Zoeken
Zoeken
Donzen kussen wassen: hoe en hoe vaak? Wastips & Meer
opgemaakt bed met bordeau kussens uniek

Donzen kussen wassen: hoe en hoe vaak? Wastips & Meer

Samenvatting

Het is belangrijk om je kussen regelmatig te wassen. Een kussen kan namelijk vol zitten met huisstofmijt, huidschilfers, zweet en vuil, wat kan leiden tot allergieën, gezondheidsproblemen en een slechte slaapkwaliteit. Daarom moet je een donzen kussen iedere drie tot zes maanden wassen. Doe dit met de hand en niet in de wasmachine om de kwaliteit van het kussen te behouden.

Het wassen van je kussen is belangrijk voor een goede hygiëne en voor een goede conditie van het kussen. Niet alleen zorgt het voor een schoon en fris kussen, maar het kan ook de levensduur verlengen.

Het wassen van een donzen kussen is vaak niet moeilijk, maar je moet het wel goed doen en de wasinsitructies opvolgen. De meeste donzen kussens zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor de wasmachine en moeten met de hand worden gewassen.

Daarom lees je in dit korte blog de belangrijkste voordelen van een schoon en gewassen kussen, hoe je een donzen kussen moet wassen en hoe vaak.

Voordelen van het wassen van een donzen kussen

  • Geen huisstofmijt en ander vuil in het kussen: het regelmatig wassen van een donzen kussen zorgt ervoor dat huisstofmijt, allergenen en andere potentiële irriterende stoffen uit het kussen blijven. Dit zijn veroorzakers van allergieën en gezondheidsproblemen.
  • Een kussen is, net als een dekbedovertrek en dekbed, de ideale leefomgeving voor bacteriën, allergenen en huisstofmijt. Ook trekt het veel vuil aan. Dit geldt overigens voor alle soorten kussens.
  • Betere slaapkwaliteit en hygiëne: door regelmatig het kussen te wassen worden eventuele nare geurtjes geurtjes en vuiligheid uit het kussen gewassen. Dit is goed voor de slaapkwaliteit en helpt mogelijke gezondheidsproblemen te voorkomen. Denk bijvoorbeeld eens aan hoeveel we transpireren tijdens het slapen. Dit komt ook in het kussen terecht en creëert een fijne leefomgeving voor bacteriën.

    Bovendien zorgt een schoon en fris ruikend bed (en kussen) ervoor dat je meer ontspant en daardoor beter slaapt.
  • Meer comfort: het wassen van een donzen kussen helpt de stevigheid en vorm te behouden, zodat je er comfortabeler op slaapt. Na verloop van tijd gaat de conditie van het kussen achteruit en door regelmatig te wassen vertraag je dit proces. Je kussen blijft pluizig, stevig en in goede conditie.
  • Geld besparen: omdat het kussen beter goed zijn vorm en conditie behoudt bespaar je geld op de langere termijn, omdat het langer meegaat.

Tips voor het wassen van een donzen kussen

  • Lees het waslabel op het kussen: voor je begint met wassen moet je altijd eerst de instructies op het waslabel lezen. Deze zijn leidend voor het optimaal behouden van de kwaliteit.
  • Was het kussen met de hand: voor de langste levensduur is het aan te raden om donskussens niet in de wasmachine te wassen, omdat het schudden en centrifugeren van een wasmachine de veren binnenin kan beschadigen. In plaats daarvan is het beter om een donzen kussen met de hand te wassen.

    Let op: het mag wel in de wasmachine, maar het wordt niet aanbevolen.
  • Was het kussen altijd op de juiste temperatuur: te warm wassen is niet goed voor het kussen. Bij te hoge temperaturen loop je het risico dat de veren beschadigen. Aan de andere kant: wanneer het water te koud is wordt het niet goed schoon. Het is daarom belangrijk om goed het waslabel te lezen voor de juiste temperatuur.
  • Gebruik een mild wasmiddel of donsreiniger: voor het beste wasresultaat is het aan te raden om een mild wasmiddel of een speciale donsreiniger te gebruiken. Ook wanneer je met de hand wast.
  • Gebruik geen droger: laat het kussen in plaats daarvan drogen op een stapel handdoeken of buiten aan de waslijn.

Instructies voor het met de hand wassen

  1. Vul een gootsteen of badkuip met warm water en een mild wasmiddel. Gebruik voldoende wasmiddel zodat er wat schuim op het water komt; dit helpt bij het afbreken van vuil of oliën die zich in de loop der tijd op het kussen hebben opgehoopt.
  2. Zodra je gootsteen of bad met sop is gevuld, doe je het kussen er voorzichtig in en dompel je het onder tot het volledige kussen doorweekt is. Laat het kussen ongeveer 10 minuten in het sop weken.
  3. Vervolgens spoel je alle zeep van het kussen af door er vers lauw water overheen te laten lopen. Doe dit tot alle zeep uit het kussen is. De zeep is verwijderd wanneer er geen belletjes meer uitkomen. Test dit door het kussen met twee vingers samen te knijpen. Dit proces duurt meestal ongeveer 5 minuten.
  4. Leg het kussen nadat er geen zeep meer in zit op een zachte ondergrond. Het beste is op een of meerdere handdoeken. Laat het hier een uur liggen. De handdoeken absorberen het overtollige vocht uit het kussen.
  5. Tenslotte moet het kussen volledig opdrogen. Dit kan binnen en buiten. Is het niet droog, leg dan het kussen plat neer op een droge plek uit direct zonlicht. Het duurt ongeveer 24 uur tot het kussen volledig is opgedroogd. Keer het kussen tussentijds een aantal keer om.

Hoe vaak een kussen wassen?

Het wordt aanbevolen een donzen kussens ten minste tweemaal per jaar te wassen. Voor een optimale hygiëne iedere drie tot zes maanden. Voor mensen die last hebben van allergieën of andere gezondheidsproblemen door huisstofmijt of het ophopen van bacteriën mag het kussen ook vaker worden gewassen.

Let op: dit geldt niet voor alle soorten kussens. Afhankelijk van het soort stof waarvan het gemaakt is en hoe vaak je het kussen gebruikt mag het vaker of minder vaak gewassen worden. Katoenen kussens moeten bijvoorbeeld vaker worden gewassen dan kussens van synthetische materialen zoals polyester of rayon.

Conclusie

Het regelmatig wassen van een donzen kussen zorgt ervoor dat het vrij is van vuil, stof, bacteriën, huisstofmijten en andere allergenen. Ook is het goed voor de kwaliteit en levensduur van het kussen. Het is wel belangrijk om het kussen op de juiste manier te wassen.

Als je het kussen regelmatig en met de hand wast, zorg je ervoor dat het jarenlang in goede conditie blijft.



Meetbaar beter slapen met de SlaapID thuismeting

*de Slaap-ID aanvragen is geheel vrijblijvend.

Benieuwd naar hoe anderen de SlaapID meting ervaren? Lees het artikel van Jasper en Marlies

Geschreven door
Jeffrey Goessens

Menu