Topdekmatras kopen? De 7 beste toppers van 2021

Een comfortabel matras is de sleutel tot een goede nachtrust, maar het kopen van een nieuwe kan prijzig en onhandig zijn. Het goede nieuws is dat een topdekmatras (ookwel: matras topper) een eenvoudige oplossing kan zijn om uw bed veel comfortabeler te maken om op te slapen. Het is ook ideaal voor situaties waarin u niet thuis bent (zoals in een studentenhuis of een zorginstelling) omdat het gemakkelijker te vervoeren is dan een matras. De juiste matras-topper kan u kussen-achtige zachtheid geven als uw bed te hard is, of meer stevigheid geven als u meer ondersteuning nodig heeft. Er zijn zelfs verkoelende opties als uw matras u nachtelijk zweet bezorgt en opties met drukverlagend traagschuim voor mensen met rugpijn.

Elk type topper heeft zijn eigen voor- en nadelen. Om de onderstaande lijst te maken, hebben we een breed scala van matras toppers getest met verschillende hardheiden, materialen en profielen. We evalueerden op basis van algemene kwaliteit en duurzaamheid, drukverlaging, bewegingsisolatie, en temperatuur controle.

Beste matras topper overzicht

Wil je direct weten wat de beste topdekmatrassen zijn? Hieronder een overzicht. Verder in dit blog vind je alle achtergrond informatie, een uitgebreide analyse en voor- en nadelen per topmatras.

AfbeeldingAwardActuele Prijs
beste-algemene-topdekmatrasBeste algemene keuze Check Prijs
beste-traagschuim-topperBeste traagschuim topdekmatras Check Prijs
beste-traagschuim-topmatrasGoedkoopste traagschuim topdekmatras Check Prijs
beste-topdekmatras-koudschuimBeste koudschuim topmatras Check Prijs
koudschuim-topperGoedkoopste koudschuim topmatras Check Prijs
latex-topmatrasBeste latex topper Check Prijs
topdekmatras-latexGoedkoopste latex topper Check Prijs

Wat is een topmatras?

Een topmatras of topdekmatras is dat dunne matraslaagje van 5 tot 10 centimeter. Je legt het over je ‘gewone’ matras. Topmatrassen, of ook wel toppers genoemd, zijn vooral voor je comfort ontworpen. Het topdekmatras zorgt voor meer stevigheid of juist een subtielere, zachtere slaapbeleving. Bijkomend voordeel van topmatrassen is dat ze je gewone matras langer mee laten gaan.

Gangbare materialen voor toppers zijn koudschuim, traagschuim en latex. De prijzen van kwalitatieve topdekmatrassen liggen tussen de 100 en 400 euro. Dat maakt ze goedkoper dan de meeste gewone matrassen. De populairste topdekmatrassen zijn de traagschuim-topper en koudschuim-topper. Je koopt ze in alle denkbare maten, van eenpersoons (90 cm x 200 cm) tot tweepersoons maten (160 cm x 200 cm, 180 cm x 200 cm).

topper over je matras voor meer slaapcomfort
Een topper leg je over je matras heen voor extra comfort.

Voordelen topdekmatras

 • Verhoog het ligcomfort
 • Upgrade het oude matras
 • Sneller verschonen van beddengoed
 • Gemakkelijk te keren en te luchten
 • Verhoog of verlaag de hardheid van het onderliggende matras
 • Overbrug de naad tussen matrassen
 • Verleng de levensduur van je matras

Welke matras topper past bij jou?

Zoveel mensen, zoveel matrasvoorkeuren en dat geldt ook voor de topdekmatrassen. Hieronder staan de meest voorkomende materialen waar een topper van gemaakt wordt. Kies voor de topper die bij jouw slaapwensen past.

Traagschuim-topper

Ben je iemand die van een zacht topmatras houdt, waar je een beetje in wegzakt? Dan is de traagschuimtopper waarschijnlijk de beste keuze. De Engelse term voor traagschuim is heel toepasselijk ‘memory foam’. Traagschuim vormt zich rondom je lichaam als je op het topmatras ligt en dat maakt dat de druk op je schouders, heupen en rug evenredig verdeeld wordt.

Traagschuimtoppers dempen nachtelijk draaien en dat is natuurlijk ideaal als je niet alleen slaapt. Traagschuim houdt warmte vast, maar is vaak bewerkt met gels, grafiet, koper en/of andere koelmaterialen. Hierdoor wordt de warmte weggeleid en behoudt je topmatrasoppervlak een comfortabele en constante temperatuur.

Kies voor een traagschuimtopper, wanneer:

 • Als je behoefte hebt aan een wat zachter matras.
 • Als je het snel te koud hebt op je matrastopper.

Koudschuim-topper

Wanneer ga je voor een topdekmatras van koudschuim? Hoewel ook koudschuim zich naar het lichaam vormt, haal je er niet de resultaten van traagschuimtoppers mee. Koudschuim-toppers zijn dan ook wat steviger en houden minder goed warmte vast in vergelijking met de traagschuimtopper. Veel koudschuim-topmatrassen zijn geribbeld, zoals bij een noppenmatras.

Kies voor een koudschuim-topper wanneer:

 • Je hebt het snel te warm in bed.
 • Je hebt extra steun nodig.

Latex-topper

De latex-topper heeft een vergelijkbare feel als de koudschuim-topper. Je zult waarschijnlijk iets minder hardheid ervaren, maar je zakt ook niet weg in het matras. De latextopper is vooral aan te bevelen boven de traagschuimtopper voor de rug- en buikslapers. Wanneer een latex-topmatras goed geventileerd is, zul je daar meer comfort van ervaren, dan bij de schuim-topdekmatrassen.

Kortom, wanneer ga je voor de latex-topper?

 • Je hebt extra comfort of zachtheid nodig.
 • Je hebt het snel te koud op je matras.
 • Je bent allergisch voor stof, huisstofmijt of schimmel.

Beste topdekmatras 2021

Onderstaand vind je een overzicht van de beste matrastoppers die momenteel verkocht worden. De selectie is gebaseerd op wereldwijde gebruikerservaringen met topdekmatrassen en natuurlijk ons eigen product- en merkonderzoek. Een stuk verder naar beneden scrollen lees je waar je rekening mee houdt als je voor het eerst een topmatras aanschaft. Wat zijn de do’s en don’t’s? Ten slotte voorzien we de meest gestelde vragen over topmatrassen van een antwoord.

Het beste topdekmatras uit onze test is de koudschuim topper van OMM. Dit topmatras is zacht en heeft een prettige stevigheid. We houden van de OMM matras topper omdat het zowel zacht is als de juiste stevigheid biedt. De topper is de perfecte balans tussen ondersteuning en comfort. Hij voelt zacht aan maar biedt goede ondersteuning voor zij- en rugslapers. Of je matras nu zo zacht is dat u erin wegzakt of zo stevig dat u met pijn wakker wordt, deze topper kan je helpen een goede nachtrust te bereiken. Deze topper maakt gebruik van zoned support technologieën voor een gezonde wervelkolom uitlijning.

VoordelenNadelen
✔️ Zeer goed ademend
✔️ Veerkrachtig
✔️ Hoog comfort
✔️ Luxe dubbel gestikte Bamboo tijk
✔️ Hoge HW-waarde (HR60)

Beste traagschuim topper

Dit topdekmatras van 7 cm dik hoogwaardig traagschuim zorgt voor een superieure drukverdeling. Het NASA-traagschuim zorgt ervoor dat je heerlijk zacht ligt. Door optimale drukverdeling is deze topper uitermate geschikt voor mensen met rugklachten of gewrichtspijn.

Beste goedkope traagschuim topper

De goedkoopste matrastopper die we kunnen aanbevelen is deze traagschuim topper. 10 euro goedkoper dan bovenstaande NASA-traagschuim matras maar een topmatras met zeer hoge prijs-kwaliteit verhouding.

VoordelenNadelen
✔️ Prijs-kwaliteit verhouding🚫 Traagschuim is iets warmer
✔️ 9 cm dik
✔️ Wasbare hoes
✔️ Heerlijk zacht

Beste koudschuim topper

Wat is de beste koudschuim topper? In onze testresultaten zijn er 2 goede koudschuim topdekmatrassen.

De beste geteste koudschuim topper is een splittopper van Sleeptech. Dit tweepersoons topmatras van koudschuim is geschikt voor mensen die een verstelbare bodem gebruiken. Dankzij de open celstructuur van koudschuim creëert deze topper een goede ventilatie, wat fijn is als je veel zweet of het warm hebt in bed. Deze koudschuim topper is onze beste keuze voor rug-, zij- en buikslapers.

VoordelenNadelen
✔️ Splittopper voor verstelbare bodem🚫 Opgerold bezorgd (na 24 uur gebruiksklaar)
✔️ Anti bacterieel/ anti allergisch
✔️ Voelt fijn aan
✔️ Heerlijk topmatras

Beste goedkope koudschuim topper

De goedkoopste koudschuim topper die we getest hebben is het OmRa topdekmatras. Dit model biedt verrassend veel kwaliteit, maar is toch eenvoudig ontworpen.

VoordelenNadelen
✔️ Koel en goede ventilatie🚫 Niet heel dik (5 cm)
✔️ Goede ondersteuning
✔️ Comfortabel
✔️ Goedkoop

Beste latex topper

Het beste latex topmatras is van Suitebeds. Deze latexschuimmatrastopper is stevig, zacht en comfortabel. Deze latex topper is een goede topper voor mensen die het snel te koud hebben.

VoordelenNadelen
✔️ Hoge kwaliteit latex🚫 2x zo duur als de meeste toppers
✔️ Upgrade voor je oude matras
✔️ Comfortabele zachtheid
✔️ Voor mensen met rugklachten

Beste goedkope latex topper

Met dit goedkope topdekmatras van Your Bed kun je gemakkelijk en goedkoop een slecht oud matras upgraden. Deze latex topper biedt de hoogste prijs-kwaliteitverhouding. De topper heeft 7 centimeter latex en biedt een goede ondersteuning van de wervelkolom.

VoordelenNadelen
✔️ Goedkoop
✔️ Hoogwaardig latex
✔️ Ideaal bij gewrichtsklachten
✔️ Ondersteuning en veerkracht

Topdekmatras IKEA

Het beste geteste topdekmatras van Ikea is de Tussoy topper van  €149. De combinatie tussen traagschuim en stretchstof zorgt ervoor dat je bed topper aan je lichaam aanpast. Andere goede topmatrassen van Ikea zijn Morgedal, Talgje, Tustna, Tistedal en Knapstad. Malvik, Malfors, Matrand.

Waar let je op bij de aanschaf van een topdekmatras?

Het topdekmatras is een extra comfortlaagje bovenop je oude matras. De aankoop ervan benader je op een vergelijkbare manier als de aankoop van een regulier matras. Belangrijke factoren zijn dan ook termperatuur, veerkracht, vochtregulering, duurzaamheid en aanpassing aan nachtelijk draaien (voor koppels). Vanzelfsprekend speelt ook de prijs een belangrijke rol.

 1. Koelende eigenschappen

In sommige matrassen hoopt zich gedurende de nacht lichaamswarmte op, waardoor je van de warmte wakker kunt worden. Koudschuim-toppers, traagschuim-toppers en niet-geventileerde latex-toppers hopen meer warmte op dan de traditionele materialen als veren en wol. Zachte matrassen, waarbij je dieper in het matras wegzakt, zullen doorgaans ook meer warmte vasthouden.

 1. Prijs

Wat maakt een topperprijs een topprijs? Voor 100 tot 400 euro mag je kwaliteit van je topdekmatras verwachten. De prijs hangt af van de gebruikte materialen en/of de dikte. Ook een topdekmatras met een keurmerk of certificaat voor de gebruikte materialen zal naast betrouwbaarder ook prijziger zijn. En zoals altijd zijn sommige merken nu eenmaal iets duurder dan anderen.

 1. Slaappositie

Slaap je op je zij? Dan is het waarschijnlijk slim om voor een topper te kiezen die de drukpunten op je schouders en heupen wegneemt. Zo’n 15 procent van alle Nederlanders slaapt op de rug. Rugslapers hebben van nature meer behoefte aan een steviger topdekmatras, dat meer stabiliteit biedt. Het is voor je romp, bekken en onderrug belangrijk dat je niet doorzakt en zodoende met pijn wakker wordt. De buikslapers hebben een topmatras nodig dat extra steun biedt tussen de schouders en de heupen.

 1. Kwalitatieve toppermaterialen

Bepaalde toppermaterialen zorgen ervoor dat je matras langer meegaat en dat je meer slaapcomfort ervaart. Denk aan traagschuim van hoge dichtheid, geventileerde latex, natuurlijke wol en hoogwaardige dons. Vanzelfsprekend zie je het gebruik van deze materialen ook in de prijs terug. Een hogere prijs betekent niet altijd dat je duurder slaapt. Een langere levensduur van je topdekmatras zou uiteindelijk voordelig uit kunnen pakken.

 1. Stevigheid

De mate waarin je stevigheid nodig hebt hangt sterk af van je gewicht en favoriete slaaphouding. Doorgaans gaan de buik- en rugslapers van onder de 60 kilo voor een zachter toppermatras, zoals de traagschuimtoppers. Dat geldt in het algemeen ook voor de meeste zijslapers. De meeste mensen tussen de 60 en 100 kilo kiezen in de praktijk vaak voor een tussenvorm. Voor mensen die meer dan 100 kilo wegen raden we eigenlijk altijd een stevig topdekmatras aan, met voldoende steun.

 1. Topperdikte

De gemiddelde topper is 5 tot 10 centimeter dik. Dat betekent dus ook dat je bed iets hoger wordt. Mocht dat een probleem zijn, dan is het ook goed om te weten dat je vaak wel stevigheid inlevert bij een dunner toppermatras.

 1. Drukverdeling

Als je ‘s ochtends met een zere onderrug, pijnlijke schouders en/of knieën wakker wordt, heb je waarschijnlijk geen optimale drukverdeling bij jouw slaaphouding en gewicht. De zijslapers hebben zoals gezegd behoefte aan een zachter toppermatras. De rug- en buikslapers komen uit bij een steviger toppermatras. Je kunt het topmatras ook gebruiken om de drukverdeling van je huidige matras iets te corrigeren.

Veelgestelde vragen over topdekmatrassen

Wat is het beste topdekmatras?

Het 👉 beste topdekmatras uit onze test is de koudschuim topper van OMM. Dit topmatras is zacht en heeft een prettige stevigheid.

Wat is het beste materiaal voor een matrastopper?

Het beste materiaal voor een topdekmatras is latex. Latex is in tegenstelling tot traagschuim heel veerkrachtig, waardoor je lichaamsgewicht beter wordt verdeeld.

Hoe lang doe je met een topper?

De gemiddelde topper gaat 2 tot 3 jaar mee, maar er zijn er ook die een stuk langer meegaan. Dat ligt aan het gebruikte toppermateriaal. Met name de traagschuim-toppers van hoge dichtheid en de latextoppers gaan lang mee. Ook de dikkere topmatrassen slijten wat minder snel dan hun dunne varianten. Dat geldt ook voor de stevige toppers, die minder slijten dan de zachte matrastoppers.

Hoe dik moet een topper zijn?

De dikte van een topmatras bepaalt hoeveel comfort je ervaart. Bij een traagschuim topmatras raden we een dikte van 24cm of meer aan.

Wat is beter koudschuim of traagschuim topper?

Mensen met gewrichtsklachten of rugklachten kiezen het beste een traagschuim topdekmatras. Ben je iemand die veel zweet? Kies dan voor een koudschuim topmatras vanwege de ventilerende werking. Koudschuim toppers zijn ook geschikt voor zwaardere mensen, want ze zijn veerkrachtig.

Hoeveel kost een topmatras?

Je hebt toppers in vele prijsklassen, maar voor kwaliteit mag je rekenen op 100 tot 400 euro. De koudschuim-toppers kosten vaak minder dan 50 euro.
De traagschuim-toppers kosten tussen de 120 en de 250 euro. De latex-toppers zitten vaak in een iets hoger segment: tussen de 180 en 380 euro.

Wat is het beste topmatras tegen rugpijn?

Bij pijn in de lage rug kun je een topmatras overwegen dat meevormt met je ruggengraat. Meestal kom je dan bij traagschuim-toppers of latex-toppers uit. Weeg je minder dan 60 kilo, overweeg dan een zachter matras. Weeg je meer dan 100 kilo, dan heb je waarschijnlijk een steviger matras nodig. Vanzelfsprekend zijn er een heleboel soorten rugklachten en raadpleeg je de huisarts om er zeker van te zijn dat het aan je matras ligt.

Waarom een topper op je bed?

Met een topper verhoog het ligcomfort van een oud matras. Met een topdekmatras kun je de hardheid van je onderliggende matras verhogen of verlagen. Veel mensen vinden het fijn om met een topper de naad tussen 2 matrassen te overbruggen.

Hoe maak ik een topdekmatras schoon?

Dat ligt op de eerste plaats aan het materiaal. Sommige toppers en/of hun overtrek kunnen in de wasmachine. De meeste topmatrassen zelf kunnen alleen chemisch gereinigd worden. Je kunt ook een matrasbeschermer kopen om je topper lang goed te houden.

Bronnen

Chiba, Shintaro, et al. “High rebound mattress toppers facilitate core body temperature drop and enhance deep sleep in the initial phase of nocturnal sleep.” PloS one 13.6 (2018): e0197521.

Koburger, Torsten, Deike Pitts, and Axel Kramer. “Results of a field study on the influence of HygienicWood mattress toppers on the number of mites in bed dust and the state of health of people with house dust mite allergies.” GMS Krankenhaushygiene interdisziplinär 5.2 (2010).

Gerelateerde berichten