Zoeken
Zoeken
Verschil Tussen een Dekbed, Dekbedovertrek & Hoeslaken

Verschil Tussen een Dekbed, Dekbedovertrek & Hoeslaken

Samenvatting

Een dekbed is het witte deken waar je een hoes omheen doet (het dekbedovertrek). Samen vormen ze het deken waar je onder slaapt. Een dekbedovertrek is dus een hoes die je om het dekbed doet. Een hoeslaken is een elastische hoes voor om het matras. Het zorgt voor bescherming van het matras en vormt een comfortabele laag om op te slapen.

Veel mensen raken verward door de verschillende begrippen die te maken hebben met beddengoed. Om van deze verwarring af te komen hebben we dit korte blog geschreven zodat je nooit meer hoeft te twijfelen over de verschillen tussen een dekbed, dekbedovertrek en hoeslaken.

Hieronder staat alles simpel en duidelijk uitgelegd. En een ding is zeker: je gebruikt ze alle drie.

Het verschil tussen een dekbed, dekbedovertrek en hoeslaken begrijpen

Een dekbed is het deken waaronder je slaapt, maar dan zonder de hoes eromheen. Het dekbed is de witte deken die je iedere week na het wassen in een hoes stopt. Net als dat je een kussen in een hoes stopt.

De hoes om het dekbed wordt een dekbedovertrek genoemd. Het dekbedovertrek beschermt je dekbed tegen vuil en stof en is verkrijgbaar in tientallen kleuren en patronen.

Tenslotte is er nog het hoeslaken. Je zou denken dat dit de hoes is die je om je dekbed doet, maar dat is niet zo. Het hoeslaken is de hoes die je om je matras doet. Een hoeslaken beschermt je matras tegen vuiligheid en biedt een comfortabel slaapoppervlak.

Wat is een dekbed

Een dekbed is een gewatteerde deken dat warmte en comfort geeft tijdens het slapen. Het vormt een isolerende laag tussen jou en je matras, zodat de warmte niet ontsnapt.

De meeste dekbedden zijn gevuld met donsveren, wol of synthetische materialen zoals polyestervezels. De buitenkant van het dekbed is meestal gemaakt van stoffen als katoen, wol of zijde.

Dekbedden zijn verkrijgbaar in verschillende maten en soorten. Ook hebben ze verschillende warmteniveau, ook wel de warmteklasse van een dekbed genoemd.

Grofweg heb je bij het kopen van een dekbed de keuze tussen een zomerdekbed, winterdekbed en een allseasons dekbed. Daarbij heb je de keuze tussen de verschillende soorten vulling.

Wat is een dekbedovertrek

Een dekbedovertrek wordt ook wel een dekbedhoes genoemd en is dus de hoes die je om het dekbed doet. Samen vormen ze het deken waar je onder slaapt.

Het dekbedovertrek heeft twee functies. Het biedt bescherming tegen vuiligheid en geeft stijl aan je bed. Meestal koop je een dekbedovertrek in een set met een bijpassende kussensloop.

De populairste dekbedovertrekken zijn gemaakt van katoen of een katoenvariant, zoals jersey katoen. Andere populaire materialen zijn satijn katoen (zacht en duurzaam), flanel (ideaal voor de wintermaanden) en zijde (luxe).

Een dekbedovertrek zorgt ook voor extra hygiëne en voor een schoon en fris bed. In tegenstelling tot een dekbed mag je een dekbedovertrek regelmatig wassen en verschonen. We raden je aan om dit minimaal een keer per twee weken te doen, zodat je bed fris en schoon blijft. Als je dekbedovertrek nieuw is raden we je ook aan het te wassen.

Bij het kopen van een dekbedovertrek zijn er tal van factoren om rekening mee te houden, zoals afmetingen, soort stof, kleuren, kwaliteit en budget.

Wat is een hoeslaken

Een hoeslaken is de hoes die je om je matras doet. Een hoeslaken is gemaakt om goed over een matras te passen. Daarom heeft het meestal een elastische rand om verschuiven te voorkomen.

De belangrijkste functies van een hoeslaken zijn bescherming bieden aan het matras en een comfortabele laag bieden om op te slapen. Hoeslakens zijn daarom verkrijgbaar in verschillende maten, kleuren en materialen. Meestal worden ze gemaakt van katoen, een katoenvariant, zijde of polyester.

Bij het kiezen van een nieuw hoeslaken zijn vooral de maat en het soort materiaal belangrijk. Het grootste voordeel van een hoeslaken:

Een hoeslaken is makkelijker om een matras te plaatsen dan een dekbedovertrek om een dekbed.

Hoe kies je het juiste dekbed, de juiste hoeshoes en het juiste hoeslaken?

Bij het kiezen van het juiste beddengoed is de maat een belangrijke factor. Heb je de juiste maat gevonden dat moet je bepalen welk materiaal geschikt is.

Donzen dekbedden bieden meer warmte, maar zijn bijvoorbeeld zwaarder dan synthetische varianten. Voor wie liever lichtgewicht dekbed heeft, zijn synthetische materialen ideaal om warm te blijven.

De volgende stap is het kiezen van de juiste hoes voor je dekbed. Zoek naar overtrekken met goed ademende materialen, zoals katoen of linnen. Deze laten voldoende lucht door de stof stromen voor verkoeling, maar bieden tegelijk voldoende warmte in koudere maanden.

Voor mensen met allergieën of gevoeligheden, overweeg hoezen gemaakt van hypoallergene materialen met antimicrobiële eigenschappen om allergenen zoals stofmijt en huidschilfers in het slaapgedeelte te verminderen.

Dit geldt ook voor het kopen van een hoeslaken.

Bij het kopen van nieuw beddengoed zijn vooral je persoonlijke voorkeuren belangrijk. We raden je aan om je eerst te verdiepen in de verschillen tussen materialen. Op onze website vind je alle informatie die je nodig hebt.

Conclusie

Je weet nu wat de verschillen zijn tussen een dekbed, dekbedovertrek en hoeslaken en waar je op moet letten bij het kopen van nieuw beddengoed. Mocht je toch nog vragen hebben neem dan vooral contact met ons op of lees andere artikelen op onze website.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een dekbed en een dekbedovertrek?

Een dekbed is het witte deken waaronder je slaapt, terwijl een dekbedovertrek de hoes is die je om het dekbed doet.

Wat is de functie van een hoeslaken?

Een hoeslaken is een elastische hoes die je om het matras doet. Het beschermt het matras tegen vuil en biedt een comfortabele laag om op te slapen.

Waarom is het belangrijk om een dekbedovertrek te gebruiken?

Een dekbedovertrek beschermt het dekbed tegen vuil en stof en voegt stijl toe aan het bed.

Uit welke materialen zijn dekbedden meestal gemaakt?

De meeste dekbedden zijn gevuld met donsveren, wol of synthetische materialen zoals polyestervezels.

Hoe kies ik het juiste dekbed, dekbedovertrek en hoeslaken?

Bij het kiezen van het juiste beddengoed is de maat belangrijk, evenals het materiaal. Het is ook essentieel om rekening te houden met persoonlijke voorkeuren en eventuele allergieën.

Hoe vaak moet ik mijn dekbedovertrek wassen?

Het wordt aanbevolen om een dekbedovertrek minimaal eens per twee weken te wassen om het bed fris en schoon te houden.

Wat zijn de voordelen van een katoenen dekbedovertrek?

Katoenen dekbedovertrekken zijn ademend, zacht en duurzaam, wat bijdraagt aan een comfortabele slaapervaring.

Hoe kies ik het juiste hoeslaken voor mijn matras?

Bij het kiezen van een hoeslaken zijn de maat en het materiaal belangrijk. Het is ook essentieel om een hoeslaken te kiezen dat goed past en een elastische rand heeft om verschuiven te voorkomen.

Zijn er hypoallergene beddengoedopties beschikbaar?

Ja, er zijn hypoallergene materialen met antimicrobiële eigenschappen beschikbaar die helpen om allergenen zoals stofmijt en huidschilfers te verminderen.

Geschreven door
Jeffrey Goessens

Menu