Zoeken
Zoeken
Lucide Dromen: Bepaal Zelf Wat Je Droomt

Lucide Dromen: Bepaal Zelf Wat Je Droomt

Samenvatting

Lucide dromen is wanneer je je ervan bewust bent dat je droomt en controle hebt over de droom. Het komt meestal voor tijdens de REM-slaapfase en kan worden opgewekt met verschillende technieken zoals reality checks, affirmaties, en lucide dromen die door het ontwaken worden geïnitieerd. De oorzaken van lucide dromen zijn nog niet volledig bekend, maar men denkt dat het verband houdt met een verhoogde activiteit in de prefrontale cortex van de hersenen. Lucide dromen heeft verschillende voordelen, zoals het overwinnen van angsten en nachtmerries en het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden. Het is echter belangrijk om in lucide dromen gevaarlijke of schadelijke activiteiten te vermijden en de controle te behouden.

Welkom bij het fascinerende rijk van lucide dromen! Heb je ooit een droom gehad waarin je je bewust was dat je aan het dromen was en de controle had over wat er gebeurde? Misschien heb je ervaren hoe je kon vliegen, of misschien wilde je gewoon wakker worden uit een nachtmerrie. Of je nu nieuw bent in de wereld van lucide dromen of een doorgewinterde expert, we hebben een artikel voor je samengesteld vol met tips, technieken en feiten om je te helpen je volgende avontuur in je dromen te beleven. Dus, laat je geest de vrije loop en bereid je voor om je dromen te betreden als nooit tevoren!

Wat zijn lucide dromen?

Wanneer je lucide dromen hebt, ben je ervan bewust dat je droomt. Je bent als dromer dan wakker voor de droomwereld. Sommige mensen spelen een bijzondere actieve rol in hun eigen droom. Deze dromers kunnen dan ook controle uitoefenen op het verloop van hun droom. Zo nemen ze de regie! Het is echter niet zo dat iedereen dat kan.

De meeste lucide dromen vinden plaats tijdens de REM-slaap (rapid eye movement). Je ogen bewegen dan snel heen en weer. Ze zijn nog wel gesloten. Slaap heeft normaal gesproken een aantal fasen. De REM-slaap is de vierde en ook de laatste fase van een normale slaapcyclus. Bij de eerste drie fasen bewegen de ogen niet. In de REM-fase kom je onder andere mentaal tot rust. Je onthoudt de dromen die je in deze slaapfase krijgt.

Realiteit versus fantasie

Bij een normale droom doorleeft de dromer. De droom vertelt het verhaal (met al of niet een betekenis) en de dromer heeft er verder geen invloed op. Hoe bizar de droom ook mag zijn, er is in de droom geen ruimte voor reflectie. De meeste dromen worden al gauw vergeten bij het opstaan. Sommige mensen dromen meer dan anderen, dit komt onder andere door leeftijd en geslacht.

Een lucide dromer weet dat die aan het dromen is. Aangezien je in een lucide droom wel kunt reflecteren en in een gewone droom niet, dan weet je bijvoorbeeld dat bepaalde aspecten van je droom niet kloppen. Je droomt misschien van een muntstuk van 1,20 euro terwijl die euromunten niet bestaan. Je kunt aanduiden wat feitelijk niet klopt en strookt met de werkelijkheid.

lucide-dromen
Slaap Tip!
Checklist: 13 factoren die desastreus voor je slaap zijn
Gratis

Simpele, makkelijk toepasbare dingen waarmee jij voorkomt dat je je slaap saboteert, zonder in te leveren op je welzijn overdag.

Voordelen:
 • Binnen 30 dagen resultaat: gemiddeld 1 uur extra slaap per nacht
 • Op basis van wetenschappelijk gevalideerd onderzoek
 • Elke week een gratis tip in je mailbox
 • Al meer dan 27.000 lezers gingen je voor
Download de Gratis Checklist

Welke soorten van lucide dromen zijn er?

Inmiddels is er meer kennis over lucide dromen dan dertig jaar geleden. Toen wisten slecht enkele wetenschappers van dit fenomeen af. Dit betekent niet dat er nu alles over lucide dromen bekend is. Voor zover de onderzoeksresultaten in wetenschap literatuur laten zien, zijn er twee soorten lucide dromen:

 1. Je kunt invloed uitoefenen op je droom. Je kunt bijvoorbeeld bepalen dat je gaat vliegen, zwemmen met dolfijnen of op bezoek bij je oma.
 2. Bij de andere is dat niet het geval. Hier weet de dromer wel dat hij of zij aan het dromen is, door het herkennen van onrealistische elementen in de droom. Echter kan de dromen niet bepalen wat hij of zij gaat doen of zegt.

Wat zijn de symptomen van lucide dromen?

Er zijn een aantal kenmerken wanneer je lucide dromen hebt:

 • Je hebt ‘toegang tot je geheugen’. Je kunt je dingen of gebeurtenissen herinneren.
 • Je kunt je gedrag in de droom aanpassen en je kunt doelgericht bezig zijn.
 • Je kunt ervoor kiezen om je ergens op te focussen.
 • Naast het richten van je aandacht, kun je ook reken, lezen, tellen etc. Dit wordt ook wel cognitieve activiteit genoemd.
 • Als laatste kun je aan ‘dream reality testing’ doen. Je kunt bij jezelf nagaan of je wel aan het dromen bent.

Onderzoek lucide dromen

Om lucide dromen verder te onderzoeken, worden verschillende methoden gebruikt. Mensen die deelnemen aan dit soort onderzoeken noemen we voor het gemak deelnemers. Wat de methoden betreft: soms kan dat aan de hand van vragenlijsten gebeuren wanneer de deelnemers worden geobserveerd en bevraagd. Ook kunnen deelnemers bijvoorbeeld na vijf uur slaap wakker worden gemaakt, zodat de lucide dromen worden opgewekt. Er kunnen hulpmiddelen worden ingezet om het ontstaan van lucide dromen te stimuleren. Hierbij valt te denken aan flitsende lichten. Overigens kunnen medicijnen en supplementen eveneens worden ingezet om lucide dromen op te wekken.

Wanneer een deelnemer in slaap is gevallen, kunnen de onderzoekers de activiteit in de hersenen meten met een elektro-encefalogram apparaat (hierna: EEG). Met een EEG-scan wordt een hersenfilmpje gemaakt om de elektrische activiteit van de hersenen waar te nemen. Er worden bij zo een onderzoek elektroden (metalen schijven) o.a. op het hoofd geplakt om de hersenactiviteit te meten. Om de oogbewegingen tijdens de REM-slaap te kunnen volgen, wordt een EOG (elektro-oculogram) apparaat gebruikt. Deelnemers kunnen worden gevraagd om specifieke oogbewegingen te maken om aan te geven dat ze een lucide droom hebben.

Wat zijn de oorzaken van lucide dromen?

Er is nog vrij veel dat onbekend is als je het over lucide dromen hebt. Sommige onderzoekers stellen dat de twee specifieke gebieden van de hersenen betrokken zijn bij de ontwikkeling van lucide dromen. In vergelijking met normale dromen wordt bij een lucide droom het hersengebied de precuneus, dat aan de achterkant van de hersenen is, bij zelfbewustzijn meer geactiveerd. Het ander hersengebied, de dorsolaterale prefrontale cortex aan de voorkant van onze hersenen, is belangrijk voor cognitieve controle en ook meer geactiveerd.

Cognitieve controle is nodig om na te denken om doelgericht gedrag te vertonen. Zo kan je in een droom een handeling laten stoppen en bepalen hoe het verder kan gaan. Je bekijkt informatie in je droom die wel relevant kan zijn om de droom op een bepaalde manier te laten vervolgen. Wanneer deze hersengebieden elektrisch worden geprikkeld, ontstaan er ook lucide dromen bij niet-lucide dromers. Al met al zal er nog meer onderzoek moeten komen om hierover meer te weten. Het blijft bijzonder dat lucide dromers vergelijkbare hersenactiviteit vertonen net als wanneer ze wakker zijn. Daarom wordt het moment van het hebben van lucide dromen ook wel hybride slaap-waaktoestand genoemd.

Lucide dromen opwekken

 • Zorg ervoor dat de slaapkamer een fijne plek is waar je je comfortabel voelt om goed te slapen. Over het algemeen is een kamertemperatuur rond de 18 graden Celsius een aangename slaaptemperatuur. Verder dient de slaapkamer donker te zijn en is het ook fijn als het stil is. Verschillende dingen kunnen daarbij helpen zoals verduisterende gordijnen, oordopjes of white noise apparaten (witte ruis geluiden, zodat storende geluiden worden gedempt).
 • Woorden hebben kracht: het helpt om tegen jezelf te zeggen dat je lucide dromen zult hebben wanneer je in slaap valt.
 • Daarnaast kun je gedurende de dag je steeds afvragen of je droomt of in de ‘gewone’ realiteit bent. In een droom kunnen er zulke rare en onnavolgbare zaken voorkomen. Hierbij train je dus om tijdens de lucide droom je zelf ook de vraag te stellen of je je in de realiteit bevindt. 
 • Zet je wekker zodat je na vijf uur slapen wakker wordt.
 • Zeg tegen jezelf, voordat je gaat slapen, dat je moet onthouden wat je droomt.
 • Houd je dromen bij door elke ochtend die op te schrijven of in een voicebericht in te spreken in een spraakopname apparaat wat je hebt gedroomd. Het vastleggen van droom herinneringen geeft gedetailleerde informatie om de volgende keer lucide dromen beter te herkennen.
 • Het bespelen van interactieve video games heeft ook invloed op het hebben van lucide dromen.

Lucide dromen en de slaapstoornis narcolepsie 

Mensen met de slaapstoornis narcolepsie hebben vaker lucide dromen. Over het algemeen is men vrij positief over de mogelijke effecten van lucide dromen. De populariteit van dit fenomeen is de afgelopen alleen maar toegenomen en daarmee eveneens het opwekken van lucide dromen. Lucide dromen zouden overigens helpen met het overwinnen van angsten en depressies. Deze dromen hebben in dat licht een positief effect op de gezondheid, fysiek en mentaal. Er is meer onderzoek nodig om de precieze gevolgen vast te stellen. Het is bijvoorbeeld nog niet duidelijk waarom sommige mensen wel lucide dromen krijgen en anderen niet.

Sylq2

Veelgestelde vragen over lucide dromen

Wat is de oorzaak van lucide dromen?

De oorzaak van lucide dromen is nog niet helemaal duidelijk. Het lijkt echter te worden veroorzaakt door een verhoogde activiteit in de prefrontale cortex van de hersenen, het gebied dat verantwoordelijk is voor logisch denken en bewuste besluitvorming. Sommige factoren die kunnen bijdragen aan het opwekken van lucide dromen zijn bijvoorbeeld: regelmatige meditatie, visualisatie oefeningen, slaapcycli en het bijhouden van een droomdagboek.

Hoe doe je een lucide droom?

Er zijn verschillende technieken die mensen kunnen gebruiken om lucide dromen te krijgen, zoals reality checks, MILD (mnemonic induction of lucid dreams) en WILD (wake-initiated lucid dreams). Reality checks zijn bijvoorbeeld momenten waarop je jezelf afvraagt of je droomt. Dit kan helpen om een patroon te ontdekken tussen de droomwereld en de echte wereld. Bij de MILD-techniek herhaal je voor het slapengaan een mantra of affirmatie, zoals “ik zal vanavond lucide dromen”. WILD omvat het bewust blijven terwijl je lichaam in slaap valt, zodat je direct in een lucide droom terechtkomt.

Hoe weet je dat je een lucide droom hebt?

Er zijn verschillende manieren om te weten dat je een lucide droom hebt. Een van de meest voorkomende is door het gebruik van reality checks. Als je tijdens een droom beseft dat je droomt, kan je jezelf bijvoorbeeld knijpen of in je handen klappen om te zien of de pijn of het geluid echt is of niet. Je kan ook proberen je omgeving te veranderen of te beïnvloeden. Als je dit kunt doen, is de kans groot dat je in een lucide droom bent.

Wat moet je niet doen in een lucide droom?

Hoewel het verleidelijk kan zijn om alles te doen wat je wilt in een lucide droom, zijn er een paar dingen die je beter niet kunt doen. Zo is het niet verstandig om gevaarlijke of schadelijke activiteiten te ondernemen, zoals springen vanaf een hoog gebouw of vechten. Dit kan leiden tot een onaangename en mogelijk traumatische ervaring. Ook is het belangrijk om niet te proberen de droom te lang te laten duren, omdat dit kan leiden tot slaapstoornissen en vermoeidheid. Het is dus belangrijk om de controle over de lucide droom te behouden en realistisch te blijven.

Geschreven door
Marc van Dijk

Menu