dekbed minimaal een keer per half jaar te wassen. Het liefst vaker, bijvoorbeeld een keer per drie maanden. Hiermee voorkom je ophoping van bacteriën, huidschilfers en stofmijt in je dekbed, wat niet goed is voor je gezondheid en kan leiden tot allergische reacties en huidirritatie. Ook slaap je beter en lekkerder in een schoon en fris bed.

De meeste mensen wassen hun beddengoed regelmatig. Soms zelfs wekelijks. Het wassen en schoonhouden van een dekbed wordt echter vaak overgeslagen, terwijl dit minstens zo belangrijk is.

Een dekbed trekt ook vuil en stof aan, net als een dekbedovertrek of hoeslaken. Wel wat minder, omdat er een hoes omheen zit. Verder is het ook een broeiplaats voor schimmelvorming, bacteriën en huisstofmijt.

Om dit te vermijden moet je regelmatig je dekbed wassen. Wel minder vaak dan een dekbedovertrek of matrashoes. Slaapexperts raden aan om minimaal 1 keer per half jaar je dekbed te wassen. Liever vaker. Hierover lees je zo meer.

Daarnaast is het aan te raden om je dekbed regelmatig te laten luchten. Meer over het onderhouden van een dekbed en de voordelen ervan lees je hieronder.

Hoe vaak moet je een dekbed precies verschonen?

De frequentie van het vervangen van het dekbed moet worden gebaseerd op het soort materiaal, de mate van gebruik en andere overwegingen.

Gemiddeld is het aan te raden om minimaal 1 keer per half jaar je dekbed te wassen. Dit is het het minimum. Voor een optimale hygiëne raden we aan om je dekbed 1 keer per 3 maanden te wassen.

Natuurlijke materialen, zoals katoen en wol, zijn van nature vatbaarder voor huisstofmijt. Synthetische materialen zoals polyester zijn minder gevoelig voor huisstofmijt, maar moeten toch regelmatig worden gewassen omdat ze goed zweet opnemen, waardoor na verloop van tijd nare geurtjes ontstaan.

Voor wol, dons en katoen raden we aan om het 1 keer per 3 maanden te wassen. Synthetische materialen mogen in het uiterste geval 1 keer per half jaar gewassen worden.

Situaties wanneer het beter is om je dekbed vaker te wassen:

 • Wanneer je huisdieren hebt of huisdieren in je bed slapen
 • Wanneer er een ongelukje is gebeurd, bijvoorbeeld dat iemand in bed heeft geplast
 • Wanneer je met twee personen in een bed slaapt
 • Wanneer je last hebt van allergieën of een gevoelige huid
 • Wanneer je houdt van een schoon en fris bed
 • Wanneer er opeens een grote vlek in het dekbed zit

*Wanneer je minder vaak in hetzelfde bed slaapt, bijvoorbeeld omdat je vaak op reis bent, dan raakt het minder snel vervuild en hoef je het minder vaak te reinigen.

huisstofmijt-in-dekbed
Bron: MEG

De voordelen van een schoon dekbed

 • Hygiënisch: het eerste voordeel is dat je slaapt in een schoon en fris bed wanneer je je dekbed regelmatig reinigt. In een schoon en fris dekbed slaap je beter. Bovendien is het beter voor je gezondheid.
 • Vuiligheid uitwassen: ook het dekbed is een verzamelplek van vuil en ongedierte. Zweet, stofdeeltjes, allergenen en huisstofmijten vestigen zich allemaal in je dekbed. Wanneer je je dekbed niet regelmatig wast, wordt dat alleen maar erger. Huisstofmijten gaan dood in de wasmachine en vuiligheid wordt eruit gewassen.
 • Geen vieze geurtjes: na verloop van tijd gaat beddengoed stinken als het niet wordt gewassen. Vooral beddengoed dat gemaakt is van natuurlijke materialen. Dit voorkom je makkelijk door je dekbed (en ander beddengoed) regelmatig te wassen.
 • Beter voor je huid: schone lakens zijn goed voor je huid. De combinatie van zweetvlekken en vuil creëert een ideale leefomgeving voor bacteriën. Dit kan leiden tot verschillende huidproblemen en irritaties.
huisstofmijten-in-dekbed-en-beddengoed
Bron: Blissy

Tips voor het wassen en schoonhouden van een dekbed volgen

 • Gebruik een dekbedhoes: dit is de belangrijkste tip. Door gebruik te maken van een dekbedovertrek bescherm je het dekbed tegen het grootste gedeelte van het vuil. Daarom hoef je een dekbed minder vaak te wassen als een dekbedovertrek. Een dekbedovertrek beschermt het dekbed tegen stof, vlekken van vloeistof en het allergenen te verminderen door het op te vangen.
 • Lees het waslabel: volg bij het wassen altijd de onderhoudsvoorschriften van de fabrikant op. Niet alle dekbedden zijn bijvoorbeeld geschikt voor een wasmachine of droger. Ook niet alle dekbedden mogen op dezelfde temperatuur gewassen worden. Verkeerd wassen kan leiden tot verkleuring, krimpen en slijtage.
 • Stop niet teveel was in de wasmachine: het is beter om een dekbed los te wassen, zonder ander beddengoed of kleding toe te voegen. Dit geeft het beste wasresultaat.
 • Gebruik geen bleekmiddel of agressieve wasmiddelen: gebruik nooit bleekmiddel. Zelfs geen kleine hoeveelheden, omdat het zeer schadelijk is voor het dekbed en zorgt voor slijtage.
 • Gebruik geen droger: laat het indien mogelijk aan een waslijn drogen en niet in de droger. Een dekbed kan krimpen in de droger. Ook kunnen kleuren vervagen en het materiaal slijten. Sommige dekbedden mogen helemaal niet in de droger.

Conclusie

Het is belangrijk dat je de voordelen inziet van het regelmatig wassen van je dekbed. Net als dat je regelmatig je dekbedovertrek en matrashoes wast. Gelukkig hoeft een dekbed niet zo vaak gewassen te worden.

Was je dekbed een keer per drie maanden voor een goede hygiëne en om vuiligheid en ongedierte te voorkomen en verwijderen. Om de paar maanden wassen helpt prima om allergenen weg te houden en te zorgen voor een fris dekbed.

Geschreven door
Jeffrey Goessens