Zoeken
Zoeken
De Betekenissen & Oorzaken Van Dromen Over Spinnen
ik-droom-over-spinnen

De Betekenissen & Oorzaken Van Dromen Over Spinnen

Samenvatting

Dromen over spinnen kan verschillende betekenissen hebben, waaronder je gevangen voelen in relaties of verplichtingen, angst en paniek, symbolische betekenissen en onbewuste gevoelens. Soms is het dromen over spinnen simpelweg te wijten aan een toevallige gebeurtenis. Het bijhouden van een droomdagboek, het veranderen van je slaapomgeving, het vermijden van stressvolle situaties en het oefenen van positieve visualisatie zijn mogelijke oplossingen om het dromen over spinnen te verminderen.

Heb je ooit wel eens gedroomd over spinnen en je afgevraagd wat betekent? Dan ben je niet alleen. Zelf ben ik doodsbang voor spinnen, dus dromen over deze beestjes is voor mij een ware nachtmerrie, maar dit betekent niet dat dromen over spinnen iets slechts per se is. Je droom probeert je namelijk iets te vertellen, dus lees snel verder om achter deze betekenis te komen!

Waarom droom je over spinnen?

Dromen over spinnen kan te maken hebben met verschillende factoren in je leven, zoals:

 • Het gevoel van gevangen zitten door factoren of personen
 • Irritaties
 • Angst, bedreigingen of ongemak
 • Onopgeloste problemen die aandacht nodig hebben.

Gevangen voelen in relaties of verplichtingen

Een veel voorkomende reden waarom mensen dromen over spinnen is omdat je het gevoel hebt dat je gevangen zit in een bepaalde relatie of verplichtingen. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat je vastzit in een ongezonde relatie waarin je je gemanipuleerd of gecontroleerd voelt door je partner. Ook kan het symbool staan voor onrust door in je leven door bijvoorbeeld gebrek aan evenwicht tussen je carrière en je privéleven. In beide gevallen probeert je dromen je iets te vertellen en moet er iets veranderen.

Angst en paniek

Angst- en paniekaanvallen kunnen ook leiden tot dromen over spinnen, omdat ze vergelijkbare fysiologische reacties delen, zoals een verhoogde hartslag, snelle ademhaling en zwetende handpalmen, allemaal symptomen die je kan ervaren wanneer je een spin ziet. De geest kan deze beelden tijdens de slaap gebruiken als een manier om emoties te verwerken die verband houden met angst opwekkende situaties in het dagelijks leven. Als jij een angst of fobie hebt voor spinnen, is de kans ook groter dat je erover droomt.

Symbolische betekenis

Spinnen kunnen symbolisch zijn voor verschillende dingen, zoals creativiteit, vernieuwing, succes of gevaar. Een droom over spinnen kan daarom betekenen dat jij op een of andere manier één van deze aspecten ervaart.

Onbewuste gevoelens

Spinnen kunnen ook onbewuste gevoelens en emoties vertegenwoordigen, zoals gevoelens van kwetsbaarheid, bedreiging, macht of controle. Dromen over spinnen kunnen daarom een manier zijn om onbewuste gevoelens te uiten en te verwerken.

Toevallige gebeurtenis

Soms kan het dromen over spinnen simpelweg te wijten zijn aan een toevallige gebeurtenis, zoals het zien van een spin voor het slapengaan of een herinnering aan een spin.

Soorten spinnen in je droom

 • Springende spinnen: als je in je droom springende spinnen ziet, kan dit wijzen op plotselinge veranderingen om je heen die onmiddellijke aandacht vereisen.
 • Spinnenweb: dromen over een spinnenweb kan staan voor een opgesloten gevoel, of misleiding. Het kan ook staan voor bedrog of manipulatie in je leven. Deze symboliek kan erop wijzen dat je verstrikt bent geraakt in een situatie waarin iemand niet eerlijk tegen je is.

Spinnen worden vaak geassocieerd met gevoelens van angst en ongemak, maar in sommige culturen worden spinnen juist gezien als een symbool van geluk en voorspoed!

5 tips om dromen over spinnen te verminderen:

 1. Houd een droomdagboek bij: noteer de details van je dromen en probeer patronen te herkennen. Het bijhouden van een droomdagboek kan je helpen te begrijpen wat de oorzaak is van de terugkerende dromen en het kan ook nuttig zijn om het bespreekbaar te maken met een vriend of een professional.
 2. Verander je slaapomgeving: een schone, opgeruimde slaapkamer kan helpen bij het creëren van een kalmerende sfeer en het verminderen van angstige dromen. Zorg ook voor voldoende verduistering en een koele temperatuur in de slaapkamer.
 3. Vermijd stressvolle situaties: stress en angst kunnen bijdragen aan het hebben van angstdromen. Probeer stressvolle situaties te vermijden en zoek manieren om te ontspannen zoals meditatie, yoga, of ademhalingsoefeningen.
 4. Oefen een positieve visualisatie: voordat je gaat slapen, kan je proberen om een ontspannend beeld te visualiseren, zoals een mooie natuurlijke omgeving. Deze techniek kan helpen om je geest te kalmeren en angstdromen te verminderen.
 5. Zoek professionele hulp: als het dromen over spinnen of andere angstdromen een regelmatig terugkerend probleem is en je dagelijks leven verstoort, overweeg dan om professionele hulp te zoeken. Een therapeut kan je helpen om de onderliggende oorzaken van de angstdromen aan te pakken en je praktische hulpmiddelen bieden om ermee om te gaan.
do and dont
Do’s: Probeer de droom te analyseren en wat het voor jou persoonlijk kan symboliseren.
Overweeg therapie als de droom aanzienlijke stress veroorzaakt of je negatief beïnvloedt met je dagelijks leven.
Probeer ontspannings- en stressverminderingstechnieken, zoals meditatie of diepe ademhalingsoefeningen.
Probeer exposure therapie, waarbij je jezelf geleidelijk blootstelt aan spinnen in het echte leven om je angst in de loop van de tijd te verminderen.
Don’ts: Schiet niet in paniek en laat de droom geen overmatige angst of bezorgdheid veroorzaken.
Vermijd het zoeken van hulp als de droom aanzienlijke stress veroorzaakt.
Laat de droom je gedachten of acties in je persoonlijke leven niet beheersen.
Consumeer geen overmatige hoeveelheden alcohol of drugs om de droom te vermijden, aangezien dit negatieve gevolgen kan hebben voor je algehele gezondheid en welzijn.

Conclusie

Dromen over spinnen kan een vervelende ervaring zijn. Het kan wijzen op gevoelens van gevangenschap, irritatie, angst of onopgeloste problemen die aandacht nodig hebben. Spinnen kunnen ook symbool staan voor verschillende dingen, zoals creativiteit, vernieuwing, succes of gevaar. Het is belangrijk om te begrijpen wat de droom voor jou persoonlijk betekent.

Er zijn verschillende manieren om dromen over spinnen te verminderen, zoals het herkennen van de oorzaak, het veranderen van je slaapomgeving, het vermijden van stressvolle situaties, het oefenen van positieve visualisatie en het zoeken van professionele hulp indien nodig.Meetbaar beter slapen met de SlaapID thuismeting

*de Slaap-ID aanvragen is geheel vrijblijvend.

Benieuwd naar hoe anderen de SlaapID meting ervaren? Lees het artikel van Jasper en Marlies

Geschreven door
Josephine Roepel

Menu