Beste babymatras voor ledikant 2021

Babymatras kopen? Wil je weten op welke punten je moeten letten? Ledikant, matras en matrashoes zijn één van de belangrijkste dingen om voor je baby in huis te halen. Het probleem hierbij is dat er duizenden ledikanten, babybedden en babymatrassen op de markt zijn.

Vind je door de bomen het bos niet meer? Geen nood, wij moesten ook alle zeilen bij zetten om een overzicht te creëren. Op deze pagina lees je meer over het beste babymatras van 2021. Bovendien stippen we de belangrijkste punten aan waar je op moet letten bij de aankoop van een ledikant matras.

Beste babymatras

1️⃣ Princess ledikant matras

Het beste matras voor een baby ledikant is die van Princessmatrassen. Het is een goed baby matras en geeft goede ondersteuning aan je kindje. Dit matras scoort vooral goed op luchtdoorlating en veiligheid. Door de goede luchtdoorvoer en vochttransport blijft het matrasje fris en ligt de baby er comfortabel in. Dit ledikant matras is een goede koop.

VoordelenNadelen
✔️ Zeer goed baby matras🚫 Geen
✔️ Goede luchtdoorvoer
✔️ Goede ondersteuning rug
✔️ Wasbare matrashoes
✔️ Fraai design

Het babymatras komt met een afwasbare matrashoes. Om de tijk hygiënisch schoon te krijgen en te voorkomen dat stofmijten erin nestelen, moet je de matrashoes op minstens 60 °C wassen. Bij die wastemperatuur leggen bacteriën, mijten en schimmels het loodje.

2️⃣ ABZ babymatras

Het babymatras van ABZ is een comfortabel ledikant matras gemaakt van 10 cm dik koudschuim. Het komt goed uit onze veiligheidstest en is een goed babymatras. Het matras komt met een afneembare hoes.

VoordelenNadelen
✔️ Het matras voelt zacht aan🚫 Met 5cm iets dunner matras
✔️ Prettige stevigheid
✔️ Goede prijs-kwaliteitverhouding
✔️ Goede lichaamondersteuning

3️⃣Slaaploods babymatras

Dit babymatras scoort heel goed op luchtdoorlating en veiligheid, geeft voldoende ondersteuning en laat genoeg vocht door. Kan hygiënisch gewassen worden op 60 °C.

VoordelenNadelen
✔️ Niet te zacht, niet te hard🚫 Iets steviger
✔️ Geeft goede steun
✔️ Goede kwaliteit
✔️ Goede lichaamondersteuning

4️⃣ Aerosleep babymatras

Beste geteste babymatras door de Consumentenbond in 2019 en 2020. Dit 11 cm dikke ledikant matras is lekker zacht en geeft goede rug ondersteuning voor je baby. De matrasbeschermer heeft een 3D-honingraatstructuur dat ervoor zorgt dat er altijd een luchtgaatje is waardoor je kindje kan ademen als het op zijn buikje terechtkomt. Het matras is wel een stuk duurder dan de eerste 3 babymatrassen. Het is wel een duurzaam matras wat 3 jaar mee gaat en ook door andere kinderen gebruikt kan worden.

VoordelenNadelen
✔️ Innovatief matras met goede ventilatie🚫 Meest prijzige matras
✔️ Luxueus en zacht matras
✔️ 3D-structuur garandeert ademhaling
✔️ Duurzame en hoogwaardige kwaliteit

Beste opvouwbare baby matras

Dit is het beste matras als je kindje gaat logeren. Het matras vouw je makkelijk op in de bijgeleverde draagtas en past in de meeste campingbedjes (60 x 120 cm).

VoordelenNadelen
✔️ Handig in gebruik🚫 Geen
✔️ Ligt comfortabel
✔️ Handig wanneer er geen of slecht matras ligt
✔️ 7 cm dik matras, dikker dan de meeste
beste matras voor ledikant
Een matras voor een babybed moet behalve veilig ook stevig zijn.

Welke soorten babymatrassen zijn er?

Bij de aankoop van een babymatras gaat het er uiteindelijk om dat de kwaliteit goed is. Al het andere komt aan op persoonlijke voorkeuren.

Babymatras met binnenvering

Een babymatras met binnenvering heeft stalen veren verwerkt in de binnenkant van het matras. Dat zorgt voor voldoende steun, wanneer de baby in zijn of haar ledikant ligt. Bovenop de veren zitten lagen van zachte materialen, zoals polyester, katoen en schuim. Hierdoor ervaart je baby het comfort dat je van een goed babymatras verwacht.

Babymatrassen met binnenvering kunnen prijzig zijn, vooral de exemplaren met veel pocketveren. De meeste betrouwbare merken zitten in een prijsbereik van 80 tot 300 euro. Een babymatras met binnenvering is ook wat zwaarder, misschien niet voor iedereen ideaal als ‘s nachts het beddengoed in de ledikant moet worden vervangen.

Babymatras van traagschuim

Babymatrassen van traagschuim zijn doorgaans gemaakt van polyurethaan, ook bekend van het purschuim. Deze babymatrassen wegen weinig, gaan lang mee en zijn niet zo prijzig.

De valkuil bij een babymatras van traagschuim is de vering die het al dan niet geeft. Duw het materiaal in en kijk hoe lang het duurt voor het matras weer in de oorspronkelijke vorm is. Hoe sneller, hoe beter.

Let vooral ook op de dichtheid van het babymatras, die enigszins op niveau moet zijn. Niet wegzakken in een babymatras is belangrijk voor de veiligheid van de kleine. Om hier achter te komen kun je kijken hoe zwaar het babymatras is (zwaarder is meer dichtheid). Een andere truc is knijpen in de randen van het babymatras. Meer dichtheid betekent dat je moeilijker in het matras kunt knijpen.

babymatras voor ledikant getest
Het beste babymatras voor een ledikant

Hoe kozen wij voor de ledikant het beste babymatras?

We selecteerden op basis van de feedback van duizenden ouders en voegden daar ons eigen onderzoek naar het beste babymatras aan toe. De keuze voor ledikant, matras of matrashoes verschilt op zich niet veel van de tips die we kunnen geven voor een goede nachtrust voor volwassenen. Toch zijn er een aantal zaken waar je op let.

Stevigheid van het babymatras

Het babymatras is steviger dan dat van een volwassene. Omdat baby’s hard groeien en veel slapen is die goede ondersteuning extra van belang. Let erop dat een babymatras ook echt goedgekeurd is voor baby’s en babybedjes. Een te zacht matras dat zich aanpast aan het babylichaam kan hogere kans op verstikking geven. Duw in de winkel op het matras en kijk goed of er afdrukken in blijven staan. Is dat het geval? Dan is het waarschijnlijk niet het beste matras voor in de ledikant.

Waterdichtheid van het babymatras

Baby’s doen wat baby’s doen en daarom heeft het ideale babymatras een laagje vinyl of polyethyleen, wat het matras waterdicht maakt. Heb je een babymatras van stof, dan heb je ook een waterdichte hoes nodig. Het ontbreken van een waterdicht matras zorgt er niet alleen voor dat het matras sneller slijt, maar ook dat er makkelijker schimmels in kunnen nestelen. Dat kan schadelijk voor de gezondheid van een baby zijn, zeker als er sprake is van astma of allergieën. Daarom is het goed om ook een waterdicht babymatras regelmatig te onderzoeken op vochtvlekken.

De maat van een babymatras

Het is belangrijk dat een babymatras in de ledikant past. Idealiter passen er niet meer dan twee vingers tussen de rand van het bed en het matras. Dit geldt voor alle soorten babybedden en ledikanten, ook voor een mandenwieg bijvoorbeeld. Als er te veel ruimte zit tussen het matras en de ledikant loopt je baby risico op ongelukken. Denk aan armpjes of beentjes die klem komen te zitten. De hoogte van de ledikant en het babymatras zijn natuurlijk ook goed om in het oog te houden. Houd altijd in je achterhoofd dat een baby groeit en op een bepaald moment ergens uit kan vallen. Het is bijvoorbeeld slim om een ledikant te hebben die laag bij de grond staat, waardoor je baby of peuter nooit van hoog valt.

Materiaal babymatras (en ledikant)

Het gebruik van synthetische stoffen in babymatrassen is redelijk standaard. Er zijn ouders die liever voor organische stoffen kiezen en zo potentieel gevaarlijke chemicaliën bij hun baby weghouden. Hierbij moeten we opmerken dat er nog nooit enig gezondheidsrisico is aangetoond, wat natuurlijk niet per se betekent dat het er niet zou kunnen zijn.

Je kunt overwegen om met hoezen of tussenlaagjes te werken, zodat er geen chemische luchtjes in de ledikant hangen. Denk maar aan het ‘ruikt-als-nieuw’-luchtje, dat van ledikant, matras en/of dekentjes af kan komen. Ook hiervoor geldt dat organische babymatrashoezen duurder zijn dan synthetische.

Schone matrashoes

Een goede, waterdichte babymatrashoes neem je samen met de ledikant eenvoudig af met een vochtige spons of doek. Er zijn ook babymatrashoezen die uitwasbaar zijn in de wasmachine. Zoals gezegd is de aanschaf van een waterdichte hoes zeer aan te raden. Door te zoeken naar babymatrashoezen van organisch materiaal voorkom je dat je baby in aanraking komt met onbekende chemische stoffen, waarvan we (nog) niet weten of ze schadelijk zijn op de lange termijn. Ook voor een babymatras met hoes geldt dat er niet meer dan twee vingers mogen zitten tussen de ledikant en het matras.

Hoe creëer ik een veilige slaapplek voor mijn baby?

Natuurlijk staat de veiligheid van je baby op één. Daarom geven we een paar tips waarop je kunt letten ten aanzien van ledikant, matras en slaappositie. Leg in de ledikant geen tweedehands babymatras. Je loopt dan aanzienlijk meer kans op bacteriën en schimmelophoping. Je weet immers nooit precies wat er met het betreffende babymatras gebeurd is en waar het gelegen heeft.

Gebruik je hetzelfde ledikant matras voor jongere broertjes of zusjes? Controleer dan altijd goed of er mettertijd geen openingen ontstaan zijn, waarin schimmel kan nestelen.

Hou je ledikant en matras leeg. Hoewel een schattig, aangekleed babybedje met kussens en knuffels er oogstrelend uitziet, kan het ook gevaarlijk zijn. Je baby kan er in verstrengeld raken en in het ergste geval door stikken.

De veiligste slaappositie voor een baby is op zijn of haar rug. Het verkleint de kans op wiegendood, een van de meest voorkomende doodsoorzaken in het eerste levensjaar. Wiegendood wordt ook wel ‘Sudden Infant Death Syndrome’ (SIDS) genoemd.

Veel babymatrassen hebben een peuterkant en een babykant. In veel gevallen draaien ouders dit om na twaalf maanden. Vraag voor de zekerheid aan je kinderarts of de tijd rijp is. Op de website van Nederlands Centrum Jeugdgezondheid staan adviezen voor ouders om hun kinderen veilig te laten slapen.

Veelgestelde vragen babymatrassen

Wat is het beste babymatras?

Het beste babymatras is het Princess ledikant matras. Dit matras scoort vooral goed op luchtdoorlating en veiligheid. Door de goede luchtdoorvoer en vochttransport blijft het matrasje fris en ligt de baby er comfortabel in.

Welk materiaal voor babymatras?

Het beste babymatras wordt vaak gemaakt van koudschuim in combinatie met polyetherschuim. Koudschuim is veerkrachtig, comfortabel en ideaal voor een ledikant matras.

Hoe dik moet een babymatras zijn?

Een babymatras dient minimaal 8 cm dik te zijn om comfortabel en veilig op te kunnen slapen.

Waarop letten bij kopen matras baby?

Bij het kopen van een babymatras moet je behalve matrasmaat letten op de stevigheid. Duw in de winkel op het matras en kijk goed of er afdrukken in blijven staan. Is dat het geval? Dan is het waarschijnlijk niet het beste matras voor in de ledikant.

Bronnen

Veilig Slapen van de Jeugd Gezondheids Zorg (JGZ) Richtlijn: Preventie wiegendood (2009, Landelijke Samenwerkingsafspraken 2017)