Zoeken
Zoeken
Dromen Over Je Ex Begrijpen
waarom-droom-ik-over-mijn-ex

Dromen Over Je Ex Begrijpen

Samenvatting

Dit artikel geeft je inzicht over de mogelijke redenen waarom je droomt over je ex-partner en hoe je deze dromen kan analyseren om meer inzicht te krijgen in je eigen emoties en gevoelens. Het biedt ook praktische tips om het dromen over een ex te verminderen, zoals erover praten met anderen, triggers vermijden en je richten op positieve veranderingen in het leven. Het is belangrijk om te onthouden dat dromen over een ex normaal is en juist kan bijdragen aan persoonlijke groei en afsluiting.

Er zijn verschillende redenen waarom je misschien droomt over je ex, bijvoorbeeld omdat je nog een wrok koestert of een frustratie hebt. Onopgeloste conflicten of negatieve gevoelens kunnen weer opduiken in onze dromen als een manier voor ons onderbewustzijn om ze te verwerken. Dit kan ons helpen ze af te sluiten en verder te gaan.

Dromen over je ex kan je inzicht geven in onopgeloste problemen en gevoelens, maar ze bieden ook een kans op persoonlijke groei. Zie het dus niet als iets negatiefs! In dit artikel gaan we dieper in op waarom je over je ex droomt en wat je er aan kan doen om dit te verminderen.

Mogelijke oorzaken waarom jij droomt over je ex

Onopgeloste gevoelens
Verlangen naar hereniging
Angst voor eenzaamheid
Onzekerheid in de huidige relatie
Nostalgie
Reflectie op vroegere relaties
Ongelukkig zijn in huidige relatie
Verwerking van emoties na een breuk
Traumatische ervaringen tijdens de relatie
Veranderingen in persoonlijkheid of levensstijl

Benieuwd naar nog meer mogelijke oorzaken waarom jij droomt over je ex? Kijk dan eens naar onderstaande video voor meer informatie.

Patronen analyseren in dromen over je ex

Het analyseren van patronen in je dromen kan helpen om inzicht te krijgen in je emoties en onbewuste gevoelens. Door de patronen te herkennen en te begrijpen, kan je actie ondernemen om deze emoties te verwerken en dit soort dromen over je ex te verminderen. Hieronder hebben we een lijst met veelvoorkomende patronen voor je opgesomd:

 • Herhaalde dromen over dezelfde ex-partner
 • Dromen over je ex tijdens stressvolle periodes in het leven
 • Dromen over je ex die vreemd op je gaat of je afwijst
 • Dromen over dat je ex veranderd is
 • Dromen over je ex waarbij de focus ligt op een specifieke herinnering of gebeurtenis in de relatie
 • Dromen over je ex die terugkomt bij je en de relatie nieuw leven inblaast
 • Dromen over je je ex die je probeert te bereiken of contact met je zoekt

Emoties bij dromen over je ex

Verdriet

Dromen over je ex-partner kan soms een verdrietig of rouwig gevoel veroorzaken, vooral als de relatie op een pijnlijke manier is geëindigd.

Woede

Als de relatie op een slechte manier is geëindigd, kan dromen over je ex, gevoelens van woede oproepen, vooral als er onopgeloste problemen zijn.

Verlangen

Dromen over je ex kan soms een verlangen naar hereniging of naar de tijd dat de relatie goed was en leuk was veroorzaken.

Angst

Als de relatie problematisch of vervelend was, kan dromen over je ex angst veroorzaken voor een soortgelijke situatie in de toekomst.

Geluk

In sommige gevallen kan het dromen over een ex gevoelens van geluk oproepen, vooral als de relatie positief en fijn was en het verlangen naar die persoon nog steeds aanwezig is.

Verwarring

Dromen over een ex-partner kan soms ook verwarrend zijn, vooral als je ex in kwestie nog steeds in je leven aanwezig is.

Opluchting

Als de relatie op een slechte manier eindigde, kan dromen over een ex-partner soms een gevoel van opluchting veroorzaken, vooral als je het gevoel hebt dat je de breuk hebt verwerkt.

Wist je dat verschillende onderzoeken suggereren dat mannen vaker dromen over hun ex-partners dan vrouwen? Dit kan te maken hebben met het feit dat mannen over het algemeen minder emotioneel zijn in hun relaties en daardoor meer tijd nodig hebben om de emoties te verwerken en te uiten, wat kan resulteren in dromen over hun ex-partners.

10 tips om te stoppen met dromen over je ex:

 1. Praat erover: het kan helpen om te praten met vrienden of familie over je gevoelens en gedachten met betrekking tot je ex. Door deze emoties te uiten, kan je beter begrijpen waarom je over deze persoon droomt en kan je mogelijk manieren vinden om deze dromen te verminderen.
 2. Verander je slaapomgeving: een rustgevende slaapkamer kan helpen om angstige dromen (in het geval van een slechte relatie) te verminderen. Zorg voor voldoende verduistering en een koele temperatuur in de slaapkamer.
 3. Vermijd stressvolle situaties: stress en angst kunnen bijdragen aan het hebben van angstdromen. Probeer stressvolle situaties te vermijden en zoek manieren om te ontspannen zoals meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen.
 4. Verander je gedachten: probeer positieve gedachten te creëren vlak voor het slapen gaan. Denk bijvoorbeeld aan iets leuks wat je de volgende dag gaat doen of aan iets waar je dankbaar voor bent. Dit kan helpen om je geest te kalmeren.
 5. Vermijd triggers: probeer dingen te vermijden die je herinneren aan je ex, zoals het bekijken van foto’s of het luisteren naar muziek die jullie samen luisterden. Dit kan helpen om deze dromen te verminderen of te vermijden.
 6. Zoek professionele hulp: als het dromen over je ex een regelmatig en terugkerend probleem is en je dagelijks leven verstoort, overweeg dan om professionele hulp te zoeken. Een therapeut kan je namelijk helpen om de onderliggende oorzaken van de dromen aan te pakken en je praktische hulpmiddelen bieden om ermee om te gaan.
 7. Gun jezelf de tijd: het is normaal om af en toe te dromen over je ex, vooral kort na de breuk. Geef jezelf daarom de tijd om de relatie te verwerken en te genezen. Iedereen heeft zo zijn eigen proces.
 8. Vermijd contact met je ex: als je nog steeds contact hebt met je ex, kan dit het moeilijker maken om over hem of haar heen te komen en kan het leiden tot vaker dromen over je ex. Probeer afstand te nemen en vermijd contact totdat je je sterker voelt.
 9. Richt je op positieve veranderingen: in plaats van te blijven hangen in het verleden, richt je je op positieve veranderingen in je leven. Zoek nieuwe hobby’s, ga sporten, leer nieuwe vaardigheden, of plan een vakantie. Deze veranderingen kunnen je helpen om vooruit te kijken en je gedachten weg te houden van het verleden, dus ook in je dromen.
 10. Schrijf je dromen op: door je dromen op te schrijven en ze te analyseren, kun je meer inzicht krijgen in waarom je over je ex-partner droomt en wat je onbewuste geest je probeert te vertellen. Dit kan je helpen om de emoties en gevoelens die je hebt te verwerken en uiteindelijk de dromen te verminderen.

Conclusie

Dromen over je ex kan moeilijk te begrijpen zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat het slechts dromen zijn. Het is normaal dat onze geest herinneringen ophaalt aan vroegere relaties terwijl we slapen, dus je hoeft je niet al te veel zorgen te maken als je een droom hebt over een oude liefde. De tijd nemen om na te denken over wat de droom zou kunnen betekenen en te onderzoeken hoe je kunt stoppen met dromen over je ex kan helpen om dingen in perspectief te plaatsen. Met onze bovenstaande tips kan jij je dromen analyseren en verminderen!Meetbaar beter slapen met de SlaapID thuismeting

*de Slaap-ID aanvragen is geheel vrijblijvend.

Benieuwd naar hoe anderen de SlaapID meting ervaren? Lees het artikel van Jasper en Marlies

Geschreven door
Josephine Roepel

Menu