Zoeken
Zoeken
Kat plast op bed? 5 Tips voor het schoonmaken & Mogelijke oorzaken
kat-plast-op-bed-waarom

Kat plast op bed? 5 Tips voor het schoonmaken & Mogelijke oorzaken

Samenvatting

Het is allereerst belangrijk om te achterhalen waarom je kat op bed plast. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals medische problemen of gedragsproblemen. Als medische oorzaken zijn uitgesloten, kun je veranderingen proberen aan te brengen in de omgeving en het gedrag van de kat. Een onhygiënische kattenbak is een veelvoorkomende oorzaak, omdat katten een nieuwe plek zoeken om te plassen wanneer de kattenbak niet bevalt. Hieronder lees je meer hierover en vind je alle tips voor het wassen na een ongelukje.

Heb je ontdekt dat je kat op bed heeft geplast? Dan ben je niet de enige. Veel huisdiereigenaren worstelen met dit probleem van kattenplassen. Om dit in de toekomst te voorkomen is het belangrijk om snel de oorzaak vast te stellen. Ook moet je snel je beddengoed wassen na het ontdekken van het ongelukje.

In dit korte blog vind je handige tips voor het wassen van je beddengoed nadat je kat erop heeft geplast en hoe je de geur van kattenpis het best uit je bed verwijdert.

Oorzaken waarom katten op bedden plassen

Om de oorzaak van het plassen op bedden te achterhalen, moet je rekening houden met medische, gedrags- en omgevingsfactoren. Hieronder zijn de belangrijkste oorzaken uitgelegd.

  • Medische problemen: een onderliggend medisch probleem is een van de meest voorkomende oorzaken. Bijvoorbeeld een urineweginfectie of blaasstenen. Dit kan ervoor zorgen dat je kat zijn plas niet meer goed onder controle heeft of zelfs pijn heeft. Als je kat opeens anders gedrag vertoond dan normaal is het verstandig om een bezoek te brengen aan de dierenarts om mogelijke medische oorzaken uit te sluiten.
  • Gedragsproblemen en stress: stress kan er ook toe leiden dat katten zich anders gedragen en op bed plassen. Vaak gebeurt dit als er andere dieren in huis zijn of als ze onlangs naar een nieuwe omgeving zijn verhuisd. Mocht dit het geval zijn dan is het aan te raden om je kat meer aandacht te geven zodat hij tot rust komt. Geef je kat ook wat te doen. Speeltjes, krabpalen en interactieve spelletjes zorgen voor afleiding.
  • Kattenbak is niet fijn meer: in sommige gevallen plassen katten in bed, omdat ze hun kattenbak niet meer prettig vinden. Bijvoorbeeld vanwege de locatie of hygiëne in de kattenbak. Ze zoeken een alternatieve plek om te plassen en dat kan een bed zijn. Overweeg om de kattenbak goed te verschonen en de komende dagen schoon te houden. Ook kun je proberen om de kattenbak te verplaatsen. Bijvoorbeeld naar een rustige plek, waar je kat ongestoord kan plassen.
tips-kattenpis-geur-verwijderen
Bron: Casper

5 Tips voor het wassen van je bed nadat je kat erop heeft geplast

  1. Was alle beddengoed in de wasmachine met wasmiddel. Vaak is dit voldoende om de vlek en geur te verwijderen. Als de geur aanhoudt, was het beddengoed dan opnieuw en voeg een 1/2 kopje zuiveringszout of een speciaal wasmiddel toe dat bedoeld is om sterke urine geur te verwijderen.
  2. Reinig plasvlekken op het matras met een enzymatisch reinigingsmiddel dat speciaal is ontwikkeld om urinegeuren af te breken en te verwijderen uit stoffen zoals tapijten en matrassen. Zorg ervoor dat je de instructies op de fles zorgvuldig opvolgt wanneer je dit soort reinigingsmiddelen gebruikt, omdat ze bepaalde soorten stoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor je bed.

    Soortgelijk middel is vaak ook geschikt om beddengoed mee te behandelen en af te rekenen met nare geurtjes.
  3. Stofzuig alle plekken waar de kat geplast heeft, inclusief de randen van het matras en, indien mogelijk en nodig, onder het bedframe. Dit helpt bij het verwijderen van geurdeeltjes om stank te voorkomen.
  4. Een ander middel wat goed werkt tegen de geur van plasvlekken is een mengsel van azijn en water. Plaats dit op alle plekken waar je kat geplast heeft en eventueel op je bed en nachtkastjes. Dit helpt bij het verwijderen van restgeuren en voorkomt ook dat katten opnieuw in de slaapkamer plassen. Wanneer katten hun eigen (urine)geuren ruiken in de slaapkamer zijn ze sneller geneigd om er nogmaals te plassen.
  5. Gebruik een kamerverfrisser om de geuren in de slaapkamer verder te neutraliseren.

Conclusie

Een van de meest effectieve manieren om te voorkomen dat je kat opnieuw op bed plast, is door de kattenbak goed schoon te houden. Plaats de kattenbak ook op een toegankelijke rustige plaats, zodat je kat zich vrij kan bewegen en ongestoord kan poepen en plassen. De kattenbak moet ten minste eenmaal per dag worden uitgeschept en om de twee weken, of vaker indien nodig, volledig worden schoongemaakt.

Naast een schone kattenbak is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de kattenbakvulling geschikt is voor je kat. Sommige katten geven de voorkeur aan klonterende kattenbakvulling, terwijl andere niet houden van geurende vulling of te grove of fijne texturen.

Experimenteren met verschillende soorten kattenbakvulling is ook een mogelijke oplossing en kan helpen om het stressniveau van je kat te verlagen, zodat er minder ongelukjes gebeuren.Meetbaar beter slapen met de SlaapID thuismeting

*de Slaap-ID aanvragen is geheel vrijblijvend.

Benieuwd naar hoe anderen de SlaapID meting ervaren? Lees het artikel van Jasper en Marlies

Geschreven door
Jeffrey Goessens

Menu