Zoeken
Zoeken
Infrarood Deken: Potentiële Gevaren En Voordelen
lifepro bioremedy infrared sauna blanket 120eab7e35ae444cb0eb5d13576f8ffe

Infrarood Deken: Potentiële Gevaren En Voordelen

Samenvatting

Er zijn potentiële gevaren verbonden aan het gebruik van infrarood dekens, zoals uitdroging, gevoeligheid voor warmte en zwangerschapscomplicaties. Brandgevaar en mogelijke allergische reacties zijn ook belangrijke zorgen. Het is van vitaal belang om veiligheidsmaatregelen te volgen, zoals het vermijden van oververhitting en het regelmatig inspecteren van de deken. De voordelen van infrarood dekens omvatten verbeterde slaapkwaliteit, pijnverlichting en meer ontspanning en comfort. Het is belangrijk om medisch advies in te winnen voordat je een infrarood deken gebruikt, vooral als je medische aandoeningen hebt.

Het gevaar van een infrarood deken is een onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt naarmate meer mensen zich wenden tot alternatieve methoden om hun slaap en ontspanning te verbeteren. In deze blogpost verkennen we de wereld van infrarood sauna dekens en duiken we diep in hun functionaliteit en mogelijke risico’s.

Wat is een infrarood deken?

Een infrarood deken, ook bekend als een ver-infrarood (FIR) verwarmingskussen of thermische deken, is een soort beddengoed dat is ontworpen om warmte en comfort te bieden door infrarode warmte uit te stralen. De laatste jaren is de populariteit van infrarooddekens sterk toegenomen, vanwege de mogelijke voordelen voor de gezondheid en het vermogen om de slaapkwaliteit te verbeteren.

Een infrarood deken maakt gebruik van ver-infrarood technologie om warmte te genereren die diep in jouw lichaamsweefsels doordringt. Deze zachte vorm van stralingswarmte helpt de spieren te ontspannen en bevordert een betere bloedcirculatie, terwijl het een rustgevende warmte biedt voor een betere slaapkwaliteit. In tegenstelling tot traditionele elektrische dekens die draden of spoelen gebruiken om warmte te produceren, zenden infrarooddekens veilige niveaus van onzichtbare lichtgolven uit die door jouw huid worden geabsorbeerd.

Hoe werkt een infrarooddeken?

Een infrarooddeken werkt door het uitzenden van ver-infraroodstralen, een vorm van elektromagnetische straling met golflengten langer dan zichtbaar licht maar korter dan microgolven. Deze onzichtbare lichtgolven dringen door de huid en worden geabsorbeerd door de weefsels van jouw lichaam, waardoor moleculen gaan trillen en van binnenuit warmte genereren.

De opgewekte warmte helpt vervolgens de bloedcirculatie te verhogen, de spieren te ontspannen en pijn of ongemak op bepaalde plaatsen te verlichten. Dit proces staat bekend als thermotherapie, dat al eeuwenlang in verschillende culturen over de hele wereld wordt gebruikt om genezing en ontspanning te bevorderen.

Soorten infrarood dekens

 1. Op stof gebaseerde dekens: deze dekens bestaan uit zachte stoffen materialen doordrenkt met speciale vezels of nanodeeltjes die in staat zijn om ver-infrarode straling te genereren wanneer ze worden opgewarmd door elektriciteit of andere middelen.
 2. Op metaal gebaseerd: deze producten bevatten dunne lagen of stroken gemaakt van metaallegeringen zoals koolstofvezel die VER uitzenden wanneer ze worden opgewarmd met behulp van elektrische energiebronnen zoals batterijen of stopcontacten.

De keuze tussen deze twee opties hangt af van de individuele smaak in termen van gezelligheid en de gewenste kenmerken zoals mobiliteit en eenvoud.

Gevaren van het gebruik van een infrarood deken

Hoewel infrarood dekens verschillende voordelen kunnen bieden, is het essentieel om bewust te zijn van de potentiële gevaren die verbonden zijn aan het gebruik ervan.

Potentiële gezondheidsrisico’s van infrarood dekens

 • Uitdroging: langdurige blootstelling aan de warmte van de deken kan leiden tot overmatig zweten en uitdroging als je niet genoeg water drinkt tijdens of na het gebruik.
 • Gevoeligheid voor warmte: personen die gevoelig zijn voor warmte of een medische aandoening hebben die hun vermogen om de lichaamstemperatuur te regelen beïnvloedt, moeten een arts raadplegen voordat ze een infrarooddeken gebruiken. Aandoeningen zoals multiple sclerose (MS) en diabetes kunnen personen vatbaarder maken voor nadelige effecten van langdurige blootstelling aan hitte (bron).
 • Zwangerschapscomplicaties: zwangere vrouwen moeten het gebruik van infrarooddekens vermijden omdat ze de kerntemperatuur van het lichaam kunnen verhogen, wat mogelijk schadelijk kan zijn voor de zich ontwikkelende foetus. Raadpleeg altijd jouw arts voor advies over veilige praktijken tijdens de zwangerschap.

Brandgevaar door het gebruik van een infrarooddeken

Een slecht onderhouden of slecht functionerende infrarooddeken kan brand veroorzaken. Volg deze veiligheidsmaatregelen om dit risico te minimaliseren:

 1. Voorkom dat de deken tijdens het gebruik wordt opgevouwen of opgestapeld, omdat dit oververhitting kan veroorzaken en het risico op brand kan vergroten.
 2. Gebruik geen infrarood deken met gerafelde draden of zichtbare schade. Vervang de deken onmiddellijk als er tekenen van slijtage zichtbaar zijn.
 3. Haal de stekker uit het stopcontact als je de deken niet gebruikt om onbedoelde activering of oververhitting te voorkomen.

Het is ook cruciaal om de richtlijnen van de fabrikant te volgen voor een goede verzorging en onderhoud, waaronder regelmatige inspectie op mogelijke problemen (bron).

Mogelijke allergische reacties op een infrarood deken

In zeldzame gevallen kunnen sommige mensen allergische reacties ervaren als gevolg van de materialen die worden gebruikt bij de productie van infrarood dekens. Om dergelijke incidenten te voorkomen

 • Kies een hypoallergene infrarood deken gemaakt van materialen die minder waarschijnlijk allergieën veroorzaken, zoals bamboe of biologische katoenvezels.
 • Als je een geschiedenis van huidgevoeligheid of allergieën heeft, raadpleeg dan jouw arts voordat je een infrarood deken gebruikt.

Voordelen van een infrarood deken

Als je jouw slaapkwaliteit en algehele gezondheid wilt verbeteren, dan kan een infrarood deken het antwoord zijn. Het gebruik van een infrarood deken biedt verschillende voordelen die je kunnen helpen om beter te slapen en jouw gezondheid te verbeteren.

Verbeterde slaapkwaliteit met behulp van een infrarood deken

Het belangrijkste voordeel van het gebruik van een infrarood deken is het vermogen om je te helpen een diepere, meer herstellende slaap te bereiken. De zachte warmte die deze dekens afgeven, helpt de spieren te ontspannen en eventuele spanning of ongemak in het lichaam te verzachten. Door te helpen de spieren te ontspannen en ontstekingen te verminderen, kan de kalmerende warmte van de infrarooddeken ervoor zorgen dat je in een meer herstellende slaap valt.

Bovendien is aangetoond dat infraroodtherapie de bloedcirculatie in het hele lichaam verhoogt, wat de ontspanning verder bevordert en ontstekingen vermindert – beide essentiële factoren voor een goede nachtrust.

Pijnverlichting door het gebruik van een infrarooddeken

 • Spierpijn: als je last hebt van spierpijn of stijfheid als gevolg van lichaamsbeweging of dagelijkse activiteiten, kan het gebruik van een infrarood deken verlichting bieden door het bevorderen van een verhoogde doorbloeding en het verminderen van ontstekingen in de getroffen gebieden.
 • Gewrichten: degenen die worstelen met gewrichtspijn veroorzaakt door artritis of andere aandoeningen kunnen comfort vinden door regelmatig gebruik van een infrarood deken, omdat het de zwelling rond gewrichten helpt verlichten terwijl het kalmerende warmte geeft.
 • Fibromyalgie: mensen met fibromyalgie melden vaak slaapproblemen als gevolg van chronische wijdverspreide pijn; velen hebben echter verlichting gevonden door infrarood dekens op te nemen in hun bedtijdroutine omdat ze gespannen spieren helpen ontspannen voor het slapen.

Meer ontspanning en comfort door het gebruik van een infrarooddeken

Een infrarood deken kan een gevoel van ontspanning en comfort geven dat moeilijk te bereiken is met traditioneel beddengoed. De zachte warmte van deze dekens creëert een gezellige, rustgevende omgeving die je helpt te ontspannen na een lange dag. Dit kalmerende effect helpt niet alleen om sneller in slaap te vallen, maar bevordert ook een rustiger slaap gedurende de hele nacht.

Bovendien hebben studies aangetoond dat regelmatig gebruik van infraroodtherapie kan helpen om stressniveaus te verlagen en de stemming te verbeteren – twee factoren die een belangrijke rol spelen bij het bereiken van een goede nachtrust.

infrarood-deken-liggen

Veelgestelde vragen Infrarood deken gevaarlijk

Zijn infrarood dekens veilig?

Infrarood dekens worden over het algemeen als veilig beschouwd voor de meeste mensen wanneer ze correct worden gebruikt. Het is echter essentieel om de richtlijnen van de fabrikant te volgen en het gebruik ervan te vermijden als je bepaalde medische aandoeningen of allergieën heeft.

Wie mag een infrarood deken niet gebruiken?

Personen met bepaalde medische aandoeningen, zoals hartaandoeningen, hoge bloeddruk, diabetes of huidaandoeningen, moeten hun arts raadplegen voordat zij een infrarood deken gebruiken. Zwangere vrouwen en kinderen jonger dan 12 jaar wordt ook afgeraden deze producten te gebruiken zonder goed toezicht.

Wat zijn de nadelen van infrarood sauna dekens?

Enkele mogelijke nadelen van infrarood sauna dekens zijn onder andere mogelijk brandgevaar bij onjuist gebruik en allergische reacties bij gevoelige personen. Bovendien kan overmatig gebruik leiden tot uitdroging of oververhitting. Het is cruciaal om de instructies van de fabrikant te volgen en gehydrateerd te blijven tijdens het gebruik.

Wat zijn de bijwerkingen van infrarood?

Mogelijke bijwerkingen van langdurige blootstelling aan ver-infrarood straling zijn oogschade (staar), huidverbrandingen door direct contact met hete oppervlakken of materialen die door infrarood stralingsbronnen worden verhit. In het algemeen vormt gebruik, zoals in een therapeutische context, zoals dat van een infrarood deken bij passende niveaus, een minimaal risico; er moeten echter voorzorgsmaatregelen worden genomen volgens de richtlijnen van de gebruiker en individuele gezondheidsfactoren.Meetbaar beter slapen met de SlaapID thuismeting

*de Slaap-ID aanvragen is geheel vrijblijvend.

Benieuwd naar hoe anderen de SlaapID meting ervaren? Lees het artikel van Jasper en Marlies

Menu