Zoeken
Zoeken
Zelf een Verzwaringsdeken Maken in 6 Stappen

Zelf een Verzwaringsdeken Maken in 6 Stappen

Samenvatting

Hoewel ze vaak prijzig zijn, kun je zelf een verzwaringsdeken maken met knusse stof en een verzwaarde vulling. Het project vereist basisnaaivaardigheden en duurt ongeveer 3 uur om te voltooien. Het is echter meer geschikt voor gevorderde naaisters vanwege de speciale aandacht die nodig is bij het verzwaren van de deken.

Verzwaringsdekens zijn prijzig: tussen de €40 en tot wel €200. Verzwaringsdekens worden niet vergoed door de zorgverzekering, dus het is een goede optie om ze zelf te maken. Je leest hier hoe.

Wat je nodig hebt voor je begint:

  • Keukenweegschaal
  • Schaar
  • Liniaal
  • Kleermakerskrijt of uw favoriete markeergereedschap
  • Spelden
  • Naaimachine
  • Stevige tof voor de voor- en achterkant
  • Plastic kralen (zodat het deken wasbaar is)
  • Kwaliteits garen

De 6 stappen om zelf een verzwaringsdeken te maken

#1 Bepaal de grootte en het gewicht

Een verzwaarde deken hoeft niet zo groot te zijn als een dekbed of dekbedovertrek. Hij hoeft alleen maar de persoon te bedekken die hem gaat gebruiken. In de stof naai je vierkantjes waarin de gewogen vulling komt. Deze kunnen tussen de 3 en 5 cm2 groot zijn. Dat betekent dat de totale afmeting van de stof een veelvoud moet zijn van de vierkante afmeting plus 10 centimeter voor de randen.

In het algemeen moeten verzwaarde dekens ongeveer 10% van het lichaamsgewicht van de gebruiker wegen. Als je eenmaal weet wat het totale gewicht moet zijn, trek het gewicht van de stof daarvan af. Deel het resultaat door het aantal vierkanten in de deken. Dit is hoeveel gewicht je nodig hebt in elk vierkant. Het is normaal dat een deken zo meer dan 150 vierkanten heeft.

zelf een verzwaringsdeken maken
zelf een verzwaringsdeken maken

#2 Naai de voor- en achterkant aan elkaar

Markeer 2 centimeter van elke rand van de stof. Teken vervolgens een raster van vierkanten op basis van de vierkantgrootte die u hebt gekozen.

Naai de voor- en achterkantdelen met de goede kanten (de kanten die uiteindelijk naar buiten komen) op elkaar en een naadtoeslag van 7-20cm. Naai de twee lange zijden en één korte zijde. Laat de bovenkant open.

Keer de deken dan met de goede kant naar buiten en maak de naden open. Begin en eindig op een korte afstand van de open kant en stik door op 1/4 inch van de rand. Naai vervolgens, beginnend op 2 inches van de open kant, langs de gemarkeerde lijnen die 2 inches van de stofrand verwijderd waren. Naai de twee lange zijden en de bodem. Naai aan het begin en aan het eind terug. Dit binnenste doorstiksel zal het raster van gewogen vierkantjes bevatten.

#3 Naai de verticale strepen in de deken

Naai vervolgens alle verticale kanalen op de gemarkeerde lijnen. Begin bij de gesloten onderrand, begin met stikken net over de stiklijn die bijna 2 inches van het binnenste stiksel aan de bovenkant ligt. Eindig het stiksel net boven de bovenste 2-inch markering, en zorg ervoor dat u aan het begin en eind terugstikt.

Bij het naaien van deze lijnen is het handig om in het midden te beginnen en dan de volgende lijnen in de buurt van het midden van die delen te naaien en zo verder. Op deze manier voorkomt u dat het naaiwerk ontspoort en dat de stof gaat klitten.

#4 Vul een verticaal met kralen

Leg een afgemeten schep opvulkralen in een verticaal kanaal. Denk eraan dat het schepje het juiste gewicht moet hebben, gebaseerd op het aantal vierkanten dat in dat kanaal komt.

Schud de kralen, zodat er een gelijkmatige hoeveelheid in de goot is. Afhankelijk van de stof kunnen sommige kralen in de geulen blijven plakken (flanel plakt vaak), maar maak je daar niet te veel zorgen over.

vulling verzwaringsdeken
vulling verzwaringsdeken

#5 Naai horizontaal over het gevulde kanaal

Gebruik spelden om een lijn te vormen om de vulkralen op hun plaats te houden en weg van de gemarkeerde horizontale lijn voor uw vierkanten. U wilt niet per ongeluk over een van de kralen naaien, want dan zou uw naald kunnen breken.

Naai de gemarkeerde horizontale lijn. Begin net over de stiklijn die bijna 2 inches van het binnenste doorstiksel is. Eindig uw naaiwerk net over het binnenste doorstiksel aan de andere kant, en zorg ervoor dat u aan het begin en het einde terugstikt.

Ondersteun tijdens het naaien het gewicht van de deken, zodat deze niet aan uw steken trekt. Voel langs de gemarkeerde lijn als je gaat, en duw eventuele verdwaalde kralen uit de weg. Als je weerstand ondervindt tijdens het naaien, is de kans groot dat er een kraal in de weg zit.

Herhaal vervolgens het proces van het toevoegen van opvulling aan een verticaal kanaal en het horizontaal naaien om de rij gevulde vierkanten af te sluiten, totdat alle lijnen gestikt zijn.

#6 Stik het open uiteinde van de deken door

Wanneer u de bovenkant van de deken bereikt, naait u de laatste rij met vierkanten dicht. Dit stiksel moet samenkomen met de lijn van het binnenste doorstiksel, een klein beetje overlappend.

Vouw de randen van de open kant ongeveer een halve centimeter naar binnen. Begin en eindig waar het stiksel aan de zijkanten eindigde en stik door op een halve centimeter van de rand.

Hopelijk is het nu gelukt je eigen verzwaringsdeken te maken! Wil je jezelf de moeite besparen, bekijk dan onze verzwaringsdeken productpagina voor de beste verzwaringsdekens.

We raden om voorzichtig je nieuwe verzwaringsdeken te wassen. Doe dit altijd met de hand. Zo voorkom je dat het verzwaringsmateriaal uit het deken gaat.

Litollo Luna 3

Veelgestelde vragen over het maken van je eigen verzwaringsdeken

Kun je een verzwaringsdeken zelf maken?

Ja, je kunt zelf een verzwaringsdeken maken. Met de juiste materialen, zoals knusse stof en een verzwaarde vulling, en basisnaaivaardigheden kun je een verzwaringsdeken creëren. Het proces omvat het naaien van vierkantjes in de stof, het vullen van de vakjes met gewicht en het afwerken van de deken. Het is echter belangrijk op te merken dat het verzwaren van de deken speciale aandacht vereist en daarom is dit project meer geschikt voor gevorderde naaisters.

Wat is de beste vulling voor een verzwaringsdeken?

Er zijn verschillende opties voor de vulling van een verzwaringsdeken. Een veelgebruikte vulling is plastic kralen, omdat ze zorgen voor een goede verdeling van het gewicht en het gemakkelijk is om de deken wasbaar te maken. Andere mogelijke vullingen zijn glazen microkorrels of metalen kogels. Het belangrijkste is dat de vulling zorgt voor het gewenste totale gewicht van de deken en gelijkmatig verdeeld kan worden over de vakjes in de stof.

Hoe zwaar moet een verzwaringsdeken zijn?

Over het algemeen wordt aanbevolen dat een verzwaringsdeken ongeveer 10% van het lichaamsgewicht van de gebruiker weegt. Het gewicht van de deken kan variëren, afhankelijk van de individuele behoeften en voorkeuren. Het is belangrijk om een gewicht te kiezen dat comfortabel aanvoelt en niet te overweldigend is. Het is raadzaam om bij het kiezen van het gewicht van de deken advies in te winnen bij een ergotherapeut of een zorgverlener die bekend is met verzwaringsdekens om de beste optie voor jouw specifieke situatie te bepalen.


Geschreven door
Niels Zee

Menu