Zoeken
Zoeken
Bloedvlekken Verwijderen Uit Je Matras: Hoe?

Bloedvlekken Verwijderen Uit Je Matras: Hoe?

Samenvatting

Voor oude bloedvlekken worden methoden zoals het gebruik van een mild reinigingsmiddel, een vlekkenverwijderaar, of het wassen van de matrashoes in de wasmachine met lauw of warm water aanbevolen. In sommige gevallen kan professionele schoonmaakdienst nodig zijn.

Voor verse bloedvlekken is het essentieel om snel te handelen. Begin met het opvegen van het bloed, gevolgd door het deppen met koud water, het aanbrengen van een reinigingsoplossing of vlekkenverwijderaar, en het drogen van het matras, bij voorkeur in direct zonlicht.

Bloedvlekken in je bed zijn vervelend en kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals menstruatie, een verwonding of een bloedneus. Het is belangrijk om de vlekken zo snel mogelijk te verwijderen om te voorkomen dat ze blijvende schade in je matras of beddengoed veroorzaken. Of je nu te maken hebt met verse of oude bloedvlekken (of zelfs urine op je matras), het is goed om te weten hoe je deze het beste kunt schoonmaken, zodat jij je matras er weer als nieuw uit laat zien.

Lees verder voor tips om vast te stellen wat voor soort bloedvlek je hebt en wat voor schoonmaaktechnieken hiervoor nodig zijn.

Onderscheid maken tussen oude en verse vlekken

Waar moet je op letten

Voordat je begint aan het schoonmaken van de bloedvlek op je matras is het belangrijk dat je weet je of je te maken hebt met oude of nieuwe bloedvlekken. Dit is belangrijk omdat beide vlekken op een andere manier moeten worden schoongemaakt.

Bloedvlekken op je matras kunnen eruit zien als rode of donkerbruine vlekken. Het is belangrijk dat je de vlek nauwkeurig identificeert voordat je probeert de vlek te verwijderen. Vers bloed ziet er nat en kleverig uit, terwijl oudere bloedvlekken er droog en korstig uitzien. Als je een oude vlek met je vinger aanraakt en merkt dat hij gemakkelijk loslaat, dan is de kans groot dat hij er al enige tijd zit.

Beoordeel ten slotte hoe ernstig de vlek is. Kleinere vlekken kunnen meestal gemakkelijker worden verwijderd dan grotere, omdat ze minder schoonmaakmiddel of schrobben vereisen om ze volledig van je matras te verwijderen. Aan de andere kant kunnen grote vlekken een speciale behandeling nodig hebben, zoals stoomreiniging of professionele hulp als ze er niet uitkomen tijdens het schoonmaken.

Is meer dan alleen je matras vies? Lees onze gids hoe je je beddengoed moet wassen.

bloedvlekken verwijderen 1
Slaap Tip!
Checklist: 13 factoren die desastreus voor je slaap zijn
Gratis

Simpele, makkelijk toepasbare dingen waarmee jij voorkomt dat je je slaap saboteert, zonder in te leveren op je welzijn overdag.

Voordelen:
 • Binnen 30 dagen resultaat: gemiddeld 1 uur extra slaap per nacht
 • Op basis van wetenschappelijk gevalideerd onderzoek
 • Elke week een gratis tip in je mailbox
 • Al meer dan 27.000 lezers gingen je voor
Download de Gratis Checklist

Oude bloedvlekken uit je matras verwijderen

Er zijn verschillende  manieren om het oude bloed uit je bed te verwijderen, zoals bijvoorbeeld:

 • Gebruik van reinigingsmiddel: voor het succesvol verwijderen van een oude bloedvlek uit je matras is het gebruik van een reinigingsmiddel een van de meest belangrijke. Het is belangrijk dat je een mild reinigingsmiddel gebruikt dat de stof niet beschadigt en geen resten achterlaat.
 • Gebruik van een vlekkenverwijderaar: een vlekverwijderaar is speciaal bedoeld voor het verwijderen van vlekken en is daarom erg geschikt bij het schoonmaken van je bloedvlek. Het helpt namelijk de eiwitten in het bloed af te breken en deze dus gemakkelijker te verwijderen. 
 • Wassen in de wasmachine met lauw of warm water: een andere optie om een oude bloedvlek uit je matras te verwijderen is door de hoes van je matras te wassen in de wasmachine. Gebruik bij het wassen alleen koud of warm water, want heet water kan de vlek verder in de stofvezels zetten, waardoor het later moeilijker te verwijderen is. Als je klaar bent met wassen, zorg er dan voor dat je de matrashoes goed droogt, zodat er geen vocht achterblijft dat na verloop van tijd tot schimmelvorming kan leiden.

Als geen van deze methoden werkt, kan een professionele schoonmaakdienst of een stomerij nodig zijn om deze hardnekkige vlekken volledig te verwijderen. Deze tips helpen ook tegen bloedvlekken bij het wassen van je matrashoes.

Verse bloedvlekken uit je matras verwijderen

Tijd is essentieel als het gaat om het verwijderen van verse bloedvlekken op je matras. Je moet snel handelen, want als je ze te lang laat zitten kunnen ze hardnekkig en moeilijker te verwijderen zijn. Om verse bloedvlekken uit je matras te verwijderen hebben wij het volgende stappenplan voor je op een rijtje gezet:

 1. Begin met het opvegen van het bloed met een schone doek of papieren handdoek.
 2. Dep hierna de overtollige vloeistof weg met een droge doek of een tissue om te voorkomen dat de verkleuring zich uitbreidt.
 3. Breng vervolgens koud water rechtstreeks op de vlek aan en dep deze voorzichtig, totdat al het zichtbare bloed is verdwenen.
 4. Gebruik daarna een reinigingsoplossing of een speciale vlekkenverwijderaar.
 5. Laat de reiniger of remover een tijdje intrekken.
 6. Voeg na het intrekken van de reiniger warm water en wasmiddel toe op de vlek en maak zachte en ronddraaiende bewegingen om de vlek te wassen.
 7. Droog ten slotte je matras. Als je de mogelijkheid hebt om je matras in direct zonlicht te laten drogen, doe dit. Het versnelt namelijk de droogtijd en doodt tevens de bacteriën die mogelijk in de oorspronkelijke vlek aanwezig waren.

Psssst. We hebben ook een gids gemaakt om bloedvlekken uit je dekbed te verwijderen. Een dekbed is dunner en vereist een andere benadering. Zo kan het dekbed in de wasmachine worden gewasse. Daarnaast raden we ook aan om azijn te gebruiken bij het wassen van je dekbed.

Conclusie

Bloedvlekken verwijderen uit je matras kan ogen als een vervelende taak die veel tijd in beslag neemt, maar niks is minder waar. Met de juiste technieken en hulpmiddelen is het heel makkelijk om zowel oude als verse bloedvlekken te verwijderen. Het identificeren van het type bloedvlek is de sleutel tot het kiezen van de beste methode om het te verwijderen.

Gebruik voor oude vlekken een reinigingsmiddel op basis van enzymen of een mengsel van waterstofperoxide en afwasmiddel. Voor verse vlekken is het belangrijk om er snel bij te zijn. Dep zoveel mogelijk bloed weg voordat je koud water en afwasmiddel gebruikt om de vlek schoon te maken. Door het opvolgen van deze tips ziet je matras er in een mum van tijd weer als nieuw uit!

Veelgestelde vragen

Hoe verwijder ik bloedvlekken uit mijn matras?

Om bloedvlekken uit je matras te verwijderen, meng je een beetje koud water met een mild wasmiddel. Dep het mengsel op de vlek en dep vervolgens met een schone doek tot de vlek is verdwenen.

Waarom moet ik koud water gebruiken voor bloedvlekken?

Warm water kan bloed coaguleren en de vlek moeilijker te verwijderen maken. Koud water helpt de bloedvlek los te maken zonder schade aan te richten.

Kan ik andere schoonmaakmiddelen gebruiken om bloedvlekken te verwijderen?

Het is het beste om een mild wasmiddel te gebruiken, omdat agressieve schoonmaakmiddelen de matrasstof kunnen beschadigen.

Hoe voorkom ik dat bloedvlekken in mijn matras terechtkomen?

Als je een open wond hebt, zorg er dan voor dat je een steriel verband gebruikt om te voorkomen dat er bloed in je matras terechtkomt. Gebruik eventueel een matrasbeschermer.

Wat als de bloedvlek al is opgedroogd?

Als de bloedvlek is opgedroogd, kun je proberen om de vlek voorzichtig te schrapen en vervolgens de hierboven genoemde methode met koud water en mild wasmiddel te gebruiken.

Kan ik een matrasbeschermer gebruiken om bloedvlekken te voorkomen?

Ja, een matrasbeschermer kan helpen om je matras te beschermen tegen vlekken, inclusief bloedvlekken. Deze zijn eenvoudig te verwijderen en schoon te maken.

Moet ik een professionele reiniger inhuren voor hardnekkige bloedvlekken?

In de meeste gevallen kunnen bloedvlekken met huishoudelijke middelen worden verwijderd. Als de vlek echter diep en hardnekkig is, kan het raadzaam zijn om professionele hulp in te schakelen.

Kan het verwijderen van bloedvlekken mijn matras beschadigen?

Als je voorzichtig te werk gaat en de juiste schoonmaakmethoden gebruikt, zou het verwijderen van bloedvlekken je matras niet moeten beschadigen.

Geschreven door
Josephine Roepel

Menu