Hoe vaak moet je je bed verschonen? En waarom!
hoe-vaak-moet-je-je-bed-verschonen

Hoe vaak moet je je bed verschonen? En waarom!

Samenvatting

De algemene aanbeveling is om je beddengoed minstens één keer per week te verschonen, maar in sommige gevallen is het nodig om vaker te verschonen. Bijvoorbeeld als je last hebt van allergieën of astma, of wanneer je huisdieren hebt. Vergeet niet om je matras en dekbed ook regelmatig schoon te maken. Hier wordt vaak namelijk helemaal niet aan gedacht, terwijl het matras en dekbed ook veel vuil aantrekken.

Een schoon bed is essentieel voor een betere slaapkwaliteit. Bovendien ruikt een schoon bed fris en lekker. Stofmijten, allergenen en andere verontreinigende stoffen kunnen zich na verloop van tijd ophopen in de lakens, wat niet goed is voor de slaapkwaliteit en je gezondheid.

Daarom moet je je bed regelmatig wassen en verschonen. Voor de beste hygiëne raden we je aan om je bed één keer per week te verschonen. Hiermee bedoelen we dat je de lakens, het dekbedovertrek en kussenslopen eraf haalt en in de was doet.

Wat ons betreft is het minimum dat je je beddengoed één keer per twee weken wast.

Waarom is het belangrijk om je bed regelmatig te verschonen?

Het regelmatig verschonen en wassen van je bed is de beste manier om ervoor te zorgen dat je bed fris, schoon en comfortabel blijft. Dit heeft veel voordelen. Zowel voor je gezondheid, hygiëne als de slaapkwaliteit.

Voordelen van schoon beddengoed:

  • Slapen in een heerlijk zacht, fris en comfortabel bed: net gewassen beddengoed heeft een zachte structuur en ruikt heerlijk, waardoor je beter en lekkerder slaapt.
  • Geen vuiligheid in je bed: geen zweetvlekken, stof en andere vuiligheid. De afwezigheid van vuil en stofdeeltjes verbetert de luchtkwaliteit in de slaapkamer en zorgt ervoor dat allergieën of bijvoorbeeld ademhalingsproblemen geen of minder kans maken.
  • Geen last van allergenen en huisstofmijt: regelmatig je beddengoed wassen zorgt ervoor dat je bed vrij is van allergenen en huisstofmijt en dat het vrij is van irriterende en schadelijke stoffen voor je huid.
  • Geen vieze geurtjes: na verloop van tijd gaat je beddengoed stinken. Dat komt omdat er van alles gebeurt tijdens het slapen, waaronder dat je liters vocht transpireert. Door je beddengoed regelmatig te wassen voorkom je vieze geurtjes.
  • Beter voor je huid: schone lakens zijn goed voor je huid. De combinatie van zweetvlekken en vuil creëert een ideale leefomgeving voor bacteriën. Dit kan leiden tot verschillende huidproblemen en irritaties.

Nadelen van vuil beddengoed:

Ongewassen beddengoed trekt na verloop van tijd veel vuil en stof aan, wat onder andere huidirritatie kan veroorzaken. Je bed wordt ook minder comfortabel. Bovendien wordt je bed ook een broeikas van bacteriën, wat niet goed is voor je gezondheid.

Het is absoluut noodzakelijk om je beddengoed regelmatig te verschonen om mogelijke problemen zoals allergieën, huidontstekingen en een grotere vatbaarheid voor ziekten te voorkomen. Daarnaast ben je dus verzekerd van alle voordelen van schoon en fris beddengoed, zoals een betere luchtkwaliteit, meer comfort en een betere slaapervaring.

tips-beddengoed-wassen
Bron: Sleepoppolis

Vergeet niet om je dekbed te wassen!

Veel mensen vergeten om andere delen van hun bed te wassen. De meeste mensen wassen hun dekbed bijvoorbeeld nauwelijks, terwijl daar ook viezigheid in komt te zitten. Alleen je lakens wassen is niet genoeg!

We raden je aan om minimaal 1 keer per jaar je dekbed te wassen (vaker mag ook). Het regelmatig wassen van je dekbed zorgt voor een comfortabelere en gezondere slaapomgeving.

Maak ook je matras schoon

Wanneer je regelmatig je lakens, dekbed en dekbedovertrek wast ben je al goed bezig. Nu moet je alleen nog regelmatig je matras schoonmaken.

Matrassen kunnen gewoon worden worden gestofzuigd en het is aan te raden om je matras af en toe te reinigen met een speciaal voor matrassen.

Mijn collega’s hebben twee andere blogs geschreven die je helpen bij het schoonhouden van je matras: tips matras schoonhouden + matrashoes wassen.

Kort samengevat: wat je allemaal moet schoonmaken en onderhouden

  • Je beddengoed wassen (kussensloop, lakens en dekbedovertrek): dit doe je minimaal één keer per twee weken, maar bij voorkeur iedere week.
  • Je dekbed wassen: we raden je aan om je dekbed minimaal 1 keer per jaar te wassen. Vaker mag ook.
  • Je matras verschonen: dit doen de meeste mensen bijna nooit, maar we raden je aan om dit ook minimaal 1 keer per jaar te doen, als je toch bezig bent.
  • Je kussen wassen: het is ook een goed idee om je kussen te wassen, aangezien ook hier vuiligheid in gaat zitten.

Conclusie

Het is de moeite waard om tijd te investeren in het goed wassen en verschonen van je bed, want het heeft veel voordelen voor je slaap, hygiëne en gezondheid. En wanneer je van plan bent om alles goed bij te houden, sla dan ook zeker het matras, je kussen en het dekbed niet over!

Geschreven door
Jeffrey Goessens