Welk Dekbed kiezen? Soorten Vullingen, Afmeting & Meer
tips-welk-dekbed-kiezen

Welk Dekbed kiezen? Soorten Vullingen, Afmeting & Meer

Samenvatting

In deze blog lees je alles over de verschillende soorten dekbedden, waar je op moet letten bij het kopen van een dekbed en hoe je de juiste maat kiest.

Het vinden van het juiste dekbed is niet makkelijk. Welke dekbed maat heb je nodig? Welk soort vulling is het best en koop je een zomerdekbed of winterdekbed? Genoeg om uit te kiezen dus.

Bij het kopen van een nieuw dekbed moet je zorgvuldig kijken naar de afmeting, soort vulling, warmteklasse en vuldichtheid. Je moet dus niet alleen rekening houden met de grootte van het bed, maar ook verschillende andere factoren. Ook moet je bedenken voor welk seizoen je een dekbed wilt kopen.

Na het lezen van deze blogpost weet je precies waar je op moet letten bij het kopen van een nieuw dekbed en welke maat geschikt is voor jouw bed..

Soorten dekbedden

Grofweg onderscheiden we drie soorten dekbedden: zomerdekbedden, winterdekbedden en dekbedden voor alle seizoenen. Daarnaast maken we onderscheid op basis van de soort vulling.

Bij het kiezen van een dekbed heb je de keuze uit verschillende materialen met verschillende niveaus van comfort en warmte. Je moet daarom eerst bepalen voor welk seizoen je een dekbed wilt kopen.

 • Winterdekbed: winterdekbedden zijn het warmst en zijn ontworpen om warm en knus de wintermaanden door te komen. Winterdekbedden wegen het zwaarst en hebben de warmste soort vulling. Meestal wol, ganzendons of eendendons. Vaak kosten een winterdekbed het duurst.
 • Zomerdekbed: zomerdekbedden zijn ontworpen om niet weg te zweten in de zomer. Zomerdekbedden worden gemaakt van lichte en goed ventilerende materialen, zoals katoen of linnen. Zomerdekbedden zijn meestal erg dun en licht van gewicht. Helemaal als je een zomerdekbed vergelijkt met een winterdekbed.
 • Dekbed voor alle seizoenen: wil je liever niet twee nieuwe dekbedden kopen, dan heb je ook de keuze om een “allseason” dekbed te kopen. Het voordeel is dat je dit soort dekbed het hele jaar door kunt gebruiken. Het nadeel is dat een allseason dekbed nergens in uitblinkt. Voor sommige mensen is het te koud in de winter (vooral voor mensen die het snel koud hebben) en juist te warm in de zomer.

Soorten vulling

Naast je keuze tussen winterdekbedden, zomerdekbedden en allseason dekbedden, moet je vooral kijken naar de soort vulling en vuldichtheid van een dekbed. Dit bepaalt grotendeels hoeveel warmte het geeft en voor welk seizoen het geschikt is.

soort-vulling-dekbed-veren
 • Katoenen dekbed: katoen is populair en kwalitatief. Katoen is slijtvast ademt goed. Een katoenen dekbed is ook een stuk zachter en comfortabeler. Daarom is een katoenen dekbed vaak een goede keuze voor de zomermaanden (wel afhankelijk van de vuldichtheid).
 • Donzen dekbed: een donzen dekbed is een natuurlijk product en is een populaire keuze. De meeste donzen dekbedden zijn gevuld met eendendons of ganzendons. Dons isoleert goed en houdt goed warmte vast. Daarom is een donzen dekbed een goede keuze voor de herfst en winter. Dons is ook geschikt voor de zomermaanden, maar dan wel met een lagere vuldichtheid. Ganzendons is het duurst en kwalitatiefst.
 • Wollen dekbed: wol is ook een goede en warme keuze. Een wollen dekbed ventileert goed en houdt ook goed warmte vast. Wol is daarom ook een goede en populaire keuze voor de wintermaanden. Een bijkomend voordeel is dat wol diervriendelijker is.
 • Synthetisch dekbed: synthetische dekbedden hebben eigenschappen die goed zijn voor de zomer en winter. Kunstvezels zijn vergelijkbaar met donsveren en hebben dezelfde eigenschappen. De vuldichtheid bepaalt of het dekbed geschikt is voor de zomer of winter. Synthetisch dekbedden zijn over het algemeen goedkoper.

Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuw dekbed?

Bij het kiezen van een dekbed zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Je hebt eerder gelezen dat je moet letten op de soort vulling en voor welk seizoen het dekbed gemaakt is. Hieronder staan nog meer factoren om rekening mee te houden:

 • Warmteklasse: dekbedden worden ingedeeld in warmteklassen. Warmteklasse 1 is een winterdekbed en is het warmst. Warmteklasse 2 is geschikt voor alle seizoenen. Warmteklasse 3 is een zomerdekbed voor de lente en zomer. Warmteklasse 4 is het dunst en is alleen geschikt voor de zomer.
 • Vuldichtheid: je hebt gelezen dat de soort vulling belangrijk is, maar je moet ook goed letten op de vuldichtheid. Wil je een extra warm dekbed kopen, dan koop je bij voorkeur een dekbed met een hoge vuldichtheid. Voor de zomer wil je juist een lichtgewicht dekbed met een lage vuldichtheid. Hoe hoger de vuldichtheid, hoe warmer het dekbed meestal is.
 • Gewicht: dekbedden verschillen veel in gewicht. Een winterdekbed is meestal het zwaarst, omdat deze een hoge vuldichtheid heeft. Zomerdekbedden wegen het lichtst. Ook zijn er grote verschillen in gewicht tussen winterdekbedden. Sommige mensen vinden het fijn om onze een zwaar dekbed te slapen.
 • Verhouding van de vulling: lees altijd goed na hoe de vulling verdeeld is. Sommige dekbedden worden aangeboden als als “dons dekbed”, terwijl het bijvoorbeeld maar 20 procent dons bevat en voor de rest gevuld is met veren.
 • De kwaliteit van de gebruikte materialen: de kwaliteit is natuurlijk ook belangrijk. Hoe slijtvast is het? We raden je aan om goed reviews na te lezen om een indicatie te krijgen van de kwaliteit van het dekbed.
 • Afmetingen: de laatste factor om op te letten is de maat. Hier lees je hieronder alles over.

Welke maat dekbed heb je nodig?

Voor een goede pasvorm moeten de maat van het dekbed goed aansluiten op de afmetingen van je matras. Om de juiste maat te bepalen moet je afmetingen van je matras meten (lengte + breedte).

 • De juiste breedte: je kiest de juiste breedte door 40-60 centimeter op te tellen bij de breedte van je matras.
 • De juiste lengte: bij lengte heb je vaak de keuze tussen 200 centimeter en 220 centimeter. Het is net wat je zelf fijn vindt.
 • Type bed: de laatste factoor waar je naar moet kijken is het type bed dat je hebt. Wil je een dekbed kopen voor een eenpersoonsbed, twijfelaar, tweepersoonsbed of misschien een kingsize bed?

*Twijfel je over de juiste maat? Lees dan onze andere blog waarin we uitleggen welke maat dekbed je nodig hebt.

verschillende-dekbed-maten
Bron: Dekbeddenvoordeel

Welk dekbed is het beste voor alle seizoenen?

Een donzen dekbed is de beste optie voor alle seizoenen. Het biedt een warme, lichte isolatielaag zonder dat het te warm of te koud aanvoelt. Dit type dekbed kan het hele jaar door worden gebruikt en heeft een goede temperatuur, ongeacht de buitentemperatuur.

Koop wel een dekbed dat niet te dik en warm is en natuurlijk ook niet te koud en dun. Je moet er tussenin zitten. Bij goed onderhoud gaan deze dekbedden vele jaren mee.

Conclusie

Een nieuw dekbed kiezen is dus nog niet zo gemakkelijk. Je hebt de keuze tussen veel verschillende soorten vullingen en maten. Let bij het kiezen van een dekbed vooral op de afmeting, soort vulling, vuldichtheid en warmteklasse. Bepaal daarnaast voor welk seizoen je een dekbed wilt kopen.

Als je deze aspecten zorgvuldig in overweging neemt en onderzoekt voordat je een aankoopbeslissing neemt, zul je een kwalitatief dekbed kopen dat past bij jouw wensen en voorkeur.

Geschreven door
Jeffrey Goessens