Zoeken
Zoeken
Zwaar Dekbed: Is Het Het Waard?

Zwaar Dekbed: Is Het Het Waard?

Verzwaringsdekens of zware dekbedden zijn zware dekens die worden gebruikt voor therapeutische doeleinden, zoals het verlichten van angst en stress. Meestal tussen twee en 15 kilo, zijn zware dekbedden gevuld met plastic korrels of glazen kralen. Het toegevoegde gewicht is bedoeld om een kalmerend effect te hebben wanneer het op het lichaam wordt gelegd.

De dekens werken als een knuffel, waarbij gebruik wordt gemaakt van een techniek die diepe drukstimulatie (DPS) wordt genoemd om de gebruiker een veiliger gevoel te geven. Dit is een diepe druk die op het lichaam wordt uitgeoefend – door handen, instrumenten of dekens – en die het zenuwstelsel kan ontspannen.

Het helpt extra goed bij de angst van kinderen in het autistische spectrum te verlichten. Wanneer je een zwaar deken uitprobeert, komt er oxytocine vrij in je bloed. Dat hormoon komt ook vrij wanneer je iemand een knuffel geeft. Het simuleert dus het echte effect van een knuffel.

Zware dekbedden werken als een vorm van diepe druk therapie die de hoeveelheid dopamine en serotonine in de hersenen kan verhogen. Dit zijn “feel good” chemicaliën die de gebruiker een gevoel van kalmte, geluk en welzijn kunnen bezorgen. Om deze reden zijn verzwaarde dekens gebruikt om symptomen van autisme, sensorische verwerkingsstoornis en depressie te behandelen.

Voordelen zwaar dekbed

 • Ze bieden verschillende voordelen voor uw lichamelijke en geestelijke gezondheid, waaronder het kalmeren van angst en het verlagen van de hartslag.
 • De diepe drukstimulatie verhoogt de afgifte van dopamine en serotonine, waardoor een kalmerend effect ontstaat.
 • Ze kunnen u helpen beter te slapen.
 • Ze zijn goedkoper dan een recept voor een slaapaandoening opnieuw te moeten invullen.
 • Ze kunnen u helpen u ’s morgens minder suf te voelen.

Nadelen zwaar dekbed

 • Ze zijn zwaar, dus moeilijk om mee te reizen.
 • Ze vereisen extra zorg bij het schoonmaken.
 • Ze zijn duurder dan een gewoon dekbed.
 • Ze kunnen soms te warm worden als u een warme slaper bent.
 • Ze vergen enige tijd om aan te wennen en kunnen in het begin oncomfortabel of ongemakkelijk aanvoelen.
 • Zware dekbedden worden niet vergoed door de zorgverzekering.
 • Niet alle zware dekbedden kan je wassen.

Hoewel verzwaarde dekens een aantal voordelen hebben voor je mentale welzijn, hebben ze ook een aantal nadelen, waaronder extra verzorging en temperatuur. Als je gaat winkelen voor een verzwaarde deken, zoek er dan een die goed lucht doorlaat.

Is een zwaar dekbed het waard?

Zware deken – ook bekend als zwaartekracht dekens, verzwaarde dekens, zware dekens en verzwaringsdekens – zijn de laatste jaren in populariteit toegenomen vanwege de vele voordelen die ze bezitten. Als je iemand bent die worstelt met slaap, angst, autisme, ADHD, Alzheimer, of PTSS, dan is een verzwaarde deken zeker het proberen waard.

Verzwaarde dekens hebben vele toepassingen en kunnen tal van voordelen bieden voor mensen die lijden aan aandoeningen zoals angst en pijn. Ze kunnen ook nuttig zijn voor diegenen die zintuiglijke problemen ervaren of die op het autistische spectrum.

Bij het kopen van een verzwaarde deken, is het aanbevolen om er een te kopen die 10 procent van je lichaamsgewicht is voor de beste resultaten. Wij raden je aan om te kijken op onze verzwaringsdeken pagina om de beste zware dekbedden te ontdekken.

Veelgestelde vragen

Wat is een zwaar dekbed of verzwaringsdeken?

Een zwaar dekbed of verzwaringsdeken is een deken die wordt gebruikt voor therapeutische doeleinden, zoals het verlichten van angst en stress. Ze zijn gevuld met plastic korrels of glazen kralen en kunnen tussen de twee en 15 kilo wegen.

Hoe werkt een verzwaringsdeken?

De dekens werken als een knuffel, waarbij gebruik wordt gemaakt van een techniek die diepe drukstimulatie (DPS) wordt genoemd om de gebruiker een veiliger gevoel te geven.

Wat zijn de voordelen van een zwaar dekbed?

Ze kalmeren angst, verlagen de hartslag, verbeteren de slaap, zijn vaak goedkoper dan slaapmedicatie en kunnen helpen om je ’s morgens minder suf te voelen.

Zijn er nadelen aan een zwaar dekbed?

Ja, ze zijn zwaar, kunnen moeilijk zijn om mee te reizen, vereisen extra zorg bij het schoonmaken, zijn duurder dan een gewoon dekbed, kunnen te warm zijn voor sommige mensen, en worden niet vergoed door de zorgverzekering.

Voor wie zijn verzwaringsdekens vooral nuttig?

Ze zijn vooral nuttig voor mensen die worstelen met slaap, angst, autisme, ADHD, Alzheimer, of PTSS.

Hoe kies ik het juiste gewicht voor een verzwaringsdeken?

Het wordt aanbevolen om een verzwaringsdeken te kiezen die 10 procent van je lichaamsgewicht is voor de beste resultaten.

Zijn alle verzwaringsdekens wasbaar?

Nee, niet alle zware dekbedden kunnen gewassen worden.

Wat is het effect van een zwaar dekbed op het lichaam?

Wanneer je een zwaar deken gebruikt, komt er oxytocine vrij in je bloed, wat ook vrijkomt wanneer je iemand een knuffel geeft.

Hoe verschilt een zwaar dekbed van een normaal dekbed?

Een zwaar dekbed is specifiek ontworpen voor therapeutische doeleinden en heeft extra gewicht om diepe drukstimulatie te bieden.

Geschreven door
Niels Zee

Menu