Zoeken
Zoeken
Infrarood Deken: Potentiële Gevaren En Voordelen

Infrarood Deken: Potentiële Gevaren En Voordelen

Samenvatting

Er zijn potentiële gevaren verbonden aan het gebruik van infrarood dekens, zoals uitdroging, gevoeligheid voor warmte en zwangerschapscomplicaties. Brandgevaar en mogelijke allergische reacties zijn ook belangrijke zorgen. Het is van vitaal belang om veiligheidsmaatregelen te volgen, zoals het vermijden van oververhitting en het regelmatig inspecteren van de deken. De voordelen van infrarood dekens omvatten verbeterde slaapkwaliteit, pijnverlichting en meer ontspanning en comfort. Het is belangrijk om medisch advies in te winnen voordat je een infrarood deken gebruikt, vooral als je medische aandoeningen hebt.

Het gevaar van een infrarood deken is een onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt naarmate meer mensen zich wenden tot alternatieve methoden om hun slaap en ontspanning te verbeteren. In deze blogpost verkennen we de wereld van infrarood sauna dekens en duiken we diep in hun functionaliteit en mogelijke risico’s.

Wat is een infrarood deken?

Een infrarood deken, ook bekend als een ver-infrarood (FIR) verwarmingskussen of thermische deken, is een soort beddengoed dat is ontworpen om warmte en comfort te bieden door infrarode warmte uit te stralen. Een infrarood deken verbruikt energie. De laatste jaren is de populariteit van infrarooddekens sterk toegenomen, vanwege de mogelijke voordelen voor de gezondheid en het vermogen om de slaapkwaliteit te verbeteren.

Een infrarood deken maakt gebruik van ver-infrarood technologie om warmte te genereren die diep in jouw lichaamsweefsels doordringt. Deze zachte vorm van stralingswarmte helpt de spieren te ontspannen en bevordert een betere bloedcirculatie, terwijl het een rustgevende warmte biedt voor een betere slaapkwaliteit. In tegenstelling tot traditionele elektrische dekens die draden of spoelen gebruiken om warmte te produceren, zenden infrarooddekens veilige niveaus van onzichtbare lichtgolven uit die door jouw huid worden geabsorbeerd.

Soorten infrarood dekens

 • Keramisch: deze dekens gebruiken keramische deeltjes in hun verwarmingselementen voor een efficiënte FIR-afgifte.
 • Op koolstofvezel gebaseerd: koolstofvezels worden in deze dekens gebruikt vanwege hun hoge elektrische geleidbaarheid en hun vermogen om een uniforme FIR-straling over het oppervlak te produceren.
 • Op basis van zilveren nanodeeltjes: sommige nieuwere modellen bevatten zilveren nanodeeltjes in hun verwarmingselementen voor betere antibacteriële eigenschappen en verbeterde thermische efficiëntie.

Gevaren van het gebruik van een infrarood deken

Hoewel infrarood dekens verschillende voordelen kunnen bieden, is het essentieel om bewust te zijn van de potentiële gevaren die verbonden zijn aan het gebruik ervan.

Potentiële gezondheidsrisico’s van infrarood dekens

 • Uitdroging: langdurige blootstelling aan de warmte van de deken kan leiden tot overmatig zweten en uitdroging als je niet genoeg water drinkt tijdens of na het gebruik.
 • Gevoeligheid voor warmte: personen die gevoelig zijn voor warmte of een medische aandoening hebben die hun vermogen om de lichaamstemperatuur te regelen beïnvloedt, moeten een arts raadplegen voordat ze een infrarooddeken gebruiken. Aandoeningen zoals multiple sclerose (MS) en diabetes kunnen personen vatbaarder maken voor nadelige effecten van langdurige blootstelling aan hitte (bron).
 • Zwangerschapscomplicaties: zwangere vrouwen moeten het gebruik van infrarooddekens vermijden omdat ze de kerntemperatuur van het lichaam kunnen verhogen, wat mogelijk schadelijk kan zijn voor de zich ontwikkelende foetus. Raadpleeg altijd jouw arts voor advies over veilige praktijken tijdens de zwangerschap.

Brandgevaar door het gebruik van een infrarooddeken

Een slecht onderhouden of slecht functionerende infrarooddeken kan brand veroorzaken. Volg deze veiligheidsmaatregelen om dit risico te minimaliseren:

 1. Voorkom dat de deken tijdens het gebruik wordt opgevouwen of opgestapeld, omdat dit oververhitting kan veroorzaken en het risico op brand kan vergroten.
 2. Gebruik geen infrarood deken met gerafelde draden of zichtbare schade. Vervang de deken onmiddellijk als er tekenen van slijtage zichtbaar zijn.
 3. Haal de stekker uit het stopcontact als je de deken niet gebruikt om onbedoelde activering of oververhitting te voorkomen.

Het is ook cruciaal om de richtlijnen van de fabrikant te volgen voor een goede verzorging en onderhoud, waaronder regelmatige inspectie op mogelijke problemen (bron).

Mogelijke allergische reacties op een infrarood deken

In zeldzame gevallen kunnen sommige mensen allergische reacties ervaren als gevolg van de materialen die worden gebruikt bij de productie van infrarood dekens. Om dergelijke incidenten te voorkomen

 • Kies een hypoallergene infrarood deken gemaakt van materialen die minder waarschijnlijk allergieën veroorzaken, zoals bamboe of biologische katoenvezels.
 • Als je een geschiedenis van huidgevoeligheid of allergieën heeft, raadpleeg dan jouw arts voordat je een infrarood deken gebruikt.

Voordelen van een infrarood deken

Verbeterde slaapkwaliteit met behulp van een infrarood deken

Het belangrijkste voordeel van het gebruik van een infrarood deken is het vermogen om je te helpen een diepere, meer herstellende slaap te bereiken. De zachte warmte die deze dekens afgeven, helpt de spieren te ontspannen en eventuele spanning of ongemak in het lichaam te verzachten. Door te helpen de spieren te ontspannen en ontstekingen te verminderen, kan de kalmerende warmte van de infrarooddeken ervoor zorgen dat je in een meer herstellende slaap valt.

Pijnverlichting door het gebruik van een infrarooddeken

 • Spierpijn: als je last hebt van spierpijn of stijfheid als gevolg van lichaamsbeweging of dagelijkse activiteiten, kan het gebruik van een infrarood deken verlichting bieden door het bevorderen van een verhoogde doorbloeding en het verminderen van ontstekingen in de getroffen gebieden.
 • Gewrichten: degenen die worstelen met gewrichtspijn veroorzaakt door artritis of andere aandoeningen kunnen comfort vinden door regelmatig gebruik van een infrarood deken, omdat het de zwelling rond gewrichten helpt verlichten terwijl het kalmerende warmte geeft.
 • Fibromyalgie: mensen met fibromyalgie melden vaak slaapproblemen als gevolg van chronische wijdverspreide pijn; velen hebben echter verlichting gevonden door infrarood dekens op te nemen in hun bedtijdroutine omdat ze gespannen spieren helpen ontspannen voor het slapen.

Ook een infraroodlamp helpt bij rugpijn door de bloedsomloop te verbeteren en ontstekingen en spierspanning te verminderen. Wanneer infrarood licht op de rug wordt aangebracht, absorbeert het lichaam de lichtgolven, die vervolgens worden omgezet in warmte, waardoor de bloedvaten in de huid en spieren verwijden, wat de bloedstroom verbetert.

Meer ontspanning en comfort door het gebruik van een infrarooddeken

Een infrarood deken kan een gevoel van ontspanning en comfort geven dat moeilijk te bereiken is met traditioneel beddengoed. De zachte warmte van deze dekens creëert een gezellige, rustgevende omgeving die je helpt te ontspannen na een lange dag. Dit kalmerende effect helpt niet alleen om sneller in slaap te vallen, maar bevordert ook een rustiger slaap gedurende de hele nacht.

Bovendien hebben studies aangetoond dat regelmatig gebruik van infraroodtherapie kan helpen om stressniveaus te verlagen en de stemming te verbeteren – twee factoren die een belangrijke rol spelen bij het bereiken van een goede nachtrust.

Verbeterde mobiliteit

 • Flexibiliteit: infraroodwarmtetherapie kan de flexibiliteit van het lichaam vergroten door de spierweefsels op te warmen, waardoor ze soepeler worden. Deze toegenomen soepelheid zorgt voor een groter bewegingsbereik tijdens dagelijkse activiteiten of oefeningen – waardoor het risico op blessures afneemt en het algehele fysieke welzijn wordt bevorderd.
 • Sneller herstel: atleten maken vaak gebruik van infrarood dekens als onderdeel van hun post-workout routine om te helpen bij het spierherstel. De diep doordringende warmte helpt de doorbloeding te stimuleren, waardoor vitale voedingsstoffen en zuurstof naar vermoeide spieren gaan en afvalstoffen zoals melkzuur worden afgevoerd.

Verbeterde bloed circulatie

Een betere bloedsomloop is een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van een infrarood deken. Het eerder genoemde vasodilatatie-effect verbetert niet alleen de zuurstofvoorziening in het spierweefsel, maar helpt ook bij de afvoer van afvalstoffen zoals melkzuur, die pijn kunnen veroorzaken na het sporten of de fysieke activiteit. Deze verhoogde bloedstroom bevordert een sneller herstel van blessures en vermindert ontstekingen, wat leidt tot een algehele verbetering van de spiergezondheid.

Een infrarood lamp verbetert ook de bloedcirculatie. Een infrarood lamp is met name voordelig voor gebruik op het gezicht. Infraroodtherapie bevordert de collageenproductie voor een verjongde huid, waardoor fijne lijntjes en rimpels kunnen verminderen. Het verbetert de bloedcirculatie voor een gezondere huidteint en kan ontstekingen en zwellingen, zoals bij acne, verminderen. Daarnaast ondersteunt de therapie het wondgenezingsproces en biedt het verlichting van spierpijn. Tot slot kan het gebruik van een infraroodlamp de effectiviteit van huidverzorgingsproducten verhogen door de absorptie te verbeteren.

Veelgestelde vragen Infrarood deken gevaarlijk

Zijn infrarood dekens veilig?

Infrarood dekens worden over het algemeen als veilig beschouwd voor de meeste mensen wanneer ze correct worden gebruikt. Het is echter essentieel om de richtlijnen van de fabrikant te volgen en het gebruik ervan te vermijden als je bepaalde medische aandoeningen of allergieën heeft.

Wie mag een infrarood deken niet gebruiken?

Personen met bepaalde medische aandoeningen, zoals hartaandoeningen, hoge bloeddruk, diabetes of huidaandoeningen, moeten hun arts raadplegen voordat zij een infrarood deken gebruiken. Zwangere vrouwen en kinderen jonger dan 12 jaar wordt ook afgeraden deze producten te gebruiken zonder goed toezicht.

Wat zijn de nadelen van infrarood sauna dekens?

Enkele mogelijke nadelen van infrarood sauna dekens zijn onder andere mogelijk brandgevaar bij onjuist gebruik en allergische reacties bij gevoelige personen. Bovendien kan overmatig gebruik leiden tot uitdroging of oververhitting. Het is cruciaal om de instructies van de fabrikant te volgen en gehydrateerd te blijven tijdens het gebruik.

Wat zijn de bijwerkingen van infrarood?

Mogelijke bijwerkingen van langdurige blootstelling aan ver-infrarood straling zijn oogschade (staar), huidverbrandingen door direct contact met hete oppervlakken of materialen die door infrarood stralingsbronnen worden verhit. In het algemeen vormt gebruik, zoals in een therapeutische context, zoals dat van een infrarood deken bij passende niveaus, een minimaal risico; er moeten echter voorzorgsmaatregelen worden genomen volgens de richtlijnen van de gebruiker en individuele gezondheidsfactoren.

Geschreven door
Alinde Bensdorp

Menu