Zoeken
Zoeken
Infrarood Lamp & Gezondheid: Wat Zijn De Voordelen?
Infrarood-lamp-spieren-1

Infrarood Lamp & Gezondheid: Wat Zijn De Voordelen?

Samenvatting

Infraroodlampen zijn steeds populairder als een natuurlijke manier om verschillende gezondheidsproblemen te behandelen. Deze lampen gebruiken infraroodstraling om warmte te genereren die diep in je lichaam doordringt en helpt bij het verminderen van pijn, ontsteking en spierspanning. Dit artikel bespreekt de voordelen van het gebruik van een infraroodlamp voor je gezondheid zoals pijnverlichting, verbeterde bloedcirculatie en verbetering van de huidconditie. Ook geeft dit artikel tips over hoe je een infraroodlamp op de juiste manier kunt gebruiken. Hoewel infraroodlampen niet geschikt zijn voor iedereen, bieden ze veel gezondheidsvoordelen voor degenen die ze veilig en effectief kunnen gebruiken.

Infrarood lampen zijn steeds populairder geworden als een natuurlijke manier om verschillende gezondheidsproblemen te behandelen. Een infrarood lamp gebruikt infraroodstraling om warmte te genereren die diep in je lichaam doordringt. De warmte van de infrarood lamp kan helpen bij het verminderen van pijn, ontsteking en spierspanning, waardoor verschillende gezondheidsproblemen die je eventueel ervaart, kunnen worden verlicht.

In dit artikel bespreken we de voordelen van het gebruik van een infrarood lamp voor je gezondheid en geven we tips om een infrarood lamp op de juiste manier te gebruiken. Lees verder om meer te weten te komen over hoe de infrarood lamp kan bijdragen aan het verbeteren van jouw gezondheid!

Wat is een infraroodlamp?

Een infrarood lamp is een lamp die warmte produceert, maar deze warmte is niet zichtbaar voor het menselijk oog. Een infrarood lamp werkt door infraroodstraling te produceren die je niet kunt zien, maar wel kunt voelen als warmte op je huid. Dit soort lampen worden vaak gebruikt voor het verlichten van spierpijn, artritis, rugklachten, het verbeteren van de bloedcirculatie en het verwarmen van voedsel. Ze zijn er in verschillende maten en sterktes, afhankelijk van waarvoor je de lamp wilt gebruiken.

Overmatige blootstelling aan infraroodstraling kan leiden tot verbranding en schade aan je huid. Het is dus belangrijk om het gebruik van infrarood lampen te beperken tot de aanbevolen duur en afstand en indien nodig nog medisch advies in te winnen voordat je begint met het gebruik.

Hoe werkt het?

Infrarood lampen worden vaak gebruikt voor warmtetherapie om verschillende gezondheidsproblemen te behandelen. Het werkt doordat de infraroodstraling van de lamp diep in je huid doordringt en je weefsels verwarmt. Hierdoor ontstaat er een verhoogde bloedstroom en worden er afvalstoffen afgevoerd. Dit kan verschillende gezondheidsvoordelen bieden.

De voordelen voor je gezondheid:

  1. Pijnverlichting: de warmte van de infrarood lamp kan helpen om de pijn te verminderen bij spier- en gewrichtsproblemen, zoals artritis, rugpijn en verstuikingen.
  2. Verbeterde bloedcirculatie: de warmte van de infrarood lamp kan helpen om de bloedcirculatie te verbeteren, waardoor zuurstof en voedingsstoffen beter door je lichaam worden getransporteerd.
  3. Verhoogde ontspanning: de warmte van de infrarood lamp kan helpen om je spieren te ontspannen, waardoor het gevoel van spanning en stress worden verminderd.
  4. Verbeterde wondgenezing: de warmte van de infrarood lamp kan helpen bij het genezen van wonden, omdat het de bloedcirculatie verhoogt en de weefsels helpt te herstellen.
  5. Minder ontstekingen en pijn bij reumapatiënten: de warmte van de infrarood lamp kan helpen om de bloedcirculatie te verbeteren en afvalstoffen af te voeren, waardoor de ontstekingen verminderen en de pijn wordt verlicht.

Andere voordelen

Verlichting van stijfheid en spierspanningDe warmte van de lamp kan helpen bij het ontspannen van je spieren.
Verlichting van artritis en gewrichtspijnInfraroodstraling kan helpen bij het verlichten van pijnlijke gewrichten.
Verbetering van de huidconditieInfraroodstraling kan helpen bij de behandeling van huidaandoeningen zoals acne, psoriasis en eczeem.
Verbetering van het immuunsysteemDe warmte van de lamp kan helpen bij het stimuleren van het immuunsysteem.
OntspanningHet gebruik van een infraroodlamp kan helpen bij het ontspannen en verminderen van stress.
Verhoogde stofwisselingDe warmte van de lamp kan helpen bij het stimuleren van de stofwisseling.

Hoe gebruik je een infraroodlamp op de juiste manier?

Bepaal de juiste afstand:

Houd de lamp op de juiste afstand van je lichaam om verbranding te voorkomen. De meeste fabrikanten raden een afstand van 30 tot 60 cm aan.

Stel de juiste tijd in:

De meeste infrarood lampen hebben een aanbevolen tijdslimiet voor gebruik, meestal tussen 10 en 30 minuten. Volg de instructies van de fabrikant op om oververhitting en verbranding te voorkomen.

Bescherm je ogen:

Vermijd het direct in je ogen schijnen van de infrarood lamp, omdat dit schadelijk kan zijn voor je ogen. Gebruik bij voorkeur een speciale bril die beschermt tegen infraroodstraling.

Hydrateer jezelf:

Drink voldoende water voor en na het gebruik van de infrarood lamp om uitdroging te voorkomen.

Gebruik niet tijdens de zwangerschap:

Vermijd het gebruik van de infrarood lamp als je zwanger bent, omdat het effect op de ontwikkeling van de foetus nog onbekend is.

Vermijd gebruik op beschadigde huid:

Gebruik de infrarood lamp niet op beschadigde huid, open wonden of ontstoken gebieden.

Raadpleeg een arts:

Voordat je een infrarood lamp gebruikt, is het belangrijk om je arts te raadplegen om te bepalen of het veilig is en geschikt voor jouw specifieke gezondheidsprobleem.

Personen die het gebruik moeten vermijden of beperken

Mensen met bepaalde (medische) aandoeningen moeten voorzichtig zijn met het gebruik van een infraroodlamp. Het wordt in sommige gevallen zelfs worden afgeraden. Dit geldt met name voor mensen met:

  1. Huidproblemen: mensen met huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis, dermatitis of andere huidaandoeningen kunnen gevoeliger zijn voor infraroodstraling en kunnen irritatie of verergering ervaren door het gebruik van deze lamp.
  2. Koorts: als je koorts hebt, kan infraroodstraling de lichaamstemperatuur verhogen, waardoor je koorts kan verergeren. Daarom wordt het afgeraden om een infraroodlamp te gebruiken als je koorts hebt.
  3. Zwangerschap: infraroodstraling kan schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de foetus, vooral in het eerste trimester van de zwangerschap. Daarom wordt het afgeraden voor zwangere vrouwen om infraroodlampen te gebruiken.
  4. Bloedcirculatieproblemen: mensen met bloedcirculatieproblemen, zoals arteriële ziekten of perifere neuropathie, moeten voorzichtig zijn met infraroodlampen, omdat ze de bloedtoevoer naar de huid kunnen verhogen, wat leidt tot een verhoogd risico op huidbeschadiging.

Conclusie


Hoewel infrarood lampen niet voor iedereen geschikt zijn, bieden ze veel voordelen voor iedereen die ze op de juiste manier gebruiken. Het verminderen van pijn, het verbeteren van de bloedcirculatie en het ontspannen van spieren zijn slechts enkele van de vele gezondheidsvoordelen van deze lampen. Het is belangrijk om medisch advies te vragen voordat je een infraroodlamp gaat gebruiken en om de instructies van de fabrikant op te volgen om veilig en effectief gebruik te garanderen.

Naast infrarood lampen zijn er ook infrarood dekens beschikbaar die dezelfde gezondheidsvoordelen bieden. Deze dekens zijn gemaakt van speciale materialen die infraroodstraling kunnen produceren en zijn ontworpen om het hele lichaam te behandelen terwijl je slaapt of ontspant.Meetbaar beter slapen met de SlaapID thuismeting

*de Slaap-ID aanvragen is geheel vrijblijvend.

Benieuwd naar hoe anderen de SlaapID meting ervaren? Lees het artikel van Jasper en Marlies

Geschreven door
Josephine Roepel

Menu