Zoeken
Zoeken
Droomwijzer: De Betekenis Van Jouw Dromen

Droomwijzer: De Betekenis Van Jouw Dromen

Samenvatting

Er zijn zeven soorten dromen: dromen gebaseerd op recente gebeurtenissen, symbolische dromen, fantasiedromen, probleemoplossende dromen, nachtmerries, lucide dromen en bovennatuurlijke dromen. Het onthouden van je dromen kan worden vergemakkelijkt door tegen jezelf te zeggen dat je je droom wilt onthouden voordat je gaat slapen en je droom op te schrijven zodra je wakker wordt. Terugkerende dromen zijn vaak negatief, maar ze kunnen ook positieve effecten hebben, zoals je voorbereiden op een stressvolle situatie in het echte leven.

Dromen zijn fascinerende ervaringen die we allemaal hebben. De betekenis achter dromen blijft een onderwerp van interesse voor zowel wetenschappers als individuen. In dit artikel worden verschillende aspecten van dromen besproken, zoals de functies van dromen, de verschillende soorten dromen en hoe je je droom kunt herinneren. Ook worden enkele veelvoorkomende dromen geanalyseerd en wordt uitgelegd wat terugkerende dromen kunnen betekenen. Ten slotte worden er handige hulpmiddelen genoemd om een goede nachtrust te bevorderen.

Dromen info

Dromen blijven voor veel wetenschappers een interessant fenomeen. Ook als persoon heb je je vast wel eens afgevraagd wat de betekenis van je dromen zijn. Vooral de betekenis van een levendige droom die je je achteraf herinnert leveren vaak vraagtekens op. In dit artikel gaan we dromen analyseren en kijken of en wat nou precies de betekenis achter dromen zijn. 

Wat is een droom?

hoe werken dromen

Dromen zijn een universele menselijke ervaring die zich vooral in het onderbewustzijn afspeelt. Wanneer je droomt, heb je verminderde controle over je gedachten. Wetenschappers zijn er nog steeds niet compleet over uit hoe een droom precies werkt of wordt opgewekt. 

Neurologen richten zich vooral op werking van je brein tijdens het dromen terwijl psychische analisten zich juist richten op de betekenissen van de dromen. 

Welke functie heeft dromen?

Alhoewel niet alle onderzoekers het eens zijn met de verschillende functies van dromen, zijn er een aantal populaire theorieën over de functies van dromen en waarom veel dromen goed voor ons is. 

 • Dromen zijn therapeutisch: door te dromen is het mogelijk om bepaalde emotionele drama’s of trauma’s (deels) te verwerken. Je brein werkt op een stuk hoger emotioneel niveau dan wanneer je wakker bent. De kans is dus groot dat je tijdens een droom connecties maakt die je terwijl je wakker bent niet zou maken.
 •  
 • Dromen stimuleert je overlevingsinstinct: alhoewel je hier in het dagelijks leven (hopelijk)  niet te veel mee te maken krijgt, stimuleert het dromen je overlevingsinstinct. Althans, dat is een populaire theorie. De basis hiervoor is het feit dat je amygdala het actiefste deel van je brein is tijdens het dromen. Gelukkig zorgt je hersenstam dat je “verlamd” bent tijdens je REM slaap. Je zult dus gelukkig niet wild om je heen trappen en slaan!
 • Dromen stimuleren je creativiteit: je hebt vast wel eens een droom gehad die zo absurd was dat je die liever niet met anderen deelt. Tijdens het dromen verzin je de creatiefste scenario’s. Zonder de “logica filter” die je in het dagelijkse leven hebt, hebben je dromen geen limiet!
 • Dromen stimuleren het geheugen: een populaire theorie is dat dromen je helpen je herinneringen goed op te slaan. Door te dromen sla je belangrijke herinneringen op en worden onbelangrijke zaken vergeten. Uit onderzoek blijkt dat slaap helpt met het opslaan van geheugen. Wanneer je nieuwe informatie leert, herinner je dit beter na een nacht slapen. 

Welke soorten dromen zijn er?

Dromen zijn in het kort onder te verdelen in 7 soorten. Hieronder zetten wij ze voor je verder uiteen. 

 1. Dromen gebaseerd op recente gebeurtenissen: bij dit soort dromen herinner je een bepaalde gebeurtenis in de afgelopen 24 tot 48 uur en verwerk je deze direct of indirect in een droom. Deze zijn uiteraard niet altijd even letterlijk.
 2. Symbolische dromen: symbolische dromen verwerken bepaalde levensgebeurtenissen op verschillende manieren. Vaak is dit van metaforische aard.
 3. Fantasiedromen: fantasiedromen zijn feelgood dromen die je je beter laten voelen, vooral in minder fijne tijden. Denk hierbij aan het bereiken van een doel voor de lange termijn of het dromen dat je een superheld bent.
 4. Probleemoplossende dromen: moeite met bepaalde problemen in het echte leven? Zet je brein aan het werk tijdens het slapen! Een goed voorbeeld van een probleemoplossende droom is het gebruik van slangen om de structuur van DNA te ontdekken door de wetenschapper James Watson!
 5. Nachtmerries: de minste fijne soort droom. De betekenis van dromen in de vorm van nachtmerries duidt vaak op een recente vervelende gebeurtenis. Maar ook andere factoren zijn hiervan op invloed.
 6. Lucide dromen: misschien heb je al wel eens van ludicde dromen gehoord. Dit type droom wordt door de meeste mensen als het fijnste soort droom ervaren. Tijdens het lucide dromen heb je vaak meer controle over je droom en lijkt het haast alsof het echt gebeurt. Je kan jezelf ook trainen om lucide te dromen.
 7. Bovennatuurlijke dromen: bovennatuurlijke dromen zijn dromen met een unieke betekenis. Dit kan bijvoorbeeld een “visie” van een toekomstige gebeurtenis zijn die daadwerkelijk uitkomt of een “gedeelde” droom met iemand anders. Deze zijn veelal het meest memorabel.

Dromen herinneren (en onthouden)

Onze hersenen zijn ontzettend complex en er valt nog zoveel te leren over de processen die zich afspelen tijdens het dromen. Maar één ding is zeker: dromen zijn fascinerend en intrigerend. Het is dan ook jammer dat we vaak onze dromen niet kunnen onthouden.

Een belangrijke factor die hierbij een rol speelt, is het stofje norepinephrine. Dit is een neurotransmitter die onder andere betrokken is bij het reguleren van ons slaap-waakritme en onze aandacht. Tijdens het dromen is de concentratie van norepinephrine in ons brein lager dan tijdens de waakfase. Dit kan ervoor zorgen dat onze dromen minder goed worden opgeslagen in ons geheugen.

Een andere reden waarom we ons vaak weinig herinneren van onze dromen, is omdat we simpelweg niet wakker worden tijdens het dromen. Wanneer we wel wakker worden tijdens een droom, hebben we een grotere kans om ons deze droom te herinneren. Vaak zijn dit dan ook de dromen die we ons het beste kunnen herinneren.

Maar er zijn manieren om ons geheugen een handje te helpen als het gaat om het onthouden van onze dromen. Een belangrijke tip is om onszelf voor het slapen gaan te vertellen dat we graag onze dromen willen onthouden. Hierdoor richten we onze aandacht op onze dromen en zijn we sneller geneigd om ze te onthouden.

Wist je dat ongeveer 95% van de dromen worden vergeten als we wakker worden tenzij we er direct aandacht aan besteden en ze actief proberen te onthouden?

Een andere effectieve manier om onze dromen beter te onthouden, is door ze direct na het wakker worden op te schrijven. Vaak zijn we in staat om ons onze droom kort na het ontwaken nog goed te herinneren, maar vervagen de details al snel als we de dag beginnen. Door onze dromen op te schrijven, kunnen we ze later nog eens teruglezen en hierdoor ook beter begrijpen wat onze dromen ons mogelijk willen vertellen.

Als je je dromen beter wilt onthouden, is het dus belangrijk om aandacht te besteden aan je dromen en actief bezig te zijn met het opslaan van deze informatie. Door deze tips toe te passen, kun je wellicht meer inzicht krijgen in je dromen en de boodschappen die ze mogelijk voor je hebben.

betekenis dromen voorbeelden

7 veelvoorkomende dromen en hun uitleg

In deze sectie zullen we zeven veelvoorkomende dromen bespreken en hun mogelijke betekenissen uitleggen. Dromen kunnen ons een inzicht geven in onze emoties, angsten en verlangens en kunnen ons helpen om onopgeloste problemen in ons dagelijks leven te begrijpen. Hoewel het belangrijk is om te onthouden dat dromen niet altijd een diepere betekenis hebben, kunnen we vaak iets leren van de symbolische boodschappen die ze ons kunnen geven.

vallen in droom

Droom 1: vallen

De eerste veelvoorkomende droom is vallen. In deze droomervaring voelt het alsof je uit de lucht valt zonder controle te hebben over je bewegingen. Deze droom kan duiden op een gevoel van angst en onzekerheid in je leven, vooral als het gaat om belangrijke beslissingen of veranderingen die je moet maken. Het kan ook betekenen dat je je niet in controle voelt over je eigen leven en dat je bang bent om te falen. Het kan nuttig zijn om te onderzoeken waar deze gevoelens vandaan komen en om manieren te vinden om ze te overwinnen.

naakt in openbaar

Droom 2: naakt zijn in het openbaar

Ooit een droom gehad dat je naakt in het klaslokaal of kantoor staat? Een andere veelvoorkomende droom is naakt zijn in het openbaar. Deze droom kan erg ongemakkelijk zijn en kan worden geïnterpreteerd als een teken van kwetsbaarheid en onzekerheid. Misschien voel je je blootgesteld en denk je dat anderen je imperfecties kunnen zien. Het kan ook betekenen dat je jezelf ondergewaardeerd voelt en dat je denkt dat anderen je niet serieus nemen. Het kan nuttig zijn om jezelf te accepteren zoals je bent en om manieren te vinden om je zelfvertrouwen te vergroten.

achtervolgd worden

Droom 3: achtervolgd worden

Wanneer je droom over achtervolgd worden, betekent dit in veel gevallen dat je iets probeert te ontwijken in het dagelijks leven. Dromen over achtervolging kunnen een teken zijn van onopgeloste problemen of angsten in het dagelijks leven. Het begrijpen van de symbolische betekenis van deze dromen kan inzicht geven in gevoelens en het dagelijks leven.

tanden verliezen

Droom 4: tanden verliezen

Een veelvoorkomende droom is het verliezen van tanden. Deze droom kan duiden op zorgen over je uiterlijk en aantrekkelijkheid. Het kan ook betekenen dat je onzeker bent over je communicatievaardigheden. Het is belangrijk om te onthouden dat deze droom niet noodzakelijk betekent dat je daadwerkelijk tanden gaat verliezen. Het kan nuttig zijn om te werken aan je zelfvertrouwen en om manieren te vinden om effectief te communiceren.

dood gaan in droom

Droom 5: doodgaan

Dromen over de dood kunnen angstaanjagend zijn, maar ze kunnen ook een symbolische betekenis hebben. Deze dromen kunnen wijzen op een verlangen naar verandering of een nieuw begin, of ze kunnen je helpen om te gaan met de dood van een geliefde of met het idee van je eigen sterfelijkheid. 

vliegen in droom

Droom 6: vliegen

Dromen over vliegen kunnen heel prettig zijn en gevoelens van vrijheid en onafhankelijkheid oproepen. Het kan ook een teken zijn van een verlangen om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur of de beperkingen van het dagelijks leven. Het kan helpen om na te denken over wat je zou willen bereiken in je leven en hoe je dat kunt doen.

dromen over vreemdgaan

Droom 7: vreemdgaan

Dromen over vreemdgaan zijn vaak heel verontrustend. Deze dromen kunnen wijzen op een gevoel van onzekerheid of een gebrek aan vertrouwen in je relatie. Het kan ook betekenen dat je bang bent om verlaten te worden of dat je onbewuste verlangens hebt.

Droom 8: een overleden persoon

Dromen over een overleden persoon wijst vaak op emoties die niet zijn verwerkt, aanhoudend verdriet of de noodzaak van afsluiting. Het kan ook betekenen dat je onderbewustzijn bezig is met het verwerken van het verlies.

Droom 9: je ex

Dromen over je ex kunnen verschillende redenen hebben, zoals het koesteren van wrok of frustratie. Onopgeloste conflicten en negatieve gevoelens kunnen weer opduiken in onze dromen, dienend als een manier voor ons onderbewustzijn om ze te verwerken.

Droom 10: water

Dromen over water symboliseren vaak emoties, onderbewuste gevoelens en veranderingen. Helder water vertegenwoordigt meestal positieve emoties, terwijl troebel water geassocieerd wordt met negatieve emoties zoals verwarring en onzekerheid. Verschillende scenario’s in je dromen, zoals alleen zwemmen of verdrinken, hebben specifieke emotionele betekenissen.

Droom 11: zwanger zijn

Dromen over zwangerschap hebben diepe betekenis en inzichten in emoties, persoonlijke groei en angsten. Verschillende zwangerschapsdromen hebben unieke symboliek. Verwekking van een kind in een droom kan wijzen op het verlangen naar een nieuw begin en groei. Bevallingsdromen duiden op het overwinnen van obstakels en het behalen van doelen. Ochtendmisselijkheid in een droom kan wijzen op onvoorbereid zijn op veranderingen.

Droom 12: slangen

Dromen over slangen zijn veelvoorkomend en intrigerend, en hebben verschillende interpretaties en symbolische betekenissen. De meest voorkomende interpretaties zijn angst, transformatie, macht en verandering. Slangen in dromen worden geassocieerd met vernieuwing en transformatie, wijsheid en vruchtbaarheid.

Droom 13: spinnen

Het dromen over spinnen kan diverse betekenissen met zich meebrengen, zoals het gevoel van gevangenschap in relaties of verplichtingen, het ervaren van angst en paniek.

Wist je dat onderzoekers hebben ontdekt dat blindgeboren mensen ook kunnen dromen en dat hun dromen vaak een mix zijn van visuele en andere sensorische informatie, zoals geluid en aanraking?

Sleepfoundation

Welke betekenis hebben terugkerende dromen?

Een terugkerende droom is vaak negatief. Dat houdt in dat je te maken hebt met veel stress of een lopend conflict in je dagelijks leven. Een interessant weetje is echter dat deze droom niet altijd negatie hoeft te zijn. Uit onderzoek blijkt dat studenten die droomden dat ze hun examen zouden falen, gemiddeld hoger scoorden dan studenten die dit niet deden.

Conclusie

In conclusie kunnen we stellen dat dromen fascinerende en intrigerende ervaringen zijn, waarvan de betekenis nog steeds een onderwerp van interesse is voor zowel wetenschappers als individuen. Er zijn verschillende soorten dromen met elk hun eigen betekenis, en het herinneren van dromen kan worden bevorderd door aandacht te besteden aan de dromen en actief bezig te zijn met het opslaan van deze informatie. Bovendien kunnen terugkerende dromen ons inzicht geven in onze emoties, angsten en verlangens en ons helpen onopgeloste problemen in ons dagelijks leven te begrijpen. Door meer te weten te komen over dromen, kunnen we onze slaapkwaliteit verbeteren en een beter begrip krijgen van onszelf en ons leven.

 

Veelgestelde vragen over dromen

Wat betekent het al iemand in je droom voorkomt?

Als iemand in je droom voorkomt, kan dit verschillende betekenissen hebben. Het kan simpelweg betekenen dat deze persoon op dat moment veel invloed op je leven heeft. Het kan ook een indicatie zijn van een onopgelost conflict tussen jou en die persoon, of dat je onbewust iets van die persoon probeert te integreren in jezelf.

Heeft elke droom een betekenis?

Niet elke droom heeft een diepgaande betekenis. Sommige dromen zijn gewoon reflecties van wat er gebeurt in je dagelijks leven, terwijl andere dromen kunnen worden gezien als onverwerkte emoties of angsten. Het is echter wel zo dat de meeste dromen symbolisch van aard zijn en vaak een verborgen boodschap bevatten.

Kan een droom een voorspelling zijn?

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat dromen voorspellend kunnen zijn, maar sommige mensen geloven wel dat bepaalde dromen een voorspelling kunnen zijn van de toekomst. Het is belangrijk om te onthouden dat dromen vaak symbolisch zijn en het interpreteren van een droom als een voorspelling niet altijd de meest nuttige benadering is. Het kan echter wel een manier zijn om onbewuste zorgen of angsten te verkennen.

Wat kan een droom betekenen?

Dromen kunnen verschillende betekenissen hebben, afhankelijk van de context en de symboliek die erin voorkomt. Over het algemeen kunnen dromen een reflectie zijn van ons dagelijks leven, emoties, angsten, verlangens en onverwerkte ervaringen. Het interpreteren van dromen kan helpen om ons onbewuste beter te begrijpen en om bewustzijn te creëren rond bepaalde patronen in ons leven. Het kan ook een manier zijn om problemen aan te pakken die we in het dagelijks leven onbewust proberen te vermijden. Het is echter belangrijk om dromen niet te serieus te nemen en altijd te onthouden dat ze symbolisch van aard zijn.

Optimaal dromen? Check deze handige hulpmiddelen voor een goede nachtrust!

Beste matrassen
Beste hoofdkussens
Beste white noise machines
Beste dekbedden
Beste slaapmiddelen

Bronnen

Geschreven door
Marc van Dijk

Menu