Zoeken
Zoeken
Zwaar Dekbed: Is Het Het Waard?
Calmzy 4

Zwaar Dekbed: Is Het Het Waard?

Verzwaringsdekens of zware dekbedden zijn zware dekens die worden gebruikt voor therapeutische doeleinden, zoals het verlichten van angst en stress. Meestal tussen twee en 15 kilo, zijn zware dekbedden gevuld met plastic korrels of glazen kralen. Het toegevoegde gewicht is bedoeld om een kalmerend effect te hebben wanneer het op het lichaam wordt gelegd.

De dekens werken als een knuffel, waarbij gebruik wordt gemaakt van een techniek die diepe drukstimulatie (DPS) wordt genoemd om de gebruiker een veiliger gevoel te geven. Dit is een diepe druk die op het lichaam wordt uitgeoefend – door handen, instrumenten of dekens – en die het zenuwstelsel kan ontspannen.

Het helpt extra goed bij de angst van kinderen in het autistische spectrum te verlichten. Wanneer je een zwaar deken uitprobeert, komt er oxytocine vrij in je bloed. Dat hormoon komt ook vrij wanneer je iemand een knuffel geeft. Het simuleert dus het echte effect van een knuffel.

Zware dekbedden werken als een vorm van diepe druk therapie die de hoeveelheid dopamine en serotonine in de hersenen kan verhogen. Dit zijn “feel good” chemicaliën die de gebruiker een gevoel van kalmte, geluk en welzijn kunnen bezorgen. Om deze reden zijn verzwaarde dekens gebruikt om symptomen van autisme, sensorische verwerkingsstoornis en depressie te behandelen.

Voordelen zwaarte deken

  • Ze bieden verschillende voordelen voor uw lichamelijke en geestelijke gezondheid, waaronder het kalmeren van angst en het verlagen van de hartslag.
  • De diepe drukstimulatie verhoogt de afgifte van dopamine en serotonine, waardoor een kalmerend effect ontstaat.
  • Ze kunnen u helpen beter te slapen.
  • Ze zijn goedkoper dan een recept voor een slaapaandoening opnieuw te moeten invullen.
  • Ze kunnen u helpen u ’s morgens minder suf te voelen.

Nadelen zwaarte deken

  • Ze zijn zwaar, dus moeilijk om mee te reizen.
  • Ze vereisen extra zorg bij het schoonmaken.
  • Ze zijn duurder dan een gewoon dekbed.
  • Ze kunnen soms te warm worden als u een warme slaper bent.
  • Ze vergen enige tijd om aan te wennen en kunnen in het begin oncomfortabel of ongemakkelijk aanvoelen.

Hoewel verzwaarde dekens een aantal voordelen hebben voor je mentale welzijn, hebben ze ook een aantal nadelen, waaronder extra verzorging en temperatuur. Als je gaat winkelen voor een verzwaarde deken, zoek er dan een die goed lucht doorlaat.

Is een zwaar dekbed het waard?

Zware deken – ook bekend als zwaartekracht dekens, verzwaarde dekens, zware dekens en verzwaringsdekens – zijn de laatste jaren in populariteit toegenomen vanwege de vele voordelen die ze bezitten. Als je iemand bent die worstelt met slaap, angst, autisme, ADHD, Alzheimer, of PTSS, dan is een verzwaarde deken zeker het proberen waard.

Verzwaarde dekens hebben vele toepassingen en kunnen tal van voordelen bieden voor mensen die lijden aan aandoeningen zoals angst en pijn. Ze kunnen ook nuttig zijn voor diegenen die zintuiglijke problemen ervaren of die op het autistische spectrum.

Bij het kopen van een verzwaarde deken, is het aanbevolen om er een te kopen die 10 procent van je lichaamsgewicht is voor de beste resultaten. Wij raden je aan om te kijken op onze verzwaringsdeken pagina om de beste zware dekbedden te ontdekken.Meetbaar beter slapen met de SlaapID thuismeting

*de Slaap-ID aanvragen is geheel vrijblijvend.

Benieuwd naar hoe anderen de SlaapID meting ervaren? Lees het artikel van Jasper en Marlies

Geschreven door
Niels Zee

Menu