Zoeken
Zoeken
Slapen zonder kussen: goed of slecht? En waarom?
vrouw slaapt in blauw pakje op een wit bed uniek

Slapen zonder kussen: goed of slecht? En waarom?

Samenvatting

Slapen zonder kussen is niet voor iedereen gunstig en het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Als je nekpijn of andere klachten hebt, kan het een goed idee zijn om het uit te proberen. Maar als je geen klachten hebt en lekker slaapt met een kussen, is er geen reden om te veranderen. Slapen zonder kussen heeft voor- en nadelen. Of het werkt voor jou hangt af van je persoonlijke voorkeuren, slaappositie en meer. Het is vooral belangrijk dat je nek en rug de juiste ondersteuning krijgen.

Slapen zonder kussen wordt door sommige mensen als comfortabeler ervaren, maar kan nadelige gevolgen hebben. Zonder kussen kan iemand een betere slaaphouding hebben en (tijdelijk) minder nekpijn ervaren, maar als je hoofd en nek tijdens de slaap niet de juiste ondersteuning krijgen, is de kans op hoofdpijn, nekpijn en andere klachten groot.

Slapen zonder kussen is dus wel mogelijk en in sommige gevallen veilig, maar niet voor iedereen. Voor de meeste mensen is het beter om op een goed kussen te slapen. Bijvoorbeeld een kussen op maat.

Om te weten wat voor jou het best is raden we aan om dit blog te lezen waarin we de voor- en nadelen van slapen zonder kussen uitleggen en hoe je erachter komt wat het best is voor jou.

Voordelen van slapen zonder kussen

Slapen zonder kussen heeft verschillende voordelen. Om te beginnen kan het de uitlijning van de ruggengraat verbeteren en nekpijn verminderen. Om te begrijpen hoe dit komt lees je hieronder eerst waarom het belangrijk is om een goede slaaphouding te hebben.

Het belang van een goede slaaphouding

Tijdens het slapen is het belangrijk om een natuurlijke en niet belastende houding te hebben. Vooral als het gaat om de uitlijning van de nek- en ruggenwervels. Deze moeten hun natuurlijke kromming behouden tijdens het slapen.

Hier gaat het vaak fout. Veel mensen slapen in een onnatuurlijke positie. Hierdoor zijn de rug en nek niet goed uitgelijnd, waardoor er druk ontstaat op de wervels en spieren. Dit kan op lange termijn leiden tot klachten in de rug, nek en schouders.

Om een verkeerde houding te corrigeren en te zorgen voor een goede uitlijning van de wervelkolom is een goed kussen en matras belangrijk. Deze corrigeren de slaaphouding waardoor de rug en nek beter zijn uitgelijnd.

Slapen zonder kussen kan zorgen voor een betere uitlijning van de wervelkolom

Zonder kussen slapen kan voor sommige mensen helpen om een betere balans te creëren in de uitlijning van de nek- en ruggenwervels. Dat komt doordat het hoofd en de nek in sommige slaapposities beter zijn uitgelijnd wanneer je niet op een kussen slaapt.

Hierdoor blijft de wervelkolom recht en worden de nekspieren en gewrichten niet onnodig belast. Bovendien kan slapen zonder kussen voordelig zijn voor mensen met slaapapneu, omdat het helpt de luchtwegen open te houden tijdens het slapen.

Wanneer je op een kussen slaapt ligt je hoofd meestal hoger, wat kan zorgen voor een onnatuurlijke uitlijning van de nek en rug. Het hangt echter wel sterk af van je slaappositie, lichaam en persoonlijke voorkeuren of slapen zonder kussen beter is voor jou.

Geen last van allergenen en huisstofmijt in het kussen

Een ander voordeel van slapen zonder kussen is dat het een bron van allergenen, huisstofmijten en vuil in de slaapkamer wegneemt. Hoofdkussens zijn vaak gevuld met materialen zoals donsveren of synthetische vezels die na verloop van tijd stofmijten en andere allergenen verzamelen. Ook is het een ideale leefomgeving voor bacteriën.

Wanneer je zonder kussen slaapt heb je hier geen last van, omdat je simpelweg geen kussen gebruikt. Let wel op. Huisstofmijten en andere ongewenste stoffen en vuil hopen zich ook op in de rest van het bed (dekbed, dekbedovertrek, matras, etc.).

Meer bewegingsvrijheid

Sommige mensen kiezen voor een kussenvrije slaap, zodat ze ’s nachts vrijer kunnen bewegen zonder hun hoofd in een andere positie te hoeven brengen. Dit zorgt voor een ononderbroken slaapcyclus en kan resulteren in een betere algemene slaapkwaliteit. Iets wat we tegenwoordig allemaal goed kunnen gebruiken.

Slapen zonder kussen kan dus vele voordelen bieden, waaronder een betere uitlijning van nek en rug. Toch moet je bewust zijn van de risico’s die het meebrengt en dat het per persoon verschilt of het gunstig is of niet.

Gevaren van slapen zonder kussen

Slapen zonder kussen kan ook negatieve gevolgen hebben. Het kan juist zorgen voor een slechte uitlijning van de nek en rug. Vooral door het ontbreken van goede ondersteuning. Ook kan het juist leiden tot snurken of slaapapneu.

Snurken treedt op wanneer de luchtwegen geblokkeerd raken door een beklemming in de keel of neus, wat resulteert in luide ademhalingsgeluiden tijdens de slaap. Ook kan dit zorgen voor een lagere slaapkwaliteit, door het gebrek aan zuurstof.

Het gebrek aan zuurstof zorgt ervoor dat je ’s nachts vaker wakker wordt, waardoor je overdag moe en uitgeput bent, zelfs wanneer je voldoende hebt geslapen.

Slechte ondersteuning van de nek

Het belangrijkste gevaar van slapen zonder kussen is dat het zorgt voor een slechte uitlijning van de nek- en ruggenwervels. Hierdoor ontstaat onnodig spanning op de spieren en gewrichten rondom de nek en schouders, omdat het niet goed wordt ondersteund. Dit kan leiden tot spanningshoofdpijn, lagere slaapkwaliteit en zelfs tot nekpijn na het slapen (of andere klachten).

Waarom slapen op een goed kussen belangrijk is

Een goede slaap is essentieel voor een gezonde levensstijl. Het is geen geheim dat het juiste kussen het verschil kan maken voor een goede nachtrust. Een goed kussen biedt ondersteuning en comfort, zodat je hoofd en nek ontspannen tijdens het slapen.

Het belangrijkste doel van een kussen is het hoofd en de nek tijdens het slapen goed te ondersteunen. Als je ligt trekt de zwaartekracht je lichaamsgewicht naar het matras, waardoor je wervelkolom wordt belast als deze niet goed wordt ondersteund. Met een goed kussen zorg je ervoor dat deze gebieden niet onnodig worden belast.

Hoe weet je wat het best is voor jou?

In eerste instantie raden we aan om te slapen op een kussen dat past bij jouw lichaam en persoonlijke voorkeur en dat goede ondersteuning geeft aan je nek en rug. Mocht slapen op een kussen juist leiden tot klachten, dan is het belangrijk om te onderzoeken wat de oorzaak is.

In welke slaaphouding slaap je? Geeft het kussen de juiste ondersteuning? En is het niet te hard of zacht? Of juist te hoog? Of is misschien je matras niet goed?

Een van de mogelijke oorzaken is dat je kussen niet goed is. Om vast te stellen dat je kussen de oorzaak is kun je overwegen om een op-maat-gemaakt kussen te kopen. Een op-maat-gemaakt kussen heeft de juiste hoogte en hardheidsgraad, heeft het juiste soort vulling en sluit volledig aan op jouw persoonlijke voorkeuren.

Mocht dit niet helpen, dan zijn er mogelijk andere oorzaken en is slapen zonder kussen misschien wel een oplossing voor jou. In dat geval is het aan te raden om contact op te nemen met een specialist of fysiotherapeut. Hij of zij kan je adviseren wat het best is voor jou.

Conclusie

Geen kussen gebruiken bij het slapen heeft voordelen en nadelen en het verschilt per persoon of het voordelig is of niet. Slapen in een verkeerde houding kan leiden tot een lage slaapkwaliteit en pijn in de nek, rug en schouders.

Om dit te voorkomen is het belangrijk om je rug en nek goed te ondersteunen tijdens het slapen. Dit kan met en zonder kussen, maar is afhankelijk van persoonlijke voorkeuren, slaaphouding en meer.

Uiteindelijk zorgt de juiste ondersteuning ervoor dat je beter slaapt en minder risico hebt op klachten. Mocht je overwegen om zonder kussen te slapen omdat je bijvoorbeeld nekpijn hebt, dan raad ik aan om contact op te nemen met een fysiotherapeut of slaapexpert.

Bronnen

Sleep foundation: https://www.sleepfoundation.org/bedding-information/sleeping-without-a-pillowMeetbaar beter slapen met de SlaapID thuismeting

*de Slaap-ID aanvragen is geheel vrijblijvend.

Benieuwd naar hoe anderen de SlaapID meting ervaren? Lees het artikel van Jasper en Marlies

Geschreven door
Jeffrey Goessens

Menu