Warmteklasse Dekbed | Hoeveel zijn er en wat is het verschil?
warmteklasse-dekbed-de-verschillen

Warmteklasse Dekbed | Hoeveel zijn er en wat is het verschil?

Samenvatting

In dit korte blog lees je alles over de verschillende warmteklassen van een dekbed, hoeveel warmteklassen er zijn en wat de verschillen zijn. Ook lees je meer over winterdekbedden en zomerdekbedden en de verschillen.

De warmteklasse van een dekbed geeft aan hoe warm een dekbed is. Dekbedden worden opgedeeld in vier verschillende warmteklassen, oplopend van warmteklasse een tot vier.

Warmteklasse 1 is het warmste dekbed en is geschikt voor de winter, warmteklasse 4 is het koelste dekbed en is geschikt voor de zomer. Alles daartussen heeft andere eigenschappen en is bijvoorbeeld geschikt voor meerdere seizoenen.

In deze korte blog lees je meer over de voor- en nadelen per warmteklasse en voor welk seizoen ze geschikt zijn. Ook lees je meer over de verschillende soorten dekbedden, zoals winterdekbedden, zomerdekbedden en dekbedden voor alle seizoenen.

De warmteklasse van een dekbed verder uitgelegd

De warmteklasse van een dekbed geeft dus aan hoe warm een dekbed is en voor welk seizoen het geschikt is. Om binnen een bepaalde warmteklasse te vallen moet een dekbed over bepaalde eigenschappen beschikken.

Zo is bijvoorbeeld het isolatieniveau belangrijk in de winter (goed warmte vasthouden) en moet een zomerdekbed goed ademen en koel blijven. Op basis hiervan maakt de fabrikant keuzes tussen de soort vulling, vuldichtheid en meer.

Door een dekbed met de juiste warmteklasse te kiezen, zorg je ervoor dat je lichaam tijdens het slapen op een ideale temperatuur blijft voor een goede nachtrust.

De 4 warmteklassen van een dekbed

 • Warmteklasse 1 is het warmst en staat beter bekend als een winterdekbed. Dekbedden met warmteklasse 1 worden gekenmerkt door de hoge vuldichtheid (hoeveel vulling erin zit) en het goed vasthouden van warmte. Winterdekbedden wegen gemiddeld veel zwaarder dan dekbedden met een andere warmteklassen en zijn daarom meestal ook duurder.

  Veelgebruikte vullingen voor winterdekbedden zijn:
  – Eendendons- en veren
  – Ganzendons- en veren (beste en kwalitatiefste optie)
  – Wol
  – Synthetisch materiaal met een hoge vuldichtheid
 • Warmteklasse 2 is iets minder dik en warm dan warmteklasse 1 en heeft een lagere vuldichtheid. Dekbedden met warmteklasse 2 zijn iets meer “allround” en zijn geschikt voor de herfst en winter. Sommige mensen gebruiken een dekbed met warmteklasse 2 het hele jaar door. Dekbedden in deze warmteklasse houden goed warmte vast, ademen goed en zijn geschikt voor mensen die het niet snel koud hebben in bed.
 • Warmteklasse 3 is ook een allround dekbed, maar dan voor iets warmere temperaturen en is dunner dan een dekbed met warmteklasse 2. Dekbedden met warmteklasse 3 zijn een stuk warmer dan zomerdekbedden en zijn geschikt voor de lente en herfst. Dit soort dekbedden zijn ideaal voor mensen die graag wat koeler slapen, maar het ‘s nachts niet te koud willen hebben. Ze kunnen ook het hele jaar door worden gebruikt, omdat ze precies genoeg warmte bieden zonder te zwaar of verstikkend heet te zijn.
 • Warmteklasse 4 is ontworpen voor de zomer en is het dunst en lichtst van allemaal. Een echt zomerdekbed dus. Zomerdekbedden zijn gemaakt van lichtgewicht materialen zoals katoen en hebben een lage vuldichtheid. Ook worden ze gemaakt van materialen die goed ademen en ventileren. Meer over zomerdekbedden lees je hieronder.
vier-warmteklassen-dekbed
Bron: Sanders Kauffmann

Zomerdekbedden (warmteklasse 4)

Voor wie tijdens de broeierige zomermaanden comfortabel wil blijven slapen, is een zomerdekbed de beste keuze. Zomerdekbedden worden gemaakt van lichte en goed ventilerende materialen zoals katoen of linnen.

Kenmerken van zomerdekbedden:

 • Koel in de zomer: zomer dekbedden worden gemaakt van stoffen die helpen het lichaam koel te houden door de lucht er vrij doorheen te laten stromen, terwijl ze net genoeg warmte bieden.
 • Goede vochtafvoer: in de zomer transpireren we meer, omdat het warm is. Zomerdekbedden bevatten eigenschappen die helpen om het zweet beter af te voeren om overmatig transpireren in de nacht te voorkomen.
 • Goedkoop: zomerdekbedden zijn over het algemeen een stuk goedkoper dan winterdekbedden, omdat ze minder vulling bevatten en gemaakt worden van minder dure materialen.
 • Slijtvast: zomerdekbedden zijn van goede kwaliteit en gaan lang mee.

Zomerdekbed kopen?

Bij slaapwijsheid testen we producten om consumenten te helpen bij het maken van een goede koopbeslissing. We hebben ook de beste zomerdekbedden getest en een uitgebreide review gemaakt. Klik op de link om de review te openen.

Winterdekbedden (warmteklasse 1)

Winterdekbedden zijn een geweldige manier om warm en knus te blijven tijdens de koude wintermaanden. Ze zijn er in verschillende materialen, gewichten en maten om aan verschillende slaapvoorkeuren te voldoen.

Kenmerken van winterdekbedden:

 • Goede warmte-isolatie: winterdekbedden staan bekend om hun warmte-isolerende eigenschappen, die helpen om de lichaamswarmte tijdens het slapen te behouden. Een met dons gevuld dekbed heeft de beste isolatie.
 • Extra warm en dik: winterdekbedden zijn het dikst en warmst van allemaal. Winterdekbedden worden meestal gevuld met wol, eendendons- en veren ganzendons en veren. Met een winterdekbed ben je bestand tegen koude nachten.
 • Extra zwaar: winterdekbedden zijn veel zwaarder dan gemiddeld. Sommige winterdekbedden wegen wel twee kilo.

Winterdekbed kopen?

Onze slaapexperts hebben ook getest wat de beste winterdekbedden zijn. Klik op de link om de review te openen.

All-season dekbedden

Naast winterdekbedden en zomerdekbedden bestaan er ook dekbedden die geschikt zijn voor alle seizoenen. Ze bevatten eigenschappen die geschikt zijn voor alle seizoenen, maar zijn nooit helemaal afgestemd op één seizoen. De meest verkochte allseason dekbedden hebben warmteklasse 2.

Conclusie

De juiste warmteklasse kiezen is belangrijk bij het kopen van een nieuw dekbed. Ben je op zoek naar een dekbed voor de winter of juist voor de zomer. Of misschien een voor alle seizoenen. Nu je weet wat de verschillende warmteklassen zijn kun je een betere keuze maken en bepalen welk dekbed het best is voor jou.

Ongeacht het seizoen of de warmteklasse, is een dekbed meestal van goede kwaliteit en gaat het jaren mee.

Bij het kopen van een nieuw dekbed staat meestal in de omschrijving welke warmteklasse het heeft en voor welk seizoen of welke seizoenen het geschikt is.

Geschreven door
Jeffrey Goessens