Bloedvlekken verwijderen uit je matras
bloed-verwijderen-uit-matras-foto1

Bloedvlekken verwijderen uit je matras

Samenvatting

Leer hoe je zowel verse als oude bloedvlekken uit je matras kunt verwijderen. Het enige wat je hoeft te doen is het volgen van onze eenvoudige gids!

Bloedvlekken in je bed zijn vervelend en kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals menstruatie, een verwonding of een bloedneus. Het is belangrijk om de vlekken zo snel mogelijk te verwijderen om te voorkomen dat ze blijvende schade in je matras of beddengoed veroorzaken. Of je nu te maken hebt met verse of oude bloedvlekken, het is goed om te weten hoe je deze het beste kunt schoonmaken, zodat jij je matras er weer als nieuw uit laat zien.

Lees verder voor tips om vast te stellen wat voor soort bloedvlek je hebt en wat voor schoonmaaktechnieken hiervoor nodig zijn.

Onderscheid maken tussen oude en verse vlekken

Waar moet je op letten

Voordat je begint aan het schoonmaken van de bloedvlek op je matras is het belangrijk dat je weet je of je te maken hebt met oude of nieuwe bloedvlekken. Dit is belangrijk omdat beide vlekken op een andere manier moeten worden schoongemaakt.

Bloedvlekken op je matras kunnen eruit zien als rode of donkerbruine vlekken. Het is belangrijk dat je de vlek nauwkeurig identificeert voordat je probeert de vlek te verwijderen. Vers bloed ziet er nat en kleverig uit, terwijl oudere bloedvlekken er droog en korstig uitzien. Als je een oude vlek met je vinger aanraakt en merkt dat hij gemakkelijk loslaat, dan is de kans groot dat hij er al enige tijd zit.  

Beoordeel ten slotte hoe ernstig de vlek is. Kleinere vlekken kunnen meestal gemakkelijker worden verwijderd dan grotere, omdat ze minder schoonmaakmiddel of schrobben vereisen om ze volledig van je matras te verwijderen. Aan de andere kant kunnen grote vlekken een speciale behandeling nodig hebben, zoals stoomreiniging of professionele hulp als ze er niet uitkomen tijdens het schoonmaken.

bloedvlekken verwijderen 1

Oude bloedvlekken uit je matras verwijderen

Het verwijderen van oude bloedvlekken uit je matras kan lijken als een lastige en praktisch onmogelijke taak, maar met de juiste materialen en methodes moet dit goed komen! Er zijn verschillende  manieren om het oude bloed uit je bed te verwijderen, zoals bijvoorbeeld:

  • Gebruik van reinigingsmiddel: voor het succesvol verwijderen van een oude bloedvlek uit je matras is het gebruik van een reinigingsmiddel een van de meest belangrijke. Het is belangrijk dat je een mild reinigingsmiddel gebruikt dat de stof niet beschadigt en geen resten achterlaat.
  • Gebruik van een vlekkenverwijderaar: een vlekverwijderaar is speciaal bedoeld voor het verwijderen van vlekken en is daarom erg geschikt bij het schoonmaken van je bloedvlek. Het helpt namelijk de eiwitten in het bloed af te breken en deze dus gemakkelijker te verwijderen. 
  • Wassen in de wasmachine met lauw of warm water: een andere optie om een oude bloedvlek uit je matras te verwijderen is door de hoes van je matras te wassen in de wasmachine. Gebruik bij het wassen alleen koud of warm water, want heet water kan de vlek verder in de stofvezels zetten, waardoor het later moeilijker te verwijderen is. Als je klaar bent met wassen, zorg er dan voor dat je de matrashoes goed droogt, zodat er geen vocht achterblijft dat na verloop van tijd tot schimmelvorming kan leiden.

Als geen van deze methoden werkt, kan een professionele schoonmaakdienst of een stomerij nodig zijn om deze hardnekkige vlekken volledig te verwijderen.

Verse bloedvlekken uit je matras verwijderen

Tijd is essentieel als het gaat om het verwijderen van verse bloedvlekken op je matras. Je moet snel handelen, want als je ze te lang laat zitten kunnen ze hardnekkig en moeilijker te verwijderen zijn. Om verse bloedvlekken uit je matras te verwijderen hebben wij het volgende stappenplan voor je op een rijtje gezet:

  1. Begin met het opvegen van het bloed met een schone doek of papieren handdoek.
  2. Dep hierna de overtollige vloeistof weg met een droge doek of een tissue om te voorkomen dat de verkleuring zich uitbreidt.
  3. Breng vervolgens koud water rechtstreeks op de vlek aan en dep deze voorzichtig, totdat al het zichtbare bloed is verdwenen.
  4. Gebruik daarna een reinigingsoplossing of een speciale vlekkenverwijderaar.
  5. Laat de reiniger of remover een tijdje intrekken.
  6. Voeg na het intrekken van de reiniger warm water en wasmiddel toe op de vlek en maak zachte en ronddraaiende bewegingen om de vlek te wassen.
  7. Droog ten slotte je matras. Als je de mogelijkheid hebt om je matras in direct zonlicht te laten drogen, doe dit. Het versnelt namelijk de droogtijd en doodt tevens de bacteriƫn die mogelijk in de oorspronkelijke vlek aanwezig waren.

Conclusie

Bloedvlekken verwijderen uit je matras kan ogen als een vervelende taak die veel tijd in beslag neemt, maar niks is minder waar. Met de juiste technieken en hulpmiddelen is het heel makkelijk om zowel oude als verse bloedvlekken te verwijderen. Het identificeren van het type bloedvlek is de sleutel tot het kiezen van de beste methode om het te verwijderen.

Gebruik voor oude vlekken een reinigingsmiddel op basis van enzymen of een mengsel van waterstofperoxide en afwasmiddel. Voor verse vlekken is het belangrijk om er snel bij te zijn. Dep zoveel mogelijk bloed weg voordat je koud water en afwasmiddel gebruikt om de vlek schoon te maken. Door het opvolgen van deze tips ziet je matras er in een mum van tijd weer als nieuw uit!

Geschreven door
Josephine Roepel