Welke maat dekbed heb je nodig? Tips & Advies dekbed kopen
welke-maat-dekbed-heb-je-nodig

Welke maat dekbed heb je nodig? Tips & Advies dekbed kopen

Samenvatting

Welke maat dekbed je nodig hebt hangt af van het type bed dat je hebt. Om de juiste maat dekbed te kopen moet je de afmetingen van je matras opmeten. Tel vervolgens 40-60 centimeter op bij de breedte en je weet hoe breed je dekbed moet zijn. De lengte is vaak een standaard maat tussen 200-220 centimeter. In deze blog lees je verder waar je allemaal op moet letten bij het kopen van een nieuw dekbed.

Weet je niet welke maat dekbed je nodig hebt? Het is belangrijk dat je de juiste maat koopt en dat je weet welke maat geschikt is voor jouw bed. Ook is het handig om te weten waar je nog meer op moet letten bij het kopen van een nieuw dekbed.

Daarom lees je hieronder alles over het kopen van een nieuw dekbed, hoe je de juiste maakt kiest en waar je allemaal rekening mee moet houden, zoals: de soort vulling, warmteklasse en voor welk seizoen het geschikt is.

Meest gangbare dekbed maten:

verschillende-dekbed-maten
Bron: Dekbeddenvoordeel
 • Dekbed maat eenpersoonsbed:
  – 140 x 200 centimeter
  – 160 x 200 centimeter (extra breed)
  – 140 x 220 centimeter (extra lang)
  – 160 x 220 centimeter (extra lang en breed)
 • Dekbed maat klein tweepersoonsbed:
  – 180 x 200 centimeter (twijfelaar)
  – 180 x 220 centimeter (twijfelaar)
 • Standaard tweepersoonsbed (160 centimeter of breder):
  – 200 x 200 centimeter
  – 200 x 220 centimeter
  – 220 x 200 centimeter
  – 220 x 220 centimeter
  – 240 x 200 centimeter (kingsize)
  – 240 x 220 centimeter (kingsize)

4 Tips voor het kopen van de juiste maat

Bij aanschaf van een nieuw dekbed is de grootte van je bed een belangrijke factor. Voor eenpersoonsbedden is een kleiner dekbed geschikt; het is dus belangrijk om na te gaan welke maat het best bij jouw bed past. Hieronder staan tips hoe je dat doet:

 1. Welk bed heb je: heb je een eenpersoons, tweepersoons of kingsize bed? Heb je een eenpersoonsbed, dan vallen er al veel maten af. Hetzelfde geldt voor een tweepersoonsbed of een kingsize bed.
 2. Meet de omtrek van je matras: dit is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat je de juiste maat koopt. Meet de lengte en de breedte van het matras.
 3. Bepaal de juiste breedte: de juiste breedte bepaal je door 40-60 centimeter bij de breedte van je matras op te tellen. Heb je een matras van 160 centimeter breed, dan heb je een dekbed nodig van 200-220 centimeter breed.

  Wil je zeker weten dat je goed zit of hou je van een lekker groot dekbed, ga dan uit van 60 centimeter.
 4. Kies de juiste lengte: voor de lengte heb je de keuze uit 200 centimeter, 220 centimeter en soms ook 240 centimeter. De meeste mensen kiezen voor 200 centimeter of 220 centimeter. Het is net wat je fijn vindt.

Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuw dekbed?

 • Soort vulling: dekbedden zijn verkrijgbaar met verschillende soorten vulling: natuurlijk en kunstmatig. Bijvoorbeeld: donsveren, wol, katoen en synthetisch. Natuurvullingen zijn het populairst. Meer over de voor- en nadelen per vulling lees je bij het kopje soorten dekbedden.
 • Vuldichtheid: naast de soort vulling is het belangrijk om te kijken naar vuldichtheid. Hoe hoger de vuldichtheid, hoe warmer het dekbed meestal is. Zomerdekbedden bevatten meestal een stuk minder vulling.
 • Verhouding van de vulling: soms wordt een dekbed aangeboden als “dons dekbed”, terwijl het bijvoorbeeld maar 20 procent dons bevat en voor de rest gevuld is met veren. Let hier goed op, omdat dons duurder en kwalitatiever is dan veren.
 • Gewicht: winterdekbedden zijn een stuk zwaarder dan zomerdekbedden. Dit komt omdat ze meer vulling hebben. Een goed winterdekbed kan wel 1,6 tot 2,2 kilo wegen.
 • Warmteklasse: dekbedden worden ingedeeld in warmteklassen. Warmteklasse 1 is een winterdekbed en is het warmst. Warmteklasse 2 is geschikt voor alle seizoenen. Warmteklasse 3 is een zomerdekbed voor de lente en zomer. Warmteklasse 4 is het dunst.

Een nieuw dekbed kopen in 3 simpele stappen

 1. Kies de juiste maat: meet je matras, bepaal de breedte van het dekbed door er 40-60 centimeter bij te tellen en kies de lengte naar wens. Hierboven lees je precies hoe je de juiste maat meet.
 2. Bepaal voor welk seizoen je een dekbed wilt kopen: wil je een dun dekbed voor de zomer, een warme voor de winter of een dekbed dat geschikt is voor alle seizoenen? Meer hierover lees je zo.
 3. Kies de soort vulling: dekbedden zijn verkrijgbaar met verschillende soorten vulling. Bijvoorbeeld: wol, eendendons, ganzendons, synthetisch of katoen. Ieder soort vulling heeft voor- en nadelen. Meer hierover lees je verder in dit blog.

Soorten dekbedden en de voordelen

 • Dons dekbeddons is een natuurlijk product en is het populairst. Donzen dekbedden worden gemaakt van eendendons of ganzendons. Dons isoleert goed en houdt goed warmte vast. Daarom is een donzen dekbed een goede keuze voor de winter. Ganzendons is een stuk duurder en luxer.
 • Wollen dekbed: wol is ook een goede en warme keuze. Een wollen dekbed ventileert goed en houdt ook goed warmte vast. Daarom is het een populaire keuze voor de winter. Een bijkomend voordeel is dat wol diervriendelijker is dan bijvoorbeeld ganzen- of eendendons.
 • Katoenen dekbed: katoen is populair omdat het slijtvast is en goed ademt. Daarom is het een fijne stof is voor in de zomer. Een katoenen dekbed is ook een stuk zachter en comfortabeler.
 • Synthetisch dekbed: de tegenhanger van dons is een synthetisch dekbed. Kunstvezels bootsen het gevoel van echte donsveren na zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit of het comfort. Vaak is een synthetisch dekbed ook een stuk goedkoper.

Conclusie

Het is belangrijk om de juiste maat dekbed te kopen. Maar voor je een koopbeslissing maakt, is het ook belangrijk om op andere factoren te letten. Bijvoorbeeld de soort vulling, warmteklasse en vuldichtheid.

Zorg ervoor dat je alle beschikbare afmetingen bekijkt en overweegt, zodat je precies de juiste maat krijgt voor optimaal comfort en warmte. Met de juiste zorg en onderhoud gaat je nieuwe dekbed vele jaren mee.

Vind je het moeilijk om te kiezen? Lees dan ook onze andere blogs en productenreviews.

Geschreven door
Jeffrey Goessens