Hoe warm moet je beddengoed wassen? Lees hier alles!
op welke temperatuur beddengoed wassen

Hoe warm moet je beddengoed wassen? Lees hier alles!

Samenvatting

Het is belangrijk om beddengoed regelmatig en op de juiste temperatuur te wassen, omdat dit hygiënisch is en het de levensduur van het beddengoed verlengt. Voor de meeste soorten beddengoed wordt aanbevolen om het op 30-40 graden te wassen. Mocht het toegestaan zijn om het beddengoed te wassen op een hogere temperatuur, dan is het aan te raden om dat te doen. 60 graden de ideale temperatuur om bacteriën en huismijt te doden en verwijderen uit het beddengoed. Lees hiervoor goed de instructies op het waslabel.

De temperatuur waarop je beddengoed wast is essentieel voor het behouden van een goede kwaliteit.

Het is belangrijk om te weten dat beddengoed op verschillende temperaturen gewassen moet worden. De verschillen worden onder andere veroorzaakt door de soorten materialen die er zijn. Ook verschilt het of je een dekbedovertrek of dekbed wast.

Met dit in gedachten lees je in dit artikel waarom het meeste beddengoed op een lage temperatuur moet worden gewassen en vind je instructies voor het correct wassen van een dekbedovertrek, dekbed en hoeslaken.

Ook geven we tips voor het schoonhouden van je matras.

Waarom het meeste beddengoed op een lage temperatuur moet worden gewassen

Het meeste beddengoed moet op lage temperaturen worden gewassen, zodat het niet beschadigd raakt of krimpt. Het wassen van een dekbedovertrek vereist bijvoorbeeld speciale zorg, omdat de stof krimpt als deze wordt blootgesteld aan te hoge temperaturen.

Een hoeslaken moet je meestal ook op een lage temperatuur wassen. Daarnaast moet je ook opletten dat je een mild wasmiddel gebruikt dat speciaal bedoeld is voor witte of gekleurde lakens. Ook is het aan te raden om de lakens apart te wassen, zodat het in goede conditie blijft.

Zoals je leest zijn er veel punten om rekening mee te houden bij het wassen van je beddengoed. Door je beddengoed op de juiste (lage) temperatuur te wassen, zorg je ervoor dat het niet krimpt en het er op zijn best blijft uitzien.

Hieronder lees je de instructies voor het wassen van een dekbedovertrek, dekbed en hoeslaken. Inclusief de juiste temperatuur.

schoon-en-fris-bed-na-wassen
Bron: CNN Underscored

Een dekbedovertrek wassen

Om je bed schoon en vrij van allergenen te houden, is het belangrijk om regelmatig je dekbedovertrek te wassen. We raden aan om minimaal een keer per twee weken je dekbedovertrek te wassen. Bij voorkeur een keer per week. Zo zorg je voor een goede hygiëne en een schoon en fris bed.

Volg onderstaande stappen om er zeker van te zijn dat je het dekbedovertrek correct wast:

1. Lees voor het wassen altijd de wasinstructies op het label van je dekbedovertrek. De meeste overtrekken moeten worden gewassen in warm of koud water met een mild wasmiddel op een zacht programma. Het is belangrijk om heet water of hoge temperaturen te vermijden (bijvoorbeeld in een droger), omdat dit de stof kan beschadigen.

De meeste dekbedovertrekken mogen worden gewassen op 40-60 graden. Bij 60 graden wordt het overtrek het schoonst. Let op! Er zijn dekbedovertrekken die slechts op 30 graden gewassen mogen worden (lees het label).

2. Scheid witte lakens van gekleurde lakens en ander gekleurd beddengoed. Het is niet aan te raden om witte laken te wassen met gekleurde lakens of beddengoed, omdat je beddengoed kan verkleuren.

3. Wil je het dekbedovertrek drogen in de droger? Doe dat dan altijd op een lage temperatuur en zet de droger niet te lang aan om krimpen te voorkomen. Vaak is het beter om het beddengoed gewoon uit te hangen aan de waslijn.

Een hoeslaken wassen

Het is ook belangrijk om regelmatig het hoeslaken te wassen. Wekelijks wassen helpt de ophoping van vuil, huisstofmijt en bacteriën te verwijderen.

We raden aan om het hoeslaken en dekbedovertrek tegelijk te wassen. Dit mag in dezelfde wasbeurt (als het allebei wit of juist gekleurd is). Hieronder lees je de belangrijkste wasinstructies:

  1. Was het hoeslaken niet samen met kleding: hoeslakens zijn kwetsbaar en beschadigen snel. Sneller dan bijvoorbeeld een dekbedovertrek. Je mag het hoeslaken wel samen wassen met een dekbedovertrek.
  2. Was het hoeslaken op een lage temperatuur: omdat hoeslakens kwetsbaar zijn is het vaak aan te raden om het te wassen op 30-40 graden. Op 50 of 60 graden wassen mag ook, maar dan slijt de stof sneller.

Een dekbed wassen

Veel mensen vergeten om hun dekbed regelmatig te wassen. Sommige mensen wassen hun dekbed zelfs nooit. Wij raden je aan om dit wel te doen. Het wassen van je dekbed is ook belangrijk voor een schoon en fris bed. Vooral als je allergieën of een gevoelige huid hebt.

  1. Lees voor het wassen eerst de wasinstructies op het label van het dekbed. Om slijtage te voorkomen is het belangrijk om op een lage temperatuur te wassen en een mild wasmiddel te gebruiken.

    Het verschilt per materiaal welke temperatuur geschikt is. De gemiddelde temperatuur is 40 graden.
  2. Was je dekbed op de warmst mogelijke temperatuur dat aangegeven staat op het label. Dit zorgt ervoor dat stofmijten en bacteriën worden gedood tijdens het wassen. Let op: was niet op een hogere temperatuur dan staat aangegeven op het label.
  3. Was je dekbed apart: we raden aan om je dekbed apart te wassen, zodat het goed schoon kan worden.
  4. Was je dekbed minimaal een keer per jaar of half jaar.
was-je-beddengoed-altijd-op-de-juiste-temperatuur
Bron: Onlymyhealth

Een matras schoonmaken

De meeste mensen maken hun matras nooit schoon, net als dat ze vergeten om hun dekbed te wassen. Een matras is een verzamelplek van vuiligheid, bacteriën en huisstofmijten en we raden echt aan om ook regelmatig je matras schoon te maken.

Alle instructies voor een schoon en fris matras lees je in onze andere blog: matras schoonmaken.

Conclusie

Het is belangrijk om al het beddengoed regelmatig te wassen. Dus niet alleen de lakens. Vuiligheid hoopt zich op in je lakens, dekbed en matras. Wanneer je alles niet regelmatig was of schoonmaakt komt er alleen maar meer vuiligheid in wat niet goed is voor je gezondheid.

Om op de juiste temperatuur te wassen is het belangrijk dat je goed het waslabel leest. Bijna alle beddengoed moet op een lage temperatuur gewassen worden om krimpen en slijtage te voorkomen. De gemiddelde temperatuur ligt tussen 30 en 60 graden.

Geschreven door
Jeffrey Goessens