De Betekenis Van Dromen – Je Dromen Verklaard!
Betekenis-Dromen

De Betekenis Van Dromen – Je Dromen Verklaard!

Dromen zijn verhalen en beelden die je onderbewustzijn creëert tijdens je slaap. Je hebt geen limieten tijdens het dromen, maar je hebt niet altijd de keuze om te bepalen hoe je droom verloopt. 

Dromen info

Dromen blijven voor veel wetenschappers een interessant fenomeen. Ook als persoon heb je je vast wel eens afgevraagd wat de betekenis van je dromen zijn. Vooral de betekenis van levendige dromen die je je achteraf herinnert leveren vaak vraagtekens op. In dit artikel gaan we dromen analyseren en kijken of en wat nou precies de betekenis achter dromen zijn. 

Wat is een droom?

Dromen zijn een universele menselijke ervaring die zich vooral in het onderbewustzijn afspeelt. Wanneer je droomt, heb je verminderde controle over je gedachten. Wetenschappers zijn er nog steeds niet compleet over uit hoe een droom precies werkt of wordt opgewekt. 

Neurologen richten zich vooral op werking van je brein tijdens het dromen terwijl psychische analisten zich juist richten op de betekenissen van de dromen. 

Welke functie heeft dromen?

Alhoewel niet alle onderzoekers het eens zijn met de verschillende functies van dromen, zijn er een aantal populaire theorieën over de functies van dromen. 

 • Dromen zijn therapeutisch: door te dromen is het mogelijk om bepaalde emotionele drama’s of trauma’s (deels) te verwerken. Je brein werkt op een stuk hoger emotioneel niveau dan wanneer je wakker bent. De kans is dus groot dat je tijdens een droom connecties maakt die je terwijl je wakker bent niet zou maken.
 •  
 • Dromen stimuleert je overlevingsinstinct: alhoewel je hier in het dagelijks leven (hopelijk)  niet te veel mee te maken krijgt, stimuleert het dromen je overlevingsinstinct. Althans, dat is een populaire theorie. De basis hiervoor is het feit dat je amygdala het actiefste deel van je brein is tijdens het dromen. Gelukkig zorgt je hersenstam dat je “verlamd” bent tijdens je REM slaap. Je zult dus gelukkig niet wild om je heen trappen en slaan!
 • Dromen stimuleren je creativiteit: je hebt vast wel eens een droom gehad die zo absurd was dat je die liever niet met anderen deelt. Tijdens het dromen verzin je de creatiefste scenario’s. Zonder de “logica filter” die je in het dagelijkse leven hebt, hebben je dromen geen limiet!
 • Dromen stimuleren het geheugen: een populaire theorie is dat dromen je helpen je herinneringen goed op te slaan. Door te dromen sla je belangrijke herinneringen op en worden onbelangrijke zaken vergeten. Uit onderzoek blijkt dat slaap helpt met het opslaan van geheugen. Wanneer je nieuwe informatie leert, herinner je dit beter na een nacht slapen. 

Welke soorten dromen zijn er?

Dromen zijn in het kort onder te verdelen in 7 soorten. Hieronder zetten wij ze voor je verder uiteen. 

 1. Dromen gebaseerd op recente gebeurtenissen: bij dit soort dromen herinner je een bepaalde gebeurtenis in de afgelopen 24 tot 48 uur en verwerk je deze direct of indirect in een droom. Deze zijn uiteraard niet altijd even letterlijk.
 2. Symbolische dromen: symbolische dromen verwerken bepaalde levensgebeurtenissen op verschillende manieren. Vaak is dit van metaforische aard.
 3. Fantasiedromen: fantasiedromen zijn feelgood dromen die je je beter laten voelen, vooral in minder fijne tijden. Denk hierbij aan het bereiken van een doel voor de lange termijn of het dromen dat je een superheld bent.
 4. Probleemoplossende dromen: moeite met bepaalde problemen in het echte leven? Zet je brein aan het werk tijdens het slapen! Een goed voorbeeld van een probleemoplossende droom is het gebruik van slangen om de structuur van DNA te ontdekken door de wetenschapper James Watson!
 5. Nachtmerries: de minste fijne soort droom. De betekenis van dromen in de vorm van nachtmerries duidt vaak op een recente vervelende gebeurtenis. Maar ook andere factoren zijn hiervan op invloed.
 6. Lucide dromen: dit type droom wordt door de meeste mensen als het fijnste soort droom ervaren. Tijdens het lucide dromen heb je vaak meer controle over je droom en lijkt het haast alsof het echt gebeurt.
 7. Bovennatuurlijke dromen: bovennatuurlijke dromen zijn dromen met een unieke betekenis. Dit kan bijvoorbeeld een “visie” van een toekomstige gebeurtenis zijn die daadwerkelijk uitkomt of een “gedeelde” droom met iemand anders. Deze zijn veelal het meest memorabel.

Dromen herinneren (en onthouden)

De reden dat je vaak je dromen niet onthoudt, komt doordat het stofje norepinephrine in je brein extra weinig aanwezig is tijdens het dromen. Als je tijdens het dromen niet wakker wordt, zul je de droom ook niet herinneren. De dromen die je je herinnert zijn meestal de dromen die zich afspeelden net voordat je wakker werd. 

Er zijn twee manieren om je te helpen met het herinneren van je dromen. Allereerst moet je jezelf vertellen dat je je droom wilt onthouden voordat je gaat slapen. Als dit één van je laatste gedachtes is, ben je sneller geneigd je dromen te onthouden. 

Daarnaast schrijf je na het wakker worden direct op wat je gedroomd hebt. Vaak onthoudt je je droom net nadat je wakker wordt, maar vervolgens vergeet je de precieze inhoud van de droom later op de dag. 

7 veelvoorkomende dromen en hun uitleg

Droom 1: Vallen

Vrijwel iedereen droomt wel eens dat hij of zij valt. Deze dromen duiden op een mindere periode in je leven. Het wordt gezien als een symbool van angstigheid in je leven. Bijvoorbeeld over een professionele keuze of wat er speelt in je liefdesleven. 

Droom 2: Naakt zijn in het openbaar

Ooit een droom gehad dat je naakt in het klaslokaal of kantoor staat? Vaak duidt dit op een gevoel dat je ondergekwalificeerd bent of je bang bent je imperfecties te tonen. 

Droom 3: Achtervolgd worden

Wanneer je achtervolgd wordt, betekent dit in veel gevallen dat je iets probeert te ontwijken in het dagelijks leven. 

Droom 4: Tanden verliezen

Het dromen over het verliezen van tanden betekent dat je je zorgen maakt over je uiterlijk en aantrekkelijkheid. Het duidt in sommige vallen ook aan dat je onzeker bent over je communicatievaardigheden. 

Droom 5: Doodgaan

Een droom waarin jij of een dierbaar persoon doodgaat zijn niet bepaald fijn. Dit soort droom is wel te verklaren. Vaak duiden deze dromen op het angstig zijn over aankomende veranderingen in je leven of de angst voor het onbekende. 

Droom 6: Vliegen

Dromen over vliegen komen veel voor. Dit zijn vaak positieve dromen en zijn op twee manieren te verklaren. Aan de ene kant vertegenwoordigt het gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid, maar aan de andere kant is het ook te verklaren als een verlangen om aan de realiteit te ontsnappen. 

Droom 7: Dromen over vreemdgaan

Wederom zeker niet een van de fijnste dromen die je zult hebben. Deze zijn vaak letterlijk te nemen; je bent bang dat je partner vreemdgaat. In de praktijk is dit vaker dan niet een ongegrond gevoel, maar heeft voor veel mensen wel een flinke impact. 

Welke betekenis hebben terugkerende dromen?

Terugkerende dromen zijn vaak negatief. Dat houdt in dat je te maken hebt met veel stress of een lopend conflict in je dagelijks leven. Een interessant weetje is echter dat deze droom niet altijd negatie hoeft te zijn. Uit onderzoek blijkt dat studenten die droomden dat ze hun examen zouden falen, gemiddeld hoger scoorden dan studenten die dit niet deden

Optimaal dromen? Check deze handige hulpmiddelen voor een goede nachtrust!

Beste matrassen
Beste hoofdkussens
Beste white noise machines
Beste dekbedden
Beste slaapmiddelen

Bronnen

Geschreven door
Marc van Dijk