Welk Materiaal is het Best voor een Dekbed? Ontdek hier alle soorten!
soorten-dekbed-materialen

Welk Materiaal is het Best voor een Dekbed? Ontdek hier alle soorten!

Samenvatting

Dekbedden zijn verkrijgbaar met verschillende soorten vulling met ieder eigen voor- en nadelen. Bij het kiezen van een nieuw dekbed is het belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke voorkeur, het seizoen, de warmteklasse en eventuele allergieën die je hebt. Je moet natuurlijk ook de juiste maat kopen. Alles hierover lees je hieronder.

Ben je op zoek naar het beste materiaal voor een dekbed? De keuze van het juiste materiaal is belangrijk om meerdere redenen. Het materiaal is namelijk bepalend voor de hoeveelheid warmte dat het geeft, ademend vermogen, warmte-isolatie en hoe comfortabel het dekbed is.

Bij het kopen van een nieuw dekbed moet je ook kijken voor welk seizoen het dekbed geschikt is. Hierover lees je straks meer. Nu eerst een overzicht van alle materialen waarin dekbedden verkrijgbaar zijn en de voor- en nadelen.

Belangrijk voor je verder leest!

Bij het kopen van een nieuw dekbed gaat het vooral om de soort vulling. De vulling is namelijk bepalend in de hoeveelheid warmte dat het dekbed geeft en de algehele kwaliteit. Daarom is dit blog voor gericht op het uitleggen van de type vullingen.

6 soorten dekbed materialen

dekbed-materialen
Bron: Laylasleep

1. Wollen dekbedden

Wollen dekbedden zijn een populaire keuze. Wol heeft goede isolerende eigenschappen, wat ideaal is voor mensen die veel transpireren. Ook houdt het goed warmte vast. Hierdoor is vol een uitstekende keuze voor de winter, maar ook voor zomernachten (wel een dun wollen dekbed).

Hoewel wollen dekbedden meestal duurder zijn dan gemiddeld, gaan ze wel langer mee en zijn ze erg comfortabel. De buitenkant van een katoenen dekbed is meestal gemaakt van katoen, waardoor het dekbed comfortabel en zacht aanvoelt.

Voordelen wollen dekbed

 • Slijtvast (gaat jarenlang mee)
 • Natuurlijk materiaal
 • Niet allergisch materiaal
 • Uitstekende isolatie
 • Een van de beste keuzes voor de winter
 • Beste keuze voor mensen die veel transpireren

2 + 3. Donzen dekbedden

Donzen dekbedden zijn een kwalitatieve en slijtvaste keuze en zijn ook erg populair. Donzen dekbedden zijn verkrijgbaar in eendendons (meest voorkomend) en ganzendons (duurste keuze).

Dons wordt gezien als hoogwaardig en comfortabel beddengoed. Het geeft veel warmte en houd goed warmte vast. Daarom is dons ook een populaire keuze voor de winter. Het belangrijkste voordeel is dat een donzen dekbed je warm houdt zonder dat je het te warm krijgt (dankzij het goede ademend vermogen), Hierdoor is een donzen dekbed ideaal voor mensen die het ‘s nachts snel koud hebben, maar niet goed slapen als ze het te warm hebben.

Eendendons:

Eendendons is de goedkopere donsvariant. Eendendons is een licht en goed ademend materiaal dat uitzonderlijk zacht en warm is. Eendendons dekbedden worden gevuld met eendendons- en veren en zijn slijtvaster dan synthetische vullingen.

Ganzendons:

Ganzendons is de luxere keuze. Ganzendons is een uitzonderlijk zacht materiaal, geeft een comfortabel gevoel en biedt veel warmte zonder zwaar of heet aan te voelen. Het grootste verschil met eendendons- en veren is dat ganzendons- en veren groter zijn. Hierdoor kunnen ze meer warmte vasthouden en warmte langer wast houden. Ganzendons dekbedden zijn wel een stuk duurder dan gemiddeld.

4. Synthetische dekbedden

Synthetische dekbedden zijn gemiddeld een stuk voordeliger, maar hebben ook veel voordelen.

Polyester is de meest gebruikelijke synthetische vulling. Polyester is licht en goedkoop in vergelijking met andere alternatieven zoals dons of katoen. Het kan ook zonder risico’s in de wasmachine worden gewassen. Daarom zijn synthetische stoffen een gebruiksvriendelijke keuze.

Qua comfort voelen synthetische dekbedden vaak minder luxueus aan dan wol, katoen of donsveren, maar het biedt wel veel warmte bij koude temperaturen.

Het grootste nadeel is dat synthetische dekbedden minder slijtvast zijn en minder lang mee gaan.

5. Katoenen dekbedden

Katoenen dekbedden onderscheiden zich doordat het beter ademt dan andere materialen, zoals kunstvezels en donsveren. Hierdoor is een katoenen dekbed een goede keuze voor mensen die het snel warm hebben in bed. Katoen biedt verkoeling.

Katoen is ook licht van gewicht en is erg comfortabel. Daarom is het ook een goede keuze voor mensen die niet graag onder een zwaar en bedrukkend dekbed slapen. Een katoenen dekbed is dankzij de eigenschappen erg populair in de zomer.

Voordelen katoenen dekbed

 • Licht, zacht en comfortabel
 • Antibacterieel en geschikt voor mensen met allergieën
 • Geschikt voor de wasmachine
 • Goede keuze voor de zomer

6. Bamboe dekbedden

Bamboe dekbedden zijn een goede keuze voor mensen die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen. Bamboe dekbedden worden gemaakt van natuurlijke materialen en zijn licht, ademen goed en zijn hypoallergeen. Daar staat tegenover dat ze vaak een stuk duurder zijn dan met name synthetische dekbedden en minder lang meegaan.

Op het gebied van temperatuurregeling staat bamboe bekend om zijn superieure prestaties. Vocht verdampt snel en het materiaal is meestal geschikt voor in de wasmachine. Ook is het een lichtgewicht materiaal. Daarom is een bamboe dekbed van een goede keuze voor de zomer.

Voordelen bamboe dekbed

 • 100 procent natuurlijk materiaal
 • Goede keuze voor mensen met allergieën of astma
 • Lekker licht dekbed, ideaal voor de zomer (met een lage vuldichtheid)
 • Geschikt om te wassen in de wasmachine
 • Verwerkt goed zweet en vocht
 • Erg comfortabel

Waarop moet je op letten bij het kopen van een nieuw dekbed?

 • Voor welk seizoen het geschikt is: dekbedden zijn verkrijgbaar in drie verschillende soorten. Zomerdekbedden, winterdekbedden en allseason dekbedden.
 • Warmteklasse: dekbedden worden ingedeeld in warmteklassen. Warmteklasse 1 is een winterdekbed en is het warmst. Warmteklasse 2 is geschikt voor alle seizoenen. Warmteklasse 3 is een zomerdekbed voor de lente en zomer. Warmteklasse 4 is het dunst en is een zomerdekbed.
 • Vuldichtheid: naast dat je goed moet letter op de voor- en nadelen van de soort vulling, moet je ook letter op de vuldichtheid. Hoe hoger de vuldichtheid, hoe warmer het dekbed meestal is. Zomerdekbedden bevatten een stuk minder vulling en wegen daarom lichter.
 • Verhouding van de vulling: let goed op de verhouding van de vulling. Soms wordt een dekbed aangeboden als donzen dekbed, terwijl het bijvoorbeeld maar 20 procent dons bevat en voor de rest gevuld is met veren. Let hier goed op, omdat dons duurder en kwalitatiever is dan veren.
 • Gewicht: winterdekbedden wegen zwaarder dan zomerdekbedden. Dit komt omdat ze meer vulling hebben. Een goed winterdekbed kan wel 1,6 tot 2,2 kilo wegen. Mocht je dit niet fijn vinden dan moet je een lichter dekbed kopen.

Wat is het beste vulmateriaal voor een dekbed?

Het beste vulmateriaal voor een dekbed hangt af van iemands voorkeuren. Natuurlijke materialen zoals dons, wol en katoen zijn licht en isoleren uitstekend, terwijl synthetische vullingen zoals polyester betaalbaarder zijn, maar minder goed ademen.

Voor milieubewuste shoppers is bamboe de beste keuze. Uiteindelijk hangt de keuze van het juiste dekbed af van je persoonlijke voorkeur, maar moet je ook rekening houden met factoren die ervoor zorgen dat het dekbed voldoende warmte geeft.

Conclusie

Bij de keuze van het ideale dekbed moet rekening worden gehouden met verschillende factoren en moet je goed overwegen welk materiaal het best is voor jou. Let vooral op factoren zoals het comfortniveau, temperatuurregeling, warmteklasse en hoe slijtvast het dekbed is.

Tip: lees onze uitgebreide productenreviews om het beste dekbed te vinden. Onze slaapexperts testen allerlei slaapproducten, matrassen, dekbedden, kussens en maken uitgebreide reviews met voor- en nadelen.

Geschreven door
Jeffrey Goessens