Zoeken
Zoeken
Is Een Infrarode Deken Gevaarlijk?
Infrarood-deken-1

Is Een Infrarode Deken Gevaarlijk?

Samenvatting

Hoewel infrarooddekens voordelen kunnen bieden, moeten gebruikers bewust zijn van de potentiële gevaren, zoals uitdroging, gevoeligheid voor warmte, zwangerschapscomplicaties, brandgevaar en mogelijke allergische reacties. Het is belangrijk om de veiligheidsvoorschriften te volgen en eventuele gezondheidsproblemen te bespreken met een arts voordat een infrarood deken wordt gebruikt.

Infrarooddekens zijn de laatste jaren steeds populairder geworden als een middel om beter te slapen en pijn te verminderen. Deze dekens maken gebruik van ver-infrarood technologie om warmte te genereren die diep in het lichaam doordringt, maar er zijn ook risico’s verbonden aan het gebruik ervan. In dit blog gaan we dieper in op de verschillende soorten infrarooddekens en mogelijke gevaren. We bespreken de potentiële gezondheidsrisico’s, het brandgevaar en mogelijke allergische reacties. Of je nu overweegt om een infrarood deken te kopen of gewoon meer informatie wilt over deze opkomende trend, deze blog biedt waardevolle informatie om weloverwogen beslissingen te nemen over het gebruik van een infrarood deken.

Wat is een infrarood deken?

Een infrarood deken, ook bekend als een ver-infrarood (FIR) verwarmingskussen of thermische deken, is een soort beddengoed dat is ontworpen om warmte en comfort te bieden door infrarode warmte uit te stralen. De laatste jaren is de populariteit van infrarooddekens sterk toegenomen, vanwege de mogelijke voordelen voor de gezondheid en het vermogen om de slaapkwaliteit te verbeteren.

Een infrarode deken maakt gebruik van ver-infrarood technologie om warmte te genereren die diep in jouw lichaamsweefsels doordringt. Deze zachte vorm van stralingswarmte helpt de spieren te ontspannen en bevordert een betere bloedcirculatie, terwijl het een rustgevende warmte biedt voor een betere slaapkwaliteit. In tegenstelling tot traditionele elektrische dekens die draden gebruiken om warmte te produceren, zenden infrarooddekens veilige niveaus van onzichtbare lichtgolven uit die door jouw huid worden geabsorbeerd.

Soorten infrarood dekens

 • Keramisch: deze dekens gebruiken keramische deeltjes in hun verwarmingselementen voor een efficiënte FIR-afgifte.
 • Op koolstofvezel gebaseerd: koolstofvezels worden in deze dekens gebruikt vanwege hun hoge elektrische geleidbaarheid en hun vermogen om een uniforme FIR-straling over het oppervlak te produceren.
 • Op basis van zilveren nanodeeltjes: sommige nieuwere modellen bevatten zilveren nanodeeltjes in hun verwarmingselementen voor betere antibacteriële eigenschappen en verbeterde thermische efficiëntie.

Gevaren van het gebruik van een infrarood deken

Hoewel infrarood dekens verschillende voordelen kunnen bieden, is het essentieel om bewust te zijn van de potentiële gevaren die verbonden zijn aan het gebruik ervan. Enkele risico’s zijn gezondheidsrisico’s, brandgevaar en mogelijke allergische reacties.

Potentiële gezondheidsrisico’s

In sommige gevallen kan het gebruik van een infrarood deken leiden tot bepaalde gezondheidsproblemen.

 • Uitdroging: langdurige blootstelling aan de warmte van de deken kan leiden tot overmatig zweten en uitdroging als je niet genoeg water drinkt tijdens of na het gebruik.
 • Gevoeligheid voor warmte: personen die gevoelig zijn voor warmte of een medische aandoening hebben die hun vermogen om de lichaamstemperatuur te regelen beïnvloedt, moeten een arts raadplegen voordat ze een infrarooddeken gebruiken. Aandoeningen zoals multiple sclerose (MS) en diabetes kunnen personen vatbaarder maken voor nadelige effecten van langdurige blootstelling aan hitte (bron).
 • Zwangerschapscomplicaties: zwangere vrouwen moeten het gebruik van infrarooddekens vermijden omdat ze de kerntemperatuur van het lichaam kunnen verhogen, wat mogelijk schadelijk kan zijn voor de zich ontwikkelende foetus. Raadpleeg altijd jouw arts voor advies over veilige praktijken tijdens de zwangerschap.

Brandgevaar

Een slecht onderhouden of slecht functionerende infrarooddeken kan brand veroorzaken. Volg deze veiligheidsmaatregelen om dit risico te minimaliseren:

 1. Voorkom dat de deken tijdens het gebruik wordt opgevouwen of opgestapeld, omdat dit oververhitting kan veroorzaken en het risico op brand kan vergroten.
 2. Gebruik geen infrarood deken met gerafelde draden of zichtbare schade. Vervang de deken onmiddellijk als er tekenen van slijtage zichtbaar zijn.
 3. Haal de stekker uit het stopcontact als je de deken niet gebruikt om onbedoelde activering of oververhitting te voorkomen.

Het is ook cruciaal om de richtlijnen van de fabrikant te volgen voor een goede verzorging en onderhoud, waaronder regelmatige inspectie op mogelijke problemen.

Mogelijke allergische reacties

In zeldzame gevallen kunnen sommige mensen allergische reacties ervaren als gevolg van de materialen die worden gebruikt bij de productie van infrarood dekens.

 • Kies een hypoallergene infrarood deken gemaakt van materialen die minder waarschijnlijk allergieën veroorzaken, zoals bamboe of biologische katoenvezels.
 • Als je een geschiedenis van huidgevoeligheid of allergieën heeft, raadpleeg dan jouw arts voordat je een infrarood deken gebruikt.

Conclusie

Kortom, infrarooddekens kunnen een geweldig hulpmiddel zijn om mensen te helpen beter te slapen. Toch is het essentieel om de gevaren en voordelen van het gebruik van een infrarood deken te evalueren voordat je beslist of dit soort slaapmiddel aan jouw behoeften voldoet.Meetbaar beter slapen met de SlaapID thuismeting

*de Slaap-ID aanvragen is geheel vrijblijvend.

Benieuwd naar hoe anderen de SlaapID meting ervaren? Lees het artikel van Jasper en Marlies

Menu