Zoeken
Zoeken
Nieuw dekbedovertrek wassen: waarom en hoe wassen?

Nieuw dekbedovertrek wassen: waarom en hoe wassen?

Samenvatting

De belangrijkste reden om nieuw beddengoed voor het eerste gebruik te wassen, is omdat het tijdens het productieproces en transport vervuild kan raken met stof, vuil, chemicaliën en andere ongewenste stoffen. Dit kan irritatie en allergische reacties veroorzaken. Het wassen van je nieuwe dekbedovertrek heeft ook als voordeel dat de kwaliteit en kleuren langer behouden blijven en dat het dekbedovertrek heerlijk zacht en fris is wanneer je er voor het eerst onder slaapt.

Heb je een nieuw dekbedovertek gekocht, dan is het belangrijk dat je deze goed wast voor je er voor het eerst onder slaapt. Dit doe je om meerdere redenen.

Ten eerste omdat het hygiënisch is. Nieuwe dekbedden worden ongewassen geleverd en bevatten vuiligheid, zoals stof. Ten tweede omdat het voordelen heeft voor de kwaliteit van je nieuwe dekbed. Het is belangrijk om de kleur en textuur te behouden.

Met de juiste was-voorbereiding, de juiste wasvoorschriften en de juiste verzorging gaat je nieuwe dekbedovertrek langer mee.

Waarom je een nieuw dekbedovertrek eerst moet wassen

Voordat je nieuwe bedlinnen gebruikt, is het dus belangrijk om deze eerst te wassen. Tijdens het productieproces en transport is er veel stof en vuil in het dekbedovertrek terecht gekomen.

Je dekbedovertrek wassen verwijdert ook de chemicaliën die tijdens de productie zijn gebruikt om de stof te behandelen. Een goede wasbeurt kan daarom zeker geen kwaad.

Daarnaast is het belangrijk om te voorkomen dat kleuren vervagen door blootstelling aan de zon. Bovendien helpt het om de stofvezels af te breken, waardoor je dekbedovertrek na elke wasbeurt zachter en comfortabeler wordt.

Wasinstructies voor nieuw beddengoed

 • Lees het label: allereerst raden we aan om het label goed te lezen. Hier staat belangrijk informatie op voor het kiezen van de juiste temperatuur en of het geschikt is voor de wasmachine (de meeste wel).
 • Kies het juiste wasmiddel: kies een wasmiddel dat geschikt is voor het materiaal van jouw dekbedovertrek. Meestal is een mild wasmiddel voldoende. Vermijd agressieve chemicaliën of bleekmiddelen, omdat deze de stof van je dekbedovertrek kunnen beschadigen.
 • Temperatuur instellen: stel vervolgens juiste watertemperatuur in op basis van het type stof dat je wast en de vermelding op het label. Wanneer dit niet goed staat aangegeven op het label raden we aan om zo koud mogelijk te wassen. Dan zit je altijd goed. Heet water verwijdert vuil en vlekken beter, maar kan ook krimp veroorzaken. Daarom kun je het beste op een lage temperatuur wassen.
 • Kies het juiste programma: dit verschilt per wasmachine. Het is aan te raden om (indien mogelijk) te kiezen voor een zacht wasprogramma met een lage centrifugeersnelheid. Hiermee voorkom je onnodige slijtage.
 • Deksel sluiten en het programma starten: heb je alles gedaan en de wasvoorschriften van de fabrikant opgevolgd, dan mag je het geselecteerde wasprogramma starten.

*Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant goed op te volgen om de kwaliteit en de levensduur te behouden.

instructies-dekbed-wassen
Bron: WikiHow
Slaap Tip!
Checklist: 13 factoren die desastreus voor je slaap zijn
Gratis

Simpele, makkelijk toepasbare dingen waarmee jij voorkomt dat je je slaap saboteert, zonder in te leveren op je welzijn overdag.

Voordelen:
 • Binnen 30 dagen resultaat: gemiddeld 1 uur extra slaap per nacht
 • Op basis van wetenschappelijk gevalideerd onderzoek
 • Elke week een gratis tip in je mailbox
 • Al meer dan 27.000 lezers gingen je voor
Download de Gratis Checklist

5 Tips om ervoor te zorgen dat je dekbedovertrek lang mooi blijft

 1. Goed drogen voor opbergen: zorg ervoor dat het dekbedovertrek volledig droog is voordat je deze opbergt. Hiermee voorkom je schimmelvorming.
 2. Koel en droog opbergen: bewaar het dekbedovertrek opvouwen op een koele, droge plaats. Bijvoorbeeld een kast of lade van een dressoir. Probeer zonlicht te vermijden, omdat dit voor verkleuring kan zorgen.
 3. Gebruik een vlekkenverwijderaar: behandel hardnekkige vlekken met een vlekkenverwijderaar. Volg uiteraard de instructies op de verpakking. Meestal moet je de vlekverwijderaar goed inwrijven en aantippen. Hierna mag het in de wasmachine.
 4. Regelmatig wassen: om het dekbedovertrek lang mooi te houden, moet je hem regelmatig je beddengoed wassen. Dit is niet alleen goed voor de kwaliteit, maar is ook hygiënisch en je slaapt lekkerder in een schoon en fris bed.
 5. Probeer direct zonlicht te vermijden: direct zonlicht kan zorgen voor verkleuring van het dekbedovertrek.
 6. Doe enkel katoen en synthetische materialen in de droger: dekbedovertrekken van natuurlijke materialen zoals linnen of wol heeft een te groot risico op krimpen en vervormen.

Ontdek meer over het wassen van je beddengoed

Op onze website vind je veel meer informatie over het goed onderhouden van je beddengoed. Ook vind je tal van slaaptips om beter te slapen. Mocht je geïnteresseerd zijn lees dan ook eens onze andere blogs over hoe vaak het bed verschonen en de beste manier om je bed op te maken.

Conclusie

Het is belangrijk om je beddengoed regelmatig te wassen en goed onderhouden. Ook is het belangrijk om het goed te reinigen voor je eerste gebruik. Door je beddengoed regelmatig te wassen blijft het in goede conditie en gaat je het langer mee.

Veelgestelde vragen

Waarom is het belangrijk om een nieuw dekbedovertrek te wassen voor het eerste gebruik?

Het is essentieel om eventuele stof, vuil, chemicaliën en andere ongewenste stoffen die tijdens het productieproces en transport zijn opgelopen, te verwijderen. Dit voorkomt irritatie en allergische reacties.

Welke voordelen heeft het wassen van een nieuw dekbedovertrek?

Het helpt de kwaliteit en kleuren langer te behouden en zorgt ervoor dat het dekbedovertrek zacht en fris aanvoelt bij het eerste gebruik.

Hoe was ik een nieuw dekbedovertrek?

Lees het label voor de juiste temperatuur en wasvoorschriften, kies een geschikt wasmiddel, stel de juiste temperatuur in en kies een zacht wasprogramma.

Wat zijn de voordelen van het wassen van beddengoed met koud water?

Koud water is zachter voor de stof en voorkomt krimp, waardoor de levensduur van het beddengoed wordt verlengd.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn dekbedovertrek lang mooi blijft?

Zorg ervoor dat het dekbedovertrek volledig droog is voordat je het opbergt, bewaar het op een koele en droge plaats, vermijd direct zonlicht, en was het regelmatig.

Kan ik alle soorten dekbedovertrekken in de droger doen?

Alleen katoenen en synthetische dekbedovertrekken kunnen veilig in de droger worden gedaan. Natuurlijke materialen zoals linnen of wol kunnen krimpen en vervormen in de droger.

Hoe behandel ik hardnekkige vlekken op mijn dekbedovertrek?

Gebruik een vlekkenverwijderaar en volg de instructies op de verpakking. Meestal moet je de vlekverwijderaar goed inwrijven en aantippen voordat je het dekbedovertrek in de wasmachine doet.

Hoe vaak moet ik mijn beddengoed wassen?

Het is hygiënisch en bevordert de levensduur van het beddengoed om het regelmatig te wassen.

Wat zijn de risico’s van het niet wassen van een nieuw dekbedovertrek?

Het niet wassen van een nieuw dekbedovertrek kan leiden tot huidirritaties en allergische reacties door de aanwezigheid van stof, vuil en chemicaliën.

Geschreven door
Jeffrey Goessens

Menu