Zoeken
Zoeken
Het “Perfecte” Kussen: Ontdek welk kussen het best bij jou past!
kussens-hangen-uniek

Het “Perfecte” Kussen: Ontdek welk kussen het best bij jou past!

Samenvatting

Het kiezen van het juiste kussen is maatwerk en is afhankelijk van verschillende factoren. Een goed kussen heeft de juiste hoogte en hardheidsgraad, sluit aan op je persoonlijke voorkeur, heeft een kwalitatieve vulling en zorgt voor een goede uitlijning van de nek en rug. Door op deze factoren te letten en verschillende kussens uit te proberen, kun je het kussen vinden dat het beste bij jou past.

Het vinden van het juiste kussen is belangrijk voor een goede slaapkwaliteit en maakt het verschil tussen een goede en een slechte nachtrust. Om het perfecte hoofdkussen te vinden moet je goed weten waar je op moet letten bij het kopen van een nieuw kussen.

Het perfecte kussen heeft onder andere de juiste hardheidsgraad, hoogte, geeft goede ondersteuning en zorgt voor een goede uitlijning van de nek ten opzicht van de rug en het rest van het lichaam.

Wat het lastig maakt is dat je de keuze hebt tussen tientallen verschillende soorten kussens. Verschillende maten en vormen, verschillende soorten vulling en verschillen in hardheid.

Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuw hoofdkussen?

Om het beste kussen te kiezen moet je dus rekening houden met verschillende eigenschappen, slaapgewoonten en voorkeuren. Hoe beter het kussen aansluit op jouw lichaam en persoonlijke voorkeur, hoe beter het is.

 • Slaaphouding: je slaaphouding is bepalend bij het kiezen van een nieuwkussen. Ben je een zijslaper, rugslaper of buikslapen? Of slaap je constant in andere posities? Ieder type slaper heeft behoefte aan een ander kussen om ervoor te zorgen dat je de juiste ondersteuning krijgt tijdens het slapen.

  Rugslapers hebben vaak een stevig kussens nodig om hun hoofd en nek voldoende te ondersteunen, terwijl zijslapers zachtere, meer buigzame kussens nodig hebben. Buikslapers hebben dunnere of zelfs platte kussens nodig om hun wervelkolom in een neutrale positie te houden.
 • Goede uitlijning van de wervelkolom en nekwervels: tijdens het slapen is het belangrijk dat de wervelkolom en nekwervels een natuurlijke positie hebben. Een kussen heeft een belangrijke rol om hiervoor te zorgen. Wanneer het kussen niet de juiste hoogte of hardheidsgraad heeft leidt dit tot een verkeerde uitlijning en houding.
 • Hoogte: een kussen dat te hoog of te laag is geeft niet de juiste ondersteuning en kan zorgen voor een verkeerde uitlijning van de nek een rug. De juiste hoogte maakt het verschil. Weet je niet zeker wat de juiste hoogte is dan is het een optie om een in hoogte verstelbaar kussen te kopen.
 • Hard of zacht kussen: de keuze voor een hard of zacht kussen bepaalt niet alleen het comfort, maar is ook belangrijk voor de slaaphouding en juiste uitlijning van de rug en nek.
 • Soort kussen: tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten kussens verkrijgbaar, omdat we steeds meer weten over het belang van een goede slaap. Denk aan orthopedische kussens en ergonomische kussens. Maar ook bamboe kussens of donskussens. Alles hierover lees je verder in dit blog.
 • Vulling: kussens zijn verkrijgbaar in verschillende soorten vullingen met verschillende voor- en nadelen. Populaire vullingen zijn dons en veren, traagschuim, koudschuim, synthetische vullingen en latex. De vulling bepaalt grotendeels de kwaliteit en het comfort van het kussen.
 • Ademend vermogen: de kwaliteit van de hoes en het ademend vermogen van het kussen is ook belangrijk. Kussens en ander beddengoed zijn een verzamelplaats van stof, vuil, huisstofmijt en bacteriën. Wanneer het kussen is gemaakt van goed ademende materialen blijft en het langer schoon en fris.
 • Overige eigenschappen: verder is het handig om te letten op aanvullende eigenschappen zoals koeltechnologie (fijn in de zomer) of instelbare stevigheid en hoogte.
slechte-uitlijning-van-de-wervelkolom
Bron: Dr. Nael Shanti

Populaire soorten hoofdkussens en de voordelen

 • Orthopedische kussens: orthopedische kussens zijn gemaakt om de nek, het hoofd en de wervelkolom goed te ondersteunen en zijn een oplossing voor mensen met nekpijn en andere lichamelijke klachten.

  De vormen en maten van orthopedische kussens zijn gevarieerd. Meestal zijn het stevige kussens en gemaakt van traagschuim of andere materialen die naar het lichaam vormen.
 • Donskussens: donskussens zijn populair onder verschillende type slapers en vooral geschikt voor mensen zonder lichamelijke klachten. Donskussens zijn zacht, comfortabel en voelen luxueus aan. Verder ondersteunen ze goed en zijn ze gemaakt van goed ademende materialen.

  Mensen met nekklachten of andere pijn kiezen minder vaak voor een donskussen en geven de voorkeur aan een orthopedisch kussen.

  Donzen kussens zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en hardheidsgraden.
 • Latex kussens: latex kussens zijn een geweldige en kwalitatieve optie. Latex kussens ademen beter dan traditionele schuim- of veren kussens en zijn hypoallergeen. Ze bieden een goede combinatie van ondersteuning, comfort en ademend vermogen. Perfect voor mensen met allergieën.

  Ook vormt het materiaal goed naar het lichaam.
 • Traagschuim kussen: een traagschuim kussen is een goede keuze voor mensen die last hebt van hun nek, hoofd of schouders. Traagschuim kussens zijn stevig en vormvast en bieden optimale ondersteuning. Orthopedische kussens zijn vaak gevuld met traagschuim.

  Een goed traagschuim kussen biedt een constante en goede ondersteuning om lekker te slapen en uitgerust wakker te worden. Het liefst pijnvrij.
 • Bamboekussens: bamboe kussens zijn flexibel, zacht en comfortabel, vergelijkbaar met een donskussen. Ook zijn ze vormvast en slijtvast (gaan lang mee). Het voordeel van bamboe is dat het ook een heel goed absorberend vermogen heeft. Dit is fijn voor mensen die veel transpireren tijdens het slapen.

  Ook neemt het goed warmte op en ademt het goed, wat fijn is in de zomer.

Het belang van een goed kussen

 • Goede uitlijning van de wervelkolom: het belangrijkste voordeel van een goed kussen met de juiste maat is dat het zorgt voor een goede uitlijning van de nek- en ruggenwervels. Dit is belangrijk om belasting te voorkomen en daarmee klachten in de toekomst.
 • Minder last van nekpijn en rugpijn: het juiste kussen kan ook helpen bij het verminderen en voorkomen van klachten. Door te slapen op een kussen met de juiste ondersteuning, hoogte, demping het hardheidsgraad verminder je het risico op pijnklachten.
 • Comfortabel slapen en een betere slaapkwaliteit: tenslotte slaap je beter op een kussen dat goed aansluit op je persoonlijke voorkeur en slaapbehoeften.
Slaap-positie-en-rugpijn-elevate360

Hoe weet ik welk kussen geschikt is?

Het vinden van het juiste kussen hangt dus af van je persoonlijke voorkeuren, slaaphouding en eventuele lichamelijke klachten. Hoe beter je weet waar jij behoefte aan hebt, des te beter je keuze zal zijn.

Mocht je lichamelijke klachten hebben dan raden we aan om te kiezen voor een orthopedisch kussen. Bij voorkeur neem je eerst contact op met een fysiotherapeut of slaapexpert om te bespreken welk kussen het best is voor jou.

Op maat gemaakt kussen

Een op maat gemaakt kussen is ook een oplossing. Op maat gemaakte kussens worden speciaal gemaakt op basis van een individueel persoon. Hierbij wordt rekening gehouden met iemands lengte, breedte van de schouders, slaaphouding, persoonlijke voorkeur en meer.

Op basis hiervan wordt een kussen samengesteld dat volledig aansluit op iemand voorkeur en dat de juiste ondersteuning geeft voor drukontlasting en een goede uitlijning van de nek- en ruggenwervels.

Conclusie

Bij het kopen van een nieuw kussen is het belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke voorkeuren, slaaphouding, lichaamstype, pijnklachten en meer.

Er zijn tientallen verschillende soorten hoofdkussens verkrijgbaar, waardoor het soms lastig is om het juiste kussen te kiezen. Neem de tijd om een kussen te vinden dat goed past bij jouw wensen en lichaam.

Mocht je dit moeilijk vinden dan is het ook een optie om een op-maat-gemaakt kussen te kopen.Meetbaar beter slapen met de SlaapID thuismeting

*de Slaap-ID aanvragen is geheel vrijblijvend.

Benieuwd naar hoe anderen de SlaapID meting ervaren? Lees het artikel van Jasper en Marlies

Geschreven door
Jeffrey Goessens

Menu