Hoe vaak moet je een Dekbedovertrek vervangen? Tips & Meer
hoe-vaak-dekbedovertrek-verschonen

Hoe vaak moet je een Dekbedovertrek vervangen? Tips & Meer

Samenvatting

Het wordt aangeraden om je dekbedovertrek minimaal eens in de twee weken te vervangen. Hiermee voorkom je ophoping van bacteriën, huidschilfers en stofmijt in je beddengoed, wat kan leiden tot allergische reacties en huidirritatie. Als je last hebt van allergieën, astma of andere ademhalingsproblemen, is het aan te raden om je dekbedovertrek vaker te vervangen, bijvoorbeeld wekelijks.

Het is belangrijk om je bed regelmatig te verschonen. Het regelmatig vervangen en verschonen van je dekbedovertrek zorgt ervoor dat je beter slaapt, maar is ook belangrijk voor een schoon en fris bed.

Stofmijten, allergenen en ander vuiligheid hopen zich op in je beddengoed, wat niet goed is voor je gezondheid en slaapkwaliteit. Daarom moet je beddengoed regelmatig wassen.

We raden je aan om je dekbedovertrek minimaal 1 keer per twee weken te vervangen en wassen. Voor de beste hygiëne raden we een keer per week aan (of vaker als je dat wilt).

Voor een optimale hygiëne moet je natuurlijk ook de rest van je bed schoonhouden. Dit betekent dat je ook dekbed moet wassen, hoeslaken moet wassen en je matras moet schoonmaken.

In deze blogpost bespreken we waarom het belangrijk is om je dekbedovertrek regelmatig te vervangen en geven we tips voor het onderhouden ervan.

Hoe vaak moet een dekbedovertrek worden vervangen?

Gemiddeld wordt aanbevolen om je dekbedovertrek een keer per week of per twee weken te wassen. De daadwerkelijke frequentie kan verschillen en heeft bijvoorbeeld te maken met hoeveel je transpireert of dat je eventueel last hebt van allergieën.

 • Hoe vaak slaap je in bed? Slaap je elke dag in hetzelfde bed, dan is het natuurlijk aan te raden om frequent te wassen. Maar ben je veel van huis en slaap je niet dagelijks thuis of in hetzelfde bed, dan raakt je bed minder snel vervuild en hoe je het dekbedovertrek minder vaak te verschonen.
 • Is het koud of warm? In de zomer is het warmer en transpireer je meer dan in de winter. In de zomer is het daarom hygiënischer om je dekbedovertrek vaker te wassen en verschonen.
 • Het type stof: stoffen zoals katoen en linnen moeten van nature regelmatiger worden gewassen dan synthetische stoffen zoals polyester of nylon, omdat deze bestanddelen de neiging hebben om na verloop van tijd meer vuil vast te houden.
 • Heb je last van allergieën of een gevoelige huid? Mocht je veel last hebben van allergieën of een gevoelige huid dan kan het verstandig zijn om je bed vaker te verschonen. Je beddengoed en dekbedovertrek zijn een verzamelplaats van stof, huisstofmijten en ander vuiligheid waar je veel last van kan hebben.

Kortom, er is niet echt een vast antwoord op de vraag hoe vaak mensen je je dekbedovertrek moeten vervangen. Toch raden we je aan om de richtlijn aan te houden dat je minimaal een keer per twee weken je dekbedovertrek vervangt. Vergeet hierbij niet om ook het andere beddengoed te verschonen.

6 redenen om je dekbedovertrek regelmatig te wassen

Het regelmatig vervangen en verschonen van je dekbedovertrek heeft veel voordelen en is belangrijk voor je gezondheid en hygiëne in bed. Schoon en comfortabel beddengoed is essentieel voor een goede nachtrust.

Om ervoor te zorgen dat je beddengoed fris en uitnodigend blijft, is het belangrijk om je dekbedovertrek regelmatig te vervangen.

 1. Betere slaapkwaliteit: schoon beddengoed zorgt voor ontspanning, comfort en een betere slaapkwaliteit. Bovendien ruikt fris gewassen beddengoed heerlijk.
 2. Huisstofmijt bestrijden: beddengoed is een verzamelplaats van huisstofmijt en ander vuiligheid. Het regelmatig wassen van je dekbedovertrek helpt om huisstofmijt te verwijderen. Deze kleine organismen zijn nauwelijks zichtbaar met het blote oog, maar kunnen vervelende problemen geven en allergieën veroorzaken.
 3. Schimmelvorming en bacteriën voorkomen: beddengoed is ook een verzamelplaats van schimmel en bacteriën. Dit komt met name door het overmatig transpireren tijdens het slapen. Bacteriën vinden deze broeierige plek erg fijn. Door regelmatig te beddengoed te wassen voorkom je het probleem van schimmelvorming.
 4. Beter voor je huid: de combinatie van zweetvlekken, stof en ander vuil creëert de ideale omgeving voor de groei van bacteriën. Dit kan leiden tot huidproblemen en het ontstaan van puistjes. Met een schoon en fris bed voorkom je dit probleem.
 5. Zachter en comfortabeler bed: schoon en fris beddengoed is comfortabel, zacht en ruikt lekker. Ook blijft het langer goed en mooi wanneer je het vaker wast.
 6. Geen vieze geurtjes
tips-beddengoed-wassen
Bron: Sleepoppolis

Tips om je dekbedovertrek langer mooi te houden:

 • Volg de instructies op het waslabel: voor het optimaal behouden van de kwaliteit van het dekbedovertrek is het belangrijk om goed het waslabel te lezen en de instructies op te volgen. Hiermee verleng je de levensduur.
 • Was niet te heet: het meeste beddengoed moet op lage temperaturen worden gewassen. Vaak niet hoger dan 60 graden. Was je het op een te hoge temperatuur dan kan dat krimp en slijtage veroorzaken. Lees goed op het etiket wat de aanbevolen was temperatuur is.
 • Was nooit met bleekmiddel: gebruik gewoon een mild wasmiddel om je dekbedovertrek schoon te houden. Bleekmiddel beschadigt het materiaal.
 • Droog het dekbedovertrek niet in de droger: hoewel het niet veel kwaad kan om het dekbedovertrek te drogen in de droger, is het toch beter om het aan de waslijn te laten drogen. In de droger heb je altijd het risico dat het krimpt.

Conclusie

Het is belangrijk om je dekbedovertrek en ander beddengoed regelmatig te vervangen en verschonen. Het beddengoed is een verzamelplaats van bacteriën en vuiligheid, wat kan zijn voor je gezondheid en slaapkwaliteit. Door minimaal een keer per week of per twee weken te wassen zorg je voor een schoon en fris bed, vrij van vuil. Je mag ook vaker wassen als je dat wilt.

Geschreven door
Jeffrey Goessens