Wat is een Molton? Uitleg, Voordelen & Meer
wat-is-een-molton-precies

Wat is een Molton? Uitleg, Voordelen & Meer

Samenvatting

Een molton is een type materiaal, eigenlijk een techniek, dat meestal gemaakt wordt van katoen of wol. De stof wordt “geruwd” en krijgt daardoor een comfortabele, wollige bovenlaag. Molton wordt vaak verwerkt in hoeslakens of matrasbeschermers. Het materiaal biedt de beste bescherming tegen vocht, vuil en slijtage. Het zorgt voor een goede hygiëne en verlengt de levensduur van het matras. Een molton is verkrijgbaar in verschillende maten en kan eenvoudig gewassen worden in de wasmachine.

Bij een molton denken de meeste mensen dat het een product op zich is. Dat is het eigenlijk helemaal niet. Molton is een stof of techniek waarbij een bepaald soort materiaal wordt opgeruwd. Dit zorgt voor een aangename “wollige” bovenlaag.

Molton is afgeleid van het Latijnse woord “mollis” dat zacht betekent. Het is een materiaal dat gemaakt wordt van dik wollen, halfwollen of katoenen weefsel. Het voordeel van molton is dat het veel lichaamsvocht kan opnemen. Daarom wordt molton vaak toegepast in dekens, een zogeheten moltondeken, en in hoeslakens, een moltonhoeslaken.

Omdat molton veel vocht opneemt is het een populaire keuze voor beddengoed. Tijdens het slapen verliezen we soms wel 1 tot 2,5 liter vocht per nacht. Dit komt normaal gesproken allemaal in je bed terecht.

Mede daarom is het ook zo belangrijk om je beddengoed regelmatig te wassen.

Wat is een molton?

Molton is een zachte en comfortabele stof en is dikker dan bijvoorbeeld katoen. Molton wordt vaak gemaakt van wol of katoen en staat bekend om het geven van veel warmte en comfort door het dikke weefsel van het materiaal. Ook is het een rekbare stof.

Wanneer we het hebben over “een molton”, wordt vaak verwezen naar een molton hoeslaken. Dit is het populairste “molton-product”. Moltondekens zijn minder populair en minder bekend.

Moltonhoeslakens zijn populair omdat ze een matras ontzettend goed beschermen. Hierover lees je straks meer.

De voordelen van molton

  • Knus gevoel tijdens het slapen: molton is zacht, comfortabel, wollig en warm. Het geeft een knus gevoel tijdens het slapen, waardoor je beter slaapt. Ze zorgen voor een knus gevoel waardoor u beter kunt slapen.
  • Goede regulering van de lichaamstemperatuur: de eigenschappen van molton dragen bij aan een goede regulering van de lichaamstemperatuur. Het materiaal ademt goed, waardoor je niet oververhit raakt tijdens het slapen en beter slaapt. Tijdens koude winterdagen houdt het materiaal lucht vast tussen de vezels, waardoor er een extra isolerende laag ontstaat (van je eigen lichaamstemperatuur). Dit geeft extra warmte in de winter.
  • Aangenaam voor de huid: de zachte, donzige bovenlaag en structuur van molton voelen aangenaam en comfortabel aan de huid.
  • Slijtvast en lange levensduur: molton is een kwalitatief en slijtvast materiaal. Dat komt omdat het een stof is dat dikker geweven is. Hierdoor gaat molton, met de juiste verzorging, lang mee.

Molton heeft dus veel voordelen tijdens het slapen. Daarom is het een goed materiaal in beddengoed. Een goede verzorging is wel essentieel om ervoor te zorgen dat het materiaal zacht, sterk en kwalitatief blijft.

Molton hoeslaken

Molton wordt dus verwerkt in meerdere producten, waaronder een hoeslaken. Een molton hoeslaken heeft veel voordelen en onze slaapexperts hebben er eer uitgebreide review over geschreven (klik op de link om te openen).

Molton is een materiaal dat ontzettend goed is in het opnemen van lichaamsvocht. Wanneer molton extra dik wordt geweven lijkt het zelfs waterdicht.

Als hoeslaken geeft het natuurlijk in de eerste plaats bescherming aan het matras. Dat is de primaire functie van een hoeslaken. Wat een molton hoeslaken onderscheidt is dat het beter dan gemiddeld bescherming biedt. Vooral waterdichte moltons.

Deze zijn niet helemaal waterdicht, maar absorberen bijna al het lichaamsvocht en laten bijna niets door. Dit is gunstig voor mensen die overmatig transpireren tijdens het slapen, maar ook voor kinderen die vaak in bed plassen.

Daarom wordt een matrasbeschermer vaak van molton gemaakt en is een moltonhoeslaken ontzettend populair.

Belangrijkste voordelen:

  • Beste bescherming tegen transpireren: een molton biedt dus de beste bescherming tegen transpireren. Het absorbeert vocht en laat bijna niets door tot het matras.
  • Comfort: molton is dikker dan gemiddeld en wordt vaak als erg comfortabel beschouwd.
  • Beste bescherming voor je matras: de molton zelf is slijtvast, maar verlengt ook de levensduur van een matras. Het materiaal biedt de beste bescherming tegen vuil en transpireren en laat het minste vuil door.
  • Hygiënisch: naast dat het je matras goed beschermt, is een molton ook goed schoon te maken en houden. Je wast hem namelijk, net als een normaal hoeslaken of dekbedovertrek, in de wasmachine.
molton-matrasbescherming-waterdicht

Wat is het verschil tussen een moltonhoeslaken en een normaal hoeslaken?

Normale hoeslakens worden gemaakt van verschillende materialen zoals katoen, polyester, zijde, satijn, microvezel of bamboe. Molton wordt meestal gemaakt van wol of katoen en wordt als één soort materiaal verkocht, namelijk molton.

Het belangrijkste verschil tussen een moltonhoeslaken en een normaal hoeslaken ligt in het materiaal; terwijl beide comfortabel slapen, verschillen ze in warmte en vooral in de mate hoe goed ze vocht opnemen. Hierin blinkt een molton uit.

Een molton biedt de beste bescherming voor je matras.

Conclusie

Molton is een materiaalsoort dat veel voordelen heeft en goed van pas komt in beddengoed. Het is een dik geweven stof met veel absorberend vermogen.

De conclusie is dat molton een goede keuze is als hoeslaken voor mensen die veel transpireren of kinderen die regelmatig in bed plassen, omdat molton de beste bescherming biedt voor je matras en het best vocht opneemt.

Een kwalitatieve molton laat weinig vuil en vocht door en is ook makkelijk in onderhoud.

Geschreven door
Jeffrey Goessens