Zoeken
Zoeken
Infrarood Deken: Energieverbruik

Infrarood Deken: Energieverbruik

Samenvatting

Het energieverbruik van een infrarood deken varieert op basis van grootte, wattage en gebruikstijd. Het gebruik van timers, het kiezen van de juiste grootte en wattage, en het handhaven van een optimale kamertemperatuur kunnen het energieverbruik verminderen. Infrarood dekens verbruiken meestal tussen de 60 en 100 watt per uur. Gemiddeld kunnen gebruikers tijdens een sessie ongeveer 300-600 calorieën verbranden. Raadpleeg een gezondheidsdeskundige voordat je infrarood dekens in je wellness-routine opneemt.

Als het gaat om het energieverbruik van infrarooddekens, zijn er verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op hoeveel stroom deze innovatieve slaapmiddelen gebruiken. In deze blogpost verkennen we de wereld van de infrarood sauna dekens en bespreken we hun voordelen voor mensen die moeite hebben met slapen of gewoon meer willen weten over het verbeteren van hun slaap.

Wat is een infrarood deken?

Een infrarood deken, ook bekend als een ver-infrarood sauna deken, is een soort therapeutisch apparaat dat gebruik maakt van ver-infrarood warmte om verschillende gezondheidsvoordelen te bieden. Deze dekens zijn ontworpen om lage niveaus van infrarode straling uit te zenden, die de huid binnendringt en het lichaam van binnenuit verwarmt.

Een infrarood deken bestaat uit meerdere lagen van materialen zoals koolstofvezel of keramische vezels die bij elektrische verwarming ver-infrarood warmte genereren. De uitgezonden warmte heeft golflengten tussen 5-15 micrometer, die tot 3-4 centimeter in menselijk weefsel kunnen doordringen zonder schade te veroorzaken.

Voordelen van een infrarooddeken

 • Verlichting van pijn: van ver-infraroodtherapie is aangetoond dat het chronische pijnklachten zoals artritis en fibromyalgie helpt verlichten door de bloedcirculatie te verhogen en ontstekingen in de getroffen gebieden te verminderen.
 • Slaapverbetering: door zachte warmte door jouw hele lichaam te geven, kan het gebruik van een infrarooddeken je helpen ontspannen voor het slapen gaan en de algehele slaapkwaliteit verbeteren.
 • Dagelijkse stressvermindering: regelmatig gebruik van deze dekens kan bijdragen aan verminderde stressniveaus door het kalmerende effect op zowel lichaam als geest.
 • Spierherstel: atleten kunnen baat hebben bij het gebruik van infrarooddekens om het spierherstel na intensieve trainingen te versnellen door de doorbloeding te bevorderen en ontstekingen te verminderen.
 • Ontgifting: de diepe penetratie van ver-infrarood warmte kan de natuurlijke ontgiftingsprocessen van het lichaam stimuleren, waardoor gifstoffen via zweet worden afgevoerd.
infrarood-deken-spieren-1

Bij het gebruik van infrarood dekens zijn er potentiële gevaren waar je op moet letten, zoals uitdroging, gevoeligheid voor warmte en complicaties tijdens de zwangerschap. Daarnaast zijn brandgevaar en mogelijke allergische reacties ook belangrijke zorgen. Het is van cruciaal belang om veiligheidsmaatregelen te nemen, zoals het vermijden van oververhitting en regelmatige inspectie van de deken.

Soorten infrarood dekens

Verschillende maten en vormen van infrarood dekens zijn toegankelijk, zodat je degene kunt kiezen die voor jou het beste werkt. Enkele veel voorkomende types zijn:

 1. Volledig lichaam infrarood deken: deze grote dekens zijn ideaal voor degenen die op zoek zijn naar een therapeutische ervaring voor het hele lichaam.
 2. Infrarood verwarmingskussen: kleiner dan de full-body opties, deze pads richten zich op specifieke gebieden zoals de rug of nek. Ze zijn perfect voor plaatselijke pijnverlichting of ontspanning.
 3. Infrarood slaapzak-achtige deken: ontworpen als een slaapzak, kun je zich er volledig in wikkelen terwijl je ligt. Het biedt een meeslepende ervaring vergelijkbaar met een infrarood sauna.

De keuze van het juiste type infrarooddeken hangt af van factoren als persoonlijke voorkeuren, het beoogde gebruik (bijv. gerichte pijnbestrijding versus ontspanning van het hele lichaam), budgettaire beperkingen en de beschikbare ruimte in huis.

Wil je een specifiek lichaamsdeel behandelen in plaats van je hele lichaam? Kies dan voor een infrarood lamp. Dit maakt het behandelen van blessures of pijnpunten een stuk gemakkelijker en gerichter!

Hoeveel energie verbruikt een infrarood deken?

In dit hoofdstuk bespreken we het energieverbruik van infrarood dekens en hoe dit jouw elektriciteitsrekening kan beïnvloeden. We geven ook enkele tips om het energieverbruik te verminderen en toch van de voordelen van deze dekens te genieten.

Factoren die het energieverbruik beïnvloeden

Het stroomverbruik van een infrarood deken varieert op basis van een aantal elementen, zoals de grootte, het wattage en de duur van het gebruik. Grotere dekens met hogere wattages verbruiken doorgaans meer stroom dan kleinere dekens met lagere wattages. Bovendien zal het gebruik van jouw deken gedurende langere perioden leiden tot een hoger energieverbruik.

Berekening van de kosten van het gebruik van een infrarood deken

Om de kosten van het gebruik van jouw infrarood deken te berekenen, moet je het wattage weten en hoe lang je hem per dag of nacht wilt gebruiken. De fabrikant moet het benodigde wattage en gebruiksgegevens vermelden in zijn productinformatie of gebruikershandleiding. Zodra je deze gegevens hebt:

 1. Bepaal jouw dagelijks gebruik in uren (bijv. 8 uur per nacht)
 2. Vermenigvuldig het dagelijkse gebruik in uren met het wattage van de deken om een totaal dagelijks stroomverbruik in watturen te krijgen
 3. Dit geeft je een totaal dagelijks stroomverbruik in wattuur (bv. 1.200Wh)
 4. Deel dit getal door 1.000 om het om te zetten in kilowattuur (kWh) – dat is wat de meeste nutsbedrijven in rekening brengen (bijv. 1,2 kWh)
 5. Vermenigvuldig deze waarde met jouw lokale elektriciteitstarief per kWh om een ruwe schatting te krijgen van de dagelijkse kosten in verband met het gebruik van jou infrarood deken.

Tips om het energieverbruik met een infrarooddeken te verminderen

 • Gebruik een timer: stel een timer in op de deken om hem na een bepaalde periode automatisch uit te schakelen, zodat hij geen stroom verbruikt wanneer hij niet nodig is.
 • Kies het juiste formaat en wattage: kies een infrarooddeken met de juiste afmetingen en wattage op basis van jouw behoeften en vermijd te grote dekens of dekens met een hoog wattage als ze niet nodig zijn.
 • Zorg voor een optimale kamertemperatuur: houd de slaapkamer op een comfortabele temperatuur, zodat je niet alleen op de infrarooddeken hoeft te vertrouwen voor warmte. Dit kan helpen om de gebruikstijd en het totale energieverbruik te verminderen.

Veelgestelde vragen Energieverbruik infrarooddeken

Verbruiken infrarood sauna dekens veel elektriciteit?

Infrarood sauna dekens verbruiken meestal tussen de 60 en 100 watt per uur, wat relatief weinig is in vergelijking met traditionele sauna’s. Het energieverbruik hangt af van factoren als de grootte van de deken, het materiaal en de temperatuurinstellingen. Door de sauna te gebruiken voor kortere sessies of bij lagere temperaturen kan het elektriciteitsverbruik worden verminderd.

Hoeveel calorieën verbrand je met een infrarood deken?

Het aantal verbrande calorieën tijdens een infrarood deken sessie varieert afhankelijk van factoren zoals het individuele metabolisme en de duur van het gebruik. Gemiddeld kunnen gebruikers ongeveer 300-600 calorieën per uur durende sessie verbranden als gevolg van een verhoogde hartslag en zweten veroorzaakt door de thermoregulerende reactie van het lichaam.

Hoe effectief zijn infrarood dekens?

Infrarood dekens worden beschouwd als effectief voor het bevorderen van ontspanning, het verminderen van spierspanning, het verbeteren van de bloedsomloop en het ontgiften door middel van zweetproductie. De effectiviteit hangt echter af van een consequent gebruik volgens de juiste richtlijnen. Het is essentieel om een gezondheidsdeskundige te raadplegen voordat je ze in jouw wellness-routine opneemt.

Geschreven door
Alinde Bensdorp

Menu