Zoeken
Zoeken
Beste Materiaal Dekbed Voor Jouw Nachtrust Onderzocht

Beste Materiaal Dekbed Voor Jouw Nachtrust Onderzocht

Samenvatting

Dekbedden zijn verkrijgbaar met verschillende soorten vulling met ieder eigen voor- en nadelen. Bij het kiezen van een nieuw dekbed is het belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke voorkeur, het seizoen, de warmteklasse en eventuele allergieën die je hebt. Je moet natuurlijk ook de juiste maat kopen. Alles hierover lees je hieronder.

Het dekbed materiaal is namelijk bepalend voor de hoeveelheid warmte dat het geeft, ademend vermogen, warmte-isolatie en hoe comfortabel het dekbed is.

Bij het kopen van een nieuw dekbed moet je ook kijken voor welk seizoen het dekbed geschikt is. Hierover straks meer. Nu eerst een overzicht van alle materialen waarin dekbedden verkrijgbaar zijn en de voor- en nadelen.

Bij het kopen van een nieuw dekbed gaat het vooral om de soort vulling. De vulling is namelijk bepalend in de hoeveelheid warmte dat het dekbed geeft en de algehele kwaliteit. Daarom is dit blog voor gericht op het uitleggen van de type vullingen.

6 soorten dekbed materialen

1. Wollen dekbedden

Wollen dekbedden zijn een populaire keuze. Wol heeft goede isolerende eigenschappen, wat ideaal is voor mensen die veel transpireren. Ook houdt het goed warmte vast. Hierdoor is vol een uitstekende keuze voor de winter, maar ook voor zomernachten (wel een dun wollen dekbed).

Hoewel wollen dekbedden meestal duurder zijn dan gemiddeld, gaan deze dekbedden wel langer mee en zijn ze erg comfortabel. De buitenkant van een katoenen dekbed is meestal gemaakt van katoen, waardoor het dekbed comfortabel en zacht aanvoelt.

Een wollen dekbed dat wij van Slaapwijsheid.nl aanraden is de Terschellinger SlaapVacht. Dit is een Nederlands product een ideaal wollen dekbed voor het hele jaar, van absolute topkwaliteit. Van top tot teen natuurlijk wol.

Voordelen wollen dekbed

 • Slijtvast (gaat jarenlang mee)
 • Natuurlijk materiaal
 • Niet allergisch materiaal
 • Uitstekende isolatie
 • Een van de beste keuzes voor de winter
 • Beste keuze voor mensen die veel transpireren

2 + 3. Donzen dekbedden

Donzen dekbedden zijn een kwalitatieve en slijtvaste keuze en zijn ook erg populair. Donzen dekbedden zijn verkrijgbaar in eendendons (meest voorkomend) en ganzendons (duurdere en luxere keuze).

Dons wordt gezien als hoogwaardig en comfortabel beddengoed. Het geeft veel warmte en houd goed warmte vast. Daarom is dons ook een populaire keuze voor de winter. Het belangrijkste voordeel is dat een donzen dekbed je warm houdt zonder dat je het te warm krijgt (dankzij het goede ademend vermogen), Hierdoor is een donzen dekbed ideaal voor mensen die het ’s nachts snel koud hebben, maar niet goed slapen als ze het te warm hebben.

Eendendons

Eendendons is de goedkopere donsvariant. Eendendons is een licht en goed ademend materiaal dat uitzonderlijk zacht en warm is. Eendendons dekbedden worden gevuld met eendendons- en veren en zijn slijtvaster dan synthetische vullingen.

Ganzendons

Ganzendons is de luxere keuze. Ganzendons is een uitzonderlijk zacht materiaal, geeft een comfortabel gevoel en biedt veel warmte zonder zwaar of heet aan te voelen. Het grootste verschil met eendendons- en veren is dat ganzendons- en veren groter zijn. Hierdoor kunnen ze meer warmte vasthouden en warmte langer wast houden. Ganzendons dekbedden zijn wel een stuk duurder dan gemiddeld.

4. Synthetische dekbedden

Synthetische dekbedden zijn gemiddeld een stuk voordeliger, maar hebben ook veel voordelen.

Polyester is de meest gebruikelijke synthetische vulling. Polyester is licht en goedkoop in vergelijking met andere alternatieven zoals dons of katoen. Het kan ook zonder risico’s in de wasmachine worden gewassen. Daarom zijn synthetische stoffen een gebruiksvriendelijke keuze.

Qua comfort voelen synthetische dekbedden vaak minder luxueus aan dan wol, katoen of donsveren, maar het biedt wel veel warmte bij koude temperaturen.

Het grootste nadeel is dat synthetische dekbedden minder slijtvast zijn en minder lang mee gaan.

5. Katoenen dekbedden

Katoenen dekbedden onderscheiden zich doordat het beter ademt dan andere materialen, zoals kunstvezels en donsveren. Hierdoor is een katoenen dekbed een goede keuze voor mensen die het snel warm hebben in bed. Katoen biedt verkoeling.

Katoen is ook licht van gewicht en is erg comfortabel. Daarom is het ook een goede keuze voor mensen die niet graag onder een zwaar en bedrukkend dekbed slapen. Een katoenen dekbed is dankzij de eigenschappen erg populair in de zomer.

Voordelen katoenen dekbed

 • Licht, zacht en comfortabel
 • Antibacterieel en geschikt voor mensen met allergieën
 • Geschikt voor de wasmachine
 • Goede keuze voor de zomer

6. Bamboe dekbedden

Bamboe dekbedden zijn een goede keuze voor mensen die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen. Bamboe dekbedden worden gemaakt van natuurlijke materialen en zijn licht, ademen goed en zijn hypoallergeen. Daar staat tegenover dat ze vaak een stuk duurder zijn dan met name synthetische dekbedden en minder lang meegaan.

Op het gebied van temperatuurregeling staat bamboe bekend om zijn superieure prestaties. Vocht verdampt snel en het materiaal is meestal geschikt voor in de wasmachine. Ook is het een lichtgewicht materiaal. Daarom is een bamboe dekbed van een goede keuze voor de zomer.

Voordelen bamboe dekbed

 • 100 procent natuurlijk materiaal
 • Goede keuze voor mensen met allergieën of astma
 • Lekker licht dekbed, ideaal voor de zomer (met een lage vuldichtheid)
 • Geschikt om te wassen in de wasmachine
 • Verwerkt goed zweet en vocht
 • Erg comfortabel

Waarop moet je op letten bij het kopen van een nieuw dekbed?

 • Voor welk seizoen het geschikt is: dekbedden zijn verkrijgbaar in drie verschillende soorten. Zomerdekbedden, winterdekbedden en allseason dekbedden.
 • Warmteklasse: dekbedden worden ingedeeld in warmteklassen. Warmteklasse 1 is een winterdekbed en is het warmst. Warmteklasse 2 is geschikt voor alle seizoenen. Warmteklasse 3 is een zomerdekbed voor de lente en zomer. Warmteklasse 4 is het dunst en is een zomerdekbed.
 • Vuldichtheid: naast dat je goed moet letter op de voor- en nadelen van de soort vulling, moet je ook letter op de vuldichtheid. Hoe hoger de vuldichtheid, hoe warmer het dekbed meestal is. Zomerdekbedden bevatten een stuk minder vulling en wegen daarom lichter.
 • Verhouding van de vulling: let goed op de verhouding van de vulling. Soms wordt een dekbed aangeboden als donzen dekbed, terwijl het bijvoorbeeld maar 20 procent dons bevat en voor de rest gevuld is met veren. Let hier goed op, omdat dons duurder en kwalitatiever is dan veren.
 • Gewicht: winterdekbedden wegen zwaarder dan zomerdekbedden. Dit komt omdat ze meer vulling hebben. Een goed winterdekbed kan wel 1,6 tot 2,2 kilo wegen. Mocht je dit niet fijn vinden dan moet je een lichter dekbed kopen.

Wat is het beste vulmateriaal voor een dekbed?

Het beste vulmateriaal voor een dekbed hangt af van iemands voorkeuren. Natuurlijke materialen zoals dons, wol en katoen zijn licht en isoleren uitstekend, terwijl synthetische vullingen zoals polyester betaalbaarder zijn, maar minder goed ademen.

Voor milieubewuste shoppers is bamboe de beste keuze. Uiteindelijk hangt de keuze van het juiste dekbed af van je persoonlijke voorkeur, maar moet je ook rekening houden met factoren die ervoor zorgen dat het dekbed voldoende warmte geeft.

Welk dekbed is het beste voor alle seizoenen?

Een donzen dekbed is de beste optie voor alle seizoenen. Het biedt een warme, lichte isolatielaag zonder dat het te warm of te koud aanvoelt. Dit type dekbed kan het hele jaar door worden gebruikt en heeft een goede temperatuur, ongeacht de buitentemperatuur.

Koop wel een dekbed dat niet te dik en warm is en natuurlijk ook niet te koud en dun. Je moet er tussenin zitten. Bij goed onderhoud gaan deze dekbedden vele jaren mee.

Welke maat dekbed heb je nodig?

Voor een goede pasvorm moeten de maat van het dekbed goed aansluiten op de afmetingen van je bed en matras. Om de juiste maat te bepalen moet je afmetingen van je matras meten (lengte + breedte).

 • De juiste breedte: je kiest de juiste breedte door 40-60 centimeter op te tellen bij de breedte van je matras.
 • De juiste lengte: bij lengte heb je vaak de keuze tussen 200 centimeter en 220 centimeter. Het is net wat je zelf fijn vindt.
 • Type bed: de laatste factoor waar je naar moet kijken is het type bed dat je hebt. Wil je een dekbed kopen voor een eenpersoonsbed, twijfelaar, tweepersoonsbed of misschien een kingsize bed?

*Twijfel je over de juiste maat? Lees dan onze andere blog waarin we uitleggen welke maat dekbed je nodig hebt.

Conclusie

Bij de keuze van het ideale dekbed moet rekening worden gehouden met verschillende factoren en moet je goed overwegen welk materiaal het best is voor jou. Let vooral op factoren zoals het comfortniveau, temperatuurregeling, warmteklasse en hoe slijtvast het dekbed is.

Tip: lees onze uitgebreide productenreviews om het beste dekbed te vinden. Onze slaapexperts testen allerlei slaapproducten, matrassen, dekbedden, kussens en maken uitgebreide reviews met voor- en nadelen.

Veelgestelde vragen

Welke factoren zijn belangrijk bij het kiezen van een dekbed?

Bij het kiezen van een dekbed moet je rekening houden met je persoonlijke voorkeur, het seizoen, de warmteklasse, eventuele allergieën en de juiste maat.

Wat zijn de verschillende materialen waarin dekbedden verkrijgbaar zijn?

Dekbedden zijn verkrijgbaar in materialen zoals wol, dons (eendendons en ganzendons), synthetisch, katoen en bamboe.

Wat zijn de voordelen van een wollen dekbed?

Wollen dekbedden zijn slijtvast, natuurlijk, niet-allergisch, bieden uitstekende isolatie en zijn een van de beste keuzes voor de winter en voor mensen die veel transpireren.

Hoe verschillen eendendons en ganzendons dekbedden van elkaar?

Eendendons is lichter, goed ademend en slijtvast, terwijl ganzendons luxer, zachter en warmer is, maar ook duurder.

Wat zijn de kenmerken van synthetische dekbedden?

Synthetische dekbedden zijn voordeliger, licht van gewicht, wasbaar in de machine, maar zijn minder slijtvast en gaan minder lang mee dan natuurlijke dekbedden.

Waarom zou iemand kiezen voor een bamboe dekbed?

Bamboe dekbedden zijn milieuvriendelijk, licht, ademend, hypoallergeen en zijn vooral geschikt voor de zomer.

Hoe bepaal je de juiste maat voor een dekbed?

De maat van het dekbed moet goed aansluiten op de afmetingen van je bed en matras. Je moet de breedte en lengte van je matras meten en hier 40-60 centimeter bij optellen voor de breedte.

Wat is het beste vulmateriaal voor een dekbed?

Het beste vulmateriaal hangt af van persoonlijke voorkeuren. Natuurlijke materialen zoals dons, wol en katoen zijn licht en isoleren goed, terwijl synthetische vullingen vaak betaalbaarder zijn.

Welk dekbed is het beste voor alle seizoenen?

Een donzen dekbed is een goede optie voor alle seizoenen vanwege zijn warme, lichte isolatielaag.

Hoe lang gaat een dekbed gemiddeld mee?

De levensduur van een dekbed hangt af van het materiaal en onderhoud. Natuurlijke materialen zoals wol en dons kunnen langer meegaan dan synthetische dekbedden.

Geschreven door
Jeffrey Goessens

Menu