Zoeken
Zoeken
Wat Is Een Boxspring En Hoe Verschilt Het Van Normaal Matras?

Wat Is Een Boxspring En Hoe Verschilt Het Van Normaal Matras?

In principe zijn er twee soorten bodem’s voor je bed: een lattenbodem (‘normale’ bodem) en een boxspring. Maar wat zijn de verschillen, wat past het beste bij jou en wat zijn de voor- en nadelen? Wij hebben het allemaal voor je uitgezocht!

Om verwarring te voorkomen geven we allereerst antwoord op de vraag: wat is een boxspring?

Een boxspring is letterlijk de onderkant van je bed, waar je matras op ligt en ondersteuning biedt. Een boxspring bestaat uit een houten frame gevuld met veren (of een metalen rooster) en omwikkeld met stof.

Ter ondersteuning van je bed hoef je niet altijd een boxspring te kiezen. Zo kun je ook kiezen voor een springveren bed of een lattenbodem, twee soorten die men graag bestempeld als normaal bed, simpelweg omdat ze hedendaags meer voorkomen. Een boxspring geeft echter een luxere look aan je slaapkamer en er wordt vaak naar gerefereerd als ‘hotellook’ aangezien veel hotels gebruik maken van boxsprings.

Opzoek naar onze favoriete boxsprings? Kijk eens naar de beste boxsprings van 2023. 

boxspring-vs-latten-bodem
Platform bed is een engelse term voor een bed met een latten bodem.

Waar komen boxsprings vandaan?

Alle matrassen hebben baat bij een stevige, solide fundering. Boxsprings werden in het leven geroepen om schokken op te vangen en zo de slijtage van het matras te verminderen. Boxsprings kwamen echter meer voor toen matrassen veel dunnere profielen hadden. Tegenwoordig worden er veel dikke, zachte matrassen verkocht en hebben de meeste moderne matrassen niet noodzakelijkerwijs een boxspring nodig.

Opzoek naar een nieuw matras voor op je boxspring? Check onze favoriete matrassen!

Heb ik een boxspring nodig?

De boxspring zorgt voor een aantal dingen:

 • Een boxspring biedt een ondersteuning voor het matras
 • Het matras wordt verhoogt tot een meer comfortabele hoogte
 • Jouw matras wordt beschermd omdat de boxspring eventuele schokken te absorberen. Kinderen die trampoline willen spelen op jouw bed kunnen rustig hun gang gaan!
 • Omdat het matras hoger staat kan er meer lucht door het matras heen gaan via de zijkanten (niet via de onderkant). Dit is ideaal om het matras koeler en frisser te houden.

Boxsprings bieden ondersteuning, maar kunnen ook een deel van de schokken van het matras zelf absorberen. Dit is een goede eigenschap voor binnenveringbedden, maar kan schadelijk zijn voor schuimmatrassen. Een schuimbed, dat de stijve structuur van een matras met binnenvering mist, moet worden gebruikt met een zeer stevige ondersteunende basis, zoals een lattenbodem bed.

De voor- en nadelen van een boxspring

Voordelen

 • Geeft je bed extra hoogte
 • Absorbeert je lichaamsgewicht beter dan een bed met een latten bodem
 • Voorkomt voortijdig doorzakken van het matras
 • Meer traditioneel voor wie van dat soort inrichting houdt
 • Het matras kan gemakkelijker luchten omdat deze hoger in de kamer staat
 • Geeft een mooie, luxeuze look aan je slaapkamer

Nadelen

 • Boxsprings zijn vaak niet goedkoop
 • Verliezen steun na verloop van tijd
 • Er is vaak weinig tot geen ruimte voor opslag onder het bed
 • Niet te combineren met sommige types matras

Waar je rekening mee moet houden met een boxspring

Ondanks dat een boxspring veel lucht van de zijkanten kan innemen, ademt deze minder goed dan een bed met een bed met een lattenbodem of spiraalbodem. Omdat je matras bovenop een andere matras ligt (de boxspring), waar het transpiratievocht nog maar eens door een schuimlaag moet voordat het echt helemaal naar buiten kan, is een boxspring minder geschikt voor mensen die veel transpireren in bed. Mensen die transpireren kiezen beter voor een bed met een lattenbodem of spiraalbodem, waar het vocht direct weg kan aan de onderkant van je matras. Het transpiratievocht kan helaas leiden tot vieze geuren, schimmel en/of meeldauw. Daarnaast kan huisstofmijt en ander ongedierte beter overleven in een boxspringbed.

Ondanks dat de ventilatie niet zo goed is als bij een andere bodem krijg je er wel veel voor terug. De boxspring zorgt voor een super comfortabel ligcomfort door de dubbele laag vering. Het bed is geschikt voor alle soorten slapers (buik, rug en zij). Door de hoogte kun je lekker je bed inploffen en vaak kun je aangeven welke kleur, welk materiaal of welk design je het mooiste vindt. Er is dus een veel ruimere keuze dan bij latten bodems of andere bedden.

Pssst. Heb je last van een vies matras? Lees onze tips over hoe een vies matras schoon te maken!

Veelgestelde vragen 

Waarom heb ik een boxspring nodig?

Boxsprings geven je matras zowel hoogte als stevigheid. Bij grotere matrassen, waar partners meestal in dezelfde houding slapen, is een boxspring essentieel om een matras jaar na jaar vlak te houden. De hoogte die een boxspringmatras oplevert, maakt het veel gemakkelijker om in en uit bed te stappen. Bovendien zijn boxsprings zo ontworpen dat de matrassen niet na een paar jaar verslijten. Boxsprings absorberen de schokken die door matrassen worden doorgegeven als gevolg van ruw gebruik en gebruik.

Wat is een boxspring?

Een boxspring is een set sterke, opgerolde veren die omhuld zijn met stof of synthetische stof. Boxsprings zijn over het algemeen licht van gewicht, maar ze zijn zeer stevig. Boxsprings zorgen voor een extra dempingslaag tussen de matras en de vloer, waardoor zowel het bed als de onderliggende vloer minder schade oplopen.

Is er een verschil tussen een boxspring en een bedbodem?

Nee. Een boxspring en een bedbodem zijn hetzelfde. Hoewel de meeste boxsprings gemaakt zijn van metalen veren, zijn sommige ook gemaakt van hard schuim of andere dragers. Zowel boxsprings als bedbodems werken op dezelfde manier, en de termen zijn onderling verwisselbaar.

Hoe groot moet een boxspring zijn?

Hoewel een boxspring even breed en lang moet zijn als uw matras, doet de werkelijke dikte van de boxspring er weinig toe. De dikte van een boxspring kan worden bepaald door uw voorkeur. De mate van ondersteuning is hetzelfde, ongeacht de dikte van de boxspring. Een dikkere boxspring kan om esthetische redenen wenselijker zijn, maar dunnere boxsprings zijn gemakkelijker te manoeuvreren en kunnen gemakkelijker verplaatst worden om schoon te maken.

Geschreven door
Bram Speelman

Menu