Zoeken
Zoeken
Welk Effect Heeft Een Infrarood Deken Op Je Spieren?
lifepro bioremedy infrared sauna blanket 120eab7e35ae444cb0eb5d13576f8ffe

Welk Effect Heeft Een Infrarood Deken Op Je Spieren?

Samenvatting

Infrarooddekens worden steeds populairder vanwege hun vermogen om warmte en ontspanning te bieden en de slaapkwaliteit te verbeteren. Er zijn verschillende soorten infrarooddekens beschikbaar, waaronder keramische, op koolstofvezel gebaseerde en op zilveren nanodeeltjes gebaseerde. Infrarooddekens hebben een positief effect op spieren en gewrichten, inclusief pijnverlichting, ontspanning van de spieren en verbeterde bloedcirculatie. Het gebruik van een infrarooddeken kan ook leiden tot een betere slaapkwaliteit, minder stress en meer mobiliteit.

Infrarooddekens zijn de laatste jaren steeds populairder geworden vanwege hun vermogen om warmte en ontspanning te bieden en de slaapkwaliteit te verbeteren. Een infrarooddeken maakt gebruik van ver-infrarood technologie om zachte, diep doordringende warmte uit te stralen die de spieren ontspant, de bloedsomloop bevordert en pijn kan verlichten. Maar wat zijn de verschillende soorten infrarooddekens die beschikbaar zijn en hoe beïnvloeden ze onze spieren? In dit artikel zullen we de voordelen van infrarooddekens voor de spieren bespreken en de verschillende soorten infrarooddekens bekijken om te helpen bepalen welke het beste bij jouw behoeften past.

Wat is een infrarood deken?

Een infrarood deken, ook bekend als een ver-infrarood (FIR) deken of verwarmde deken, is een soort therapeutisch apparaat dat gebruik maakt van infrarood technologie om warmte te geven en ontspanning te bevorderen. Deze dekens zijn ontworpen om veilige niveaus van ver-infrarood warmte af te geven, die diep in het lichaamsweefsel kan doordringen voor verschillende gezondheidsvoordelen.

Soorten infrarooddekens

  • Keramisch: deze dekens gebruiken keramische deeltjes in hun verwarmingselementen voor een efficiënte FIR-afgifte.
  • Op koolstofvezel gebaseerd: koolstofvezels worden in deze dekens gebruikt vanwege hun hoge elektrische geleidbaarheid en hun vermogen om een uniforme FIR-straling over het oppervlak te produceren.
  • Op basis van zilveren nanodeeltjes: sommige nieuwere modellen bevatten zilveren nanodeeltjes in hun verwarmingselementen voor betere antibacteriële eigenschappen en verbeterde thermische efficiëntie.

Hoe beïnvloedt een infrarood deken de spieren?

Infrarood dekens hebben een significante invloed op spieren en gewrichten en zorgen voor pijnverlichting en een betere doorbloeding. In dit hoofdstuk worden de effecten van infrarood warmtetherapie op spieren besproken, hoe het helpt pijn te verlichten en de rol die het speelt bij het verbeteren van de doorbloeding.

Effecten op spieren en gewrichten

Een infrarood deken zendt ver-infrarood stralen uit die diep in jouw lichaamsweefsels doordringen. Deze stralen genereren warmte in de cellen, waardoor hun temperatuur stijgt. Als gevolg daarvan kalmeert deze zachte warmte pijnlijke spieren en stijve gewrichten door ze te ontspannen en de genezing op cellulair niveau te bevorderen.

  • Vasodilatatie: de opgewekte warmte doet de bloedvaten verwijden of uitzetten. Vasodilatatie, het verwijden van de bloedvaten, is een effect van de opgewekte warmte. De opgewekte warmte resulteert in het verwijden van de bloedvaten, wat een betere zuurstoftoevoer naar de getroffen spieren bevordert.
  • Ontspanning van de spieren: naast het verhogen van de bloedstroom, ontspant infrarood warmte ook gespannen spieren door spasmen en stijfheid veroorzaakt door ontsteking of letsel te verminderen.
  • Pijnvermindering: het verzachtende effect van infrarood warmte vermindert pijnsignalen die van zenuwen rond ontstoken of geblesseerde gebieden naar de hersenen worden gestuurd.

Pijnverlichting

Infrarood dekens zorgen voor effectieve pijnverlichting bij verschillende aandoeningen van spieren en gewrichten, zoals artritis, fibromyalgie, ischias en sportblessures. Infrarood warmtetherapie dringt diep door in de weefsels zonder ongemak of bijwerkingen zoals bij traditionele verwarmingsmethoden zoals hotpacks of verwarmingskussens en biedt een veilige en natuurlijke manier om pijn te verlichten.

Verbeterde bloed circulatie

Een betere bloedsomloop is een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van een infrarood deken. Het eerder genoemde vasodilatatie-effect verbetert niet alleen de zuurstofvoorziening in het spierweefsel, maar helpt ook bij de afvoer van afvalstoffen zoals melkzuur, die pijn kunnen veroorzaken na het sporten of de fysieke activiteit. Deze verhoogde bloedstroom bevordert een sneller herstel van blessures en vermindert ontstekingen, wat leidt tot een algehele verbetering van de spiergezondheid.

Voordelen van het gebruik van een infrarood deken voor spieren

Infrarood warmtetherapie, met zijn unieke eigenschappen, kan verschillende voordelen bieden, zoals een betere slaapkwaliteit, minder stress en meer mobiliteit. De unieke eigenschappen van infrarood therapie bieden tal van voordelen, zoals een betere slaapkwaliteit, minder stress en een betere mobiliteit.

Verbeterde slaapkwaliteit

Een essentieel aspect van het behoud van een goede spiergezondheid is het krijgen van voldoende herstellende slaap elke nacht. Slaap speelt een cruciale rol bij spierherstel en groei, waardoor het essentieel is om prioriteit te geven aan een goede slaap. Door een infrarood deken te gebruiken tijdens het slapen gaan of een dutje, kun je een diepere ontspanning ervaren doordat de zachte warmte diep in jouw spieren doordringt, wat een betere bloedcirculatie bevordert en de spanning in het hele lichaam verlicht.

Minder stress

Stress wordt in verband gebracht met spierpijn en stijfheid, wat een negatieve invloed kan hebben op het algemene fysieke comfort en de mobiliteit. Omdat de kalmerende warmte van een infrarood deken diep in de weefsels doordringt, helpt het spierongemakken te verlichten die veroorzaakt worden door spanning of overbelasting door stress. Deze vermindering van pijn zorgt ervoor dat mensen zich zowel lichamelijk als geestelijk gemakkelijker kunnen ontspannen, wat resulteert in een lager stressniveau.

Meer mobiliteit

  • Verlichting van pijn: een belangrijk voordeel van een infrarood deken is de mogelijkheid om chronische pijnklachten als gevolg van artritis of fibromyalgie te verminderen. De doordringende warmte richt zich direct op de getroffen gebieden en verbetert de doorbloeding, waardoor pijnlijke gewrichten en spieren uiteindelijk worden verzacht.
  • Flexibiliteit: infraroodwarmtetherapie kan de flexibiliteit van het lichaam vergroten door de spierweefsels op te warmen, waardoor ze soepeler worden. Deze toegenomen soepelheid zorgt voor een groter bewegingsbereik tijdens dagelijkse activiteiten of oefeningen – waardoor het risico op blessures afneemt en het algehele fysieke welzijn wordt bevorderd.
  • Sneller herstel: atleten maken vaak gebruik van infrarood dekens als onderdeel van hun post-workout routine om te helpen bij het spierherstel. De diep doordringende warmte helpt de doorbloeding te stimuleren, waardoor vitale voedingsstoffen en zuurstof naar vermoeide spieren gaan en afvalstoffen zoals melkzuur worden afgevoerd.

Conclusie

Het gebruik van een infrarood deken voor spieren kan op vele manieren gunstig zijn. Het helpt ontstekingen te verminderen, spanning te verlichten en de bloedsomloop te verbeteren, terwijl het een rustgevende warmte biedt die kan helpen jouw lichaam en geest te ontspannen. Door te investeren in een infrarood deken, neem je stappen om de kwaliteit van jouw slaap en algemene gezondheid te verbeteren door jouw spieren ontspannen en gezond te houden.Meetbaar beter slapen met de SlaapID thuismeting

*de Slaap-ID aanvragen is geheel vrijblijvend.

Benieuwd naar hoe anderen de SlaapID meting ervaren? Lees het artikel van Jasper en Marlies

Menu