Zoeken
Zoeken
Hoe Vaak Moet je een Hoeslaken Wassen? Tips & Meer

Hoe Vaak Moet je een Hoeslaken Wassen? Tips & Meer

Samenvatting

Het wordt aanbevolen om je hoeslaken minimaal een keer per week of per twee weken te vervangen en wassen. Hiermee voorkom je ophoping van bacteriën, huidschilfers en stofmijt in je beddengoed, wat kan leiden tot allergische reacties en huidirritatie. Ook slaap je beter en lekkerder in een schoon en fris bed.

Het is belangrijk om je hoeslaken en bed regelmatig te verschonen, omdat er veel stof en ander vuil in terecht komt. Dit is niet goed voor je gezondheid en slaapkwaliteit. Bovendien is het niet hygiënisch.

Daarom moet je alle beddengoed regelmatig wassen. Wat betreft het hoeslaken raden we aan om deze minimaal 1 keer per twee weken te wassen. Het beste is om dit wekelijks te doen (vaker mag ook).

Hoe vaak moet een hoeslaken worden gewassen?

Experts adviseren om hoeslakens elke week te wassen en verschonen. Dit mag in principe vaker of minder vaak, afhankelijk van een aantal factoren. Je kunt het hoeslaken tegelijk verschonen met je dekbedovertrek.

 • Het seizoen: in de zomer is het warmer en transpireer je meer dan in de winter. Daarom is het in de zomer mogelijk beter om je beddengoed vaker te wassen en verschonen dan in de winter.
 • Allergieën of een gevoelige huid: wanneer je veel last hebt van allergieën of een gevoelige huid kan dat ook een reden zijn om je beddengoed en hoeslaken vaker te verschonen. Het hoeslaken is een verzamelplaats van stof, huisstofmijten en ander vuiligheid waar je veel last van kan hebben.
 • Grote vlekken: wanneer je veel vlekken in het hoeslaken ziet is het natuurlijk ook aan te raden om deze een wasbeurt te geven. Een schoon en fris bed slaapt altijd lekkerder.

Voor een optimale hygiëne moet je natuurlijk ook de rest van je bed schoonhouden. Dit betekent dat je ook dekbed moet wassendekbedovertrek moet wassen en je matras moet schoonmaken.

Slaap Tip!
Checklist: 13 factoren die desastreus voor je slaap zijn
Gratis

Simpele, makkelijk toepasbare dingen waarmee jij voorkomt dat je je slaap saboteert, zonder in te leveren op je welzijn overdag.

Voordelen:
 • Binnen 30 dagen resultaat: gemiddeld 1 uur extra slaap per nacht
 • Op basis van wetenschappelijk gevalideerd onderzoek
 • Elke week een gratis tip in je mailbox
 • Al meer dan 27.000 lezers gingen je voor
Download de Gratis Checklist

Voordelen van een schoon hoeslaken

 • Goede nachtrust: een schoon hoeslaken en bed zijn essentieel voor een goede nachtrust. Schone lakens en een opgeruimd bed bevordert niet alleen de ontspanning, maar brengt ook andere voordelen met zich mee, zoals een betere luchtkwaliteit, verbeterde hygiëne en zelfs minder stress.
 • Schoon, fris en lekker ruikend bed: schoon en fris beddengoed slaapt het best. Het is comfortabel en zacht en heeft een lekkere geur. Ook blijft het langer goed en mooi wanneer je het vaker wast.
 • Huisstofmijten bestrijden: huisstofmijten houden van warme bedden met veel stofvezels waarmee ze zich kunnen voeden. Wanneer je beddengoed niet regelmatig schoonmaakt zal dit kleine ongedierte zich er snel in nestelen. Dit kan leiden tot een toename van allergenen in de lucht die irritatie veroorzaken bij het inademen tijdens de slaap of gewoon in het algemeen de luchtkwaliteit in je slaapkamer verlagen. Ook kan dit leiden tot andere allergieën.
 • Huidirritatie en problemen voorkomen: tijdens het slapen transpireren we veel. Hierdoor ontstaat de ideale bloedplaats van vuiligheid en bacteriën, wat kan leiden tot huidproblemen. Dit voorkom je eenvoudig door je hoeslaken en ander beddengoed regelmatig te verschonen.

Nu je een schoon en fris hoeslaken hebt, hebben we ook tips om je bed op te maken. Onder andere het gebruik van de “burrito-methode”.

Tips om de kwaliteit van een hoeslaken te behouden

 • Was hoeslakens apart: hoeslakens zijn vrij kwetsbaar. Daarom is het niet aan te raden om een hoeslaken samen te wassen met bijvoorbeeld je kleding. Zo voorkom je dat de stof uitrekt scheurt door wrijving met andere materialen in de wasmachine. Gebruik bovendien een zacht wasprogramma, zodat het materiaal tijdens het wassen niet wordt beschadigd. Je kunt het laken eventueel wel samen wassen met het dekbedovertrek.
 • Was niet te heet: te warm water kan er na verloop van tijd voor zorgen dat het materiaal krimpt en sneller slijt.
 • Gebruik geen wasdroger: het is beter om je hoeslakens op een natuurlijke manier te drogen. Zo blijven de kleuren en de vorm van de stof beter behouden en voorkom je slijtage en risico op krimpen.
 • Laat vlekken niet te lang zitten: tijdens het slapen is het mogelijk dat er ongelukjes gebeuren. Laat vlekken echter niet te lang zitten en behandel het direct. Hiermee voorkom je dat de vlekken zich hardnekkig in het hoeslaken nestelen (en je het er mogelijk niet meer uit krijgt).
 • Gebruik een mild wasmiddel: te sterk schoonmaakmiddel kan de stof beschadigen. Daarom raden we aan om een mild wasmiddel te gebruiken.

Conclusie

Voor een goede hygiëne is het aan te raden om je hoeslaken iedere week te wasssen en reinigen. Doe dit minstens een keer per twee weken. Lees voor het wassen goed de aanwijzingen op het waslabel om het beddengoed niet te beschadigen.

Het regelmatig verschonen van hoeslaken heeft veel voordelen en is zeker aan te raden. Niet alleen voor een fris en schoon bed, maar ook voor je gezondheid en slaapkwaliteit.

Geschreven door
Jeffrey Goessens

Menu