Zoeken
Zoeken
Kies De Juiste Deken Tegen Zweten: Oorzaken, Tips & Advies

Kies De Juiste Deken Tegen Zweten: Oorzaken, Tips & Advies

Als je kampt met nachtelijk zweten, kan een dekbed tegen zweten de perfecte oplossing zijn om je slaapkwaliteit te verbeteren.

De juiste deken tegen zweten kiezen

Als je last hebt van nachtelijk zweten, is het belangrijk om een dekbed te kiezen van het juiste materiaal dat overmatig zweten tegengaat en je lichaam de hele nacht koel houdt. Het perfecte dekbed moet licht zijn, ademend en gemaakt van natuurlijke materialen met vochtafvoerende eigenschappen.

Natuurlijke materialen

 • Katoen: katoen is een uitstekende keuze vanwege zijn zachtheid, duurzaamheid en ademend vermogen. Zoek naar katoen van hoge kwaliteit met een hoger aantal draden, omdat dit meer comfort biedt tijdens het slapen.
 • Linnen: Linnen is een andere populaire optie omdat het zeer absorberend is en snel droogt. Deze stof voelt koeler aan dan katoen door de lossere weefstructuur.

Ademende stof

Kies voor een dekbed gemaakt van een ademend materiaal, zoals katoen, bamboe of microvezel.

Goede vochtregulatie

Zorg ervoor dat het dekbed vocht kan afvoeren en niet vasthoudt. Een dekbed met een vochtregulerende vulling, zoals dons of katoen, kan hierbij helpen.

Warmte-isolatie

Het dekbed moet warmte isoleren, maar niet te veel. Een dekbed met een lage warmteklasse kan helpen om overmatige warmte te voorkomen.

Geschikte warmteklasse

Kies een dekbed met een warmteklasse die past bij de seizoenen en de temperatuur in de slaapkamer.

Goede ventilatie

Zorg ervoor dat het dekbed voldoende kan ventileren om warmte en vocht af te voeren.

Inzicht in nachtelijk zweten

Nachtzweten is overmatig zweten tijdens de slaap, wat het gevolg kan zijn van verschillende factoren zoals onjuiste slaapkleding, te warm dekbed, (te) hoge kamertemperatuur, gebrek aan frisse lucht, angst, infecties of zelfs bijwerkingen van bepaalde medicijnen.

In sommige gevallen kan nachtelijk zweten ook wijzen op een onderliggende medische aandoening zoals hormoonstoornissen of neurologische problemen waarvoor een arts moet worden geraadpleegd.

Oorzaken van nachtelijk zweten

 • Ongeschikt beddengoed: het gebruik van zware dekens of dekbedden van synthetische materialen kan de lichaamswarmte juist vasthouden en ervoor zorgen dat je last krijgt van nachtelijk zweten.
 • Hoge kamertemperatuur: een warme slaapomgeving kan bijdragen aan overmatig zweten ’s nachts. Het is aan te raden je slaapkamer koel te houden voor optimale slaapomstandigheden.
 • Gebrek aan ventilatie: een slechte luchtcirculatie in je slaapkamer kan leiden tot verhoogde lichaamswarmte en vervolgens weer tot zweten ’s nachts. Doe een raam open of slaap met een ventilator.
 • Angst en stress: emotionele stress factoren kunnen de lichaamstemperatuur verhogen, wat leidt tot overmatig zweten tijdens de slaap.

Tips tegen nachtelijk zweten

 • Zorg voor een koelere kamertemperatuur: gebruik indien nodig ventilatoren of airconditioning om het lekker koel te maken in je slaapkamer.
 • Kies geschikte slaapkleding: kies kleren die zijn gemaakt van lichtgewicht materialen, zoals katoen die het ademend vermogen bevorderen.
 • Zorg voor goede ventilatie: houd je ramen open voor frisse luchtcirculatie en sluit de gordijnen overdag zodat het goed koel blijft.
 • Zorg voor verkoelend beddengoed: investeer in verkoelende lakens, dekens en dekbedovertrekken van natuurlijke materialen zoals katoen of linnen.
 • Neem een douche voor het slapen gaan: verlaag je lichaamstemperatuur door een koude douche te nemen voordat je gaat slapen.

Conclusie

Als je last hebt van nachtelijk zweten, kan het kiezen van het juiste dekbed het verschil maken voor een goede nachtrust. Door te kiezen voor een ademend dekbed met goede vochtregulatie en warmte-isolatie kun je overmatig zweten verminderen en een koelere slaapomgeving creëren. Natuurlijke materialen zoals katoen en linnen zijn goede keuzes voor een koeler gevoel en goede ventilatie.

Naast het kiezen van het juiste dekbed zijn er ook tips om nachtelijk zweten te verminderen, zoals het verlagen van de kamertemperatuur, kiezen voor lichtgewicht slaapkleding en investeren in verkoelend beddengoed van natuurlijke materialen. Met het opvolgen van deze tips en het aanschaffen van de juiste deken, ga jij koele en zweetloze nachten tegemoet!

Geschreven door
Josephine Roepel

Menu