Zoeken
Zoeken
Slapen zonder kussen: goed of slecht? En waarom?

Slapen zonder kussen: goed of slecht? En waarom?

Slapen zonder kussen wordt door sommige mensen als comfortabeler ervaren, maar kan nadelige gevolgen hebben. Zonder kussen kan iemand een betere slaaphouding hebben en (tijdelijk) minder nekpijn ervaren, maar als je hoofd en nek tijdens de slaap niet de juiste ondersteuning krijgen, is de kans op hoofdpijn, nekpijn en andere klachten groot.

Slapen zonder kussen is dus wel mogelijk en in sommige gevallen veilig, maar niet voor iedereen. Voor de meeste mensen is het beter om op een goed hoofdkussen te slapen.

Om te weten wat voor jou het best is raden we aan om dit blog te lezen waarin we de voor- en nadelen van slapen zonder kussen uitleggen en hoe je erachter komt wat het best is voor jou.

Voordelen van slapen zonder kussen

Slapen zonder hoofdkussen kan voordelig zijn voor verschillende soorten slapers, maar het is vooral bekend dat het gunstig kan zijn voor buikslapers. Hier is een uitleg waarom:

 1. Buikslapers:
  • Nekpositie: Slapen zonder kussen kan helpen om de nek in een meer neutrale positie te houden. Wanneer een buikslaper een kussen gebruikt, kan de nek in een onnatuurlijke hoek worden gedwongen, wat spanning en nekpijn kan veroorzaken.
  • Ruggengraatuitlijning: Voor buikslapers kan het slapen zonder kussen de ruggengraat in een meer natuurlijke uitlijning houden. Een kussen kan de nek en het hoofd omhoog duwen, waardoor de ruggengraat uit balans raakt.
  • Ademhaling: Zonder kussen kan de ademhaling gemakkelijker zijn, omdat het gezicht vrijer is en er minder druk op de borst is.
 2. Rugslapers:
  • Voor sommige rugslapers kan het slapen zonder kussen ook voordelen hebben, vooral als ze last hebben van nek- of rugpijn (na het slapen). Het kan helpen om de ruggengraat in een natuurlijke positie te houden. Daarentegen werkt in sommige gevallen een kussen speciaal voor rugslapers beter tegen klachten.
 3. Zij- en Rugslapers:
  • Voor zij- en rugslapers wordt slapen zonder kussen meestal niet aanbevolen, omdat het gebrek aan ondersteuning kan leiden tot een verkeerde uitlijning van de nek en ruggengraat, wat ongemak kan veroorzaken. Zijslapers kunnen het beste kiezen voor een kussen die geschikt is voor zijslapers.

Het belang van een goede slaaphouding

Tijdens het slapen is het belangrijk om een natuurlijke en niet belastende houding te hebben. Vooral als het gaat om de uitlijning van de nek- en ruggenwervels. Deze moeten hun natuurlijke kromming behouden tijdens het slapen.

Hier gaat het vaak fout. Veel mensen slapen in een onnatuurlijke positie. Hierdoor zijn de rug en nek niet goed uitgelijnd, waardoor er druk ontstaat op de wervels en spieren. Dit kan op lange termijn leiden tot klachten in de rug, nek en schouders.

Om een verkeerde houding te corrigeren en te zorgen voor een goede uitlijning van de wervelkolom is een goed kussen en comfortabel matras belangrijk. Deze corrigeren de slaaphouding waardoor de rug en nek beter zijn uitgelijnd.

Slapen zonder kussen kan zorgen voor een betere uitlijning van de wervelkolom

Zonder kussen slapen kan voor sommige mensen helpen om een betere balans te creëren in de uitlijning van de nek- en ruggenwervels. Dat komt doordat het hoofd en de nek in sommige slaapposities beter zijn uitgelijnd wanneer je niet op een kussen slaapt.

Hierdoor blijft de wervelkolom recht en worden de nekspieren en gewrichten niet onnodig belast. Bovendien kan slapen zonder kussen voordelig zijn voor mensen met slaapapneu, omdat het helpt de luchtwegen open te houden tijdens het slapen.

Wanneer je op een kussen slaapt ligt je hoofd meestal hoger, wat kan zorgen voor een onnatuurlijke uitlijning van de nek en rug. Het hangt echter wel sterk af van je slaappositie, lichaam en persoonlijke voorkeuren of slapen zonder kussen beter is voor jou.

Geen last van allergenen en huisstofmijt in het kussen

Een ander voordeel van slapen zonder kussen is dat het een bron van allergenen, huisstofmijten en vuil in de slaapkamer wegneemt. Hoofdkussens zijn vaak gevuld met materialen zoals donsveren of synthetische vezels die na verloop van tijd stofmijten en andere allergenen verzamelen. Ook is het een ideale leefomgeving voor bacteriën.

Wanneer je zonder kussen slaapt heb je hier geen last van, omdat je simpelweg geen kussen gebruikt. Let wel op. Huisstofmijten en andere ongewenste stoffen en vuil hopen zich ook op in de rest van het bed (dekbed, dekbedovertrek, matras, etc.). Dit is op te lossen met o.a. een anti allergie dekbed in combinatie met een anti allergie matrashoes.

Meer bewegingsvrijheid

Sommige mensen kiezen voor een kussenvrije slaap, zodat ze ’s nachts vrijer kunnen bewegen zonder hun hoofd in een andere positie te hoeven brengen. Dit zorgt voor een ononderbroken slaapcyclus en kan resulteren in een betere algemene slaapkwaliteit. Iets wat we tegenwoordig allemaal goed kunnen gebruiken.

Risico’s van slapen zonder kussen

Het belangrijkste gevaar van slapen zonder kussen is dat het zorgt voor een slechte uitlijning van de nek- en ruggenwervels. Hierdoor ontstaat onnodig spanning op de spieren en gewrichten rondom de nek en schouders, omdat het niet goed wordt ondersteund. Dit kan leiden tot spanningshoofdpijn, lagere slaapkwaliteit en zelfs tot nekpijn na het slapen (of andere klachten).

Snurken treedt op wanneer de luchtwegen geblokkeerd raken door een beklemming in de keel of neus, wat resulteert in luide ademhalingsgeluiden tijdens de slaap. Ook kan dit zorgen voor een lagere slaapkwaliteit, door het gebrek aan zuurstof. Het gebrek aan zuurstof zorgt ervoor dat je ’s nachts vaker wakker wordt, waardoor je overdag moe en uitgeput bent, zelfs wanneer je voldoende hebt geslapen.

Waarom slapen op een goed kussen belangrijk is

Een goede slaap is essentieel voor een gezonde levensstijl. Het is geen geheim dat het juiste kussen het verschil kan maken voor een goede nachtrust. Een goed kussen biedt ondersteuning en comfort, zodat je hoofd en nek ontspannen tijdens het slapen.

Het belangrijkste doel van een kussen is het hoofd en de nek tijdens het slapen goed te ondersteunen. Als je ligt trekt de zwaartekracht je lichaamsgewicht naar het matras, waardoor je wervelkolom wordt belast als deze niet goed wordt ondersteund. Met een goed kussen zorg je ervoor dat deze gebieden niet onnodig worden belast.

Hoe weet je wat het best is voor jou?

In eerste instantie raden we aan om te slapen op een kussen dat past bij jouw lichaam en persoonlijke voorkeur en dat goede ondersteuning geeft aan je nek en rug. Mocht slapen op een kussen juist leiden tot klachten, dan is het belangrijk om te onderzoeken wat de oorzaak is. In welke slaaphouding slaap je? Geeft het kussen de juiste ondersteuning? En is het niet te hard of zacht? Of juist te hoog? Of is misschien je matras niet goed?

Tip: Lees ook eens onze blog die jou helpt bij jou kussen keuze!

Een van de mogelijke oorzaken is dat je kussen niet goed is. Om vast te stellen dat je kussen de oorzaak is kun je overwegen om een op maat gemaakt kussen te kopen. Een op maat gemaakt kussen heeft de juiste hoogte en hardheidsgraad, heeft het juiste soort vulling en sluit volledig aan op jouw persoonlijke voorkeuren.

Mocht dit niet helpen, dan zijn er mogelijk andere oorzaken en is slapen zonder kussen misschien wel een oplossing voor jou. In dat geval is het aan te raden om contact op te nemen met een specialist of fysiotherapeut. Hij of zij kan je adviseren wat het best is voor jou.

Conclusie

Geen kussen gebruiken bij het slapen heeft voordelen en nadelen en het verschilt per persoon of het voordelig is of niet. Slapen in een verkeerde houding kan leiden tot een lage slaapkwaliteit en pijn in de nek, rug en schouders.

Om dit te voorkomen is het belangrijk om je rug en nek goed te ondersteunen tijdens het slapen. Dit kan met en zonder kussen, maar is afhankelijk van persoonlijke voorkeuren, slaaphouding en meer.

Uiteindelijk zorgt de juiste ondersteuning ervoor dat je beter slaapt en minder risico hebt op klachten. Mocht je overwegen om zonder kussen te slapen omdat je bijvoorbeeld nekpijn hebt, dan raad ik aan om contact op te nemen met een fysiotherapeut of slaapexpert.

Veelgestelde vragen

Is het mogelijk om zonder kussen te slapen?

Ja, het is mogelijk om zonder kussen te slapen, maar de ervaring kan anders zijn dan met een kussen. Sommige mensen geven de voorkeur aan slapen zonder kussen vanwege persoonlijke comfortvoorkeuren.

Wat zijn de voordelen van slapen zonder kussen?

Slapen zonder kussen kan de druk op je nek verminderen, je wervelkolom in een rechte lijn houden en de kans op stijve nek en schouders verminderen.

Is slapen zonder kussen geschikt voor alle slaapposities?

Slapen zonder kussen kan geschikt zijn voor sommige rugslapers en buikslapers, maar zijslapers hebben meestal een kussen nodig om hun hoofd en nek goed uitgelijnd te houden.

Zijn er nadelen verbonden aan slapen zonder kussen?

Slapen zonder kussen kan ongemakkelijk zijn als je gewend bent aan de ondersteuning van een kussen. Het kan ook leiden tot pijn in de nek en schouders als je niet de juiste slaaphouding hebt.

Wat zijn de beste slaaphoudingen voor slapen zonder kussen?

Slapen zonder kussen is meestal het meest geschikt voor rugslapers en buikslapers. Voor zijslapers kan een dun kussen nodig zijn om de nek in lijn te houden met de wervelkolom.

Kan slapen zonder kussen helpen bij nekpijn?

Voor sommige mensen kan slapen zonder kussen de druk op de nek verminderen en verlichting bieden bij nekpijn. Het is echter belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren.

Hoe kan ik wennen aan slapen zonder kussen?

Als je wilt proberen zonder kussen te slapen, kun je geleidelijk de hoogte van je kussen verminderen totdat je eraan gewend raakt. Het kan even duren voordat je comfortabel bent.

Kan ik af en toe zonder kussen slapen?

Ja, je kunt af en toe zonder kussen slapen om te zien hoe het aanvoelt en of het voordelen heeft voor je slaapcomfort.

Bronnen

Sleep foundation: https://www.sleepfoundation.org/bedding-information/sleeping-without-a-pillow

Geschreven door
Jeffrey Goessens

Menu